Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
mustafa_b:
--- Quote from: PNK2003 on February 06, 2010, 09:31 ---Мустафа, не съм очаквал точно от теб подобно изказване... Но темата е друга и няма да се отклонявам от нея.
--- End quote ---
И какво те подразни в мнението ми? Фактът, че един подтиснат народ в миналото (което някои наричат робство) е имал правото на литература, която да пробуди народностното му съзнание (да не се срамува да се нарече "българин") и забраната в 21.век други да имат подобни произведения? Не е ли всеки свободен да се самоопределя и издава литература, чрез която да разпространява идеите си? В България май не е.
PNK2003:
--- Quote from: mustafa_b on February 06, 2010, 09:49 ---И какво те подразни в мнението ми? Фактът, че един подтиснат народ в миналото (което някои наричат робство) е имал правото на литература, която да пробуди народностното му съзнание (да не се срамува да се нарече "българин") и забраната в 21.век други да имат подобни произведения? Не е ли всеки свободен да се самоопределя и издава литература, чрез която да разпространява идеите си? В България май не е.
--- End quote ---
Не съм казал, че ме е подразнило мнението ти, а не очаквах, че точно ти би могъл да наречеш "История славянобългарска" апокриф с нищожна историческа стойност. Независимо от това уважавам правото ти на мнение. В друга тема може да обсъждаме горното произведение.
Някой да пречи на свободата на самоопределяне на хората в България? Някой да е забранил издаването на литература в тази насока?
Hadj:
Човек който си служи с три източни езика/персийски,арабски и османотурски/ едва ли ще да е толкова глупав както някой хора се изказват за Дорсунски.Точно и в книгите на тези езици може би трябва да се търсят исторически сведения/като не се изключва че и там може да има моменти на субективизъм/.Иначе какво става-западноевропейските учени
не са прави,гръцките нищо не знаят,турските съвсем нещо а истината е само наша.
mustafa_b:
--- Quote from: PNK2003 on February 06, 2010, 10:20 ---Не съм казал, че ме е подразнило мнението ти, а не очаквах, че точно ти би могъл да наречеш "История славянобългарска" апокриф с нищожна историческа стойност. Независимо от това уважавам правото ти на мнение. В друга тема може да обсъждаме горното произведение.
Някой да пречи на свободата на самоопределяне на хората в България? Някой да е забранил издаването на литература в тази насока?
--- End quote ---
Нищожна на фона на Византийските хроники и историография в онези времена. Велика по своя замисъл и послание. Схващаш ли идеята ми сега?!
"Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки... " - казва Паисий, но изяснява мотивите, поради които е написал „История славянобългарска“ ("Разяждаше ме постепенно ревност и жалост за моя български род, че няма наедно събрана история за преславните деяния от първите времена на нашия род, светци и царе."
Без съмнение подбудите на Дорсунски са същите. Макар и оплюван от българските националшовинистични историци, заклеймяван от медийната пропагандна машина, вероятно заплашван и от ДАНС, той не се поколебава да напише нещо като история на тези изстрадали хора - помаците. Затова му свалям шапка. Това съвсем не означава, че приемам тезата му за арабския произход на помаците.
Hadj:
Щом темата е "Версии....." нормално е да обсъждаме и версията на Дорсунски.Но като четем написаното тук от него нека свалим черните очила и да се види че за много от нещата които е побликувал на 04 Февруари той цитира други автори,и ако не сме толкова предубедени ще видим че "глупавия човек" знае да използва препинателните знаци от българската граматика и много добре си личат цитираните неща.
И вместо отново да му приписвате че говори глупости , ама наистина попричетете за да знаете че вида в който Бог е спослал Библията на Исус , и за наше съжаление не е достигнала до нас в оригинал,но тово не значи че и в този си вид Библията не носи послания от Бога.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version