Author Topic: Репресии и Ксенофобия в Европейска България  (Read 12032 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Това е прекрасна статия, и трябва да се препрочита многократно. Тя ярко отразява жалката истина за ксенофобското отношение в едно лумпенизирано и фашизирано общество. В такова едно общество мизерията никак не е случайна. Нека тези мизерници се поучат от демокрацията в съседна Турция, която дърпа напред с завиждащи темпове.Колко чужд е турският език

От забраната да се говори на турски в предизборните кампании до нападението над джамия стъпката не е особено голяма. И двете носят следното послание: че българските мюсюлмани са чужди на страната хора, смята Т. Ваксберг.

В петък парламентът в София реши, че предизборните кампании не може да се водят на чужд език, дори и при положение, че в общуването участва преводач. Този въпрос не е нов, а от близо четвърт век и винаги е бил решаван по един и същи начин – в полза на единствеността на българския език. И макар в България да има достатъчно чужденци с право на глас, които не говорят български, под "чужд език" или "друг език" винаги се разбира предимно турският.
Поредното възпроизвеждане на забраната беше подкрепено от поредното огромно мнозинство, формирано от ГЕРБ, Коалиция за България и "Атака". В полза на общуването с преводач гласуваха само 32 депутати от групата-вносител ДПС, един независим депутат, отцепил се от ГЕРБ, и трима социалисти. Против бяха цели 116 души, а 61 се въздържаха. Това е удивително мнозинство за сегашния неработещ парламент, чиито заседания редовно се отменят поради липса на кворум, а приемането на някакви нови норми води до съмнения за търговия с парламентарни гласове.
Турският - майчин език на 10% от българите
С изключение на първите години след 1989, когато партиите действително се различаваха по ценностите, от които се ръководят, резултатът винаги е бил подобен – огромното мнозинство в парламента е подкрепяло забраната за турски език, илюстрирайки с това етническото разделение на политическо ниво. Неслучайно различни структури на ЕС периодично

Турският - майчин език на 10% от българите
С изключение на първите години след 1989, когато партиите действително се различаваха по ценностите, от които се ръководят, резултатът винаги е бил подобен – огромното мнозинство в парламента е подкрепяло забраната за турски език, илюстрирайки с това етническото разделение на политическо ниво. Неслучайно различни структури на ЕС периодично препоръчват забраната да отпадне – в повечето европейски страни е достатъчно ясно, че езиковите забрани прикриват по-сериозен социален феномен, какъвто е отхвърлянето от обществото на големи групи хора.
Чужд ли е обаче турският език? Въпросът често пъти се възприема като скандален, но той е уместен за страна, в която това е майчиният език за 10 процента от населението. Ако езикът е чужд, то какви трябва да са неговите носители? Също чужди? Ако да, то доколко? Очевидно е, че става дума за избирателно приложение на схващането за чуждост. Тя не не се прилага в плащането на данъците например, нито пък се подчертава в случаите, в които някой турскоговорящ добие международно признание.

Освен че подчертава едно неравенство, забраната има и откровено негативен ефект върху изборния процес. В основата на една комуникация стои все пак разбирането, а не тайнствеността. Забраната да се говори на обичайния за избирателя език и забраната дори да му се превежда онова, което не разбира, прилича на забраната да си купуваш дрехи с отворени очи. В крайна сметка никой не ти пречи да си тръгнеш с дрехата, разбира се, но кой знае дали ще си купил тази, която ти трябва.

Опороченият изборен процес
И ако този аспект на забраната може да се разглежда включително и като комичен, то политическото ѝ послание може да бъде предимно опасно. Видяхме го в същия този петък, когато група националисти нападнаха джамията в Пловдив и счупиха стъклата ѝ, защото били против "ислямизацията" на страната. Логиката, която стои зад това насилие, не се различава много от логиката, водеща до забрана на турския език в предизборните кампании: хората, които ходят в джамии, и хората, които говорят само турски, не са тукашни, външно
тяло са, не ги искаме. Колкото повече парламентът удържа (почти) единния си етноезиков подход към изборите, толкова по-сигурно е, че насилието като това в Пловдив ще се множи. Просто нападателите ще се чувстват окрилени от наличието на съмишленици на политическо ниво.

Има и трети поглед към забраната за говорене на чужд език по време на предизборна кампания. Той е в това, че забраната няма нито ефект, нито смисъл. Не защото е намерен начин тя да се заобиколи, а защото изборите в България отдавна не зависят от идеи, които да ти се налага да разбираш. Не и в последните десет години, когато изборният процес е опорочен от купуване на гласове и търговия с влияние. Май няма кой знае какво значение дали ще получиш двайсет лева на български или на турски език. Но има огромно значение накъде ще насочиш енергията на активните хора – към реалния проблем с купуването на гласове или към димната завеса, която го прикрива с нов етнически скандал.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Цената на "Възродителния процес"

"Възродителният процес" прокуди стотици хиляди български граждани от страната. Той нанесе огромни щети на българската икономика, остави след себе си обширни пустеещи райони и разбита финансова система.
Опитът с "побългаряването“ на цигани и помаци през 1960-те и 1970-те години дава увереност на Тодор Живков и обкръжението му, че ще се справи и със съпротивата на турците в страната срещу смяната на имената им и забраната за използване на родния им език не само на публични места. Ражда се планът за всеобщ "възстановителен" процес, който скоро е преименуван във "възродителен".

"Новите българи" обаче не се примиряват със съдбата си. Напрежението ескалира през пролетта на 1989 година. Многобройни манифестации в "преименуваните" селища завършват с кървави погроми и убийства. Значителен брой от участниците са арестувани от милицията и вътрешните войски и изпратени в Белене и други лагери.

Засегнати са големи промишлени обекти дори в София, какъвто е случаят с поне хиляда работници, напуснали внезапно цеховете с непрекъснато производство на металургичния гигант "Кремиковци".

"Именно през 1989 година режимът е принуден за първи път да признае, че темповете на стопански растеж в страната са вече с отрицателен знак", напомня Аврамов.

Случва се това, което Тодор Живков прогнозира в реплика по време на юнския пленум на ЦК на БКП през 1989 година: "Ще им вземем къщите без пари".

До днес никой не е изчислил човешките загуби от неродените в България млади поколения на принудените да напуснат родината си наши сънародници.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Що е фашизъм и има ли днес той почва у нас?

Ако поотделно внимателно анализираме компонентите на понятието фашизъм ще стигнем не само до определението на понятието „фашизъм“, но и вглеждайки се в нашата действителност ще констатираме ужасяващата истина, че фашизмът, модерно наричан днес „неофашизъм“ вече е е факт. Не е ли факт срастване на политиката с финансовия капитал? Факт е. Налична ли е у нас финансовата олигархия заела ключови управленски позиции в централната и местна власт? Налична е. По свобода на словото не сме ли на последно место в Евросъюза? На последно место сме. Лъжите на едро и дребно от водещи политици, държавници, академици и професори не се ли превърнаха в основен инструмент за манипулации, подтискания призив за мъст? Да, вярно е. Националсоциализмът у нас не прерасна ли в арогантен националшовинизъм и натиск за репресии върху свободния човешки дух? Да, истина е.
Над нашата страна витае духът на неофашизма, в страната ни господстват политическите шпицкоманди на олигарсите.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Емил Кошлуков за атаката срещу джамията в Пловдив

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Хайде, пак започнаха да се обаждат евреите с цел разбунване на духовете.

И, разбира се, лумпени като Субигиев ръкопляскат.

Ми да прочете Ваксберг какво пише в Конституцията на РБългария и тогава да съчинява статии.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Хайде, пак започнаха да се обаждат евреите с цел разбунване на духовете.

И, разбира се, лумпени като Субигиев ръкопляскат.

Ми да прочете Ваксберг какво пише в Конституцията на РБългария и тогава да съчинява статии.

Т.Ваксберг много добре знае какво пише в конституцията, но проблема е в това че хал хабер си нямаш относно термина ''официален език''. Официалният език е езика на правителството и на държавните институции и не е пречка на хората да си общуват на какъвто си искат език. Толкоз ли е сложно да го вденеш. Нагазила ви е ксенофобията и само омраза повръщате. Не осещате ли че цял свят ви презира. Все пак вашата ксенофобия има и положителна страна, защото кара турци и помаци да се чувстват чужди и така няма да се асимилират. Да му мислят тези които искат обединена българска нация. А мизерията ви си е напълно заслужена.
Дерзайте фашисти.  >:(

Offline Suleyman.45

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 357
Ne me interesuva kakvo pişe v bılg.konstitutziya,kakto i srednostatiskiçeskiya bılgarin ne go interesuva kakvo pişe v srıbskata,makedonskata ili moldavskata konstitutziya.Oşte po malko me interesuva mnenieto na komunofaşistkite gançivtzi ot tılpata s jivotinski nagoni i mozıtzi na ştrausi.Vyarata mi e sveştena,mayçiyat mi ezik e krasiv i blagozvuçen ne zaştoto e türkski,zaştoto e ezika na dedite mi."Moite pesni vse şte se çetat" se nadyva v edin svoy stih velikiyat za vas İvan Vazov i na türkski v B-ya vse şte se govori daje i na predizbornite mitingi se nadyavam az.İ na pomaşki,i na armenski,ina romski,i na vlaşki daje i na bılgarski pri polpjenie,çe pone malko porabotite vırho morala i vızpitanieto si v kolektiven plan.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
You are not allowed to view links. Register or Login
Т.Ваксберг много добре знае какво пише в конституцията, но проблема е в това че хал хабер си нямаш относно термина ''официален език''. .......
Дерзайте фашисти.  >:(

Ваксберг напълно съзнателно не цитира Конституцията, защото не подхожда на текста, който си е намислила по чисто еврейски, по същия начин, по който предците й са крепели падишасите.
В Република Косово има два официални езика - албански и сръбски. Албанският език е чужд на косовските сърби, а сръбският език е чужд на косовските албанци. Но косоварите нямат притеснения от тази чуждост, защото никой не уважава другия - чуждия език. Те затова са чужди, защото не са уважавани от никой.

Татяна Ваксберг не ни задава въпрос, защото не е поставила въпросителна в заглавието си. Тя ни дава отговор; тя ни дава твърдение, което е нейното тълкувание, но ТО НЕ ОТГОВАРЯ НА ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА и в този случай подтиква КЪМ ОМРАЗА и НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Ваксберг напълно съзнателно не цитира Конституцията,

Ти си си побъркала главата с конституцията и не искаш да вденеш че човешките права са над всичко. Лумпенизирана си до такава степен че ти текат бесни лиги от устата.
Обяснявам ти какво е официален език, но ти само папагалстваш едни и същи тъпизми. На ''гён сурат'' каквото и да му обясняваш се си е тая. Между другото, не щадете турците и помаците за да си знаят че са си турци и помаци. Само така те ще се обединят и опазят. 


Т.Ваксберг ( супер статия и всеки турчин и помак трябва да я прочете за да разбере истината )

От забраната да се говори на турски в предизборните кампании до нападението над джамия стъпката не е особено голяма. И двете носят следното послание: че българските мюсюлмани са чужди на страната хора, смята Т. Ваксберг.

Очевидно е, че става дума за избирателно приложение на схващането за чуждост. Тя не не се прилага в плащането на данъците например, нито пък се подчертава в случаите, в които някой турскоговорящ добие международно признание.

Видяхме го в същия този петък, когато група националисти нападнаха джамията в Пловдив и счупиха стъклата ѝ, защото били против "ислямизацията" на страната. Логиката, която стои зад това насилие, не се различава много от логиката, водеща до забрана на турския език в предизборните кампании: хората, които ходят в джамии, и хората, които говорят само турски, не са тукашни, външно тяло са, не ги искаме. Колкото повече парламентът удържа (почти) единния си етноезиков подход към изборите, толкова по-сигурно е, че насилието като това в Пловдив ще се множи. Просто нападателите ще се чувстват окрилени от наличието на съмишленици на политическо ниво.
You are not allowed to view links. Register or LoginOffline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
You are not allowed to view links. Register or Login

Татяна Ваксберг не ни задава въпрос, защото не е поставила въпросителна в заглавието си. Тя ни дава отговор; тя ни дава твърдение, което е нейното тълкувание, но ТО НЕ ОТГОВАРЯ НА ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА и в този случай подтиква КЪМ ОМРАЗА и НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ.

kogato zakonite ne saotvetstvat na opredelenieto D0BRI NRAVI ,togava nikoi ne e zadalgen da gi spazva.0predeleno 4ast ot zakonite v balgaria sa diskriminacionni spriamo  turcite i pravoto im na  predizborna agitacia na turski , turska televizia i radio ,novini na turski ,turski universiteti .
Za men  a i za vseki tur4in ne e problem 4e zakonite sa diskriminacionni  , problema e 4e v balgaria dobirte nravi i dobrata svest lipsvat, no i tova e normalno shtoto se ima predvid 4e balgaria e e samo na balgarite koito i poniatie si nemat ot dodri nravi.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
You are not allowed to view links. Register or LoginТ.Ваксберг ( супер статия и всеки турчин и помак трябва да я прочете за да разбере истината )

От забраната да се говори на турски в предизборните кампании до нападението над джамия стъпката не е особено голяма. И двете носят следното послание: че българските мюсюлмани са чужди на страната хора, смята Т. Ваксберг.

Очевидно е, че става дума за избирателно приложение на схващането за чуждост. Тя не не се прилага в плащането на данъците например, нито пък се подчертава в случаите, в които някой турскоговорящ добие международно признание.

You are not allowed to view links. Register or Login


Всеки, който не спазва ЗАКОНИТЕ НА ЕДНА СТРАНА Е ЧУЖД в нея и поема риска да си носи последствията, съответно да бъде санкциониран. Най-малкото защото образованието Е ОСНОВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ, а официалният език в държавата е български.
Следователно е задължително всички граждани в България да знаят БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
You are not allowed to view links. Register or Login
Всеки, който не спазва ЗАКОНИТЕ НА ЕДНА СТРАНА Е ЧУЖД в нея и поема риска да си носи последствията, съответно да бъде санкциониран. Най-малкото защото образованието Е ОСНОВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ, а официалният език в държавата е български.
Следователно е задължително всички граждани в България да знаят БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.Draga mi Svetla ,poznaniiata ti za zakonite i zakononarusheniata  se bazirat na edna dliboka praznota v koiato sa frleni nekolko par4eta skrap i tozi skrap ti iskash da go izvadish i da ni go prodadesh,mai.  v Balgaria e hubavo si4ki da znaiat balgarski , no edva li e zadaljitelno. Da ,hubavo e da se spazvat i loshite zakoni , no tova 4e niakoi ne gi spazva naistina li mislish  4e e 4ujd ili ksenofobiata ti e vav hroni4na forma.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
 Терсиде, не мога да разчета какво си написал: цифри, латиница...
Нямам намерение да се старая да разчитам неграмотно написани мнения.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
You are not allowed to view links. Register or Login
Цената на "Възродителния процес"

"Възродителният процес" прокуди стотици хиляди български граждани от страната. Той нанесе огромни щети на българската икономика, остави след себе си обширни пустеещи райони и разбита финансова система.

"Именно през 1989 година режимът е принуден за първи път да признае, че темповете на стопански растеж в страната са вече с отрицателен знак", напомня Аврамов.

Случва се това, което Тодор Живков прогнозира в реплика по време на юнския пленум на ЦК на БКП през 1989 година: "Ще им вземем къщите без пари".


You are not allowed to view links. Register or Login

Аврамов и Иванов не казват, разбира се, че САМО местната номенклатура и верни на Бкп  като Владимир Зидаров/ Местан, Меди Доганов/Ахмед Доган, Юнал Лютвиев/Юнал Лютви и цялата приближена до тях гмеш....  в Н.Събрание можеха единствено да си позволят да купят жилищата на заминаващите в РТурция турско-говорещи мюсюлмани с различен родов корен и етнически произход, заради което и досега не са повдигнати ОБВИНЕНИЯ, няма нито един осъден

Още по-странно е, разбира се, че от страх същите прогонени или не мюсюлмани, установили се в България или Турция, след това гласуваха И ГЛАСУВАТ  години наред за онези, които ги прогониха, присвоиха си жилищата им...
Така е в живота. Колкото по-лошо се държиш с някого, толкова повече те уважава, по-точно страхува се от теб.
Дпс е една противоконституционна партия.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
проф. Антонина Желязкова сигурно е чела конституцията


Депутатите да се откажат от езика на омразата, призовава проф. Антонина Желязкова

 Политиците трябва да престанат да говорят с езика на омразата  от парламентарната трибуна, което правят всекидневно. Пример за това е спорът за  правото да се агитира на майчин език. Като правозащитник подкрепям подобно  желание


You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42