Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (69/454) > >>

Пламен Пасков:

--- Quote from: PNK2003 on February 24, 2009, 00:21 ---Какво точно значи според вас "насилствена ислямизация"?

Нека да разгледаме следната хипотеза.  Да допуснем, че в България се приеме закон /демократична процедура/ според който всички, които не са християни, трябва да плащат 50 % плосък данък вместо нормалните 10 %.  В университетите таксите за обучение за християните стават три пъти по-ниски.  Тютюнът, отглеждан от християни, се изкупува на пет пъти по-висока цена. 

Какъв ще е резултатът?

Може би "доброволно" християнизиране... 
--- End quote ---
Не, този пример касае доброзорната, която е станала на доброволна...
За насилствената, наистина насила (така си пише в документите) писахме тук и тук

husein:
аз доколко знам християни не са викани в армията,затова са плащали данъци,но и във всяка страна се плащат,какво само се натъква, че икономически християните са били много зле затова са приели исляма,като приемат те отиват в армията и там щели да са рахат.другото което съм забелязал е,че всички манастири са построени през времето на османското робство,когато християните са били роби,не са имали пари,плащали са високи данъци и т.н.а сега са много добре в България и се строят много манастири,и църкви.забелязвам, че някои българи само се оплакват.ние помаците нямаме никакви претенции,не се бъркаме в историята на никои,а и не ни интересува.престанете със тези спорове.и гледайте напред,споровете са от дявола и не водят до истината.правете нещо позитивно!мир

PNK2003:
Лично аз се включвам (и то рядко) в тези спорове с цел да се достигне до обективната истина от историческа гледна точка.  Не виждам какво ще се промени, ако някой докаже например, че българите произхождаме от индианците.  Важно е да гледаме напред и да не забравяме, че живеем в 21-и век. 

Странно ми е, че помаците с такава категоричност отхвърлят вероятността да са с български произход и са готови да приемат всякаква друга хипотеза.  Подчертавам, че в случая имам предвид етническия произход, тъй като доста често тук се бъркат понятията етнос и религиозна принадлежност.

По въпроса за ислямизацията не виждам каква е разликата между т.н. "доброзорна" и "насилствена" ислямизация.  В този смисъл посочих и примера по-горе.

От друга страна не мога да не се замисля над следните въпроси.  Нека да допуснем, че е имало предимно насилствена ислямизация.  Иван приемал исляма и ставал Хасан, защото в противен случай го очаквали или ятаган или мизерия.  Каква би била нормалната реакция в подобен случай?  Толкова бързо ли Хасан ще забрави предишната си религия, обичаи и т.н.?  Не е ли по-логично Хасан да предаде на децата си омразата към тези, които са го заставили насила да смени религията си, неговите деца на техните и т.н.?                               

teo:
Ставам банален да повтярям едни същи неща.Но пак ще повторя:
1.Тъй нареченото Османско "робство" не се оказва никаво робство.
Османскката империя взема даник от Унгария около 7 000 000 рупии на година но прави инвестиции във 21 000 000 рупии.Същото и във България
2.Погледнете къщите на Българите където и да погледнете!Огромно къщи,покъщнина,животни.Свободен пазар и продвижване ,където ти видят очоите!Тогава за каво робство говорим?
Например унгарците не викат че са били роби....а казват че, съвместно са управлявали!Тоест икономиката унгарците а военната част Османката Империя.
3.Чувал съм  българи да ми казват че ,по време на Османската власт дядо им имал към 500дк земя и чираци на нивите са му били турци.Не дядо му давал рушвети на някого а турците правели армаган за да са чираци при него.Тогава за какво робство говорим?
4.Много от възрожденското самочувствие на Българския народ се възражда и се укрепва именно по време на Османската империя.Точно по това време са построени и много църкви и и просветителски домове.
5.Ако османската империя имаше намерения да унищожи един народ...просто да заличи от картата то това би свършил  не за 500 г а за няколко години.
6.Сравнете робството във Османската Империя със робството във Западна Европа?Несъвместими са!!!!Там жестокост върху жестокост!Геноцит върху геноцит...и стотици милиони човешки съдби са погубени!
7.И най накрая никой не отрича във една деспотска власт че,не са имали истъпления и проявена жестокост.Но струва ли си всеки ден да ни напомняте за тези неща станали във историята и да подклаждаме постонната омраза.Не ви ли си се струва вместо това да се напише реалната балканска история и нашите народи  да не се мразят толкова?
8.Не искам сега да говоря за предисмствта  от това "робство" които са оказали съществено влияние върху българския народ.Най малкото са се самозапазили!
9.А и освен това колкото и различни народи да сме ,все сме братски народи!Така наречените "прабългари" са си тюрки!Някой да отрече това?

teo:

--- Quote from: PNK2003 on February 24, 2009, 01:51 ---Лично аз се включвам (и то рядко) в тези спорове с цел да се достигне до обективната истина от историческа гледна точка.  Не виждам какво ще се промени, ако някой докаже например, че българите произхождаме от индианците.  Важно е да гледаме напред и да не забравяме, че живеем в 21-и век. 

Странно ми е, че помаците с такава категоричност отхвърлят вероятността да са с български произход и са готови да приемат всякаква друга хипотеза.  Подчертавам, че в случая имам предвид етническия произход, тъй като доста често тук се бъркат понятията етнос и религиозна принадлежност.

По въпроса за ислямизацията не виждам каква е разликата между т.н. "доброзорна" и "насилствена" ислямизация.  В този смисъл посочих и примера по-горе.

От друга страна не мога да не се замисля над следните въпроси.  Нека да допуснем, че е имало предимно насилствена ислямизация.  Иван приемал исляма и ставал Хасан, защото в противен случай го очаквали или ятаган или мизерия.  Каква би била нормалната реакция в подобен случай?  Толкова бързо ли Хасан ще забрави предишната си религия, обичаи и т.н.?  Не е ли по-логично Хасан да предаде на децата си омразата към тези, които са го заставили насила да смени религията си, неговите деца на техните и т.н.?                              

--- End quote ---

Поздравявам ви ,
разсъжденията са ви много точни и на място!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version