Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
kasmet70:
Не знам защо трябва да се приравнява с водещите на Скат,който не им отърва ,го прекъсват.Сайта е златен и не бива да се влияе от просташки исказвания и мнения.Сайта трябва да го бъде,защото само тук може да споделяме.Та ние не сме фанатизирани простаци,НИЕ СМЕ ПРОСТО ПОМАЦИ.......... ;)
Rahmie:
--- Quote from: Gelina on February 26, 2009, 14:41 ---Аааа,нищо подобно Рахмие! Визирах и този форум,но не като цяло! Много правилно си се изразих,казах "не визирам всички"! По-горе четете! Няма да се обяснявам на никого!
--- End quote ---
Gelina, ne sam iskala da ti izopachavam mnenieto, prosto go iztalkuvah nepravilno. Vinovat!
dim56:
--- Quote from: mustafa_b on February 26, 2009, 12:30 ---Не мога да разбера въпроса ти. "Основното" в случая е липсата на потвърждание на тезата за масова насилствена ислямизация, провеждана от Османските власти. Не разглеждам въпроса от гледна точка на "останалите". Идеята ми е, че това е личен избор на хората, живели тогава по тези земи - избор, който трябва да уважаваме. Някои са приели Исляма, други са запазили християнството. Не бива да виним нито едните, нито другите.
Когато се твърди нещо, то трябва да се подкрепи с доказателства, исторически факти и документи. Емоционалните излияния, подбудени от патриотични чувства не ни вършат работа.
--- End quote ---
Благодаря, Мустафа, много добър отговор! Аз също никога не съм твърдял, че ислямизацията е протекла "с огън и меч". Просто таблицата показва за всеки непредубеден човек, че от едно и също население, една част (по-голямата) постепенно (без значение какви са причините) приема исляма, докато останалите остават християни. Значи корените ни с тях са едни, нали? Защо тогава да си заравяме като щрауси главите в пясъка и да се правим на извънземни?! По-важното в случая е, че след толкова столетия ние не сме те, а те не са ние. Че всички националистически действия спрямо помаците от 1878 г. та до наши дни за "връщане към корените" са неадекватни и неуместни. Че ние вече сме отделна група, но в рамките на българския народ. И това, което аз не приемам е, че българин означава непременно християнин.
Това е моето лично мнение, с което не ангажирам никого.
PNK2003:
Нямах възможност да пиша през последните няколко дни и виждам, че доста мнения са поместени. Ще споделя /обобщя/ и своето по темата.
Цитираното от Мустафа мнение, публикувано в друг форум, звучи доста обективно и точно. Като цяло мисля, че е погрешно да се говори основно и само за насилствена ислямизация. Но не мога и да съм привърженик на тезата, че таква категорично е нямало. Доказателства за това има в историческите извори, но като цяло повечето известни факти и обстоятелства по-скоро сочат, че ислямизацията предимно е била в резултат на личния избор на хората. Какви са били мотивите за този избор? Лично аз не мога да посоча категоричен отговор на този въпрос.
Както и да е е протичала ислямизацията, произходът на ислямизираното население (помаците) не се променя. Знак за равенство между религия и етнически произход не трябва да се поставя. Това са коренно различни понятия. Считам, както Дим56 посочва, че помаците са отделна група (културно-религиозна малцинствена група) в рамките на българския народ и споделям мнението, че българин не означава непременно християнин. Българинът по вероизповедание може да е християнин, мюсюлманин, будист и т.н., неприкосновено право на личността, гарантирано от Конституцията.
Snake:
А защо се насажда такава омраза към нас мусулманите от ВМРО,АТАКА и другите националисто4ески партии.И може ли мусулманин да стане президент на БГ?.Как смяташ ти.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version