Български > Дискусии
Речта на помака Митхад Паша !
mustafa_b:
--- Quote from: Пламен Пасков on February 11, 2009, 07:15 ---Според мен, простете за откровенността, това е малко по формулата "гладна кокошка просо сънува".
Ако се има предвид, че помаците са ислямизирани българи, то тези 14 семейства (18.66% от вашата извадка за тези населени пунктове) най-вероятно са именно новоислямизирани за стогодишния период след завладяването на тези територии местни победени и покорени българи.
В такъв случай Митхад паша е абсолютно прав, защото, напомням неговото твърдение:
---------
"И, най-напред, трябва да се отбележи, че измежду българите, за които се проявява такъв жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число няма нито татари нито кавказци. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се смяташе по-рано; това са наследници на българите, приели исляма в епохата на завладяването и във времето, което го е последвало. Това са деца на същата тази страна, от същата раса, дошли от същия този клон. И те говорят само на български..."
----------
В текста на Митхад паша от 1878 година думата помаци не съществува. Няма я и във вашите документи.
--- End quote ---
Не разбирам какво толкова сте се захванали с едно изказване. Какъв е бил Митхад Паша? Историк, посветил живота си в изследване историята на помаците ли?! Едва ли. Това е просто част от политическа реч - чист популизъм, който няма никаква историческа стойност. Все едно след сто години някой да цитира изказване на Волен Сидеров.
На няколко пъти в този форум се спомена, че Османската империя е по същество Халифат /Ислямска форма на управление/, а според исляма всички мюсюлмани принадлежат на една нация, наречена "Умма" /Уммет/ и никой няма право да се рови в корените на отделните мюсюлмани и да ги дели по расов и етнически принцип. Ето защо няма как в официален османски документ да съществува наименованието "помак".
Лично за мен документът, представен от Чечлия, има стойност. Най-малкото, защото досега от страна на българските историци години на ред тенденциозно ни се представяха само тези документи от османските регистри, в които присъстват думите "син на Абдуллах".
Пламен Пасков:
--- Quote from: mustafa_b on February 11, 2009, 08:46 ---Не разбирам какво толкова сте се захванали с едно изказване. Какъв е бил Митхад Паша? Историк, посветил живота си в изследване историята на помаците ли?! Едва ли. Това е просто част от политическа реч - чист популизъм, който няма никаква историческа стойност. Все едно след сто години някой да цитира изказване на Волен Сидеров.
На няколко пъти в този форум се спомена, че Османската империя е по същество Халифат /Ислямска форма на управление/, а според исляма всички мюсюлмани принадлежат на една нация, наречена "Умма" /Уммет/ и никой няма право да се рови в корените на отделните мюсюлмани и да ги дели по расов и етнически принцип. Ето защо няма как в официален османски документ да съществува наименованието "помак".
Лично за мен документът, представен от Чечлия, има стойност. Най-малкото, защото досега от страна на българските историци години на ред тенденциозно ни се представяха само тези документи от османските регистри, в които присъстват думите "син на Абдуллах".
--- End quote ---
Мустафа, натиснете тук, и ще видите документи, които, надявам се, отговарят на вашите критерии за автентичност.
Там няма да намерите новопоявилия се (за мен поне) критерий за преход към исляма "син на Абдуллах", както го извеждате с Чечлия.
Какъв е бил Митхад паша?
Вие и опониращите ми най-често започвате с това, какъв не е бил:
1. Не бил генетик (сякаш тогава генетичните лаборатории са били във всяко кафене на империята),
2. не бил историк (не знам, кои висши учебни заведения на Империята са присвоявали тогава тази специалност),
...не бил още не знам си какъв....
Вие сте неточен, като твърдите, че това било РЕЧ, то ест, политическа изява, и го сравнявате с Волен Сидеров (което е нелепо и за двамата)
Митхад паша е направил ПУБЛИКАЦИЯ (а не реч) и то във френското научно списание Revue Scientifique, брой от юли, 1878 година!
Аз ще ви кажа какъв е бил: той е бил валия на Туна вилает, в който е влизала не само почти цяла днешна северна България, ами даже и Самоковско! Валия, означава официален представител, управител на османската империя! То ест, държавник!
Освен това е бил и велик везир. В превод: над него е бил само султана!
Слагаме в добавка, че е роден в Ловешко, по произход българин мюсюлманин, то ест, помак.
Освен това, цитирам: Особено активен (от 1869 до 1872 г.) бил масонът Мидхат паша, който бил министър на правосъдието в правителството на Мохамед Рашид паша по времето на Абдул Азис. Той писал на султана да установи конституционно управление по образеца на западните демокрации. Така корупцията в страната щяла да бъде изкоренена и с новите закони щял да бъде въведен ред, равноправие и благоденствие.
Естественно, всеки е свободен да вярва или да не вярва на източника на цитата.
Давам и друг малък цитат:
Мидхат паша получил поста Велик Везир и образувал комитет за приемане на конституцията. Тя била приета след много трудности. Абдул Хамид усетил намесата на Англия и го пратил на заточение. Младотурците, емигрирали във Франция и Женева, го свалят от престола. Брат му, Мехмед Рашид, възстановил конституцията.
Иначе казано, той е бил това, което по-късно е станал Ататюрк - един друг, този път: полу-помак, днешният национален герой на Република Турция.
Борили са се за едно и също, както виждате.
А вие, ако не искате, не му вярвайте.
---
P.S.
Туна вилает = Дунавски вилает
Дунавският вилает е голяма административно-териториална единица в Османската империя с център град Русчук (Русе).
Създаден е след териториална реформа през 1864. Обхваща 65 каази, 1500 общини и градовете Русчук, Тулча, Търново, София, Ниш.
Subeyi Kurt:
Gn.Paskov, strannoto e che se hvashtate na dumite na Mithat Pasha kato udavnik za slamka. Znaete kakvo e bilo nivoto na istoricheskata nauka togava a pık i sega. Sled kato vie otrichate poziciyata na sıvremennite istorici profesori i poziciyata na BAN otnosno turskata jilka na prabulgarite sigurno nyama da poiskate da vyarvame na izkazanato se ot Mithat Paşa.
Predi nyakolko meseca se izrazihte che Atatürk bil Pomak a sega stana polu-pomak.
Tova koeto pravite e dosta neprilichno i yavno celite nyakakvi drazgi zashtoto i vie znaete che tozi velik chovek si se e samoopredelil. A tova che moje da e bil ot Pomashko poteklo ili drugo sıvsem ne go umalovajava. Celta vi e sıvsem druga i ne e etichno vie da go opredelyate i to bez da iztıkvate na kakvo se osnovavate. V TR ima podrobni izsledvaniya v tazi nasoka, da byahte poiskali shteshe da vi pomogna. Vse edno i az da vi opredelya kato polu-ciganin i to s osnovanie bazirashto se na vashite tvırdeniya za indoevropeyskiya proizhod na prabulgarite ot koito sa i romite v BG.
Gn.Paskov, bih jelal da se osvobodite ot mariginalni tvırdrniya i sıvsem priyatelski vi sıvetvam da si sısredotoçite truda i vremeto s neshto po-humanno koeto shte e v polza za vsichki BG grajdani.
Gn.Paskov kopiral si nashi diskusii tuk i si gi pomestil v drug forum. Ne znam dali tova e naruşenie na pravilata na tozi forum no go sçitam sıshto za neetichno. Mojehte pone da me popitate.
Пламен Пасков:
--- Quote from: subigi kurt on February 11, 2009, 11:20 ---Gn.Paskov, strannoto e che se hvashtate na dumite na Mithat Pasha kato udavnik za slamka. Znaete kakvo e bilo nivoto na istoricheskata nauka togava a pık i sega. Sled kato vie otrichate poziciyata na sıvremennite istorici profesori i poziciyata na BAN otnosno turskata jilka na prabulgarite sigurno nyama da poiskate da vyarvame na izkazanato se ot Mithat Paşa.
--- End quote ---
Позицията на БАН не е единна. Така че, аз отричам това, което други историци от БАН вече аргументирано са отрекли и са доказали, че колегите им са грешали, меко казано.
--- Quote ---Predi nyakolko meseca se izrazihte che Atatürk bil Pomak a sega stana polu-pomak.
Tova koeto pravite e dosta neprilichno i yavno celite nyakakvi drazgi zashtoto i vie znaete che tozi velik chovek si se e samoopredelil. A tova che moje da e bil ot Pomashko poteklo ili drugo sıvsem ne go umalovajava.
--- End quote ---
Аз да съм казал, че помашкото в потеклото му е омаловажаване на каквото и да е от делата му?
това са чисто ваши думи -аз нито съм го мислил, нито съм го псиал
--- Quote --- Celta vi e sıvsem druga i ne e etichno vie da go opredelyate i to bez da iztıkvate na kakvo se osnovavate. V TR ima podrobni izsledvaniya v tazi nasoka, da byahte poiskali shteshe da vi pomogna.
--- End quote ---
Искам, помогнете ми.
Ще ми бъде интересно да се запозная с турската версия за нещата около личността на Мустафа Кемал
--- Quote --- Vse edno i az da vi opredelya kato polu-ciganin i to s osnovanie bazirashto se na vashite tvırdeniya za indoevropeyskiya proizhod na prabulgarite ot koito sa i romite v BG.
--- End quote ---
Циганите са чандала, специален клон, изгонен от индийският цар Ашока през 10 век. След което се лутат и идват след османците на Балканите и Европа. Така че, нямали са кога и къде да се съобщават с известните територии и поселенията на българите.
Можете да ме наричате както си искате, но ще трябва да го докажете, и то не на думи.
--- Quote ---Gn.Paskov, bih jelal da se osvobodite ot mariginalni tvırdrniya i sıvsem priyatelski vi sıvetvam da si sısredotoçite truda i vremeto s neshto po-humanno koeto shte e v polza za vsichki BG grajdani.
--- End quote ---
Предложението звучи разумно и наистина приятелски.
Над какво например ще ми препоръчате да се съсредоточа?
--- Quote ---Gn.Paskov kopiral si nashi diskusii tuk i si gi pomestil v drug forum. Ne znam dali tova e naruşenie na pravilata na tozi forum no go sçitam sıshto za neetichno. Mojehte pone da me popitate.
--- End quote ---
Копирал съм мои постинги с цитата на опонента.
Правя го във всички форуми и имам архив на всичките си писания.
Ако има закон: писан или морален, който според вас нарушавам, моля да ми го посочите.
И за кой точно постинг и цитат става дума? Може и на ЛС.
Chechliya:
--- Quote from: Пламен Пасков on February 11, 2009, 11:42 ---Копирал съм мои постинги с цитата на опонента.
Правя го във всички форуми и имам архив на всичките си писания.
--- End quote ---
Сигурно в МВР-то вече са ви заделили цял етаж да си съхраявате архива на вашите постинги и "цитатите" на опонентите ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version