Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (160/454) > >>

Hasan Ismail:
        Станиславе, не знам откъде се изписа и ти?Малко ли бяхме?Не знам и кои помаци познаваш от района около Велико Търново,но това което казваш за тях горе долу е истина.Аз може би познавам около 80% от твоите познати и приятили и не се учудвам от твоите констатации.Болшинството от помаците които познаваш са потомци на помаци изселени през 1948 година от нашия край.Познавам ги и имам доста мои роднини там.Често ми идват на гости,а по често аз ходя при тях.И това което ти го цитираш,че те са истинските помаци това не е вярно.Те са истинската издънка на този род.Може би им е повлияло дългото съжителство с другите етноси и ред други причини,но те не могат да се нарекат истински помаци.Цитирай ми един род на тези твои приятели и аз ще ти отговоря публично що за хора са те.Има и истински помаци,но те изглежда не са от твоето обкръжение.Мога да сбъркам за някои помаци от Сухиндолския регион.За там не претендирам.Но за останалите.....Затова не Ни подвеждай и като чета писаното от тебе,повярвай-никак не ми харесва.Недей да замесваш хора,които хал хабер си нямат от всичко това за което пишеш.Направо това си е една обида отправена към Нас помаците.Кои са истински и кои не.Навлизаш във води,които не знаеш колко са дълбоки.Нищо,че си израснал в Свищов и си се учил да плуваш в местността"Паметниците",разхождал по пътеките на крепостта "Калето" и може би завършил СА.Нищо лошо.Но не се намесвай там,където не ти е мястото и в най-болните проблеми на един етнос,който е на кръстопът.Дилемата е ще пребъдем ли или ще бъдем претопени-политика водена от държавата още от началото на миналия век.И както виждам ти си на страната на тези,които не са наши приятели.И Вие както мнозина в този в този сайт тръгнаха да Ни кръщават.Недей - Нас ни кръстиха последно през 1971-1974 година.И кои останаха кръстени.Твоите приятели -истинските помаци.По-голяма глупост досега не бях чел в този сайт.

Hashashin:
Асане от каде си бе джаном? Чим си от Девин? Ага ти гльодам имено мислем чи си или от Борино или от Гьоврен. Ейсей ли е?
??

Stanislav Stoianov:
Хасане. Изглежда не си чел , внимателно какво съм писал. Писал съм "помаци" като наименование, а не като автентичност. Не съм искал да подвеждам или заблуждавам някого. Писал съм това което мисля и това което са ми разказвали. На мен са ми казали , че в родопите славяноезичните мусюлмани се наричат ахрени, и че названието помак, в по късен етап става нарицателно за всички групи славяноезични мусюлмани натериторията на страната. Ако греша, моля информирай ме как точно стоят нещата. Не мога да разбера за какво се засягаш. Истински , неистински - малко детско ми звучи.
За това , че съм на страната на вашите неприятели, не си прав. Аз мисля , че вие сами си създавате тази илюзия за неприятелите. Да, предполагам, че можеш да ми цитираш стотици случаи , когато си бил обиждан и т.н. от "българи", но аз мисля, че това е в рамките на стандартните човешки отношения. Отдавам го на невежеството на голяма част от българите християни. Също и на това , че имаме различни имена и религии. Но за "врагове" смятам , че е пресилено. Аз лично съвсем нормално си ви приемам и нямам нищо против вас и вашите традиции и обичаи. Както писах, при нас те са се загубили в по голямата си част. И със всяко поколение стават все по малко. Това е цената на цивилизацията и глобализацията. Характерните черти на народите се размиват.
Смяташ ли, че е нормално и учтиво, да ми пишеш по завоалиран начин, че не съм желан на този сайт? Къде е демокрацията и свободата на словото? Нали за това и вие пропагандирате....  И на мен не ми харесва какво си ми написал ти. Ама хич. Публикация в абсолютно нападателен и груб тон.
Политиката на държавата за така наречената асимилация приключи 1989 година. Оттогава насам, може да е имало някоя и друга изцепка, но едва ли можем да говорим за целенасочена политика. Нито иска някой да ви кръщава, нито ще стане.
Но няма да стоя безучастен ако съм свидетел на откровенни лъжи и манипулации. А вдиях доста такива на този сайт....
Поздрави от мен и не се сърдете, нищо умишлено няма от моя страна, и извинявайте ако съм ви обидил нещо. Просто съм написал каквото мисля.

Nazmi:
 Станислав Стоянов е наш нов член на сайта pomak.eu.
Нека му кажем Добре дошъл в сайта на помаците.Да почувствува тук,че сме добронамерени,а и от постингите му досега си личи,че дискусията,диалога на толерантност е запазена.
Никой няма право да казва дали даден член е желан или нежелан!
 Екипа на сайта не е малък и поне до днес виждам одобрение и реалност на всички хора различно мислещи от нас,това е силата,в спора се ражда истината!
 Аз съм горд,че ние  сайта единствено останахме крепост на помаклъка тук в рамките на правилата на форума ни,защита на помашките ценности,култура,религия,съхранени традиции...!
Нека продължи дискусията относно заглавието на темата" Ние сме просто-Помаци!

Azim:
Не мога да разбера,защо там където има помаци винаги има проблеми.В България даже тези проблеми са от национално ниво продиктувани от икономически интереси и нещо повече,заплаха за националната сигурност.
Най-пресния случаи е този с Алексеи Петров видя се май че той не е ОКТОПОДА тогава питам аз кой е боса и защо няма нито един осъден престъпник от висшия ешалон на властта.
Другите случаи с помаци са известни като,борба с ислямския фундаментализъм,кметът Ахмед Башев,имамина на село Лъжница,дребни бизнесмени от Смолянско,претарстванията в над 200 офиси и домове в Рудозем,Мадан,Доспат и т.н.Излишно е да споменавам случая с Главно мюфтийство,може би и това е някаква превантивна мярка с цел да се покаже на обществото и света колко лоши хора са помаците.
На знам .но мойто мнение е,че това е някаква дългосрочна политка не само на това управление с цел да се ограничи развитието на помаците и опетняване на честта им.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version