Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (112/454) > >>

mustafa_b:

--- Quote from: Isyankar on April 22, 2009, 13:35 ---Османска империя и образование....А колко университета са били построени в България по време на Османската империя и колко в Западна Европа ? България при Симеон I е била номер 1 в образованието, а в края на 19 в - хората на запад вече са имали университети от векове, а тука ... Изостанала е била за времето си няма спор...Жалко, че това изоставане не е било констатирано към 16-17 век, а чак в края на 19ти...

--- End quote ---

Дадох насоки за размисъл, тъй като е нелепо да се правят изводи за една Империя чрез някаква снимка, /която между впрочем е от Следосвобождението, тъй като едва ли османските власти биха изоставили повредена джамия/. Но това си има обяснение - българите сме свикнали винаги да се оправдаваме за несгодите си чрез другите. Гърция също е била под 4-вековно владичество, /дори им е отнет най-красивия град/, ама не хленчят като нас.

havallar:

--- Quote from: Isyankar on April 22, 2009, 13:59 ---Аз говоря за университетите в Османската империя, а ти за какво говориш ?

--- End quote ---
  Говоря за това че все  на българина др. му е крив.

PNK2003:
Само архивите на една държава (или кръщелното на дядо ми) и писарите в нея не обуславят нейния просперитет в икономически и социален аспект, поради което е излишно да ви посочвам примери за запазени архиви и регистри, при това от доста преди 15 век.   

Територията на Монако е в пъти по-малка от тази на България, но разликата в икономиките им е очевидна. 

Бъдете малко по-обективни. 

Isyankar:
Аз нито хленча, нито се оправдавам за несгодите си (които твърдя, че лично ги нямам), нито коментирам снимката.

Просто исках да кажа, че когато на запад са се правили университети - в Османската империя ми е трудно да определя какво точно са правили, но определено мисля, че първите са били по-прави и днес резултата мисля, че е ясен ... Още в началото на 20-ти век Османската империя признава, че върви по грешен път и трябваше да дойде един западномислещ човек като Ататюрк, за да поведе страната по примера на западните страни ... Доста се постигна за 80 години - не е малко....Но в крайна сметка хората имат университети от векове....ние с килийните училища няма какво да се мерим ... Добре, че бяхме ние, та и това да има .. Иначе джамиите бяха самодостатъчни за образование...

abc:
mustafa_b стигнахме дотам докъдето не ми се щеше PR на Османската империя.

Коректното е да питаш може ли НЕГРАМОТЕН да бъде писар? Не може. А необразован? Може!

Грамотен, образован и умен не са задължително обвързани. Помагат си, но дотам. По времето на така любимата Османска има и Руска, Китайска... Винаги съм се възхищавал на Китай. 5 000 години империя. GB също ли е дишала праха на Османската? А Франция? А Холандия? Португалия? Те са носели културата си където идат. Религия, училища, поезия, музика, театър, скулптура... Какво ни е донесла Османската империя? Какво значимо към света е сторила?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version