Български > История

Да простим, но да не забравяме ...

<< < (6/9) > >>

YusnI:
Ami tiq ot ataka ni ma valnuvat mn mn, bolni hora, men ma valnuvat drte politici, tiq kade dumata malko ili mn im sa slu6a.. ama i tiq ni6to ne pravqt za bude6toto na Bylgariq, nai ve4e na pomacite, taka kato sa vyrnem edin den v Bg da imame malko bude6te da ima razvitie ne kakto sega.
I pone samouvajenieto si gu imam i za men nai napred e tva, i az ne sa sramuvam voub6te 4i sam pomak ili bulgarin misulmanin, pred horata, za6toto ima mn hora koito si kriqt religiqta za da ne budat otblusnati ot ob6testvoto, i tuka v Ispaniq ima mn mn takiva hora, i kat razberat drte kakvi sa i mi kazvat ti zn li 4e edi koi si e bil misulmanin i az kat im kaja 4i az sa6to i 4i ima li nqkav problem vednaga obru6tat na4ina na izrazenie i moji malko ili mn da sa pravi na po nagore ot men no barzo mu dokazvam 4e e sbrukal 4uveka. Tva nqma ni6to ob6to s predi6noto ama mi be6e na syrce da gu kaja. 4e ima mn takiva hora.... No i sa6to ima toleranti hora koito ne gledat religiata nito proizhoda na 4oveka i taka trqbva da byde na sqkade

abc:
Нямаме разногласие за политиците. Те не правят нищо не само за помаците.

За другото - прав си, така е. Не мога да го отрека. За мен религията не е на първо място, там е личността.

dim56:

--- Quote from: Whitesnake on March 29, 2009, 20:57 ---1. da prostish neshto na nakoi parvo trabva da mu se pripomni  kakvo to4no e pri4inil .
2. proshkata se dava kogato vinovnia se razkaiva ili ima namerenie da se razkae.
3. samata proshka e sakralen akt na jertvata s ideiata i nadejdata 4e svetat vse pak se upravliava ot dobri hora koito biha ocenili samata proshka.
4. kogato vinovnia se identificira pred jertvata kato chovek koito ne sajaliava za delata si i po cinichen nachin mu pripomnia minaloto, kato kara jertvata otnovo da se chustva vinoven togava ot proshkata ili nqma efekt ili prosto e falshiva, nasilstvena.
5.proshka se dava ot vse sarce kogato jertvata preodolee travmata si i se pochustva svoboden shovek.

--- End quote ---

Много хубави думи за прошката и условията за нейното осъществяване. Но практически тези условия са неизпълними на Балканите поне в обозримо бъдеще - дано да не съм прав. Огънят на противопоставянето и нетърпиостта си гори. За съжаление на този огън се греят политическите въжеиграчи, а контрата остава в обикновените хора, независимо от тяхната вяра или етническа принадлежност.
Но...

--- Quote from: fotakiev on March 29, 2009, 20:32 ---Защо всички си мислите, че само помаците са пострадали толкова много от комунизма?!Репресиите са били насочени срещу религиозните и интелектуално(различно) мислещите хора.Почти всички свещенници са били вкарани в лагери, бити и след това заменяни със други.В България комунизмът не е правил разлика между религиите.Дали ще са християни ,мюсюлмани или други.

--- End quote ---
тази теза, проповядвана от много хора в този и други форуми, само потвърждава думите ми по-горе. Защото много модерно и удобно стана всичко да се пише на сметката на "комунизма". А преди това?
Много трудно е да се стигне до покаяние и прошка. Защото историята, която се изучава, която сме изучавали и която са изучавали нашите родители, набляга на помохамеданчване, баташко клане и пр. - събития преди повече от 100 години. А за насилията над мюсюлманите след Освобождението до не много отдавна - нито дума! При така поднесена история нещата се изопачават и много лесно се разменят местата на виновник и жертва. Аз не искам персонално, нито като представител на дадена общност, да се извинявам за нещо, което не съм извършил. Не искам и някой да ми се извинява за неща, които не е извършил. Това според мен са театрални жестове. За мене е по-важно всичко, което се е случило да бъде отразено обективно и безпристрастно в учебниците, по които ще учат и тези след нас.

Nazmi:

--- Quote from: mustafa_b on March 29, 2009, 13:28 ---

--- End quote ---
.... Да отдадем почит и признание.!!!

sema_rohleva:
Напълно те подкрепям , единственото което можем да направим е да отдадем почит и признание на тези хора , които слдвайки вярата и убежденията си са жертвали всичко.....Що се отнася до прошката , не знам трудно е да простиш всичко това , но аз имам една такава вяра , всеки който прави някому зло рано или късно си получава наказанието , ето защо нека да ги оставим на съдбата им , много от тях си получиха заслуженото ....Не трябва да забравяма и да не допускаме да се получи нещо такова отново....Но не мисля , че трябва да виним всички българи за това , защото много от тях също заради убежденията си са гнили по лагерите и затворите ....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version