Български > Дискусии
Речта на помака Митхад Паша !
Силвия:
--- Quote from: Hat on December 13, 2010, 15:39 ---Много надьлго и нашироко сме обсьждали прослувутото изказване на още по прословутия Митхад паша аз искам само да споделя,че за да се разбере,какво точно е искал да каже той, трябва да се мисли от позицията на голям дьржавник,който е силно заинтригуван от бьдещето на страната си.Много от сьбитията,които станаха напоследьк покрай нашата югоизточна сьседка може само да бьдат коз при разтьлкуването на тази реч.
--- End quote ---
Външния министър на Р. Турция, Давутоглу, каза преди време в Сараево: „Ние отново ще установим тези (османски) Балкани”. Това ли имаш предвид? Да се върне Османската империя, ако не като промяна на границите, то като сфера на влияние, понеже някои явно продължават да мечтаят за нея... Нищо, че границите са отворени и могат да отидат да живеят, учат или работят, където искат. Нищо, че никой вече, слава Богу, няма право да се бърка в имената, вярата им и пр. Нищо, че никой балкански народ не е приел драговолно все пак да го управлява тази империя. Нито пък драговолно тази империя, както кажи-речи всяка империя разбира се, е оставила народите, които е владяла, да си върнат страните, земите и независимостта си от нейното владичество. Подобни изказвания, впрочем, като това на Давутоглу, не изглеждат особено адеквати за времето, в което живеем. Не може хем да искаш държавата ти да се хармонизира с някакви общоевропейски ценности, хем в същото време да казваш, че е добре да се върнат времената на имперско владичество на една империя, на която твоята република е наследник.
Svetla:
--- Quote from: silvia on December 14, 2010, 19:44 ---
Външния министър на Р. Турция, Давутоглу, каза преди време в Сараево: „Ние отново ще установим тези (османски) Балкани”. Това ли имаш предвид? Да се върне Османската империя, ако не като промяна на границите, то като сфера на влияние, понеже някои явно продължават да мечтаят за нея...
--- End quote ---
Силви, и аз това питам, но отговор не получавам. В София Вън. министър на РТурция говори за 22 държави, после за 44... Ако това са събитията в югоизточната ни съседка - те отдавна са в печата и всички новини, ако пък са последните финансови инжекции от САЩ (които няма да продължат дълго) - това също е старо събитие...
Струва ми се, че Хат просто не иска да ни осветли по въпросите, които е повдигнал или желае неговата дума в "спора" да е последна.
Както иска.
Силвия:
Каквото и да смята човек, трябва да може да го каже ясно, така че да се разбере, не с недомлъвки.
KaraIbrahim:
Silvia,поздравления!Това май е първият ти пост,който се състои само от едно изречение.Този път всичко ти разбрах и съм съгласен с теб.
Сидхарта:
Изказването на Митхад паша е всичко друго, но не и двусмислено-та в този контекст на мисли ,по убаво е да си остане името на темата..-така мислим я.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version