Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
PNK2003:
Лично аз осъждам тази необоснована форма на омраза, която се наблюдава в някои среди. Имаше една друга тема във форума за различните. Мюсюлманите в България са малцинство и като такива някои ги приемат за различни, въпреки че въобще и понятие си нямат от религии и ислям конкретно. Това е проблем на цялото общество и подобно вредно мислене трябва да бъде променено. Човек е свободен сам да избира каква религия ще изповядва. Това е негово право.
А в отговор на втория въпрос бих искал да кажа, че аз бих гласувал за президент, който е достоен преди всичко като човек да заеме този пост, независимо от неговата религиозна принадлежност. Какво значение има религията?
teo:
Отдавна не можах да влизам във сайта защото съм много зает и проследих темата и открих наистина един добър диалог и спор на ниво.Защо се иска бан за Пасков?Ами Пасков изопачавал истината или бил "шовинист" и държал се лошо със помаците.Ами разбира се Пасков е българин и защищава тезите които са близки към българския.Дали е шовинист?Ами мен и във този сайт и на други места ме обвиняват във Пантюркизъм!Не е ли същото?Истинате е една,че спорим!Истината се ражда във спора!!Вижте отговрите на двама доблестни помака като Мустафа и Шабан, как умно и логично отговарят на Пасковите изказвания.Тук се ражда самата нова история на България.Защото за първи път си позволяваме да говорим толкова открито!До сега всичко беше табу.Аз знам много българи именно благодарение на нашите спорове станаха по реални към нас малцинствата и почнаха да ни гледат със по други очи.Защо ли?Защото и те самите не знаеха тези неща.Защото Божидар Димитровщината във историята ни изопачаваше всичко!Има много истини да кажем и ще ги кажем! Благодарение на такива теми където има истина и се ражда самата истина ,се влючват много хора.И продължават да се включват. Против съм за изгонването на инакомислещи се!Бан за тези които унижават на расова и етностна основа!
Тук искам да се обърна към основните Админи и да ги попитам......вярно ли е че, МЕТКА'та има бан във този сайт?Искам Метка и Боян Добрев да се върнат!!!!Без Метката този сайт,не би намерил своята същност.Метката е народен общественик!Същото и за Боян Добрев!Не е важно кой как се чуваства,дали е мюслюманин или христианин!Ние сме чеда на един и същ бог.А и мюслюманството е продължение на христианството.Иса(Исус) е наш общ пророк.Аз самият съм мюслюманин но съм толерантен към всички религии без да превишавам моята си религия.Единствено Бог е съдник на нашите дела!Не може да се обвини останалият свят за това че не са мюслюмани.Основната повеля на Бог е да намерим общ език и да добруваме във името на ценностите които ни е дал.
Rahmie:
--- Quote from: teo on February 27, 2009, 15:26 ---Отдавна не можах да влизам във сайта защото съм много зает и проследих темата и открих наистина един добър диалог и спор на ниво.Защо се иска бан за Пасков?Ами Пасков изопачавал истината или бил "шовинист" и държал се лошо със помаците.Ами разбира се Пасков е българин и защищава тезите които са близки към българския.Дали е шовинист?Ами мен и във този сайт и на други места ме обвиняват във Пантюркизъм!Не е ли същото?Истинате е една,че спорим!Истината се ражда във спора!!Вижте отговрите на двама доблестни помака като Мустафа и Шабан, как умно и логично отговарят на Пасковите изказвания.Тук се ражда самата нова история на България.Защото за първи път си позволяваме да говорим толкова открито!До сега всичко беше табу.Аз знам много българи именно благодарение на нашите спорове станаха по реални към нас малцинствата и почнаха да ни гледат със по други очи.Защо ли?Защото и те самите не знаеха тези неща.Защото Божидар Димитровщината във историята ни изопачаваше всичко!Има много истини да кажем и ще ги кажем! Благодарение на такива теми където има истина и се ражда самата истина ,се влючват много хора.И продължават да се включват. Против съм за изгонването на инакомислещи се!Бан за тези които унижават на расова и етностна основа!
Тук искам да се обърна към основните Админи и да ги попитам......вярно ли е че, МЕТКА'та има бан във този сайт?Искам Метка и Боян Добрев да се върнат!!!!Без Метката този сайт,не би намерил своята същност.Метката е народен общественик!Същото и за Боян Добрев!Не е важно кой как се чуваства,дали е мюслюманин или христианин!Ние сме чеда на един и същ бог.А и мюслюманството е продължение на христианството.Иса(Исус) е наш общ пророк.Аз самият съм мюслюманин но съм толерантен към всички религии без да превишавам моята си религия.Единствено Бог е съдник на нашите дела!Не може да се обвини останалият свят за това че не са мюслюмани.Основната повеля на Бог е да намерим общ език и да добруваме във името на ценностите които ни е дал.
--- End quote ---
Teo idva mi da te :-* :) mnogo tochno napisano, az sam po bedna vav izyavite i sas pravopisa, no sam tuka vinagi sas dushata si. Nikoi ot gorespomenatite ne e i ne e bil ban. Lichno az vinagi sam bila protiv ban na kogoto i da e bilo, osven ako e narushil prekaleno mnogo pravila...! :)
Пламен Пасков:
--- Quote from: Пламен Пасков on February 25, 2009, 15:24 --- Neni vuvli4ai v tvoita omraza sreshtu turcite.Tuk v nashiq sait neiskame nasajdane omraza na musulmani sreshtu musulmani.Tazi omrazq q izrazqvai vuv Voini na Tangra .AT..A ,Izgrei Zora,VMRO.Tuk e Pomak.eu.Snake
--- End quote ---
Въпрос към останалите членове на администрацията!!!
Кое правило съм нарушил с изтрития ми постинг?
Ако не получа аргументиран отговор, за мен това е злоупотреба с дадени модераторски права на Снейк! Всички знаят за предвзетото му лично отношение към мен, за многократните му нарушения именно с лични обиди към други форумци.
За мен лично е странно делегирането на подобни права именно на него. Той веднага започна да разчиства стари сметки с мен.
---
Предоставям копие на постинга си за преценката на останалите от екипа на www.pomak.eu
---
--- Quote from: shaban on February 25, 2009, 17:28 ---ПП ,вие когато отидохте в СЕСЕРЕТО сменихте ли си ценностната система .
Пасков , можеш ли да направиш разликата между религиозна принадлежност ,религиозност и и ценностна система на даден човек.
А,как разбра ,че нашите хора са скъсали безвъзратно с миналото си - ти май притежаваш и паранормални способности. Всички знаем за твоето отношение към нещата - "Точка и край" ама ти се изживяваш вече като баба ти Ванга.Били си "изтрили хард диска" ,били си изтрили миналото ,нямали нужда от минало и т.н.
--- End quote ---
Шабан, вие или сте ме разбрали неправилно, или нещо не сте в настроение и си го изкарвате на мене.
Става дума за децата, за второто поколение, което се ражда и расте в тази среда, не за самите икономически емигранти.
--- Quote ---Вярно е ,Пасков в Америка,за разлика от България и ЕСЕСЕСЕР,никой не се интересуват от твоето минало,историческо минало и от др. неща, предполагам,че се досещаш защо е така ,като имам предвид твоите способности, но това не значи ,че като идат там и първо минават през изтривалката на спомени.
--- End quote ---
Повтарям: става дума не за емигрантите, а за децата им, които растат в тази среда!
--- Quote ---Ти си уникат - как можа да кажеш ,че Федералния резерв е сдружение.Абе ,ше вземем да си изтрием хардискове и да ни преинсталираш ,кво ше каиж.
--- End quote ---
Ще кажа, че първо: се заяждате, и второ: спорът на тази тема ще ни прати в нарушение, защото политиката ще стане неизбежна.
Затова предлагам да спрем дотук по този въпрос.
--- Quote ---Нямаше смисъл да цитираш филмите на Абдула ,на всички ни е ясен твоят анти семитизъм ,доказан и тук и в другите форуми оцветени с Нациокраска.
--- End quote ---
Аз не съм антисемит.
Аз съм против Талмуда и отношението на последователите и към останалите хора, сред които сме и ние с вас. Ако става дума за антисемитизъм, от евреите в Израел по-големи антисемити едва ли има, защото спукват от бой арабите, които са наистина семити. А в държавата Израел семитските евреи са малко над 10%
--- Quote ---Пасков ,би ли ми казал колко мюсюлмани ,кришнари,бахайци и католици живеят в София и откъде ги черпиш тези сведения, щото доста ултимативно ми се струва вече ,казваш ,от тфа нема нужда ,от тфа има нужда ит.н.
--- End quote ---
Това не е трудно да се направи като справка, но ако толкова силно ви интересува и смятате, че това не е така, кажете и покажете колко са мюсюлманите в София?
--- Quote ---За височината на църките по онва време ,знаш за ко иде реч,иде реч ,че големи църкви високи по 40 и нагоре метра се строят само в големи нас. места .
--- End quote ---
Стига глупости!
Кой и кога е искал или строил такива небостъргачи в православния свят? Света София, която е била най-големия православен храм в Средновековието, дали има 40 метра?
--- Quote ---А по онова време в България от 14 до 18 в. ше ми кажеш ли некой град ,със да речем 20 000 души население.
--- End quote ---
Имало е: София, Варна, Русе, Пловдив, ако се разровя, ще намеря и още много...
--- Quote ---Затва и е немало по високи черкви, не че некой е забранявал строежа им във височина.Освен това джамията като храм за разлика от църквата разполага и с една принадлежаща част ,на коята и е необходима висота.
--- End quote ---
Виждал съм много джамии по света, особенно в т.н. демократични страни, където тази "принадлежаща част" липсва или е не по-висока от самата сграда. И не съм чул или чел някой да се оплаква от архитектурно-религиозни репресии.
--- Quote ---Пасков , от теб разбрах ,че Империята е облагала с данъци само българските поданици.
--- End quote ---
Никога и никъде не съм го твърдял, Шабан, не си измисляйте!
--- Quote ---Всички други са били освободени или пък с намалени данъци.
--- End quote ---
Второто е вярно.
--- Quote ---Ти ,май не знаеш ,че е имало касти и от християнското население което е било освободено от данъци .
--- End quote ---
Чак касти...Определени служби и занаяти, като например д...нджиите (соколарите) са били по-привилигеровани, и то само заради капризите на султана. Но една птичка пролет не прави!
--- Quote ---За верския принцип -Вярно е че при облагането на християнските домакинства е имало данъчни завишения , но за сметка са били освободени от военни повинности.
--- End quote ---
"Освободени"?!?!? Или лишени?
Я пак прочетете това, което ви дадох за отношението, и то законодателно, на султаните към българите не-мюсюлмани?
--- Quote ---И като за последно - Спри да зацапваш всяка тема с насилие ,кървища и мечове, брадви,данъци и девширмета и се придържай по заглавието.
--- End quote ---
Старая се.
Но такива като вас ми пречат с несправедливите си обвинения.
---
Шабан, ние бяхме постигнали с вас нормално човешко общуване, и аз си мислех, че уважението вече е твърдо между нас.
Предлагам ви да се върнем към този формат, или, ако имате нещо лично против мене, да го обсъдим на ЛС, вместо да занимаваме форумците с тези никому ненужни дрязги, става ли?
Serif mkd:
Pocituvan g-ne Paskov.Siguren sum(poznavajci ja Vasata,za mene iznenaduvacki,golema aktivnost
na ovaa tema)deka go procitavte mojot citat od pred nekoj den.Ocekuvav Vas komentar.Namesto toa gledam pisuvate dolgi i sitnicavi,bi rekol ne znacajni detali i repliki so Saban i drugite forumasi.Mislam deka pomalku gi tormozime soforumcite.Sepak ova ne e istoriski simpozium(ako treba ajde da organizirame takvo nesto)Sto se odnesuva do mene "iako vo pveceto delovi ne se slagam so Vas i nikogas nema da se soglasam,no do smrt ce go branam vaseto pravo toa da go kazete",da go citiram Volter.Prvo zatoa sto smetam deka toa e demokratija i vtoro znam dobro kako e da ti bide uskrateno pravoto na javno iskazan zbor.Jas sum covek od pero,sum pisuval dosta clanci,kulumni,reakcii i dr...poveceto ne se objaveni zaradi nekompatibilnosta so politikata na vesnicite i(li)na vladinata politika kon Torbesite vo Mk.
Vidite,vo Bosna do skoro Bosnjacite mozea da bidat hrvati ili Srbi.Na Kosovo,Goranite Srbi,Makedonci ili Blgari. Vo Makedonija Torbesite,Makedonci ,Srbi ili Blgari.Vo Blgarija ne e nisto poinaku,tamu pomacite "se Blgari"!?
Ke Te potsetam bratko deka procesot na sozdavanje na nacionalnata svest i kaj Hrvatite i kaj Srbite i kaj Blgarite(kaj Makedoncite nesto podocna)se slucuva kon krajot na 18 i pocetokot na 19 vek.I iako mnogu od istoricite(a citav nekoi i vo nasiov forum)velat da se pravi razlika megju vera i nacija(so sto jas vo nacelo se soglasuvam)da ne zaboravime deka ulogata na crkvata-verata vo sozdavanjeto na,osobeno srpskata,makedonskata(ako ja priznavate vie Blgarite i Srbite)i blgarskata e,ne samo golema ami presudna(conditio sine qua non)Spiritus movens na spomenatite nacii.E sega kazi mi kako tuka da se integriraat bosnjaci,torbesi i pomaci?...Jas mislam nikako. A Vie?Baska sto svesta na tie nacii vo golema mera e gradena vrz antiislamska,antiosmanska i antiturska osnova.A kulturata na nas drugite e vo golema mera osmansko-tursko-islamska i taa e v"tkaena mnogu porano od Francuskata revolucija .Ovde ne mislam samo na Islamot ami na kulturata voopsto..baklavata-tatlija seker-pare,sutlijash,kad"n dzube,corba,pacha,salep,tursko kafe..i...da ne nabrojuvam povece,imaat li vrska so verata?! Ne brate..toa e segment na kulturata .So pocit Serif.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version