Български > Дискусии

Речта на помака Митхад Паша !

<< < (36/59) > >>

Пламен Пасков:

--- Quote from: kor_nisa on February 13, 2009, 17:03 ---komentar za Paskov

Cherkezite za koito spomenava Paskov sa zaseleni po Balkanskite zemi ot Osmanskata darjava . Tova sa cherkezi naselyavali zemite koito darjavata gubi po severniya briag na cherno more i potarpevshi ot Ruskite voinici. Vijdaiki zlodeyaniata na rusnacite tam proiavavat grubost pri potushavane na buntovete  na uchasnicite v buntovete(koito razbirase sa v pomosht na rusnacite). Sled zagubata na zemite v balkanite Osmanskata darjava zaselva tezi cherkezi ne v Kavkazieto a v Siriya kadeto po tova vreme Osmanskata darjava stroi jelezopatnata liniya Hidjaz ( ot Sham do Meka). Tai kato stroitelnite obekti postoianno sa napadani ot  arabskite bedoini darjavata gi nastaniava pokrai stroitelnite obekti. Ako Paskov ima kasmet da otide do tam shte vidi che sega goliama chsat ot siryicite sa sas sini uchi i svetal ten. Kogato pishete neshto ne se opitvaite da pishete po pamet shte napravite greshka.
--- End quote ---
Случва ми се, признавам си.
Затова гледам да проверя постингите си внимателно, преди да ги пусна...ако имам време и възможност.
В случая с черкезите нямах нито време, нито възможност, така че, може и да съм сгрешил.

shaban:

--- Quote from: mustafa_b on February 11, 2009, 08:46 ---Не разбирам какво толкова сте се захванали с едно изказване. Какъв е бил Митхад Паша? Историк, посветил живота си в изследване историята на помаците ли?! Едва ли. Това е просто част от политическа реч - чист популизъм, който няма никаква историческа стойност. Все едно след сто години някой да цитира изказване на Волен Сидеров.

--- End quote ---
Брат ми ,ти утрепа темата.
Анджак де, и аз  викам същото ,това си е само едно интервю на един политик,ама на некои им е по началъм ,тфа да е иначе.
Иначе след тези твои думи ,на мене си ми бива,ако ме питат, и да я закатанчат.Ама немакой да ме пита

mustafa_b:

--- Quote from: shaban on February 17, 2009, 18:04 ---Брат ми ,ти утрепа темата.
Анджак де, и аз  викам същото ,това си е само едно интервю на един политик,ама на некои им е по началъм ,тфа да е иначе.
Иначе след тези твои думи ,на мене си ми бива,ако ме питат, и да я закатанчат.Ама немакой да ме пита

--- End quote ---

Да, мисля, че схванах намека ти :

--- Quote from: shaban on August 08, 2008, 13:52 ---А,така също не мислиш ли ,че този документ беше началото на идеята за Възродителните процеси както на помаците така и на турците.

--- End quote ---

Много жалко ако наистина е било така.

Пламен Пасков:

--- Quote from: mustafa_b on February 17, 2009, 19:25 ---Да, мисля, че схванах намека ти :

Много жалко ако наистина е било така.
--- End quote ---
така е било, Мустафа, за съжаление точно така е било.
Но пак ви връщам към примера: ако се качите зад волана на прекрасен Мерседес, и го насочите и убиете някой пешеходец, колата ли е виновна, или човекът зад волана?
Каква е вината на историческата истина за това, че една доктрина (комунистическата) е решила с нея да оправдае насилието над една част от българите?
Айде, за това Митхад паша им крив, а на не-мюсюлманите за избитите попове, инакомислещи и християни, които също гниеха и гинеха, за тях кого да виним?
Аспарух? Борис-Михаил? Паисий Хилендарски?

Hat:
От всичко прочетено по темата виждам,че споделеното от пашата на Берлинският конгрес се използува с голяма охота и се влага голяма доза пошлост от много наши сьфорумници,някои вече бивши.Вижте какво пише в книгата си Христо Стамболски издадена през 1927г. в София и озаглавена "Автобиография,дневници и спомени"том ІІ
-Особено силно впечатление ми направи речта и поведението на Мидхад паша по време на Берлинският конгрес през 1878година след,който Княжество Бьлгария вече е самостоятелна дьржава.Предполага се че властите от Княжеството ще започнат да изселват турското население.Един ден така ще е и в Източна Румелия,ако влезне в сьстава на Княжеството.Затова Митхад паша решил да се намеси и в едно от най големите френски списания,излизащо в Париж той публикувал обширна статия, в която изложил,че в пределите на бьлгарската дьржава ще влезнат около милион хора,които бьлгарските власти ще искат да прогонят и да завземат имотите обявявайки ги за турци поради това ,че изповядвали една и сьща вяра с турците.И Митхад паша обяснява и за конгреса в Берлин и за всички дьржави и народи,че този един милион които властите в новосьздадената бьлгарска дьржава,а и посетне ще искат да прогонят не са турци.Общото им с турците е само вярата им.Те не са били дошли из тези земи с османските орди,а са били заварени тук.Че незнаят турски език.Настоява да си останат по родните места.Обявява ги за самостоятелна народностна общност,която тепьрва при новите условия на Балканите ще се развива в национална посока.Помаците са нещо отделно от другите националности.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version