Author Topic: ДОНОСНИЦИ- Haidyti - kradci-moshennici-izmamnici  (Read 4131 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Marlboro

  • Forum fan
  • *****
  • Posts: 1355
ДОНОСНИЦИ- Haidyti - kradci-moshennici-izmamnici
« on: September 23, 2014, 08:22 »
КАРАКАЧАНОВИ – БАЩА И СИН


Една кратка справка ще ни даде пълна представа за доносническата приемственост между баща и син – Дончо и Красимир Каракачанови. Дончо Каракачанов е вербуван в далечната 1972 г като осведомител и агент. Нека го разшифроваме на обикновен език: писал е доноси от битов характер, срещу колеги, комшии, приятели и познати. Това му осигурява охолен живот и кариерен ръст.
[/size]
През 1989 г, когато синът му Красимир е студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 4 курс, бащата Дончо Каракачанов с вродения си инстинкт за оцеляване, насочва сина си към службите на ДС, и по – точно Шесто управление – отдел за политическата полиция, където всички доносници са се радвали на добър прием и държавна подкрепа. На практика през тази 1989 година бащата е снет от отчет, а синът Красимир е вербуван и регистриран като агент.[/font]
[/size]Очакваното възстановяване на ВМРО като юридически обект, връщането на имотите на македонските бежанци, възможност за кариерен ръст в нов политически субект – всичко това послужи за сериозно основание Дончо Каракачанов да ориентира сина си в посока ВМРО. Службите имат нужда от доносник в македонстващите среди, за да упражняват контрол върху процесите там, които те няма как да спрат, но могат да контролират. Така Каракачанов-син се „нагърбва” със задача да подава „собственоръчно написани агентурни сведения” за това, какво се случва в Македонския дом, а в последствие и във възстановената Организация ВМРО. Последната послужила като «ракета» за политическата кариера на Каракачанов, паразитиращ на гърба на членовте на Организацията и нейните имоти.
[/size]Така през 1990 г Красимир Каракачанов се появява в Македонски дом и през същата тази година по неговите твърдения е станал член на ВМРО-СМД (К. Каракачанов: „Политическата ми дейност е свързана с възродената на 15 декември 1990 г. Вътрешна македонска революционна организация – Съюз на македонските дружества (ВМРО – СМД). Още на нейния Учредителен конгрес бях избран за секретар и останах такъв до 1995 г. От 1995 до 1997 г. бях съпредседател на ВМРО, а от 1997г. – неин председател”). През 1997 година, когато Красимир Каракачанов е депутат в 38 Народно събрание, не е осветен от комисията по досиетата, тъй като е действащ агент. Но през 2006 г, когато тази забрана пада, Румен Петков го оповестява в национален ефир. Макар «тайната» да е разкрита, апетитите на Каракачанов са по-силни от всякакъв морал или достойнство, все пак присъщи на човешкия род или пък не.
[/size]Бащата Дончо Каракачанов също изгражда стабилна политическа кариера, като през 1995 година става члена на Постоянното присъствие на ПП БЗНС – Александър Стамболийски. (Софийският градски съд на основание чл. 10 ЗПП регистрира под № 38, т. I, р. VI, стр. 117, по ф.д. № 7371/93 на 3 състав промени за политическа партия “БЗНС “Александър Стамболийски” по силата на решения на извънредна национална земеделска конференция, проведена на 15.IV.1995 г. в София, както следва: вписва нов устав, приложен към делото, който да се счита неразделна част от настоящото решение; вписва състав на управителния съвет от 99 членове; вписва състав на Постоянното присъствие: Светослав Стоянов Шиваров – председател, членове: Александър Петков Цветанов, Васил Димитров Чичибаба, Георги Ангелов Божков, Драгомир Георгиев Шопов, Димитър Василев Димитров, Димитър Сотиров Чантов, Дончо Кънев Каракачанов, Иван Асенов Величков, Ириней Георгиев Цветков, Коста Христов Костов, Орлин Ризов Ризов, Росен Динев Михайлов, Спас Желев Тенев, Тодор Атанасов Джамбазки. БЗНС “Александър Стамболийски” се представлява от Светослав Стоянов Шиваров.Извадка от Неофициален раздел бр.82 от 13.09.1995 г. на ДВ)
[/size]Активната работа на Дончо Каракачанов в средите на ВМРО-БНД не остава незабелязана. По време на последния конгрес на партията, той, като истински сив кардинал, е ръководил целия процес, като се е включил активно в елиминирането на претендентите за поста на сина му Красимир, което довело до окончателното разцепление на партията. И тук, верен на стила на БЗНС – Александър Стамболийски, Дончо Каракачанов е впрегнал целия си капацитет с разрушителна цел.
[/size]
[/size]Интересна подробност, достойна за вниманието ни, е, че през 2006 г, оправдавайки се за позорното си минало, Каракачанов-син наблягаше на това, че е писал важни за държавата ни анализи за ситуацията в Македония. Но дори и бегъл преглед на досието му показва, че това не е истина. Освен, ако не броим за изключително важни доносите на агент Иван срещу един потенциален опонент в лицето на ВМРО за комунистическата върхушка, на която той е бил верен. Още повече, че на тези млади години и идвайки от другия край на България (Русе), той няма как да бъде сведущ по сложните въпроси за отношенията между Македония и България.
[/size]Най-вероятно тези твърдения Каракачанов си позволява да тиражира в медийното пространство, имайки предвид, че редът за записванията в читалнята на Комисията по досиетата в София на ул. „Врабча” е сложен – първо подаваш молба, след това чакаш 1 месец да ти определят дата и час, за да прочетеш досието в читалнята на Комисията, после подписваш декларация за неразгласяване на прочетената в досието информация, и за капак стриктно се вписва всяко лице, поискало да се запознае с досието. Така на практика, всеки, дръзнал да надникне в позорното минало на Красимир Каракачанов, автоматично се превръща в негов кръвен враг. Малцина са тези, които са имали този кураж.
[/size]Другото оправдание на Кр. Каракачанов за агентурното му минало, което минаваше във вътрешните среди на ВМРО, се базираше на това, че е бил млад и неопитен, а служители на ДС безпощадни и напористи. Но и това оправдание издиша, защото от документите личи, че с баща-агент на ДС от 1972 г няма как да си неподготвен и изплашен, а точно обратното.
[/size]Само за пример ще посочим, че при бегъл преглед в нета се намират например агентурните сведения, писани от агент Алберт (Георги Коритаров) срещу брата на Андрей Райчев.
[/size]Да се надяваме, че ще се намери смелчага, който да качи и автентичното досие на Кр. Каракачанов, въпреки че по данни на очевидците, то е много „опоскано” и явно личи, че липсват доста от „собственоръчно написани агентурни сведения”.
[/size]Фактите говорят сами за себе си – ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ КАРИЕРА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ Е ЗАПОЧНАЛ в Държавна сигурност, Шесто управление, регистриран като агент Иван (16.05.1989), а след близо година и половина е продължила в ръководството на ВМРО-СМД. Политическото му безочие няма граници и към настоящата дата той е и кандидат за народен представител от ВМРО.[/font]

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42