Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (110/454) > >>

PNK2003:
Когато анализираме исторически факти и обстоятелства, при всички случаи трябва да се имат предвид и особеностите на съответната епоха.  С основание mustafa_b посочва, че е несериозно да се разглеждат правата на християните или на мюсюлманите преди няколко века през призмата на днешното законодателство. 

От друга страна обаче няма как да приема тезата, че едва ли не българите трябва да сме признателни и задължени на османците за петвековното владичество (робство).  Не отричам, че съществуват някои положителни моменти, но като цяло те са капка в морето в сравнение с бедите, които са ни били причинени.  Това е вече история и не би трябвало да се явява пречка за приятелски взаимоотношения със съвременна Турция.  Посочвал съм многократно за пример Германия.  Трябва ли всички да мразим германците за това, което нацистите са сторили на човечеството? А днес за да сме приятели с тях трябва ли да твърдим, че нацистите нищо лошо не са сторили?

PNK2003:
Два европейски града в края на 19 век:

Забележка: Единият е сниман след петвековно османско "присъствие".  Познайте кой?

mustafa_b:
PNK2003, интересна гатанка с повишена трудност. Нека сега и аз да ти задам една :

Посочи ми някоя друга империя, която да има запазени архиви и регистри от 15, 16 и 17 век?
Провери за Османската империя на картата да видиш каква територия е заемала.
Помисли - колко ли писари са били необходими, за да се водят архивите на всяко село?
Задай си въпроса - може ли необразован да бъде писар?
И накрая, опитай се днес /в 21. век/ в съвременна България да издириш рожденното на дядо си.

Та май си говорехме за изостаналата Османска империя.

ПС - отгатнах отговора на гатанката ти! Втората снимка е правена след 2-годишно руско присъствие.

Isyankar:
Османска империя и образование....А колко университета са били построени в България по време на Османската империя и колко в Западна Европа ? България при Симеон I е била номер 1 в образованието, а в края на 19 в - хората на запад вече са имали университети от векове, а тука ... Изостанала е била за времето си няма спор...Жалко, че това изоставане не е било констатирано към 16-17 век, а чак в края на 19ти...

havallar:

--- Quote from: Isyankar on April 22, 2009, 13:35 ---Османска империя и образование....А колко университета са били построени в България по време на Османската империя и колко в Западна Европа ? България при Симеон I е била номер 1 в образованието, а в края на 19 в - хората на запад вече са имали университети от векове, а тука ... Изостанала е била за времето си няма спор...Жалко, че това изоставане не е било констатирано към 16-17 век, а чак в края на 19ти...

--- End quote ---
Здравеите,никой не е виновен ,че БГ болярите от Търново са продали България (мужду другото тая продан е имало много в историята че и сега)за няколко лири.До колкото ми е извесно килийните училища не са били забранявани ,които били в черквите.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version