Български > Помаци

Документи относно помаците/Documents About Pomaks

<< < (30/70) > >>

isa71:
Добрев, нещо комплекси? ???

Идеологизираната история и циментираните в главите ни клишета надживяха монопола на Партията върху историята, въпреки обективните исторически изследвания. Една от идеологизираните исторически теми, с която години наред бе спекулирано по политически причини в българските учебници по история, бе насилствената ислямизация.

Даниела Горчева, сп. „Диалог

Балканите: съжителство на вековете

Спекулациите започват в края на ХVIII век (началото на балканските националнообразуващи процеси), за да продължат с различна интензивност до ден днешен. През целия ХIХ век, чак до средата на ХХ се произвеждат т.н. „домашни извори“ (фалшификации на „стари“ хроники), които „свидетелстват“ за „налагането“ на исляма „с огън и меч“. Дълго време (в известни случаи – и до днес) фалшификациите са цитирани като единствен „източник“ за историята на ислямизационните процеси, променили значително (но не – в решаваща степен) религиозния облик на Балканите. Поколения наред са възпитавани с тези фалшификации[1], за тях са изписани немалко „научни“ и художествени съчинения, създавани са картини, драми, филми.  Ще цитирам един от най-експлоатираните сред тези „документи“, станал основа на романа и филма „Време разделно“: Летописа на поп Методи Драгинов от село Корова (сега, разбира се – Драгиново, Велинградско), публикуван от възрожденския автор Стефан Захариев през 1870:
http://www.librev.com/index.php/bg/component/content/article/article/23-discussion-bulgaria/457-2009-06-16-06-32-51

Dobrev:

--- Quote from: isa71 on April 15, 2010, 10:17 ---Добрев, нещо комплекси? ???
--- End quote ---

Иса, не - нямам никакви комплекси. Достатъчно съм готин и умен за да имам комплекси  ;D
Искаше Иречек - публикувах ти го, сега пък излиза, че аз съм имал комплекси.
За пореден път като ви свършат аргументите на ултрасите и минавате на лични  :o

isa71:
бояне а това на Иречек чел ли си го-

Мохамедански мисионери се появявали също и в дунавските страни. В грамотата на папа Николай (866 г.) се споменава за сарацински книги у българите (libri profani, quos а Saracenis vos abstulisse ас apud vos habere perhibetis) [15]; папата заповядвал да ги изгорят. За български мохамедани се говори също и в българския номоканон от XIII в. [16]

История на българите

Константин Иречек
http://www.promacedonia.org/ki/ki_5.htm

,,Подплатявайки солидно с османски документи отдавна лансираното в нашата историография, че в Средните Родопи местните християни са станали мюсюлмани при "бавен, пълзящ процес на ислямизиция", стартирал през ХVI и продължил до началото на ХVIII в., той казва: "Всичко това е достатъчно, за да бъде изваден "поп Методи Драгинов" и неговият разказ на ужасите от кръга на достоверните исторически извори. Други народи, включително и моят собствен, които също са се впускали във фалшифициране на собствената си история, защото тя не е такава, каквато им се е искало да бъде, отдавна са демаскирали подобни писания. Може би е дошло времето и българите да направят това. Съществуват огромни масиви източници за истинската им история и те са достъпни за всеки, който пожелае. Защото въпреки блестящата работа на историци и лингвисти като Х. Кодов, П. Маринов, И. Тодоров и А. Желязкова, статуята на мъченика епископ Висарион все още стои на централния площад в Смилян, а селото на Методи Драгинов Корова все още се нарича Драгиново (от 1966 г.), бележейки паметта на човек, който не съществува."
http://www.kultura.bg/media/my_html/2033/b_muslim.htm

знаеш за събитията от 1912-1913г.,знаеш и за 1971-1972г.
смяна на имена,побоища,изселване,затвор,белене.......
проблема ти е че се срамуваш от произхода си Бояне,в тва ти е комплекса.нищо лично

Hashashin:
Иса, не ти ли омръзна да повтаряш едно и също, и аз да ти доказвам всеки път че е неправилно?

isa71:
омръзна ми от такива като теб ,да ми казват какъв съм
избиите си от главите циментираните клишета,не бъдете коне с капаци
комунистическата партия би се гордяла с вас........ама за жялост вече я няма
историята не е такава, каквато ви се иска да е
и в краина сметка ти какво си доказал?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version