Български > Помаци

Документи относно помаците/Documents About Pomaks

<< < (42/70) > >>

Chechliya:

--- Quote from: fotakiev on April 23, 2010, 08:07 ---Чечлия,може ли да преведеш и обясниш, това което си маркирал на хората от форума,тъй като едва ли всички могат да го разберат така.Интересно ми е какво точно според теб показва ,защото не виждам никаква връзка със съществуващ ислям на Балканите от посочената година насам.Ние виждаме,че после православна България не търпи никакви ереси и секти,а камоли религията на халифата.Папа Николай не случайно споменава ,че сарацините трябва да бъдат изкоренени,премахнати.Затова и някакво присъствие на мюсюлмани някога през 9-ти век да е имало,то вече след това ги е нямало или поне няма доказателства никакви за това да го е имало.
По времето на цар Борис първи България е разно религиозна държава.Той налага християнството и много показателно постъпва ,като убива много знатни родове само защото се отвърнали от християнството.Имайки в предвид това можем да кажем, че това е още една причина да няма останали мюсюлмани след цар Борис първи.
Аз лично не изключвам и някакво присъствие на мюсюлмани преди покръстването.Друг е въпроса ,къде са се намирали, колко на брой са били и какви са били по народност...

--- End quote ---

Вместо да превеждам и обяснявам, ще ти покажа резултатите от едно изследване на Българска академия на науките, публикувано в списание Археология, което съм показвал и преди. Там можеш да видиш континуитет и връзката на тогавашните мюсюлмани със сегашните:

Chechliya:
ПП Ако случайно се заблуждаваш, че Борис и наследниците му са похристиянчили всички, погледни http://www.promacedonia.org/pp_ht/pp_ht_1.html

fotakiev:
Село Жигларци се намира в североизточна България.Ако джамията е построена през 1298 година е съвсем обяснимо с преселване на така наречените татари с бягство на Волжките българи от монголските пълчища на Чингиз Хан.
Волжка България пада под Монголска власт(Татарска власт) около 1278 година.Българите там са били мюсюлмани и нормално идвайки на  територията на Дунавска България  да са били мюсюлмани.Нормално е и да са си построили джамия.Какво е станало после с тях с подробности не е ясно,но е сигурно,че в тази част на българия има много поселения на татари.
Както виждаш, при това ,че те са били татари и заселили от Волжка България няма връзка и континиет с мюсюлмани съществували преди покръстването,защото са заселени след това.

П.П.Ако неслучайно ни заблуждаваш,че цар Борис-Михаил е оставил мюсюлмани в Македония и Родопа планина го  докажи!В противен случай пак изтръскваш вода от торба с мокър пясък заради някакви неистови и непримирими несъгласия...
Даже и Борис да е пропуснал някого скрил се да покръсти,то  не се споменава никъде и никога за ислям в България!!!!
Напомням ти само ,че Християнска България много стриктно е съблюдавала всички християнски ереси и секти и при повод ги е изселвала,а исляма не е християнска ерес или секта а друга религия,която е бензина в двигателя на Арабският Халифат

ivetko:
Много ми е интересно защо Презвитер Козма, след като е писал словото си против богомилите през Х век, е подминал "съществуващите" по това време последователи на исляма.

KaraIbrahim:

--- Quote from: ivetko on April 23, 2010, 13:11 ---Много ми е интересно защо Презвитер Козма, след като е писал словото си против богомилите през Х век, е подминал "съществуващите" по това време последователи на исляма.

--- End quote ---
  Много е просто-богомилството е  смятано  за ерес на източноправославието,а ислямът-не.
Изменниците на една кауза винаги се преследват,докато останалите-не винаги.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version