Author Topic: Жената  (Read 68579 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mikonos

 • Member
 • **
 • Posts: 46
Re: Жената
« Reply #150 on: January 27, 2011, 21:56 »

  Pozdravlenie Sevim.
 Hubavo e da ima takiva dobri novini za uvajenieto kym jenite v Islqma,zashtoto e taka.Jenata v Islqma e krepost na semeistvoto.mnogo hora se opitvat da pokajat obratnoto. V Korana obache e kazano qsno.
 Radvashto e ,che v Ispaniq ima takyv festival,razkajete poveche za nego-  celi,sponstorstvo,kakto i koi ot Bulgaria bqha tam!

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: Жената
« Reply #151 on: March 09, 2011, 00:13 »

 Най-добрата дума...You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Re: Жената
« Reply #152 on: April 08, 2011, 21:20 »
КЪДЕ ОТИВАТ ЛЪЧЕЗАРНИТЕ МОМИЧЕТА !   ::) ??? 8) :) ;) :) ;)

То си е наистина за чудене -

къде ,в коя страна отиват лъчезарните момичета,

които са ни обаяли със смеха си

с лъчезарната си външност,

с другарското себеотрицание,

та изведнъж ,като мах на ръката,
се превръщат в свирепи свекърви,
злокобни тъщи,
мърморещи лелки
и във будната съвест на квартала,
дюдюкайки моралистично след младите влюбени
двойки -Ужас,разврат - ние такива не бяхме!!!

И коя е тази жестока Магьосница,
дето така ги орисва?


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline muti6

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 927
Re: Жената
« Reply #153 on: April 13, 2011, 16:37 »
You are not allowed to view links. Register or Login

nik1

 • Guest
Re: Жената
« Reply #154 on: April 13, 2011, 18:51 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Абц,
Проблема е в незнанието и неразбирането на религията.

Петре,
ПРОМЕНЯЙ НЕЩАТА В СЕБЕ СИ, А НЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ !

Социалното развитие през годините доведе до там в индустриализираните държави да се говори често за жената, но без резултат по отношение на мястото и ролята й в обществото.

Сексуалните прелести на жената се поставяха на преден план и това се усещаше ясно в развитието на личността й. Тя беше откъсната от ролята й на “майка – жена” в семейството, след което стана ЧАСТ от индустрията, част от сексуалния маркетинг.

Ролята на жената на Запад не е определена и няма никаква стойност. Виждаме я да работи за заплата 50% по-малка от тази на мъжете. Виждаме я в рекламната индустрия, но само като съблазнителна кукла, която намира място дори върху опаковките на дъвка, реклами за гуми и т.н и е далече от “личност” и “ценност”.
Според представите на мъжете, които имат водеща роля в икономиката жената трябва да заприлича на мъжете в цялата си природа:
- Тя трябва да работи като мъжете и ако е вазможно даже на същото работно място, защото така допринася за продукцията
Всичко се продава чрез тях: Една жена до машинното масло, гуми, пяна за бръснене, видео, часовник и т.н. има по-добра цена на пазара!!
Един филм е немислим без “женски продукт”, който е на разположение на мъжките желания. Рекламният бранш посрещна с отворени обятия еманципацията.
Назначават я на работа само заради малките разходи, които поражда и заради женствеността. И отново не може и дума да става за равноправие...

Жената трябва да работи, да възпитава децата, да се занимава с тях, и да води домакинството.

Хаосът е програмиран:

Семейният живот, общественият живот и работното място на жената се превърнаха в мъчение. “Еманципираната жена” без проблеми е главната роля в телевизионните сериали.
За да не се подценява ролята на жената в обществото и за да й се угоди, биват измисляни враждебни представи за другата страна.

Обвиняват Исляма в злоупотреба с жените и техните права. Това цели представянето на Исляма като едно голямо зло и на второ място – отвличане на вниманието на жените от окаяното им положение, за да бъдат доволни.
Мястото на жената в неислямския свят:

В Китай жената е била смятана за негодна и малоценна. Момиченцата били убивани веднага след раждането им, защото по-късно стрували много пари, а и не били способни за работа на полето.

Някои еврейски групировки смятали жената за прислужница или инвентар, която не притежавала никакви права. В юдейството жените и дъщерите нямали право на наследство, докато имало наследниди от мъжкия пол.

В света на християнството на жената винаги е било гледано като на нещо дяволско и нищожно, защото първа се е поддала на изкушението да яде от забранения плод.

Римляните смятали, че жената не е достойна да носи собствено име. Всяка жена имала номер вместо име.

При старите правни режими жената в Индия, Арабия и при Израелците нямала никакво право на наследство.
В Англия всеки мъж имаше правото да продаде жена си /500-1000 г. сл.Хр./
До преди 150-200 години философите все още си поставяха въпроса, дали жената има душа и дали изобщо е човек и т. н.
Могат да се дават оше примери, но 'е ви омразне да четете.
Като заключение може да се каже, че на Запад жените биват подтискани, използвани, дискриминирани!

Всички тези споменати представи и действия срещу жената са непознати за Исляма и са строго забранени.
За съжаление повечето хора на Запад имат дълбоко закоренени предразсъдаци срещу Исляма. Причините са ясни: Европейците не бяха информирани от страна на елита, а бяха плашени и тероризирани.
Този принцип е останал до днес и медиите правят всичко възможно да го разпространявят.
Допълнителни причини за предразсъдаците:

- За съжаление много от живеещите на запад мюсулмани допринасят за това, да се предава грешна представа за Исляма, тъй като нямат държане което да отговаря на ислямското. Причина за това е, че много мюсулмани виждат в Исляма само едно наследство и не спазват повелите му.

- От друга страна представителите на другите религии и атеистите правятт грешката да сравняват Исляма с определени народи. Така в представите на европееца всички турци, араби и мароканци са мюсулмани, въпреки че много от тях са верни на неислямските системи, в които живеят и с Исляма ги свързва само името им.

С други думи: Всичко, което правят тези народи се сравнява с ислямската религия.
Мястото на жената в Исляма:

Ислямът даде на жената по-добро положение още преди 1416 години, като й даде правото на развод, правото на парична независимост и прехрана, както и правото да бъде призната като наследник, и всичко това във време, в което в останалия свят жената не е била обект на уважение, да не говорим за човешки права!

По отношение на религиозните й задачи жената е равноправна на мъжа. Това е цитирано в Корана:

“И който прави добрини, мъж или жена, и е вярващ, той ще влезне в рая, и нему няма да бъде причинена и най-малката злина.” /сура 4,124/

Ислямът позволява на жената да запази моминското си име след женитбата, да има власт над парите си и да ги харчи според собствените си желания.

Мюсулманите никога не са си поставяли абсурдния въпрос, дали жената е животно или човек и дали има душа или не. Отговорът е в Корана и Сунната.

Абу Хурейра предава, че Мухаммед /с.а.с/ казвал на мъжете: “Изграденият мюсулманин във вярата си е този, който има примерно поведение. И най-добрите сред вас са тези, които се държат най-добре с жените си.” (Ат-Тиримиди) – хасан, сахих

“Който върши добрини, дали е мъж или жена и е вярващ, ще направим така, че да живее добър живот, и ще ги възнаградим със сигурност за най-добрите им дела” /Коран, сура 16, 97/

Положението на жената в дадено общество зависи от "родовостта" (културно измерение Хофстеде-Минков) на културата.  При родовите и патриархални общества жената е второ качество същество, придатък към мъжа (собственост на мъжа), поради земделския характер на тези общесва (тя не може да се издържа сама)..  Западните общества са най-малко "родови" (защото например индустриализацията и модерният неземеделски начин на живот е прекъснали рововите връзки)-  и в тях има полов егалиратизъм.Жената е напълно независмима от мъжа, и може да се издържа сама. Обаче Не всички западни общества са еднакво "безродови" - има такива които в средата на измерението , и затова в тези обшесва все още жените са дискриминирани по заплащане например; Но в най-безродовите общества (Холандия, Скандинавиите, Британско и англо-британските колонии ) жената и мъжа са напълно равностойни, и равни..

Ислямът , както и другите абрамистични религии) произхождат от земеделски общества- в които жената се смята за  придатък на мъжа.Ако говорим за Арбиите, Пакистан, Афганистан и Иран - те са почто толкова родови колкото са били преди 100 години (промяната  от "родовост" към "безродовост" се извършва много време - за стотици години, и тя може да не е пълна) . В Турция, и в Банладеш (при бенгалите) родовостта е по-малка..Колкото се отива по на северозапад от Турция - "родовостта" намалява
---
В тази връзка - ако говорим за издевателства и насилие над жената, положението е същото, с изключението че при Арабите "монуметалисти" ("монументализъм"- също културно измерение)   -  вярвата в Бог и в Корана е толкова силна (поради това че притежават култура с висок "монументализъм" - при тях има най-еднозначната вяра) , че не им позволява да малтретират жените си. При афганци и пакистанци обаче въбще не е така- въпреки забраните в Корана жените са малтретирани брутално (вклчютелно физически)..В западните общества с по-голяма родовост (демек с по-малка стене на безродовост)- жените са също обект на малтретиране (социално и психическо) и физическо насилие   (в БГ !)

В САЩ по принцип се екплоатира всичко (и жените, но не защото са жени)- в тяхната култура има едно културно измерение което се казва "твърдост" (обратното "измерение" се казва "мекост"/"женственост" - общо взето изразява в това че няма сътрадателност към "загубилите", и че за мъжете не е прието да плачат или показват слабост, няма състрадание към загубилото "състезанието" (училищния бой) дете, и дори може да бъде наказано заради това че е било набито, или дори да бъде напляскано и наказано (за да се вземе в ръце и да стане мъж ).Това за американците е нормално, но за арабите (гърците и португалците -също) е шокиращо и ужасяващо да бият децата си (да мислят че могат да ги бият), защото арабите имат "мека" т.е. "женствена" култура..В "меките" култури мъжете плачат със сълзи../заб: има много култури намиращи в диапазона на измерението "мекост"- "твърдост", те се определят като  са "полумеки", "полутвърди,"повече меки", "повече твърди" сещате се какво имам предвид вероятно/
Вижте в културата няма добро и лошо- това което е добро за една култура си е добро за нея (правило, традиция) - чуждите за културата "правила" и "порядки" може да изглеждат ужасяващи - и обикновено когато се налагат насила - те довеждат до патологии, или просто тези правила не се спазват (демокрацията в Изт. Европа беше чужда на културата ни; рейгъномиска (американския модел на капитализъм) въведен от Костов беше чужд за културата ни и затова моделът патологично се изкриви в "окраждане" на държавата. Американците обаче не крадят от държавата си (от общото ,което е и тяхно), и изобщо моралът и нагласите им (културата им) са различни от нашите : ние сме все още сравнително "родова" и "неравновластна" култура, и затова кръгове, близки и приятелски се облагодетелстваха за сметка на общото;Също така - пак в тази връзка: американците умеят да губят и не смятат че държавата трябва да им осигури достатъчно средства за да не живеят в нищета, (Особено за сметка на свободата им) ; Докато ние (визирам югоизточноевропейците от България, също Русите, Украинците, Сърбите, Скандинавците,Холандците, Гърците, Португалците и други европейци, и дори Немците) сме с по-меки и гъвкавиви нагласи, и не сме свикнали или изгягваме да се "състезаваме"/демек "конкурираме"/ , и не обичаме да се "състезаваме"! , и смятаме, че трябва да се помага на загубилите и бедните, които не са такива по своя вина..

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: Жената
« Reply #155 on: April 13, 2011, 19:44 »

"Жената е негърът на света",
Джон ЛенънЖената е негърът на света.
Тъй е то... Помислете.
Жената е негърът на света.
Помислете и нещо сторете.

Караме я да се гримира и да танцува.
Ако не ще да е роб,
казваме, че не ни обича,
ако е искрена,
казваме, че се прави на мъж.
Унижаваме я,
а се правим,
че е нещо по-висше от нас.

Жената е негърът на света...
Тъй е то.
Ако не вярвате,
погледнете онази, която е с вас.
Жената е робът
на всичките роби.
Ами да... По-добре
да изкрещим това.

Караме я да ражда
и да ни гледа децата
и я оставяме после,
защото е стара, тлъста кокошка.
Казваме, че трябва
само да си гледа къщата,
а после се оплакваме,
че ни е чужда,
че няма какво да си кажем,
толкова е проста.

Жената е негърът на света...
Тъй е то.
Ако не вярвате,
погледнете онази, която е с вас.
Жената е робът
на всичките роби.

Да, помислете.

Всеки ден по телевизията я ругаем.
И се чудим защо е толкова
безволева и слаба,
а на младини
убиваме свободната й воля,
казваме й да не знае много,
а я правим на глупачка.

Жената е негърът на света...
Тъй е то.
Ако не вярвате,
погледнете онази, която е с вас.
Жената е робът на всичките роби.
Ако не вярвате, по-добре
изкрещете това.You are not allowed to view links. Register or LoginOffline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: Жената
« Reply #156 on: April 13, 2011, 19:51 »

"Внимавай много, когато разплакваш една жена!
Защото Бог брои сълзите й..."
-

така, казват, пишело в еврейския Талмуд :)
Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Жената
« Reply #157 on: April 18, 2014, 10:33 »
A eto kakvo kazva edin tur4in za jenata.

Bir kadına ne verirseniz verin, onu daha da büyük hale getirir.
Na edna jena kakvoto i da dadesh vs ego ogolemqva.

Ona sperm verirseniz, size bir çocuk verir;
Davash i sperma , darqvate s dete:

Ona bir ev verirsiniz, size bir yuva verir;
Davate i kashta , prevryshta go v dom;

Ona sebze verirsiniz, size yemek verir.
Davaj i zelen4uci , prigotva vi hrana.

Ona bir gülücük verirsiniz, size kalbini verir.
Darqvate q s usmivka , a tq vi darqva syrceto si.

Ona bir şarkı söyleyin, size konser verir,
Izpeesh i edna pesen a tq vi pravi cql koncert.

Kendisine verileni, çarpıp çoğaltarak geri verir...
Tova koeto i se dava umnojavaiki i uveli4avaiki otnovo go vry6ta..

Bu yüzden ona çamur atarsanız, karşılığında bir bataklıkta boğulmaya hazır olun...
Poradi tova ako hvyrlqte kal kym neya , bydete gotovi da potanete v golqmo blato ……


Aziz NesinSevgilerimle.
S obi4

Bir kadın gittiğinde ev üşür, oda üşür kalpler üşür.
Kogato jenata si otide

Öksüz kalır tabaklar, mutfaktan gelen tıkırtılar gider.
4iniite ostavat siraci, 6umoleneto v kuhnqta spira

Ev susuz kalır, sevgi, can, ilgi gider.
Ka6tata presu6ava, obi4ta, du6ata, i usyrdieto iz4ezvat

Gider ha gider...
Iz4ezva ta lipsva …

Bir kadın gittiğinde, balkon sessiz, koridor kimsesiz kalır.
Edna jena kogato si otide, balkonat e tih a koridora ostava samoten.

Bakıcı, öğretmen gider, aşçı, muhasebeci gider.
Gleda4kata, u4itelkata otiva, ikonomista si otiva

Gider ha gider...
Iz4ezva ta lipsva

Her kadın gittiğinde anne, kız kardeş gider.
Vsqka jena kogato otide iz4ezvat maika i sestra.

Kız evlat gider, bir hala, bir teyze gider.
Da6terqta iz4ezva, edna lelq, ili vuina

Anneanne gider.
Baba iz4ezva

Gider ha gider...
Iz4ezva ta lipsva …

Bir kadın gittiğinde gizem, can dostu gider.
Edna jena kogato si otide, du6evniq priqtel iz4ezva

Kucak dolusu şefkat gider.
Razdelamese s golqma pregradka ot obi4

Ruhumuzun sobası söner, yuvanın ruhu gider.
Oganqt na du6ata ni izgasva, jivota na domy si otiva

Bir kadın gittiğinde, sıcacık yarımız gider.
Edna jena kogato si otide, otiva si i toplotata okolo nas.

Gider ha gider..
Iz4ezva ta lipsva

Muhsin OKGİLOffline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Жената
« Reply #158 on: April 19, 2014, 08:53 »

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Жената
« Reply #159 on: April 19, 2014, 12:38 »
Bir kadın gittiğinde ev üşür, oda üşür kalpler üşür.
Kogato jenata si otide ka6tata prostudqva, staqta studenae , syrcata mrıznat.[/size]

Dobavqm lipstva6tiq prevod na vtoroto stihotvorenie.


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42