Български > Дискусии

Речта на помака Митхад Паша !

<< < (15/59) > >>

halikan:
gospodin paskov ti pravi6lise ili znae6 4e ni6to neznae6,kak taka smenyalisase samo imenata ne religiyata ti nayasnolisi 4e o6te 1913g taka nare4enite 'duhovni misii'na4elo s episkopi i sve6tenoslujiteli,kak popskite pomo6tnici napraskvali s voda selyanite igi preimenuvali sled koeto im vra4vali krast4eta i gugli,kakgi zadaljavali vsyaka nedelya da prisastvat na liturgia,kak sve6tenicite gi u4eli dase krastyat,kak zadaljavali pri novorodeno i pri pokoinik dase vika pop,kak na grobi6tata slagali krastove,a gospodine ti ilise pravi6 ili pak ni6to neznae6

Пламен Пасков:

--- Quote from: halikan on August 11, 2008, 20:48 ---gospodin paskov ti pravi6lise ili znae6 4e ni6to neznae6,kak taka smenyalisase samo imenata ne religiyata ti nayasnolisi 4e o6te 1913g taka nare4enite 'duhovni misii'na4elo s episkopi i sve6tenoslujiteli,kak popskite pomo6tnici napraskvali s voda selyanite igi preimenuvali sled koeto im vra4vali krast4eta i gugli,kakgi zadaljavali vsyaka nedelya da prisastvat na liturgia,kak sve6tenicite gi u4eli dase krastyat,kak zadaljavali pri novorodeno i pri pokoinik dase vika pop,kak na grobi6tata slagali krastove,a gospodine ti ilise pravi6 ili pak ni6to neznae6

--- End quote ---
halikan, знам за това християнизиране от началото на 20 век.
Колко е било доброволно, и колко е било доброзорно, могат да кажат само съвременници и документи, оставени от съвременници.
Аз, когато писах, че са сменяни само имената, имах предвид последното, комунистическото, от преди 20 години.
Ако сте ме разбрали обобщено, сега уточнявам: визирах "Възродителния" и "Голямата екскурзия"

teo:
Мисля че ,стигнахме до обобщителните думи във тази тема че нито аз нито някой друг страничен човек нямат право да хвърлят сол във горящата рана.Последната дума е на Помака и той или тя, ще каже без значение какво казват там многото съчинени "исторически произведения".Да Помашкия народ си има пълното право да търси корените си.Този народ векове е изтърпял на гърба си страшните мъки и затворил болката си във себе си ....даже без да нарани душата на другите и днес иска да даде душата си и добрината си във името на добросъседството и мира .Този сайт именно това изразява!Този сайт е мястото където Помака изразява и болката си и обичта си към съседите си.Този сайт  е новото измерение на Помашката душа във самобитноста си и във търсенето на идентификация.Нека да им пожелаем попътен вятър и никой да не помисли че това е със някакви си политически привкусици.Тука не става въпрос за нови вълни на мъст и ненавист или припомняне на стари рани.Не именно този сайт показва далечината на помаците от Политиката  и зрелоста им във Бъдещето на България.Аз от тоя народ и многото си приятели помаци едно разбрах,този народ никога не мрази и никога не се стреми към злото.Нека да им протегнем ръка и да не отичаме.Отрицанието не е майка на разума!

Пламен Пасков:

--- Quote from: teo on August 12, 2008, 15:00 ---Мисля че ,стигнахме до обобщителните думи във тази тема че нито аз нито някой друг страничен човек нямат право да хвърлят сол във горящата рана.Последната дума е на Помака и той или тя, ще каже без значение какво казват там многото съчинени "исторически произведения".
--- End quote ---
Темата я отвори ти - виж как се казва, и ми кажи какво общо има тук последната дума на Помака, когато Митхад паша се е произнесъл във френско научно списание преди 130 години.

--- Quote ---Да Помашкия народ си има пълното право да търси корените си.
--- End quote ---
Лошо няма, и наистина се надявам да ги намери, за да грейне най-после: част от кой народ е.

--- Quote ---Този народ векове е изтърпял на гърба си страшните мъки и затворил болката си във себе си ....даже без да нарани душата на другите и днес иска да даде душата си и добрината си във името на добросъседството и мира .Този сайт именно това изразява!Този сайт е мястото където Помака изразява и болката си и обичта си към съседите си.Този сайт  е новото измерение на Помашката душа във самобитноста си и във търсенето на идентификация.Нека да им пожелаем попътен вятър и никой да не помисли че това е със някакви си политически привкусици.Тука не става въпрос за нови вълни на мъст и ненавист или припомняне на стари рани.Не именно този сайт показва далечината на помаците от Политиката  и зрелоста им във Бъдещето на България.Аз от тоя народ и многото си приятели помаци едно разбрах,този народ никога не мрази и никога не се стреми към злото.Нека да им протегнем ръка и да не отичаме.Отрицанието не е майка на разума!
--- End quote ---
Стига лирика и четки.
В темата са ти зададени, на тебе конкретно, десетки въпроси с предизвестени отговори.
И отговор, още по-малко, конкретен, не си дал на нито един от тях.
За мен това е епилога, който съдържа в себе си отговорите на въпросите от спора.

teo:
Ами ти така промени тематиката на поставената тема че от арменците ,та езерото Ван,от там на друго място и обходи толкова бързо че,нищо друго не ми оставаше да добавя последните си думи.Спор със теб?Просто е безсмислен,аз си казах това което трябваше да се каже.Защото със теб разликата на взглядове е на съвсем различен ъгъл.Ти исползваш терминологията на Божидар Димитровщината,тоест терминологията на шовинизма  че дадено малцинство трябва да се чувства според взгляда на мнозинството.Отмина времето кога ме учеха че турчин или помак,или ром да е една мръсна дума въпреки че и до днес днешен, малките деца така се възпитават.Не съм виновен аз за това Пламене,ако гледаш към мен със същото достойнство на човек тогава и аз не бих реагирал така.Всеки човек е достоен и няма велики народи.Защото и един малък народ може да ражда чудеса и да даде на света много.Остани със здраве Пламене!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version