Български > История
Археологически разкопки край с. Барутин
Пламен Пасков:
--- Quote from: Chechliya on November 07, 2008, 21:56 ---Ама никакъв не ти е проблема: http://www.nsi.bg/Census/StrReligion.htm
--- End quote ---
Вие изобщо не уловихте какво имам предвид, и май ще се наложи да ви разясня.
Не е християнин този, който казва, че е такъв, само защото в анкетата няма други варианти и конкретизации.
Не е християнин този, който ходи на църква само на Великден, кръщавка, венчавка и другите по-значими събития.
Не е християнин и този, който е попрочитал Библията, но вярва, че като направи дарение, ако ще даже една свещичка да е, и я запали, това му намаля греховете или го прави по-добър.
Не е християнин този, който вярва, че Бог живее в храма и молитвите му могат да бъдат чути добре само чрез посредничеството на чернодрешковците, които обикалят с иконостаса.
Не е мюсюлманин и този, който понеже е обрязан, и понеже не е християнин, щом е в България, и е произхожда от семейство и място с ислямски традиции, следва автоматично да бъде приет за такъв
Не е мюсюлманин този, който спазва, държи на Рамазана, но не знае, че думата кяфир или каур не може да бъде използвана срещу християнин, защото таиква са само тези, които не вярват в Единният Бог, а всички нормални християни вярват именно в Него!
Не е мюсюлманин този, който дели ценностната система за добро и зло на Дар-Ес-ислаам и на сотаналия свят, който не е грях да бъде изтребен или покорен, за да бъде обърнат в ислям
Не е мюсюлманин и този, който прилага двойни стандарти в тълкуването на греховете и си стиска благосклонно очите за жестоките и тежки грехове на "нашите" и вижда и се възмущава "справедливо" само на греховете на "християните".
Списъка мога да го продължа много по-дълго.
Накратко: не съдете за това, кой е християнин и кой е мюсюлманин, защото статистиците питат за опаковката, а не обръщат внимание на съдържанието и на истинността в него.
За съжаление, същото правят и повечето последователи на тези религии.
Сега вече разбрахте ли ме?
Или още си приемате статистиките по конфесионален признак за чиста монета?
Chechliya:
Значи предлагаш въобще да не се харчат парите на данъкоплатците за изработка на такива статистики? Значи твърдиш, че всички статистики на верска основа са боклук? Ти си направо за медал Стара планина. Поздравления! Ще звънна на Нобеловия комитет да те номинират за Нобелова награда за мир. Това да не е нещо, някаква нова секта - да не се говори за религии - кой какъв е?
Пламен Пасков:
--- Quote from: Chechliya on November 07, 2008, 22:16 ---Значи предлагаш въобще да не се харчат парите на данъкоплатците за изработка на такива статистики? Значи твърдиш, че всички статистики на верска основа са боклук? Ти си направо за медал Стара планина. Поздравления! Ще звънна на Нобеловия комитет да те номинират за Нобелова награда за мир.
--- End quote ---
Сакън, недейте, не им ща сатининските награди, колкото ми трябва, заработвам си сам, и не се оплаквам.
Само това оставаше - да се наредим до Ахмед Доган и Паница за получаване на вече оскверненото парче желязо, което изглежда като орден...
Мерси, не пуша...
--- Quote ---Това да не е нещо, някаква нова секта - да не се говори за религии - кой какъв е?
--- End quote ---
Това вече, простете за откровенността, беше пълна глупост.
Говорете си колкото си искате, ако това ви доставя удоволствие или виждате в това смисъл - вие имате правото да си говорите, аз имам правото да си запазя мнението, че религията и вярата не се измерва в метри, секунди и в килограми, а в морални и духовни постижения и норми, които все още не са попаднали в системата SI.
Сега поне разбрахте ли ме?
Chechliya:
Разбирам много добре. Още по-добре разбирам, че прибягваш до такива клишета (това с вярата, религията, метрите и секундите), само и само да не излезеш крив от спора. Сори, случил си на чечлия (или както още ни викат ЧЕШлии) - от "чешит" - "твърд" или "твърдоглав". Внимавай като тръгваш на спор с мен, пак да не кривнеш встрани от темата и пак да разправяш, че тези не били баш християни, ама все пак са малко християни, щото не са мюсюлмани или юдеии, ама всеки християнин трябва да ходи на църква, пък те не ходили, ама еди какво си...
PNK2003:
--- Quote from: pomak BG on November 07, 2008, 21:21 ---Ами няма да са циганско малцинство нали като са помаци ще са помашко малцинство.
Ами има и такива, които ни я ограничават. Ти си забравил случката пред джамията в София сигурно, там група активисти на Атака бяха против това призива за молитва да се чете, толокова колкото се четеше до тогава и държаваните управници застанаха на тяхна страна и заповядаха високоговорителите да се намалът. Значи ако се направим на неразбиращи ще се окаже че в тази насока група активисти на Атака дърпат конците на държавата.
Партия нямаме официално. Ти чувал ли си да има Помашка демократическа партия. Ще кажеш че конституцията не позволява партия на етническа основа. Ами Атака каква е не е ли? А помаците не се ли смятат за българи мохамедани?
Ами управатва по места възпрепяцтва строенето на джамии. Следи се кой е спонсора и пр.
За другото отговора сте си го дали сам.
--- End quote ---
Благодаря за отговорите.
Бих искал да коментирам следното:
1. Когато се борави с термини, нужно е да се конкретизират понятията и в тази връзка имах предвид да ми посочите за какво точно малцинство говорите - етническо, религиозно, езиково и т.н.
2. За джамията в София споделям мнението на Пасков. Повярвайте ми, че по същия начин бих реагирал, ако се налагаше да слушам със същите децибели и съответните църковни литургии.
3. Точно за такава партия наистина не съм чувал, но на всички е известно каква е партийната принадлежност на голяма част от помаците. Следователно помаците са гласували доверие на определена политическа партия, която е редно да отстоява техните интереси. Ако не го прави, има си партийно ръководство, има си партийни структури и тези въпроси трябва да се задават към тях. Ако и те не реагират според очакванията ви, то никой не ви ограничава да се преориентирате политически, включително да си учредите партия съгласно действащите закони в страната. Примерът с Атака наистина не е издържан. Но ако държите да знаете личното ми мнение за тях, то ви уверявам, че е крайно негативно.
4. Естествено е да се следи. Има си закони в тази държава и те трябва да се спазват.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version