Български > Помаци
Edna turska narodna pesen v koato se pee za edna pomakinq
pomak BG:
Оти не го поканиш у нашия форум да се опознаеме.
Nedim Mehmedoski:
--- Quote from: pomak BG on September 12, 2008, 19:47 ---Оти не го поканиш у нашия форум да се опознаеме.
--- End quote ---
A be brat..Pretsedatelot g. Fijat Canoski,nema mnogu slobodno vreme,a posebno sega vo Ramazanov se trudi sekoi minut da go iskoristi za hair dela. Toi e mnogu zafaten so obvrski,ama as 4e mu kajam za ovoi sait i veruvai oti 4e ve poseti. Na6ata tzel e da gi obedineme site ot na6iot soi Pomatzki..Nie Torbesite ot Makedonia ve sakame mnogu i iskame da uspeete so pomo6 ot Allah dz.sh. da se izborite za va6te prava kako otdelen narod vav Bulgaria. A i nie vav Makedonia gi imame istite problemi kakto vie tam. Nie tuk se borime so slichni zverovi,ama nie shukur mu na Allah tuka sme mnogu iaki i materialno i duhovno i 4e uspeeme inshallah!!! Da ste mi jivi i zdravi i Allah Amanet!
Yovana:
Здравейте,искам да ви разкажа една истинска история,а вие преценете какво казва или доказва тя. В помашка рода се предава от булка на булка муска или талисман,нещо малко овито в плат,вялвам,че всички сте виждали подобни неща,във въпросното семейство,това продължило много години на ред,на една от порадните сватби,майката дарила дъщеря си с този талисман,със заръката да го пази и даде на щерка си,за да им носи здраве и късмет,но младата булка била любопитна и когато останала сама,развила сгънатото парче. От вътре блеснало малко златно Разпятие.....
Metka:
Moiat Odgovor e - Religiozen sinkretizam.
Absoliutno normalno qvleniq sreshtashto se vav celiq svqt .
Sega ne e mra4noto srednovekovie za shtastie razbira se.Za nas pomacite mra4noto srednovekovie svarshi prez 1989 godina.
Moje bie banalno takiva istorii da se fetishizirat.
Pop - pevecat Doni naprimer si obrasna cialata glava s izklu4enie na edin ki4ur - i stana dosusht kato budistki monah.
Edno vreme v selo Lajnica imashe edin mnogo izvesten Hodja koito se kazvashe Kisioviqt Odja.
Ta toi beshe mistik i qsnovidec po specialno sahraneni ot negovite predci misti4ni islamski knigi.
Az sam o4evidec kak u tqh se talpqha balgari ot ciala balgariq na koito toi izpisvashe specialni muski na arabski ezik, koito muski predpolagam 4e i do dnes nqkoi balgari i balgarki gi nosqt.
Tozi hodja se izseli ot Bulgaria i v momenta e v Turcia , Instanbul.
Predpolagam 4e negovi blizki vlizat v tozi sait i moje da te svetnat po dobre za tezi praktiki.
No dopuskam 4e edin malak procent ot pomacite sa prieli islqma balgari - no dobrovolno!
Istinski sled zavladqvaneto na na Balgariq ot Osmanliite , e bil pokanen celiq balgarski elit da preme islqma za da si zapazi visokiq socialen status.
I tova e bilo normalna praktika navsakade vav vsi4ki zavladqvani zemi ot vsi4ki svetski imperii.
No specialno balgarskite eliti koito sa priemali dobrovolno islqma sa se zaselvali v Turciq.Taka 4e tehnite naslednici tam moje da se tarsqt.
I nqma logika imenno tezi naslednici da se tarsqt po Balkanito osobeno Rodopite i Pirina.
Elitite sa specialna klasa sas visok socialen status i edva li nqkoi ot tqh shte tragne da se zaselva vav planinski mesta.
V tova 4islo pribavqm i Eni4arite , koito sashto sa bili vliqtelen Elit.
Yovana:
Идеята ми беше друга. За мен помаците са българи,историята ми показва българския корен на едно помашко семейство. Ние винаги сме живяли в мир с тях и ако не са политиците умишлено да подклаждат огън на враждебност,спокойното ни съжителство ще е вечно,защото сме един народ и трябва да сме единни като такъв.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version