Български > Дискусии

Речта на помака Митхад Паша !

<< < (53/59) > >>

Rasate:
Много наши автори пишат,че Мидхат Паша мразел българите-нищо подобно-всичките му постъпки говорят точно обратното.А може би в статията визира и себе си и своето семейство:

Заточеникът хаджи Илия Монев е записал любопитен спомен за среща на Мидхат паша с български заточеници. На път за Багдад пашата се отбил в Диарбекир. По негово нареждане българските заточеници били заведени във вилаетския конак. Мидхат паша ги разпитал кой откъде е и колко време е лежал в затвор и заточение. След това заповядал да бъдат освободени някои от заточениците от Тулча, Русе и Пазарджик, за да могат да работят в града. На искането им да се завърнат в България, той отговорил: "В България вие сте набелязани и можете да попаднете в по-зло, като ви подозират." Мидхат паша поискал някои от заточениците доброволно да идат с него в Багдад, където бил назначен за валия, като "негови хора, пазители", защото се страхувал. "Ние - пише заточеникът хаджи Илия Монев - повторно го помолихме да ни опрости и да ни завърне. Той повторно каза, че не е времето да ни върне засега, като се обърна към кюрд Исмаила (валия на Диарбекир) и каза да ни освободи от затвора, че той е наредил за нас и да ни назначат на работа, за да работим."

Но Мидхат Паша имал друга визия за Османската империя консолидирайки я в единна държава:

На 5 октомври 1864 г. за валия на Дунавския вилает е назначен Ахмед Мидхат паша. Личност с богат административен опит, достатъчна енергия и прозорливост, с чувство за реална оценка на историческия момент, последователен защитник на целостта на Османската империя.Тези качества му позволяват да прозре обаче и мрачната предопределеност на същата, да вникне в причините за нейната изостаналост и потърси пътища и средства за решаване на сложния комплекс от задачи, като намери техните решения. Затова и пристигайки на 22 октомври 1864 г., с получените извънредни права и власт, той започва трескава реформаторска дейност.
Проекто-законът е публикуван за пръв път през 1866 г. във в-к "Турция" и според редакторът му Н. Генович е "ново благоволение на султана спрямо българите". Предвижда българските и мюсюлманските училища във вилаета да се слеят под управлението на държавна турско-българска комисия, подчинена пряко на Министерството на просвещението.
Училищата се разпределят в три групи – взаимни (начални), подготвителни, средно училище (лицей). В началните училища преподаването трябва да се води на двата езика - турски и български, а в останалите само на турски и отчасти на френски. Въвежда се и задължително начално образование - "всеки ще бъде насилен да провожда детето си в селското и махленското училище, току като стане детето на седем години".
В преследване на генералната си цел превръщането на Империята в еднонационална държава и изграждане на единна османска нация, Мидхат паша счита, че трябва да бъдат ликвидирани всички трудности, които идват от обществено-икономическото и културно развитие и утвърждаване на българската нация.Тази цел сливането на различните народи от Анадола в Турция в единна турска нация е осъществена по късно от Мустафа Кемал Ататюрк.

Мидхат паша проявявал интерес към дейците на българското освободително движение и се опитвал да спечели някои от тях за широката шпионска мрежа, която изградил като валия на Дунавския вилает през 1864-1868 г. За това разказва в спомените си образованият българин Васил Манчов, патриот-просветител, поддържал връзки с Раковски, Димитър Миладинов и други видни възрожденски и революционни дейци. Манчов знаел няколко езика и преподавал френски на синове на паши и други големци, сред които се ползвал с авторитет и уважение. През есента на 1866 г. Мидхат паша го поканил във вилаетското управление в Русе. "Той - разказва Манчов в спомените си - беше сам. Повика ме близо до него и ми каза на ухото: "Мене ме викат Мидхат паша. Аз умея да възнаграждавам тия, които ми услужват. Дръж ме в течение на работите, които се вършат в Румъния и в България и бъди уверен, че ще те възнаградя богато." След това ми поднесе кафе и чубук и на раздяла ми повтори: "Името ми е Мидхат паша, аз умея да възнаграждавам."
Българският патриот не се поблазнил от обещаните награди. Мидхат паша наредил да го арестуват с думите: "Тоя даскал, видите ли го? Той нямаше никакъв кабахат, но наказах и него за пример и назидание на свищовските българи."

Rahmie:
Офффф, аман вече...още ли ще я дъвчим тая тема  ::) 18 страници...

Hat:
Много надьлго и нашироко сме обсьждали прослувутото изказване на още по прословутия Митхад паша аз искам само да споделя,че за да се разбере,какво точно е искал да каже той, трябва да се мисли от позицията на голям дьржавник,който е силно заинтригуван от бьдещето на страната си.Много от сьбитията,които станаха напоследьк покрай нашата югоизточна сьседка може само да бьдат коз при разтьлкуването на тази реч.Сигурен сьм правилните размишления няма да се харесат на много хора и те ще продьлжат да пееят сьс сьщият тон,както до сега.На мен лично ми омрьзна да ги слушам и чета затова горещо им препорьчвам да сменят песента или поне да поосьвременят мелодията на старата.Така ще бьде по забавно на всички ни.Убеден сьм в това и горещо им го препорьчвам.

Svetla:

--- Quote from: Hat on December 13, 2010, 15:39 ---Много надьлго и нашироко сме обсьждали прослувутото изказване на още по прословутия Митхад паша ....Много от сьбитията,които станаха напоследьк покрай нашата югоизточна сьседка може само да бьдат коз при разтьлкуването на тази реч.Сигурен сьм правилните размишления няма да се харесат на много хора и те ще продьлжат да пееят сьс сьщият тон,както до сега....

--- End quote ---
За какви събития говориш, Хат? Какъв смисъл влагаш в "правилни размишления", би ли споделил каква да бъде посоката в този ред на мисли....?

Svetla:
Господин ХАТ, най-сърдечно Ви моля да ни осветлите по въпросите, за които споменахте в последния Ви постинг! :)!

Благодаря предварително.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version