Български > Помаци
Документи относно помаците/Documents About Pomaks
lubo:
iiii metka 6tomkato ne vqrva6 na yh naro4no podbranite dokomenti na boyandobrev porovi se malko v tyrskite letopisiot 1661g po vremeto na vtoroto masovo pomohamedan4vane na rodopite i vij kak naselenieto v rodopite se promenq,kak edno selo e napalno hristiqnsko a za drygata godina registara e razli4en, v seloto jiveqt i hristiqni i miysulmani.pro4eti kak e zapisaho ivan prodava niva na brat si mehmed i dvamata sinove na todor.blgari ste moje da nesete nai 4istite ama ste balgari.nikoi neiska davi priob6ti,nikoi neiska davi pravi nai 4istite balgari .Prosto kazvam nese tyr4eiiite vie neste tyrci. :(
lubo:
prosto pomaci
Ади:
--- Quote from: lubo on August 23, 2008, 15:26 ---prosto pomaci
--- End quote ---
Lubo, procheti oshte vednaj postinga mi ne sam kazala che pomatsite sa turtsi , a che ima takiva , koito se opredeliat kato turtsi , vij poslednoto prebroiavane mn ot pomatsite sa se opredelili kato takiva , az lichno se opredeliam kato pomakinia prosto pomakinia ;) iskah da kaja che edin pomak moje da se opredeli kato turchin , moje kato pomak no ne i kato balgarin, vapreki fakta che sme balgarski grajdani , cheti po- vnimatelno predi da komentirash dumite mi!!
Dobrev:
Хора, недейте да се карате.
Нека тук да съберем кой каквито документи може да намери за помаците.
Който има достъп до турски документи - качете ги.
Документите, които тук помествам не са "нарочно подбрани".
Това са всички документи, които излизат с ключови думи pomak, pomaks, помак, помаци в американските университетски библиотеки. Погледнете също в books.google.com - там са качени документи с изтекли авторски права - публикувани преди 1920 година.
Нека тези, които имат достъп до турските университетски библиотеки и архиви да качват документи от там.
Metka:
Dokumentite koito si publikuval naistina gi ima realno.
No tezi dokumenti legitimirat negativnite stereotipi na balgarskite vazrojdenci.
Neofit Bozveli,Neofit Rilski,Paisii Hilendarski,Georgi Rakovski, Prezviter Kozma, Sofronii Vra4anski i t.n. sa osnovopolojnicite na ideqta za balgarska naciq.
Tazi ideia e ostarqla ne samo zaradi fakta 4e sadarja negativni stereotipi sreshtu pomacite tam.
No i zaradi fakta 4e materializiraneto na vsqka edna ideia za nacionalna darjava vodi sas sebe si
jertvi, krav i voini.
Ideite za nacionalni darjavi v kraia na 19 vek sa bili postroeni na osnovata -Religiq, Rod,Krav i zemq.Tova e primitivna cennost koqto vsi4ki mejdunarodni dogovori gi othvarlqt ve4e za shtastie.
Fakt e asimilaciata sreshtu nas.No e i fakt 4e sme namerili nishi imenno v Bulgaria i sasednite i' strani i sme razvili kultura na ocelqvane i sme se integrirali na nqkakvo nivo.
Vashte postingi ne sadarjat nishto konstruktivno za badesheto ni;
Sega sme v Evropeiskiqt sauz i e qsno 4e evropeicite ni priemat takiva kavito sme - Pomaci.
Dori i kato etnos.
Imenno tova e razkovni4eto na problema - travmati4nata ni identi4nost , koqto vie repleyvate bezpir .
A tova ne e obshtuvane 4rez sapri4astnost, a e obshtuvane 4rez osashtestvqvane na kontrol;
Kolkoto i hitro da go pravite - maglata se razseiva leka poleka.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version