Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (135/454) > >>

abc:
Кой пък толкова наглее и се мъчи да сравни  500 години живот, доведен до скотски с няколко десетилетия? Ама ха! Петре, не разбра ли, че османската империя е въртяла колелото на прогреса, а за исляма са правели списъци и са пели серенади пред конаците докато ги приемат.

PETER:
Гече,
бе то "смяната на имената, забараната на вероизповеданието,тикането в затворите и изселването" и т.н. го е имало и тогаз,през ония 5 века, ама и тогаз се правило от глупави и фанатични хора. Като комунистите.:)
Тия банатски, бесарабски, тракийски и т.н. българи не са се изселвали от кеф.
Щото къв е келепира на валията да ме обърне в "правата вяра" - никакъв.
Само намалява изпълнението на данъчните приходи, от които си заделял за джоба си.
Хората обаче рядко са толкова глупави.
За мен важен е бил мотива "Интереса клати феса"
Чувал ли си например в историята на империята някой амбициран гяур да направи кариера, без де е в правата вяра?
А амбициозните хора са цвета на народа. Водачи на стадото, един вид. :)
Я виж примерно колко амбицирани мюсюлмани станаха комунистически ръководители в миналото. Че чак до офицери и професори стигнаха.
Другото за мен е т.н. "кръвен данък". Всеки нормален и обичлив родител по-скоро сам би си сменил вярата, отколкото да позволи да му вземат насила детето.
Третото е че като станеш правоверен се отърваваш от църковната ангария. Щото иначе хем бачкаш бадева за попа, хем джезие за това ти събират. Двойно облагане. :)
И т.н. и т.н....

Та така ... капка по капка - вир. Вир по вир - язовир. За 500 г. цяло море.

Hadj:
  Тъй като темата е  "Неи сме просто помаци" в знак на уважение към тези които се чувстват такива ,незавидимо от историчаската истина, "толерантните"съфорумници поне тука да не ни натякват единствената версия за нашия произход.Да приемем че и тяхната версия е истина и въпреки това ние сме помаци и като такива  да  ни оставят поне една темичка в която да говорим  за нас си.

isa71:
петре, едно е да искаш ,друго е да  можеш а,пък трето и четвърто е да го направиш

PETER:
Що бе Hadj? Турците не ти ли пречат?
И кой те спира да пишеш? :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version