Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 142678 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Siguren li si? Pomacite sa prosto pomaci i te ne sa bratq s bylgarite za6toto bylgarite sa ot turci proizhod
Кой, къде и въз основа на какви документи и исторически факти е в състояние да го докаже?

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Plamene idi da pochetesh vreme rasdelmno oshte malko:)
ta moje i ti da se samuusasnaesh :)
Ако вие не сте от Чепинско, и ви дразни "Време разделно", или имате друго мнение по въпроса, не е ли редно да се обосновете малко по-сериозно, вместо само да иронизирате?
Иронията не е аргумент!

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
..............
Dokato vie vav Selca ste reshili problema kato ste se avtoasimilirali/bez da te obijdam razbira se/, zashtoto ste reshili 4e ste 4isti balgari, horata po nashia krai sa stiskali sas zabi i nokti za da opazqt imenata si, vqrata si i obi4aite si.
[/color]
На вяра и обичаи никой не е посягал.
Сменяха само имената.
Добре е да бъдете точни, когато пишете за тези събития.


Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
You are not allowed to view links. Register or Login
teo napalno sam saglasen steb i s versiata do koyato si stignal pravilnata 4e pomacite sa naslednici na pe4enezi i kumani samo 6tesi pozvolya date dopalnya ima i pomaci naslednici na yurucite,jiv i zdrav teo koi yuruk koi pe4eneg koi kuman vsi4ki sme bratya

Halikan моят мисъл беше да отразя Изказването на Митхат Паша.Във един такъв форум именно за помаците аз от исказвания се боя.Тук помаците са със голямото си право да си търсят корените.Аз ще приветствам всяко решение,каквото и да е то.Мисълта ми беше щом някои хора нечистосърдечно размахват това изказване на Митхат Паша време беше някой да им каже че не е така и не са им правилни тълкуванията.Историята на България все още не е тази история която бихме искали.Ето и Пасков който без да знае беше вдигнал тази тема и искаше да разпространи по друг начин тълкуването на Митхад Паша но вие ще кажете дали успя.Със тази тема която открих аз искам да кажа на Пасков и други като него националисти....че, е хубаво да се чувстваш националист но,не за чужда сметка.Тоест не по този начин без да знаеш мнението на живеещите народи във България и на Балканите.Откъде ще знае Пасков като не чете Професор Златаров и Иречек и че те много добре обясняват  че до 8 век във Родопите савече  били много арабски и мюслюмански мисионери и че Ислама до 8 век вече е распространен във тези земи.Например във Шуменско до моето село има едно чисто българско село който се казва Становец.Турското му име е Юрюклер.До сега е доказано че всички документи останали от Османската Империя показват че те не са фалшифицирани и отразяват действителноста.Османската Империя само много малко е променял същноста от настоящето име на местата.Например
Русе-Русчук
Варна-Варна
Шумен-Шумну
Търново- Търнова
София-София
Пловдив- Филибе
Провадия -Провади
Стара Загора- Йени Загра
Силистра -Силистра
Румелия-Румели
Мизиа-Мизйа
Тракиа-Тракйа
Пазарджик -Татар Пазарджик
За Татар Пазарджик се говори че носи това име много отдавна и не е измислено от Османците.Там са живеели татари.И когато са дошли тук Османците това име вече съществувало.Така и със  турското име на Становец- Юрюклер.Във тези земи много отдавна са били юрюците.Ще ви дам пример.
През 10 век,през 1018гПървото Българското царство пада под Византийско влияние .Но никъде във историята ни не се обяснява,че за спасението на България от Византийско влияние голяма роля изиграва идващите от Североисток на Черно море, куман-пенеги и кипчаци решително променят  съставката на населението на Българските земи и благодарение на въстанието на Петър и Асен които са от куманско потекло и със подкрепата на Куманите и Печенезите България успява да създаде Второто Българско царство.Пак повтарям аз не съм историк.Но тук да се идва само със едни сухи неща без да се тълкува историята и без да се посочат основните фактори и буквално скривайки много данни ....така история не се прави.Много лесно сега да се каже,вие говорите нашия език и следователно вие сте българи.Не ли така проблема със Македония и със Помаците които все пак чувстват народностната си идентификация и не искат да се признават тезата че само и само са от български корен.Идването на Куманите и Печенезите и кипчаците след 1018 и преселването  им във тези земи те и слагат и своите си имена на селата и населените места.Със идванет на Печенезите ,Куманите и Кипчаците,сътавката на населението на народите които са живеели във днескашните граници на България значително се променя.Затова Исказванията на Митхат Паша са много актуални и те посочват корена на тези хора.Но за съжаление това изказване все още се използва именно като фактор да фалшифицирва историята ни и да ни граби нашата идентичност.

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
You are not allowed to view links. Register or Login
Здрасти на всички!

Богомили? - Богомилската ерес последно се споменава към края на 13 век. Богомилите са ХРИСТИЯНСКА СЕКТА. Те не са етнос, не са отделен народ, това е религиозна група. Богомилството е пряко повлияно от Павликянството и Манихейската ерес възникнала във Византия. Разпространява се от Византия през България, Сърбия, Хърватия и достига до Южна Франция. Катарите в южна Франция се смятат за пряко повлияни от богомилите.
Богомилите не са строили църкви. Те са отричали институцията на църквата и са я смятали за творение на дявола. Смятали са, че кръстът е символ на дявола, тъй като на него е бил разпнат Христос.
В Селча обаче имаме останки от църква, имаме и кръст - следователно ние не сме били богомили, а сме били православни християни.
В народната памет не е запазен спомена за това, че някога сме били християни - изминали са 300 години от тогава. А в случай, че ислямът е бил приеман доброволно, то хората не са имали необходимост да пазят спомена за старата вяра. Но хората не са посегнали на имената на местностите около селото - Яничерена ливада, Св. Марина, Попин дол, Николов гроб, Давидово, Конища, Ляска, Добрино, Орафко, Беличовата бърчина, Еловицата и мн.мн. др ... Фамилията Беличов се среща в един от данъчните регистри и все още съществува в Селча.
Документите които съм цитирал са данъчни и тимарски регистри, копия от Истанбулския архив, публикувани от автора на "Миналото на село Селча" Ясен Шуров през 2008 г. Копията в книгата не са с добро качество - с лошо качество са самите копия изпратени от архива, но скоро ще ги кача тук, за да може тези които разбират арабски да изкажат мнението си. Авторът, местен художник и читалищен деец, лично ги е издирвал и събирал.Твърдите че сме наследници на траките. Да, наследници сме, както са наследници и всички хора живеещи днес на територията на България, Румъния, Северна Гърция и Източна Тракия. Траките са живели по всички тези земи. Славяните и траките се смесват през 5-8 век. В Родопите и на юг към Солун и се  заселват множество славянски племена, сред тях Смолените, Драгувитите, Сагудатите. Езерци достигат до Пелопонес.
Траките престават да се споменават във византийските източници, а там се посочва, че цялата област се е "пославянчила". Това означава, че те са се смесили с многобройните славяни. Идват българи, кумани, печенези - всички тези хора са останали тук, смесили са се  и са образували българската нация
Да се твърди че траките са останали езичници до 16 век и не са били християни и че ние сме произлезли от езичниците траки е абсурдно. В западната част на Родопите е живяло огромното тракийско племе Беси. През 5-6 в бесите са покръстени от Никета Ремесиански - вижте хрониката на Павлин Нолански, написана в 409 година. Родопите влизат в архиепископията Ахридос, подчинена директно на Византийския император.
Идете на Перперикон и вижте запазената християнска базилика, която е още от тракийско време, както и средновековния архиепископски център.
Траките приемат християнството като естествено запазват редица езически култове. Но такива култове има запазени сред всички народи приели християнството.
Редица византийски историци от 5-6 в. посочват, че тракийското племе Беси вече има преведена Библията на неговия език. За какво им е Библия ако не са християни?

Та скъпи братя мюсюлмани, помаци, торбеши, горани, нашенци, ахряни ...
Преди да се изкарвате отделни нации и народи - вземете малко да попрочетете история.
И ако не вярвате на българските историци, четете западни историци, четете преводите на оригиналните документи, четете гръцки и османотурски историци. И ще видите, че както моите, така и вашите предци са били българи християни, които по един или друг начин, по едно или друго време приемат исляма.
Най-силното доказателство за етническата принадлежност на една общност е езика.
А езика на който са говорили моите родители, прародители и прапрародители е български.

Аз съм потомък на българи мюсюлмани, говоря прекрасен родопски диалект, такъв какъвто говорят и българите християни в Родопите.

За вас не знам.
Със здраве и са причувайте!Бояне, ти ме шашна ,брат ми. Как можа да измислиш ,че Богомилите са били християни. Знаеш ли кой е Християнин ,Християнин е само оня който вярва в Христос и в неговия божествен произход.Богомилите са отричали Христоса и не са вярвали в него. Те са вярвали ,че Бог е един ,а пророците му са най обикновенни хора, родени от реални майки и бащи.Така вярваме и ние мюсюлманите и именно затова богомилското и мюсюлманското учение са почти идентични и има някак си реално правоприемство на което сме плод ние - Помаците. Ще те поправя църквата на Перперикон е средновековна и не е била българска , а византийска.А,как можа да измислиш ,че бесите са имали писменост и са превели Библията на техния си език,това е невероятно откритие. Поздравявам те брат ми,ти засенчи Божидар Димитров и Димитър Овчаров по свободно съчинителна история. Не ти се сърдя ,че комунизма ти е създал стереотипи в тълкуването на историята,и не ти се сърдя за това ,защото и аз като тебе мислех за нас по същия начин преди да се позаинтересувам от дълбочината на нещата .Е ,ти все още си млад и имаш време да променяш мненията си. Пожелавам ти да достигнеш да по голямо познание за света ,но по е хубаво първо да опознаеш себе си. Поздравявам те още един път ,брат ми.Успех и Сайбията крила да ти дава.

Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Искам да ви кажа и да предупредя някои хора ...не изопачавайте Богомилството и никога даже във мислите не си го вземайте че това е някакво си своево рода Християнство.То е обявено от църквата за ерес.Ереса може ли да бъде Христианство?Потърсете причините защо Богомилите са се отказвали от Християнството и при кого намира почва то?Обследете кои са именно по съставка изповядващите богомилството.Именно тук са скрити много аспекти и нюанси на нашата история.Историята ни е прекарана от призмата на съзнателното искривяване.Но логиката и езика на историята все още говори и ни дава много следи.Търсете следите   а не да говорим по методите на Божидар Димитровщината и да изопачаваме дадените факти и доказателства.

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Halikan моят мисъл беше да отразя Изказването на Митхат Паша.Във един такъв форум именно за помаците аз от исказвания се боя.Тук помаците са със голямото си право да си търсят корените.Аз ще приветствам всяко решение,каквото и да е то.Мисълта ми беше щом някои хора нечистосърдечно размахват това изказване на Митхат Паша време беше някой да им каже че не е така и не са им правилни тълкуванията.Историята на България все още не е тази история която бихме искали.Ето и Пасков който без да знае беше вдигнал тази тема и искаше да разпространи по друг начин тълкуването на Митхад Паша но вие ще кажете дали успя.
Тео, един прост и ясен въпрос, и моля за ясен и конкретен отговор: превода от френски, който аз направих на пасажа, който е на факсимилето (извадено по линк, даден от твоя приятел, сънародник и единоверец Арда Бой, колега в Торонто), верен ли е, или има неточности?
Имаш ли претенции към фактологичната, стилистическа или граматическа вярност на моя превод?
Ти живееш вече няколко години в Монреал, Канада, и трябва да си го понаучил френския - и писменния, и говоримия.
Пасажа на факсимилето е на френски, от френското списание Revue Scientifique, и е извадка от статията на Митхад паша, публикувана в списанието през 1878 година. Кога го е писал, аз не знам - безспорна е само датата на публикацията.

---------
"И, най-напред, трябва да се отбележи, че измежду българите, за които се проявява такъв жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число няма нито татари нито кавказци. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се смяташе по-рано; това са наследници на българите, приели исляма в епохата на завладяването и във времето, което го е последвало. Това са деца на същата тази страна, от същата раса, дошли от същия този клон. И те говорят само на български..."
----------

Верен ли е преводът ми, кажи?
Остави тълкуванията, каквито аз не си позволявам - аз просто съм го ПРЕВЕЛ!

Quote
Със тази тема която открих аз искам да кажа на Пасков и други като него националисти....че, е хубаво да се чувстваш националист но,не за чужда сметка.
За чия сметка?
Аз превеждам и цитирам Митхад паша! Прочее, спориш не с мен, а с него!
И ти зададох You are not allowed to view links. Register or Login!

Quote
Тоест не по този начин без да знаеш мнението на живеещите народи във България и на Балканите.Откъде ще знае Пасков като не чете Професор Златаров и Иречек и че те много добре обясняват  че до 8 век във Родопите савече  били много арабски и мюслюмански мисионери и че Ислама до 8 век вече е распространен във тези земи.
Дай, ако обичаш, тези цитати.
Само не забравяй, че Иречек е бил 24-26 годишен студент, който е минавал през България, интересувал се е от историята и, и значимиостта на писанията му са били само в тези безпросветни, безисторически години след освобождението, когато младата новоосвободена българска държава буквално търси по трошички историческите си документи, създава си пъврите учени, академия на науките, историци и т.н. То ест, това е било времето, когато в царството на слепите и едноокият е пророк.

Quote
Например във Шуменско до моето село има едно чисто българско село който се казва Становец.Турското му име е Юрюклер.До сега е доказано че всички документи останали от Османската Империя показват че те не са фалшифицирани и отразяват действителноста.Османската Империя само много малко е променял същноста от настоящето име на местата...................
Сериозно?
Сиугрно и Истанбул се е казвал така, Лозенград се е казвал така, Малък Самоков се е казвал така, нямало е промени в названията на всички топоними и населени пунктове по територията на Балканите и Мала Азия? Историческа справка искаш ли?
Готов ли си да защитиш тази си теза, че Османската империя не е преименувала поголовно градове, села, планини, реки, и не е настанявала мюсюлманските храмове директно на мястото на разрушените християнски?
Сигурно искаш да ми кажеш, че Света София винаги е била с минаретата, и никога, ама никога не е била първият и основен християнски православен храм?

Quote
За Татар Пазарджик се говори че носи това име много отдавна и не е измислено от Османците.Там са живеели татари.И когато са дошли тук Османците това име вече съществувало.Така и със  турското име на Становец- Юрюклер.Във тези земи много отдавна са били юрюците.
Ти кои броиш за татари?
Татаро-монголите на Батий, на Ногай, или днешните кримски татари, и казанските татари, които са си котрагови българи и българи, останали от Старата Велика България, приели исляма през 9 век?
Щото едните са монголоиди, а другите - европеиди, което иде да рече, че никак, ама никак не могат да са един и същ народ?

Quote
Ще ви дам пример.
През 10 век,през 1018гПървото Българското царство пада под Византийско влияние .
Първо - друг път!
Това е само според комунистическата историческа доктрина, според която аспаруховите българи се удавили в славянското море.

Quote
Но никъде във историята ни не се обяснява,че за спасението на България от Византийско влияние голяма роля изиграва идващите от Североисток на Черно море, куман-пенеги и кипчаци решително променят  съставката на населението на Българските земи и благодарение на въстанието на Петър и Асен които са от куманско потекло и със подкрепата на Куманите и Печенезите България успява да създаде Второто Българско царство.
Отново двойка по история.
Ако Асеневци са кумани, искаш да кажеш, че брат им, Калоян, също Асеневец, е убит от куманина Манастър, то ест, от сънародник?
куманите са били съюзници на българите в много битки, но това не значи, че са сменили етническия състав. Това са чисто фриволни фантазии на историческа тематика.

Quote
Пак повтарям аз не съм историк.Но тук да се идва само със едни сухи неща без да се тълкува историята и без да се посочат основните фактори и буквално скривайки много данни ....така история не се прави.
А сега де.
Върни се и прочети пасажа си. Не си историк, но не ти харесва как се цитират исторически документи, че били твърде сухи?
Холивуд, с неговата необуздана фантазия и склонност да изкълчват историческите събития, са далеч по-за предпочитане, вероятно, защото няма как да са "сухи", нали така?

Quote
Много лесно сега да се каже,вие говорите нашия език и следователно вие сте българи.Не ли така проблема със Македония и със Помаците които все пак чувстват народностната си идентификация и не искат да се признават тезата че само и само са от български корен.
Народностната идентификация беше разклатена от неадекватната политика на официалната българска държава към населението на Родопите през 20 век, и най-вече - през комунизма.
Защо трябва да се преиначават фактите, известни на всички мислещи с главите си на възраст над 40 години?

Quote
Идването на Куманите и Печенезите и кипчаците след 1018 и преселването  им във тези земи те и слагат и своите си имена на селата и населените места.
Освен куманите (които наистина са идвали) сега Тео засели и кипчаците.
Банален стар въпрос, но не мога да се стърпя: данни, цитати, документи и източници, моля, иначе за мен това е твое съчинение, продиктувано от политически ДПС инструктаж

Quote
Със идванет на Печенезите ,Куманите и Кипчаците,сътавката на населението на народите които са живеели във днескашните граници на България значително се променя.
Колко значително: на многомилионно население се добавят 50,000 печенези и вероятно даже и по-малко кумани.
Все едно да кажеш, че в края на 80-те години София е станала виетнамска, или, че сега е станала китайска.

Quote
Затова Исказванията на Митхат Паша са много актуални и те посочват корена на тези хора.
Къде, бе, Тео!
Къде го сочи и за кои хора, конкретизирай, моля те!!!!

Quote
Но за съжаление това изказване все още се използва именно като фактор да фалшифицирва историята ни и да ни граби нашата идентичност.
Опровергай го, щом толкова ти пречи, това изказване.

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
А,Бояне брат ми забравих да ти спомена още нещо което няма да го срещнеш никъде по официалната православна история. В Родопите почти никъде не са откривани църкви.Откривани са само параклискчета и то основно по пътните артерии, които са свързвали Тракйското поле с Гърция. Тези парклисчета са били спонсорирани от преминаващите по пътищата и са били предназначени да обслужват само тях. Та ,че брат не вярвай на внушения.

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Бояне, ти ме шашна ,брат ми. Как можа да измислиш ,че Богомилите са били християни. Знаеш ли кой е Християнин ,Християнин е само оня който вярва в Христос и в неговия божествен произход.Богомилите са отричали Христоса и не са вярвали в него. Те са вярвали ,че Бог е един ,а пророците му са най обикновенни хора, родени от реални майки и бащи.
Точно такова е първото, истинното християнство, разпространявано от апостолите Петър и Павел още в първи век на Балканите!
След никейският събор, през 325 година, и последващата официализация и изграждането на църквата като институция, а не като духовно учение, започват редакциите на Библията, хрониките, посланията и на самото християнство, което довежда до неговите версии с вече изпразнено, подменено и комерсиализирано съдържание, което е днес известното християнство

Quote
Така вярваме и ние мюсюлманите и именно затова богомилското и мюсюлманското учение са почти идентични и има някак си реално правоприемство на което сме плод ние - Помаците. Ще те поправя църквата на Перперикон е средновековна и не е била българска , а византийска.
Зависи за коя, защото там има няколко, но по принцип е вярно: апсидната църква е от византийско време, но самият Перперек е с хилядолетия по-стар от Византия.

Quote
А,как можа да измислиш ,че бесите са имали писменост и са превели Библията на техния си език,това е невероятно откритие. Поздравявам те брат ми,ти засенчи Божидар Димитров и Димитър Овчаров по свободно съчинителна история.
Може да ви звучи като сензация, но е вярно.
И точно такава Библия, написана на езика на бесите, и превеждана и потвърдена от Вулфила (Урфила) е намерил в Крим Св.Константин Кирил Философ (при мисията си при хазарите) и заедно с мощите на Св.Климент ги е занесъл на теологическия спор във Ватикана, и те са били голямата доказателственна част в тезата му за канонизирането на глаголическата наред с еврейската, латинската  и гръцката азбука.
Тя е в библиотеката на Ватикана, а Св.Константин-Кирил Философ е погребан (и даже и туристите могат да се уверят в това) в Сан Клементе в Рим.

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
А,Бояне брат ми забравих да ти спомена още нещо което няма да го срещнеш никъде по официалната православна история. В Родопите почти никъде не са откривани църкви.Откривани са само параклискчета и то основно по пътните артерии, които са свързвали Тракйското поле с Гърция. Тези парклисчета са били спонсорирани от преминаващите по пътищата и са били предназначени да обслужват само тях. Та ,че брат не вярвай на внушения.
Не знам за кои Родопи говорите, но не мога да се съглася.
Аз веднага се сещам за няколко църкви в крепостта Лютица (и мога да го докажа с фотографии), за Перперек, за Устра, за Моняк, за Петвар, за Триград, за Ситово, Лилково...абе трудно ми е да се сетя за място или крепсот, където да няма. За Кърджали няма да говоря, за Златоград също, защото вероятно и без мене си го знаете.
А! И Бачковския манастир се надявам да го броите в Родопите, все пак...

Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Ключът на много истини са именно във Богомилството.По народностна съставка кои са изповядващите Богомилството?От какво се е влияло то?Защо възниква Богомилството и на какво е то протест?Нека да насочим силите си във тези направления за да ги обследваме от призмата на логиката и мисълта.

Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Пламене ,
прочети и разсъди преди да говориш за някои дадености.Бачковският Манастир е създаден през 1083 година,векове по късно за което сега ние говорим.И  създаден именно да обслужва пътуващи и може би и византийската войска.

You are not allowed to view links. Register or Login

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Ключът на много истини са именно във Богомилството.По народностна съставка кои са изповядващите Богомилството?От какво се е влияло то?Защо възниква Богомилството и на какво е то протест?Нека да насочим силите си във тези направления за да ги обследваме от призмата на логиката и мисълта.
Богомилите са били именно първите християни, които не са приемали изграждането и съществуването на църквата като институция, и нейното комерсиализиране.
Както Йешуа Помазаният е казвал "Аз съм Църквата...", наблягайки на това, че хората с качествата и духовността си, а не сградите и имотите, и институционалността правят учението, така и богомилите са настоявали, че можеш да се молиш навсякъде, без необходимости от църкви, защото Бог е навсякъде и във всеки от нас.
Тази комерсиална и политизирана институционализация е убила съдържанието и на Църквата като такава, и на учението, защото духовните уители, които са творили чудеса, са оставали такива не благодарение на, а въпреки Църквата като институция. Църквата, ако я няма в сърцата, мислите и съвестта на хората, никакви храмове, чернодрешковци и имоти не могат да я изпълнят със съдържание.
И съм чувал от хора, които учат ислям, и то сериозно, че съвременният ислям е изправен пред аналогични проблеми.

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Пламене ,
прочети и разсъди преди да говориш за някои дадености.Бачковският Манастир е създаден през 1083 година,векове по късно за което сега ние говорим.И  създаден именно да обслужва пътуващи и може би и византийската войска.

You are not allowed to view links. Register or Login
Този аргумент: "да обслужва пътуващи", ще се окаже като обяснение-пенкилер за всяка църква в Родопите, които са десетки, защото всички или почти всички естественно са в населени места или покрай път. Само някои манастири са се строили на по-труднодостъпни места.
Така че, годината нищо не значи. Аргумента ви просто не е такъв.

Offline Mangr

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 83
 • "Samoopredelenieto e Spasenieto"
You are not allowed to view links. Register or Login
На вяра и обичаи никой не е посягал.
Сменяха само имената.
Добре е да бъдете точни, когато пишете за тези събития.Plamene ama ti seriozno li govorish che na vara i obichai nikoi ne e posagal ??? znachi tugas asni sa i faktite ti priatelu, veche mie asno zashto sa se predal. faktite ti sa Anlush.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42