Author Topic: Турски учен обяви помаците за турци  (Read 59238 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Тоска

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 2347
 • Gender: Male
 • % 100 + POMAK
Български учени се противопоставиха остро в разгорещени дебати на проф. д-р Ахмед Гюншен от Балканския изследователски институт в Одрин, който заяви, че помаците са турци по произход.

Разбиранията им за раждане, смърт и сватба били еднакви с турските и затова да се наричали българи или гърци или други не било доказуемо, а те принадлежали към турската нация и култура.

Турският професор разбуни духовете на международна конференция "Помаците, версии за произход и съвременна идентичност", която събра в Смолян учени от България, Турция и Сърбия.

 Форумът бе посветен на 40-годишнината от смяната на имената на помаците. Организатори са Нов български университет /НБУ/, Институтът за изследване на близкото минало, фондация "Фридрих Науман". Сред участниците беше зам. - председателят на ДПС Али Осман Имамов, както и депутати на движението от Смолянско и Благоевградско.

Академик Георги Марков обвини Гюншен в пантюркизъм и в опити да се отъждествява Османската империя с Турция.
Изборът за форума на названието "помаци" от редица други за тази общност проф. Евгения Иванова обясни с резултатите от изследване на НБУ и Алфа рисърч от м. г., при което най-голяма част от тази общност - 35 %, се определя така.

Изследванията сочели, че за разлика отпреди 14 години, сега тенденцията за отделно самосъзнание обхваща все повече хора от общността. Причината, според проф. Иванова, не е заради чужда пропаганда или желание за национална идентификация по религиозен признак, а от продължаващото огромно отхвърляне на тези хора от двете големи общности - българи и турци.

И ако в началото на прехода самоопределението помаци не се нуждаело от мотивация, сега се пръквали много теории, сочещи български, турски и дори албанския им произход.

Българският корен чрез езиковите особености на помаците в три гръцки области Ксанти, Родопи и Еврос показа доц. Елена Каневска от Смолян. Съществува опасност да се кодифицира под носа ни друг помашки език, чиято основа е родопски диалект, предупреди Каневска.

trud.bg

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Dali tyrski ychen e zaqvil , dali "akademik" G.Markov e zaevil koi znae ?... no sus sigurnost pomatcite sa zaqveni kato "bAlgari" ot haidyti i komynisticheski vesnitci kato "tryd"  na, koito haidyti  predscite im ne sa bili ot bulgar-turkite ot osnovatelite na parvoto hanstvo Tyna- Bulgar no si tarsqt pradedite si po chykarite na Afganistan i Iran.

Haidyshkata propagandna valna ot 1912-13 godina s mnogokratni pokrasvaniq ne e mogla da premine zad Rodopa planina i ne e dostignala do Zapadna Trakiq kade pomacite se imat za tyrci sled Parvata Svetovna Voina pri nacionalizatciite na darjavite.Offline GruYou

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 2
Голям праз, какво е обявил някакъв си турски боклук.
Или може би буклук?

Говор, диалект и наречие на помаците ги праща далече от турската нация и култура (ако има такава).

Offline Serif mkd

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 337
 • Gender: Male
Ne razbiram zosto sega se aktualizira ovaa tema? Nastanot za koj stanuva zbor se sluci pred povece od dve godini- mai 2012. Malku porano bev informiran (duri neoficijalno i pokanet kako mozen diskutant-za posle eden od organizatorite da mi kaze deka ke ucestvuvaat samo istrazuvaci so titula "dr") no ne ucestvuvav. Posle toa razbrav deka imali pecateno nesto od temite no ne uspeav da dobijam materijal. Da zamolam ako nekoj ima nesto (Pdf, world ili dr forma da mi isprati.
Sto se odnesuva na tezite na turskiot ucen so niv moze da se polemizira (kako i so sekoja druga teza ) za proishidot, ne samo na Pomacite, no so argumenti..pri toa mora da se ima predvid eden fakt. Sekoj ima pravo da pisuva i da kazuva tezi! Sekoj ima pravo da ja pisuva ustorijata!Drugo e dali tie tezi se naucno i istoriski izdrzani. Ona sto se slucuvalo na taa konferencija vo Smolqn, spored mene(a od toa sto bese obqveno vo mediumite) eufemicno kazano bese za smea. Ili potocno kazano ...da ne bese zhalno ke beshe smeshno.

Offline seidol

 • Member
 • **
 • Posts: 19
Каква е тази простотия? Това, че масата от по-неуки нашенци се турцизира постоянно, не означава че сме били, сме, или ще бъдем някога само-категоризирани като турци.

"Разбиранията им за раждане, смърт и сватба били еднакви с турските и затова да се наричали българи или гърци или други не било доказуемо, а те принадлежали към турската нация и култура"

Турците какви са? Мюсюлмани, Ние какви сме? мюсюлмани, Какви са традициите ни? продиктувани от Исляма, по тази логика и Бошняци, и Санджаклии също са турци, да, ама не. В северен Кавказ колко различни мюсюлмански народа има, с преплетени еднакви разбирания и традиции, това означава ли, че са един единствен народ? - Не.

В крайна сметка какъв е този учен? - шарлатанин, че аз такива заключения мога да си правя сам, значи съм учен и аз, ето а и моята теза - българи, сърби, черногорци са един народ - езика им е почти еднакъв, обичаите и традициите също.

Те, българските турци не могат да се нарекат истински турци, пък започнали нас да ни определят като такива, хайде моля ви се.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Най-много Помаци живеят в Турция, но никога не са били малтретирани както например в България или Гърция.В тежките времена Помаците винаги са намирали приют в Турция . Поне от политическа гледна точка няма нищо по-естественно от тезата на проф. д-р Ахмед Гюншен. Иначе всеки е свободен в самоопределението си, та даже виждаме хора станали и попове. Знаем че съвременната българска нация е компонент от различни народи като Булгари, Огури, Огузи, Узи, Печенеги, Кумани,Гагаузи, Траки, Славяни и пр., което кара хората да се самоопределят различно. Гагаузите са оцелели Булгар-Тюрки, които са си запазили езика до наши дни и се определят като Огуз-Тюрки. Въпреки че са Християни отношенията им към Турците и Турция са много сърдечни.Както е естественно да има Помаци с българско самосъзнание, така е естественно да има Помаци с по-различно самоопределение - въпрос на родово предаване, което би трябвало да се посрещне с уважение.

Offline seidol

 • Member
 • **
 • Posts: 19
И какво от това, че най-много помаци има в Турция? Това прави ли ги турци? Не, турски граждани - да, но не променя произхода им. Каквото и да се говори, помаците са били на Балканския полуостров много преди да нахлуят османците, каква религия са имали преди това е отделен въпрос.  Самоопределянето какво общо има с произхода? Аз ако се самоопределя за немец, американец или какъвто и да било, ще стана ли такъв?

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
И какво от това, че най-много помаци има в Турция? Това прави ли ги турци? Не, турски граждани - да, но не променя произхода им. Каквото и да се говори, помаците са били на Балканския полуостров много преди да нахлуят османците, каква религия са имали преди това е отделен въпрос.  Самоопределянето какво общо има с произхода? Аз ако се самоопределя за немец, американец или какъвто и да било, ще стана ли такъв?

Отиваш в ромската махала, самоопределяш се като ром,, жениш се за една от тях и бъди сигурен че поколенията ти ще са роми. В Турция Помаците знаят че са помаци, но нищо турско не им е чуждо.  Познавам много от тях които са турски националисти. Нещата в Турция са много по-различни от това което си въобразяваш.  Културата играе голямо значение а не етническия произход както е в БГ.

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Когато науката се обърне в служба на политиката, тя се превръща в псевдонаука.

Разбира се, че помаците не са турци като етнически произход.

И кому е нужно да ги прави такива?

Те могат да са турски граждани, могат да са гръцки граждани, могат да са български граждани - в зависимост от страната, в която живеят, но ако искат да не стават жертва на псевдонаучна пропаганда, не бива да й се оставят.

Истината, историческата истина, дори когато - а то нерядко е така - тя в нещо горчива, не бива да се бърка с политическата конюнктура в което и да било време и/или страна.

Ако се тръгне в тази посока, се получава пример, в нещо подобен на македонския, в който едни македонци може да смятат, че са антични, други - че са славяни, трети - не знам какви. Защото - разбира се по съвършено различно причини - в днешна Р. Македония никой не би признал официално българския произход. Никой.

Случаят с помаците е различен разбира се. Помаците се формират като отделна общност в първите векове на османския период и за тези предишни поколения, живели по времето на Османската империя, вероятно е било по-лесно, отколкото за християните, понеже са станали мюсюлмани. А в тази империя не етносът е бил важен, важна е била вярата. И времената разбира се са били доста различни от днешните. После, когато балканските държави една по една се завръщат на политическата карта на полуострова, едни помаци остават в империята /която по-късно се превръща в република/, други подадат в границите на Гърция, трети - в границите на България и т.н. Даже има опит за отделна помашка република по едно време. И се случват вече познатите опити за преименувания и смяна на вярата, и се случват всякакви драматични събития. Тези насилствени опити имат в някакъв смисъл обратен ефект разбира се, защото въпреки майчиния си език, който е български и никакъв друг, и въпреки българският етнически произход на предците си, помаците се отдалечават от българите християни, защото насилието едва ли може да има някакъв друг ефект.

Освен това политиката на другите балкански държави през цялото време е да не признава майчиния език на помаците като български, какъвто той е, като при това не само политици и управници от различни поколения, но и учените езиковеди в тези страни - в Турция и Гърция имам предвид, не признават това, което също е вид псевдонаука, в случая в областта на езикознанието.

За сметка на това обаче в Р. Турция, ако не бяха подобни псевдонаучни твърдения, като това, което се коментира в тази тема, което не е единичен примери, помаците намират едно общество, което е, предполагам, достатъчно близко за тях. И нещата като цяло, според мен, наистина не са прости, те имат различни измерения.

Но след всичко преживяно във времена на войни, противоборства, бежански вълни, неспазване на правата на човека и пр., би трябвало в тези, днешните времена да се върви все пак към една друга култура на отношения между хората, държавите и пр., и на отношение към историята. Защото, между другото, каквито и да са различия в език, етнически произход, вяра, идентичност, балканските народи и специфични общности сред тях имат и общи неща в манталитета и културата си, изградили се по някакъв начин във времето. И след всички трагични събития, случили се на този полуостров, на Балканите, които винаги са били и ще бъдат някакъв кръстопът между Изтока и Запада, поуката от тази история едва ли е да се повтарят стари грешки, и да се разчита отново, че пропагандата, чиято и да било тя, може да реши балканския "ребус", в частност и помашкия, както се е правило кажи-речи през цялото време.

Впрочем, тези размирни Балкани, които все изостават, пазят в себе си достатъчно следи от стари цивилизации, по тези земи са се срещали, противопоставяли и вплитали в същото време, различни култури, част от които имат много дълбоки корени. И това е довело и до едно богатство и пъстрота, които не е задължително да се противопоставят и да воюват. Даже напротив. Но не знам дали сме доживели време, в което това наистина е възможно да се случи. Защото политическите амбиции и спекулации не са спрели напълно и днес. И защото сложните ребуси никога не са могли да се решат по начини, каквито и да било те, които се опитват да ги опростят, или пък да пренебрегнат който и да било от техните естествени параметри.Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Извинявай Марияна но си доста коварна, с цената на всичко се опитваш да ни изкараш коренът български.
Ако езикът е мярната еденица то тогава искам да ти напомня за гагаузите, който въпреки езика си пак ги изваждате за ваши хора.
Не мога да си обесня защо дунавските българи са доста по озлобени от събратята си татари.
И за Турция мога да кажа няколко неща, въпреки че там един ПОМАК може доста по свободно да си развява байряка и там са доста ощетени. Но когато чуеш на министър председателя от устата думата ПОМАЦИ става ти драго бе пустяло. Поне там съществуваме /и не сме невидими / със десетките си дружества, който пък на своя страна отхвърлят кирилицата и предпочитат латиница, в последно време и аз взех да мисля като тях, може би защото по голямата част от нас ПОМАЦИТЕ ползват латиница. 

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Случаят с помаците е различен разбира се. Помаците се формират като отделна общност в първите векове на османския период и за тези предишни поколения, живели по времето на Османската империя, вероятно е било по-лесно, отколкото за християните, понеже са станали мюсюлмани. Neka da pripomnq za Batak :   V balgarskata razbira se izmislena istoriq , zashto pomacite sa narichani tyrci v Osmanskata imperiq do predi oformqneto na naciite ot haidyshki istorici i pisateli  ?  А в тази империя не етносът е бил важен, важна е била вярата.   Etnos ne se spomenava v imperiite do nacionalizaciite na Balkanskite darjavi tezi darjavi stavat natciq sled imperiite a naciite sa ot nai-razlichni grypi doshli v razlichni vremena ot razlichni posoki s razlichni kyltyri i ezici.  Samite hristiqni, koito se imat za "bAlgari" v Parvoto i Vtoroto carstvo, koito sa imperii sus zavladqni teritorii ne sa bili nikoga ot edna i sashta etnost i do den dneshen vseki hristiqnin se vodi za "balgarin" s prisvoen termin ot bulgar-turkite. И времената разбира се са били доста различни от днешните. После, когато балканските държави една по една се завръщат на политическата карта на полуострова, Kakvi darjavi ? "Balgarskata" Vtoroto carstvo, koqto e Kumanska imperiq e razdelena na 4 -ri carstva predi da doide Osmanskata imperiq s pokana ot Vizantiiskiq imperator Kantakyzin za potyshavane na byntove.  едни помаци остават в империята /която по-късно се превръща в република/, други подадат в границите на Гърция, трети - в границите на България и т.н. Даже има опит за отделна помашка република по едно време. И се случват вече познатите опити за преименувания и смяна на вярата, и се случват всякакви драматични събития. Тези насилствени опити имат в някакъв смисъл обратен ефект разбира се, защото въпреки майчиния си език, който е български и никакъв друг, и въпреки българският етнически произход на предците си, помаците се отдалечават от българите християни, защото насилието едва ли може да има някакъв друг ефект. Balgarskiq ezik e sistemiziran i nalagan na razlichni grypi hora jiveeshti v zavladqni teritorii sled prisvoqvaneto na bykvite ot Egipetskata Koptica v Tarnovskoto i Ohridskoto ychilishte postroeni po zapoved na Bori-"s" ot Korumovata dinastiq v Purvoto carstvo/imperiq s elit i aristorkati bulgar-turki govoreshti Orkhon turkski kato kravnite si bratq vuv Volshka Bulgaria.

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Драги съфорумници, нито съм коварна, нито съм преднамерена, нито имам кой знае колко време за дискусии.

Написала съм това, което мисля.

Не се срамувайте все пак от българския език. Не се срамувайте от това, че той е и ваш майчин език. (За онези от вас разбира се, които са помаци.)

Езикът за нищо не е виновен.

И смятам, впрочем, че и тези, за които не е майчин, но са го научили, понеже са били или са български или двойни граждани, не е нужно да се срамуват едва ли не да пишат на този език на кирилица, и пишат на български на латиница, защото техните коментари са по-трудни са четене в тази им форма. И защото езиците и азбуките наистина за нищо не са виновни. И е смешно, освен това, ако някой смята примерно, че като пише на латиница, той показва така солидарност с турския език, защото латиницата е азбука, измислена от древните римляни, и защото тази азбука се използва разбира се за книжовните форми на много, много езици.

Впрочем, дори на турски е по-лесно да се пише на кирилица, отколкото на латиница, но не е правилно разбира се. И това е така, защото и в турския език има гласни като "ъ" или съгласни като "ч", за които в латиница няма отделни букви, а в кирилицата има. И това последното го споменавам само между другото, като любопитна подробност. И не защото е правилно, както вече споменах, за който и да било език да се използва друга азбука, не тази, която официално се използва за този език. Без значение, че в случая с турския език тя не е оригинална азбука, защото повечето езици на света са приели разбира се една или друга азбука (езиците са стотици, а азбуките, които се използват в световен мащаб за книжовните форми на тези езици,  се броят на пръсти), книжовните норми на всеки един език не е зле да се спазват. Така, както преди повече от век е било правилно да се пише на турски език на арабица, защото това е азбуката, която се е използвала в Османската империя, така и след приемането на латинските букви за официална турска азбука, те трябва да се използват за турския език, и то според варианта на латиница, който се използва за книжовната форма на този език.

Впрочем, бих помолила онези съфорумници, които не са помаци, а турци, да престанат да мразят толкова всичко, свързано с българите, и да показват това непрекъснато. Защото омразата е последното, което води към истината и към добри отношения.

А онези пък съфорумници, свръхчувствителни като Ибрахим, който все търси телета под вода, бих помолила да престанат да реагират като ужилени и да се обиждат, без никой да е искал да ги обиди.Offline seidol

 • Member
 • **
 • Posts: 19
Ох, тази нефелна латиница. Има и един лаф: Писането на български с латински букви, е като писането с лайна по стената - чете се, но не е никак приятно. В този дух, елементарно е да се изтегли и инсталира кирилизатор на който и да е компютър, но бихте могли да спестите доста мъки, да се чудим какво се мъчите да кажете.

Quote from: Subeyi Kurt
Отиваш в ромската махала, самоопределяш се като ром,, жениш се за една от тях и бъди сигурен че поколенията ти ще са роми.

Предполагам поколенията ми ще са 100% чисти роми? И ти ли мислиш така?

Quote from: Subeyi Kurt
Нещата в Турция са много по-различни от това което си въобразяваш.

Светни ни по въпроса как са нещата в Турция де, сигурно всеки помак там му сменят кръвта със 100% анадолска националистическа и бива издигнат на пиедестал?

И отново, и пак, помак ли си - турчин не  е възможно да бъдеш. Едно е гражданство и самоопределяне, съвсем друго е произход етническа принадлежност и т.н.
Иначе се самоопределям за узбек, руски националист с американски и китайски корени, но уви, по произход съм си просто помак.  :o

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Няма смисъл да бягата от темата и да я свързвате с азбука и букви. Ако ви е трудно не четете и толкоз. Не всеки има време да се разправя с конвертор.
Самоопределението на даден човек се базира върху предаването на родовата му памет. Има помаци които се чувстват помаци, други пък българи или турци и пр. Важното е да не се натрапва произход от страна на държавните органи или институции. Жалкото е че поради нарасналата ксенофобия в България някои хора предпочитат да се определят различно от това което им е в душите.
В Турция никой никого не пита за етнически произход защото се смята за кощунство. И през Османско е било така. Хората са ги определяли като мюсулмани и немюсулмани. Така че в съвременна Турция на всички бракове между мюсулмани без значение на етнос се гледа много нормално. На Помаците се гледа като основен градивен елемент на Турската нация.
Всички други тълкувания са вследствие на невежество или злонамерение.

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
You are not allowed to view links. Register or Login
Няма смисъл да бягата от темата и да я свързвате с азбука и букви. Ако ви е трудно не четете и толкоз. Не всеки има време да се разправя с конвертор.
Самоопределението на даден човек се базира върху предаването на родовата му памет. Има помаци които се чувстват помаци, други пък българи или турци и пр. Важното е да не се натрапва произход от страна на държавните органи или институции. Жалкото е че поради нарасналата ксенофобия в България някои хора предпочитат да се определят различно от това което им е в душите.
В Турция никой никого не пита за етнически произход защото се смята за кощунство. И през Османско е било така. Хората са ги определяли като мюсулмани и немюсулмани. Така че в съвременна Турция на всички бракове между мюсулмани без значение на етнос се гледа много нормално. На Помаците се гледа като основен градивен елемент на Турската нация.
Всички други тълкувания са вследствие на невежество или злонамерение.


Темата тук е за един турски учен, който обявил помаците за турци, и за това, че наука и пропаганда са две различни неща.

Не виждам защо трябва помаците в Турция или където и да било другаде да се обявяват за турци. За да бъдат част от турската нация ли, където и да се намират?

И след като в Турция никой никого не пита за етническия му произход, както казваш ти, Субиги Курт, още по-чудно е това старание сред турски учени помаците в Турция и въобще помаците  да се изкарат с турски етнически произход. 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42