Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
Gelina:
Като нарушават,трийте ги! Както правите с другите! ;) Айде млъквам,че пак ще кажат че се отклонявам от темата! ;D
kasmet70:
Наистина продължава да се подтискат правата на помаците.Що се отнася до псувни ,това е вече дествие на безсилие и ограничен мироглед.Аз се чудя на кой пречим.Та нали повечето помаци са ангажирани в земеделието и хранят народ независимо от религия.Храни куче да та лае...............
kasmet70:
Защо да ги триете нека видим до къде ще стигне байганьовщината ;D
teo:
Уважаема или Уважаеми sevtXX,
Нямам никакви намерения да превърна този прекрасен сайт във тюрк.еу.То кодовото название на името на сайта е достатъчно магичнО за да привлича хората.За късо време тук се събраха около 3 000 човека.Това показва високата активност на този сайт.Защото е със преобладаващ колоритен и много етносен характер.Всеки тук търси нещо и расъждава върху някакви си тези на които, вярва.Защо ми се сърдите?Аз пиша това което ми е от вътре.Аз на вас сърдя ли се?Не!
Сега да дойда до исказванията ви....
България вече е била разпокъсана на парчета...на малки царства и феодални имения.За каква България говорите при идването на Османците?Уточнете!И на какви базировки смятате че българите са били 4 000 000 точно при идването на Османците,щом като сами знаете че така наречените феодални имения и царства са си били във постоянни войни между себе си.
Хайде сега да проследим историята.....
Около 1350г във Европа бушува болеста "черната болест" която убива буквално две трети от населението на Европа.Не аз а любимият ви историк Божидар Димитров твърди че по това време населението на Европа е към 27 000 000.Англия която е със население 4 000 000 и много добра във икономическо отношение да съумее да направи едно реално преброяване на населението си ...остава със 1 000 000 население.Кажете ми така наречените Български земи дали биха си направили едно такова преброяване щом са разпокъсани на парчета?Много ми е интересно от къде ги вземате тези данни и как ги изчислявате и на каква историческа даденост и обосновка?
Във самото начало на 20 век Турското население са към 6 000 000(като вътре са включени и арменци и кюрди и араби)
Българското население е към 4 000 000.
Забележете сега 1930 г Турското население е към 12 000 000
А през 1950г населението на България е 7 500 000.Разликата е не голяма
От този период Турското насенеие става почти 75 000 000(разбира се със всичките си етнически съставки)
Българското население във момента пак са на същите 7 500 000
Ако Българите са имали план да се развиват във това отношение биха станали именно колкото Франция или Англия със които много се обича да се сравнява.
Исках да ви кажа че за населението на България не са виновни Османците!
Ако по тия ръстове пордължавате през 2050г населението на България ще е към 5 000 000.За това не съм аз виновен! ;D
А нека да ви предложа и една разумна формула за развитие.Раждайте по 3-4 дечица.
Со здраве!!!
mustafa_b:
--- Quote from: PNK2003 on February 24, 2009, 01:51 ---Лично аз се включвам (и то рядко) в тези спорове с цел да се достигне до обективната истина от историческа гледна точка. Не виждам какво ще се промени, ако някой докаже например, че българите произхождаме от индианците. Важно е да гледаме напред и да не забравяме, че живеем в 21-и век.
Странно ми е, че помаците с такава категоричност отхвърлят вероятността да са с български произход и са готови да приемат всякаква друга хипотеза. Подчертавам, че в случая имам предвид етническия произход, тъй като доста често тук се бъркат понятията етнос и религиозна принадлежност.
По въпроса за ислямизацията не виждам каква е разликата между т.н. "доброзорна" и "насилствена" ислямизация. В този смисъл посочих и примера по-горе.
От друга страна не мога да не се замисля над следните въпроси. Нека да допуснем, че е имало предимно насилствена ислямизация. Иван приемал исляма и ставал Хасан, защото в противен случай го очаквали или ятаган или мизерия. Каква би била нормалната реакция в подобен случай? Толкова бързо ли Хасан ще забрави предишната си религия, обичаи и т.н.? Не е ли по-логично Хасан да предаде на децата си омразата към тези, които са го заставили насила да смени религията си, неговите деца на техните и т.н.?
--- End quote ---
Именно, по-логично е! И на само на тях, а и на днешните поколения. Ето защо, лично аз, като част от това поколение/ не мога да понасям излеянията на "историци" като Б.Д., че помаците са потомци на "насилствено ислямизирани българи".
Икономическите съображения в действителност влияят на избора, но по същество не представляват пряко /насилствено/ налагане на религията. Изборът си е избор. Докато налагането на религията с "огън и меч" вече не е никакъв избор, а принуда.
Тук има една голяма грешка, която допускат повечето хора. И тя е,че когато се разглежда проблема с ислямизацията, не се отчита историческия контекст. Почти всеки гледа от позицията на "демократичното общество" от 21 век. Затова се чудим на високите данъци, а не си задаваме въпроса, че за да има данък трябва да е имало собствено производство и приходи. Крепостните селяни в Русия /макар и християни, като техните управниците/ са нямали право на собственост до края на 19 в. Някой пита ли за тях?
През Средновековието християните не само, че живеели в рамките на Османския Халифат, но имали право на религия, неприкосновена собственост, закрила от закона и прочие. По същото време в рамките на християнска държава е било невъзможно физическото съществуване на мюсюлмани, а камо ли да се говори за някакви техни права. Преди време Пасков зададе риторичния въпрос "защо след 7 века мюсюлманско владение на Перинеите, не е останал нито един мюсюлманин? Може би заради Светата инквизиция, политиката на която не позволявала съществуването на иноверци в рамките на Католическа Европа, в частност - Испания. Ето, това се нарича насилствено налагане на религия /отричане от предишна вяра/ и при това много добре документирано.
Но ние ще продължаваме да си говорим за филма "Време разделно". Докога ли?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version