Author Topic: Турски учен обяви помаците за турци  (Read 59239 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Турски учен обяви помаците за турци
« Reply #135 on: October 13, 2014, 16:21 »
Quote
Нерде Левски, нерде Бойко Борисов...


Toi ne moje da ybiva dechica, samo imena smenq na myslumani !!!

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Ynt: Турски учен обяви помаците за турци
« Reply #136 on: October 13, 2014, 21:21 »
You are not allowed to view links. Register or Login
България е нашата обща родина и само онези които са загинали за нея могат да твърдят че я обичат.
Не са важни годините на закланото дете младеж или старец. Важното е че до скоро време никой не знаеше че Левски отива на кражба при заможен българин, където убива калфата на този българин. Знае се що годе какви са годините не един калфа по това време. Кражбата и убийството са факт, и не разбирам защо Г-жа Мариана толкова се старае да увеличи годините на покушеното дете или пък младеж. Никакво убийство на невинен човек не може да се управдае с нищо. Те това е което трябва да усъзнаем и да приемем без всякакви увъртания.   Никой не казва, че да убиеш невинен човек в името на висша цел е нещо хубаво. Самият Левски сигурно е знаел това и е съжалявал. Иначе нямаше да го сподели и да свидетелства за него. Обаче трябва все пак да се знае, че паметта за Левски или неговия образ не са създадени от Иван Вазов и едно негово стихотворение в Епопея на забравените. Паметта за Левски има много източници. Един важен източник е самото лично тефтерче на Левски, от което ясно може да се види, че той за себе си,лично за себе си, много внимателно е следил да не похарчи излишно и един грош народна пара. Левски не е събирал нищо за себе си, той е търпял всякакви лишения и се е подлагал на всякакви рискове, но нито един грош излишен не е похарчил за себе си.

Друг източник за паметта за Левски, много важен, е разбира се това, че той е загубил живота си, дал го е курбан за делото, в което е вярвал. При това на самия процес, след като са го заловили, той се е постарал максимално да поеме всичката отговорност за тайната организация, която е създал, постарал се е ако може никой друг повече да не бъде арестуван и да не пострада. Известни са достатъчно много негови изрази, написали дали в лични писма, дали по друг начин, един от които "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си". Левски човек, чийто живот и чиято смърт доказват по начин, който не се среща често, че думите напълно са защитени с делата.

Източници за паметта за Левски са хората, които са го познавали лично, били са съратници с него и някои от тях са оставили написани спомени за онова време. Сред тях е и Христо Ботев, с когото двамата прекарват заедно една гладна и студена зима в една изоставена мелница като хъшове, като немили-недраги емигранти. Тогава Ботев пише за Левски, че това е човек с нечут характер, че дърво и камък се пука, че е студено и че са поставени в много трудни условия, а Левски пее, не се оплаква, нито унива, нито пада духом...

И когато човекът с нечутия характер е заловен, после осъден и обесен в покрайнините на тогавашна София /която само няколко години по-късно ще стане столица на България и мястото на бесилката ще се окаже по-късно центърът на тази столица/, тогава Ботев скърби... Скърби искрено, като за близък приятел. И написва известното стихотворение "Обесването на Васил Левски", в което казва, че това бесило е славно и че "твоят един син, Българийо, виси на него със страшна сила".

"Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него" - това е друго, също много известно изречение на Левски, което той пише в едно писмо до Панайот Хитов, ако не се лъжа.

Лесно е да се върви по течението. Да се покланя човек комуто трябва, да си уреди животеца, доходите и фамилията, да стане примерно, ако живее по времето на Османската империя, един Иванчо Хаджипенчович. Или ако е примерно по времето на комунистическа България, да стане примерно някой сътрудник на ДС или поне партиен секретар, ако не друго. А пък, ако доживее и последващото време, нищо, че е бил примерно сътрудник на ДС, да стане после я депутат, а кмет, а някоя друга длъжност да заеме, и да почне да се бори за демокрация /или поне така да твърди/, както преди се е борил за някаква тоталитарни идеология и "правилна" партийна линия.

Когато става дума за келепир и за по-уреден личен живот, винаги, във всяко време се намират и ще се намират достатъчно пригодни и желаещи да го постигнат. При това такива хора лесно се пребоядисват със смяната на времето и властовите му полоси... Много лесно. Примери такива има много, едва ли има нужда да ги назовавам.


Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Турски учен обяви помаците за турци
« Reply #137 on: October 14, 2014, 01:25 »
Османската империя е не само втори Рим, но и е повече от първия Рим. Това твърди Стоян Динков, който е автор на новопубликуваната книга „Османо-римска империя, българи и тюрки“ от издателство „Сиела“.
Той е ученик на основателя на българската геополитическа наука проф. д-р Стефан Карастоянов. Книгата е нестандартен поглед върху процесите, конструирали Османската империя и установили едно ново владичество, обединило балканските земи. Представени са факти, малко дискутирани, напълно отхвърлени или изобщо неразглеждани от официалната историческа наука в България.
Според автора на книгата Османската империя е „повече от първия Рим“, защото „в османизма имаме идеята за центъра на вселената около който център се обединява цялото човечество. Т.е. тука се поема отговорност за човешкия просперитет. Ние вътре имаме християнска религия с Вселенската патриаршия в Истанбул, имаме халифата в Истанбул, имаме юдаизма в Йерусалим, който е вътре в Османската империя по това време. Т.е. ние имаме трите основно монотеистични религии. Ние нямаме само една религия. Това е една много важна съществена разлика.“
Стоян Динков казва, че има втори Рим (Османската империя бел. автора), който е дори над първия Рим, като визия за човешкия просперитет. Това не е просперитет на даден етнос, на даден народ. Това е просперитета и отговорност за бъдещето и добруването на целия свят. Това е универсалистичната доктрина на османизма.Той посочва, че официалната историография възприема, че османизма като идея, като обществена практика онаследява Източната Римска империя (Византия). „Според мене Османската империя онаследява не само Източната Римска империя, онаследява изцяло римската универсалистична доктрина. Тук има една съществена разлика, защото римската универсалистична доктрина е глобална, т.е. идеята за центъра на вселената, който обединява целия свят.
„Основната визия която съм дал в книгата е, че българи и турци са едно племе, те са тюрки. Българите и турците са от един корен, те са живели община до община в един исторически период. Това което искам да се осъзнае в моята теза е, че Османската империя е форма на толерантност, това е световна идея, това е универсалистична доктрина. Тука нямаме завоевателни принципи, имаме толерантност и усвояване на области и земи. Тоест те общо взето са канени, за да стабилизират политическата обстановка“, казва Стоян Динков.
Според него Османската империя представлява най-голямата форма на политическа толерантност в историята на човечеството. „Няма по-голяма толерантност“, подчертава Динков.
„Първо ние знаем, че 45 сегашни независими държави са били част от тази империя. Всички са могли да изповядват своята религия, да говорят на своя език, всички са могли да учат това което желаят. Подобно нещо няма, не се е случвало в света. Империите винаги са били крайни. А такова нещо не е имало в Османската империя. Абсолютна свобода, хляба е бил за всички, нямало е гладни, нямало е болни. Специално България, която е една от тези 45 съвременни страни, които са били в империята, където 500 години е царувало мир, имало е хляб, благоденствие, хората са били свободни, нахранени, научени“, конкретизира Динков.

„Толерантността на Османската империя се дължи освен на ислямската религия, която е обединител на всички религии, и на старотюркските традиции (огузките закони), посочва Динков. – Тюрките с техните закони, които са безкрайно мъдри, старите така наречени огузки закони, съчетани с исляма дават нова формула т.е. приемат се всички хора като равни, но трябва да има честност, почтеност, да работят и т.н.“
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Турски учен обяви помаците за турци
« Reply #138 on: October 14, 2014, 08:15 »
Quote
Никой не казва, че да убиеш невинен човек в името на висша цел е нещо хубаво. Самият Левски сигурно е знаел това и е съжалявал. Иначе нямаше да го сподели и да свидетелства за него. Обаче трябва все пак да се знае, че паметта за Левски или неговия образ не са създадени от Иван Вазов и едно негово стихотворение в Епопея на забравените. Паметта за Левски има много източници. Един важен източник е самото лично тефтерче на Левски, от което ясно може да се види, че той за себе си,лично за себе си, много внимателно е следил да не похарчи излишно и един грош народна пара. Левски не е събирал нищо за себе си, той е търпял всякакви лишения и се е подлагал на всякакви рискове, но нито един грош излишен не е похарчил за себе си.
В писмо до революционния комитет в Сливен (пролетта-лятото на 1871 г.) обаче Левски указва друго: „Юнаците отгдето вземат пари, трябва да се изважда десетъкът от парите да им се разделя, а другите – да остават в касата”.

Osven Danchovata kashta moje bi Djingibi e otkradnal ot mnogo drygi kashti kade samo za tazi kashta se znae, 'shtoto ne moje da se ykrie ot naroda s dete-ybiistvoto.

„ записката на поп Кръстьо в „Требника” с дата 23 ноември 1879 г., в която попът, като отхвърля обвиненията за предателство, малко след Освобождението характеризира Левски като жесток убиец, а делото му определя като авантюра…Той следователно си остава идеен противник на Левски”. Дописката е от 29 ноември 1879 година и е цитирана многократно от всички защитници на поп Кръстю, а пълният й текст е публикуван в „Ръкописите на поп Кръстю” (2002 г.). Преди клеветниците на поп Кръстю говореха, че мотивацията била материална, бил откраднал  парите на комитета, затова предал Левски. Като се намериха парите – 1364 златни монети с последна емисия 1867 г. – в дворното място на Марин поп Луканов през 1974 г., същите започнаха да търсят идейна мотивация. Никъде в „Нареда на работниците за освобождението на българският народ” и в устава не пише, че членовете на комитетите, които събират пари за революцията, трябва да получават процент от събраната сума.В писмо до революционния комитет в Сливен (пролетта-лятото на 1871 г.) обаче Левски указва друго: „Юнаците отгдето вземат пари, трябва да се изважда десетъкът от парите да им се разделя, а другите – да остават в касата”.
Quote
При това на самия процес, след като са го заловили, той се е постарал максимално да поеме всичката отговорност за тайната организация, която е създал,


Tainata organizaciq e sazdadena ot Rakovski, Djingibi e samo edin ot ychastnicite, a sazdatelq na obraza " Levski " , e Vazov s konspiracii, koito do togava predi da stane haidytin s pravopisno ime
Василъ Лѣвскій  !
Поп Кръстю пръв донася в Ловеч съчиненията на Георги Раковски и запознава с тях бъдещите комитетски членове.
Неслучайно бащата на председателя Марин поп Луканов – поп Лукан Лилов, обвинява своя по-млад колега за участта на порасналото си дете: „Тоя проклет поп Кръстю подкокороса момчето ми, та го хвърли в тая беля”
Quote
постарал се е ако може никой друг повече да не бъде арестуван и да не пострада. Известни са достатъчно много негови изрази, написали дали в лични писма, дали по друг начин, един от които
"Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си".
в средство за лично обогатяванa.

Zashto li Atanas Pophinov ot Pleven my pishe v prav text, izglejda e kriel povechko za sebe si :
„Недей ми туку стапа на краката, че ша са изправа един пат и ша та клацна в челото, и нема да ма забравиш за секоги“.

Никъде в „Нареда на работниците за освобождението на българският народ” и в устава не пише, че членовете на комитетите, които събират пари за революцията, трябва да получават процент от събраната сума. В писмо до революционния комитет в Сливен (пролетта-лятото на 1871 г.) обаче Левски указва друго: „Юнаците отгдето вземат пари, трябва да се изважда десетъкът от парите да им се разделя, а другите – да остават в касата”.
Очевидно този документ е някакъв „поднормативен акт”, който води до изкористяване на  революционната борба, като развързва ръцете на хора с престъпни намерения, които превръщат революционната организация, създадена за освобождението на българите, в средство за лично обогатяване. Пишещите за Васил Левски упорито мълчат за това писмо.  Но поп Кръстю разкрива корена на злото и фаталните последици от него: „Ако тези народодвигатели се наемаха да събудят народа на въстание, то, с обиране къщи и хазни, и с убиване невинни хора ли трябваше да бъде? Или тия мислеха, че с това щат можат да набавят потребните на въстанието? Това може и едно малко дете да разбере, че е глупост, или пък че под булото на народно движение, се криеше нещо частно интересно, което е и очевидно”. Никъде в устава на БРЦК не пише, че трябва да се обират къщи, още по-малко български.

Razlikite v pismata ednata pisana ot savremenni haidyti "pisateli" drygata ot pop Krastio !Quote
Из писмо на Левски до Л. Каравелов, 25.08.1872 г. "...Ние [бяхме] скрити в къщата му. Фамилията му беше отишла на Троянския манастир, а той [бе останал] само с калфата си, 24-годишен момък. Според както изпитах, от дюкана си дохождал всеки път един час и половина преди момчето, [но] то не беше така. Към 3 часа дохожда калфата му, отваря портата, която беше заключена отвън, и влиза... Ако беше дошел той пръв, нямаше да става никакъв шум, а то дойде първо момчето. Посрещна го другарят ми. [Момчето] нададе вик: "Тичайте, хора!" Докато пристигна от мястото, дето бях на двора, то все вика и се бори с другаря ми. Пристигнах. Ръгнах го с камата на смърт, та дано народът да сбърка посоката на гласа му, [защото] улицата беше пълна с хора. Не умря изведнъж. Захвана да вика повече, което не можеше да се укрий вече. Ръгнах го още веднъж, за да не се мъчи и да не може да каже какви са били [нападателите]. Жално за невинното момче! Но ако не беше така, бе оцапано на много страни. Докато постигнем целта си, ще отидат и доста невинни хорица."

Tazi ot zapiskite na pop Krastio

В свое писмо до Любен Каравелов от 25 август 1872 г. Левски описва следната случка:

С още един другар по пладне в Ловеч всред града, преоблечен, тайно, че през друга къща влизам у едного чорбаджия … Аз исках да го…и парите му…; … Пред „св. Богородица” в понеделник, по 3 часа европейски дохожда калфата му, отваря портата, която беше заключена отвън, и влиза, но преди да дойде изчупил бях врати, сандъци и не намерих повече освен 1400 гр. турски все бешлици”.Никъде в устава на БРЦК не пише, че трябва да се убиват невинни хора (камо ли пък  българи).Писмото на Левски до Любен Каравелов продължава:Така бях приготвен вътре, ако дойдеше той напред, нямаше да става никакъв шум. А то дойде напред момчето, посрещна го другарят ми, нададе вик: тичайте хора! На която страна бях в дворът, докато пристигна, то все вика и бори се с другарят ми, пристигнах, ръгнах го с камата си на смърт, та дано сбъркаше народът посоката на гласът, който беше напълнил улицата. Не умря изведнаж, захвана да вика повече, което не можеше да се укрие вече, ръгнах го още веднаж, за да се не мъчи, и да не може да каже какви са били”.

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Ynt: Турски учен обяви помаците за турци
« Reply #139 on: October 18, 2014, 17:11 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Османската империя е не само втори Рим, но и е повече от първия Рим. Това твърди Стоян Динков, който е автор на новопубликуваната книга „Османо-римска империя, българи и тюрки“ от издателство „Сиела“.


Бог вижда. Без значение, че името Му е различно на различни човешки езици и представите за Него за различни в различните световни вери. Той вижда еднакво за всички.

И хора като Стоян Динков, както и като анонимния "Малборо", който толкова се старае, милият, в своите патологични и досадни усилия, някой ден ще отговарят все пак пред Съда Божи затова, което правят.

А може и "наградата" им да е такава, че да се изненадат.

Макар че такива хора рядко се сещат навреме, че не всичко е във видимия свят. И че колкото по-успешни са били, да кажем, техните заблуди, толкова по-голяма може да бъде "наградата", която може да изпитат заради това.

Може да се окаже, че пред душата на Левски ще трябва да се извиняват душите на подобни дребни хора. А на оня свят не знам дали това ще хване дикиш.

Каквито и да са печалбите и/или интересите и/или пристрастията в земния живот, сещайте се поне понякога, че Бог вижда.

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Турски учен обяви помаците за турци
« Reply #140 on: October 19, 2014, 09:56 »
 
Quote
някой ден ще отговарят все пак пред Съда Божи затова, което правят.


Pred koi Bog shte otgovarqm, Isus , Otec, ili Svetiq dyh, koi  vsashtnost e Bog-a ot trimata ?
Shtastliv sum, che ne otgovarqm za nishto pred haidyto-komynisti, koito ne bqha hristiqni no za vseki slychei se macheha s nasiliq da hristiqnizirat myslumani.
Varti nazad i procheti otnovo izvestniq vic.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Турски учен обяви помаците за турци
« Reply #141 on: October 25, 2014, 01:08 »

Но, тюрки са също и над 70% от европейците, ето защо, ако един етнос или етническа група държи да са "древни европейци", то неизбежно имат пратюркски произход
Всъщност, етническата еволюция е нещо абстрактно на фона на историчната по принцип. Няма етнос в етносферата, издържал повече от хиляда години. Предположението за "дълбоки корени" е твърде общо и трябва принципно да се доказва с много научни дисциплини. Американците са хора от всички народи и затова се наричат "американци", пък над 50% от тях нямат отношение с англичаните, за да се казват "инглеси". Намерените пирамиди в Босна са обикновени тектонични форми. Ако помаците са наследници на траките, това би ги превърнало в едни от най-древните тюрки на Балканите. Никой не може и не трябва да се срамува от своето самоопределение и менталност, напротив, трябва да се гордее с това.
Тези въпроси са в сферата на генната генеалогия, палеогеографията и палеолингвстиката в географските й миграции. Извън пратюрките в Европа има кроманьонски популации, но те са на 25-30 хиляди години и са мигранти от Месопотамия и Североизточна Африка, които унищожават неандерталците и заемат тяхното място в палеогеографията на "стария" континент. Не мисля, че помаците имат етно-хронология на 30 хиляди години[size=78%]   [/size]B Родопите, налице е и тракийски базис, макар и ограничен. Но тези вероятно съхранени популации също са тюркски, да ги наречем пратюркски...Съдейки по генетиката на хг I и Е, тя е съсредоточена повече в Западна България с пик на честотите в Албания, Босна и Хърватска. Това автоматично изключва палеоевропейска генетика в Одриското тракийско царство и т.н., или поне не над 5%. Следователно? Наред с това през 4/5-ти век земите на съвременна Северна България са напълно окупирани и заселени от готите и т.н. Тракия и Родопите са буферни зони на федератски войски, почти напълно незаселени. Дори църквите от 4-ти век в Родопите са строени за армията, а не за местни хора. (St.Dinkov )

Offline kemilmilev

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 4
 • Gender: Male
Гръцки за гърци, български за българи, а мекедонски за македонци.  ;D :D :laugh:

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Относно границите и генетичните разселвания на тюрките, същата съдба като тази на България има и съвременна Турция. Тя не е в своите реални културно-ментални граници (твърде ограничени са днес) и много пратюркски генетични носители живеят извън територията й, включително до Западен Алжир и т.н. Това са логични явления от историята на ОИ и разселванията на тюрки на три континента през Средновековието... Но, всичко това е било буквално "вчера". Генетичната история е твърде древна, както и езиковата глотохронология и данните от тези две дисциплини са много интересни и особено показателни, конкретно когато говорим за пратюрките, а не единствено за тюрките.Тюрките са потомци на пратюрките, но наследници на пратюрките са и индоевропейците и т.н Българите/булгарите на Балканите са само една сравнително малка част от голямото обединение на над 20 тюркски племена и родове от огуроезичната група, които се разселват в най-различни географии, а една тяхна групировка остава в Хазария под предводителството на Бат Баян. Разселването е по политически причини и след поредната конфронтация между пратюркските кланове Ашина и Дуло
Най-лесно би било, когато човек си направи генетични изследвания. Например, мъжете по линия на Y-ДНК R1a, R1b, Q и G2 са от пратюркски произход, независимо на какъв език говорят днес и какво етническо самоопределение притежават. ( St.Dinkov)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42