Bu arada bir noktaya da vurgu yapmak istiyorum sözü gelmişken. "Aren" ve "Ahriyan" sözcüklerinin aynı kesim için kullanılmış olmaları aynı anlama geldiklerini göstermez. "Aren" topluluğun kendisine verdiği ya da çok eski tarihsel süreçlerde benimsediği isimdir. "Ahriyan" ise; tıpkı (yardımcı /işbirlikçi içeriğiyle) "Pomak" adlandırmasında olduğu gibi başkaları tarafından ve onların "öteki" olduklarını ifade etmek üzere kullanılmıştır.
Aralarındaki ses benzeşmesi, yalnızca "ahriyan" sözcüğünün; kökenini zerdüşt inancındaki "ahriman/ehrimen" adındaki kötülük tanrısından aldığı varsayımında özdeş bir etimolojiye işaret edebilir. Bu varsayım; anaerkil ilkellerin güneş tanrıçası "arin/arinnita" nın, ataerkil dönem inançlarından olan zerdüşt dininde ötekileştirilerek, kötülüğü(ilkelliği) temsil eder hale dönüşmesi ile mümkündür. Yani anaerkil dönemde ve anaerkil kültleri yaşatmaya devam eden topluluklar için olumlu bir içerik taşırken, ataerkil yapıya geçerek anaerkilliği yadsır hale gelen kültürler için olumsuzluk ifade eder. Bu durumda bile kökenleri aynı kabul edilse dahi birbirine zıt iki ayrı anlama geldikleri kesindir.
Adlandırma üzerinden "geçmiş" tartışıldığında; "ahriyan" sözü; görece yakın bir dönemdeki konumu algılamamıza yardımcı olabilir ancak... "Aren" adlandırması ise çok daha eski bir geçmişin izlerine ışık tutar. Bu izlerin silinmesini arzulayan yaklaşımlar tarafından "ahriyan" ifadesindeki ses benzerliğinden yaralanarak "aren" adının unutturulma gayesi güdüldüğünü düşünmek te mümkün bu açıdan... Özellikle farklı köken iddiaları dile getirilirken; "agaryan", achryani, "ahiyan" benzeri akraba sesli sözcüklere geçiş yapılmasında sezilen ideolojik saptırma gayretleri dikkate alındığında, geçmişi doğru yerde arama çabaları için "aren" sözünün önemi daha iyi anlaşılır.