Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
Hat:
--- Quote from: Балканджия on March 02, 2010, 08:38 --- свръхестествени същества, някои от които почитаме и днес.
--- End quote ---
Посочи някои от тях.
Hashashin:
--- Quote from: hat on March 02, 2010, 09:16 ---Посочи някои от тях.
--- End quote ---
Много от днешните християнски светци са всъщност преименувани славянски и тракийски богове- св Илия е с епитет Гръмовник и се вярва, че обикаля със огненена колесница небето и хвърля светкавици по земята. Същите качества и същия епитет има и Перун. На Лазаров ден се изпълняват множество обредни песни в които хората се молят на Лада: "Ой Ладо, Ладо момиче младо ожени ме, Ладо, до де съм младо". Празникът Трифон Зарезан с изключителна точност повтаря тракийския празник на Дионис. В Източна България съществува Власов ден, празник за здравето на воловете и добитъка като цяло- Волос (Влас) бог на горските и домашни животни при славяните. Да не споменаваме и честванията на рожденните дни на различните превъплъщения на слънцето според славянската митология-- 25 Декември (Коледа)- 25 Март (Благовец), 24 Юни Еньовден и така нататък.
Освен това все още се почитат славянските самодиви, вили, талъсъми, вампири, дракуси и змейове. Примерите са безкрай.
Освен това обичаите на повечето християнски празници са повече от 80% езически- славянски или тракийски според празника. Мога да дам още един пример- нестинарите.
sirrio:
А пра-българите, до приемането на християнството, са почитали езически богове, олицетворяващи небесни тела като слънцето и луната.
Шали:
Балканджи, в християнските празници няма нищо езическо. Символите в православието са не повече от 7-8. Хората волно ли, неволно ли, не знам аз, са поразмили религиозния смисъл на празниците и са добавили суеверни елементи, което отклонява от същността ;) Обръщай се към изворите! Иначе след години рискуваш да приемеш, че и коленето на курбан, което напоследък практикуват в някои църкви, е християнска традиция опомената в Библията :D
Hashashin:
--- Quote from: Pepito on March 02, 2010, 12:00 ---Балканджи, в християнските празници няма нищо езическо. Символите в православието са не повече от 7-8. Хората волно ли, неволно ли, не знам аз, са поразмили религиозния смисъл на празниците и са добавили суеверни елементи, което отклонява от същността ;) Обръщай се към изворите! Иначе след години рискуваш да приемеш, че и коленето на курбан, което напоследък практикуват в някои църкви, е християнска традиция опомената в Библията :D
--- End quote ---
Пепи, не ти разбрах постинга, ту викаш, че празниците не са езически, ту че са езически.
За твое сведение повече от 80% от традициите при българите християни са езически. Християнстворо като не е успяло да ги изкорени се е нагодило и ги е инкорпорирало. Погледни традициите на другите православни неславяни и виж, че общите неща са твърде малко.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version