Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
PNK2003:
--- Quote from: mustafa_b on February 06, 2010, 14:02 ---Нищожна на фона на Византийските хроники и историография в онези времена. Велика по своя замисъл и послание. Схващаш ли идеята ми сега?!
"Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки... " - казва Паисий, но изяснява мотивите, поради които е написал „История славянобългарска“ ("Разяждаше ме постепенно ревност и жалост за моя български род, че няма наедно събрана история за преславните деяния от първите времена на нашия род, светци и царе."
Без съмнение подбудите на Дорсунски са същите. Макар и оплюван от българските националшовинистични историци, заклеймяван от медийната пропагандна машина, вероятно заплашван и от ДАНС, той не се поколебава да напише нещо като история на тези изстрадали хора - помаците. Затова му свалям шапка. Това съвсем не означава, че приемам тезата му за арабския произход на помаците.
--- End quote ---
Мустафа,
"История славянобългарска" в никакъв случай не може да се нарече нищожна, дори в смисъла, който ти визираш, защото това не е изцяло и само исторически труд. Виждам, че замисълът и посланието на това произведение са ти пределно ясни.
Подбудите на Дорсунски обаче нямат нищо общо с тези на Паисий Хилендарски. Този извод правя именно от всички обстоятелства, които са ни известни за неговата личност, "научните му трудове", публикации и др. Разбира се, това е лично мое мнение и то не е задължаващо. Всеки може сам да си прави съответните преценки. Както посочих по-горе, аз уважавам и твоето мнение.
Аз лично не мога да "свалям шапка" на някой, който от една страна твърди, че "трябва да оставим хората сами да се определят", а от друга прави точно обратното - налага мнението, че понятието "помаци" било с пропагандна цел за асимилация на арабското малцинство.
PNK2003:
--- Quote from: Shumarov on February 07, 2010, 13:43 ---Не си го представям, а си го спомням! Доносниците заставаха до джамията и правеха списък на посетителите.Мечита в мойте село беше превърнат в склад за пестициди и хербициди, при наличието на специални складове за целта-ей така напук на вярващите!
В училищата нямахме часове за вероучение, както ги има в други страни, непретърпели комунистическа диктатура!
Изобщо нещата не са плод на моите представи, а си е истина! Допускам, че знаеш много добре този факт!
--- End quote ---
Списъци и доносници е имало и пред църквите. Комунистическите идеолози отхвърляха религиите поради друга причина. Предполагам на всички е ясно каква е била тя. Това, че даден човек е с атеистични разбирания не означава, че е привърженик на комунистическата диктатура. Трябва да проявяваме малко повече разбиране и уважение към различните от нас.
Shumarov:
Никой не беше пощаден от списъците! А не мога да намеря благородна цел в причината на комунистическите идеолози!Това ,че някой човек е с атеистични разбирания не го прави привърженик на диктатурата, но го доближава много до нея по мое мнение!
А сега вече по темата: Аз също намирам аналогия между История Славяноболгарская и опитите на Г-н Дорсунски да изясни произхода на помаците! Не казвам, че твърденията му са верни, или неверни.Чета с "ужас" за тюркския произход на българите и се питам защо ли са тези реакции срещу "арабската" хипотеза за произхода на помаците!? Значи дори да не сме се смесили с турците през време на османското владение, то много преди него си е имало кръвна връзка! И при някои е толкова силна кръвната връзка, че се е отразила в поведението на някои пишещи в нашия форум-личи, че родителите им са били близки роднини! По малоумните им реакции си личи тази кръвна връзка! ;D
PETER:
--- Quote from: Shumarov on February 07, 2010, 13:43 ---Не си го представям, а си го спомням! Доносниците заставаха до джамията и правеха списък на посетителите.Мечита в мойте село беше превърнат в склад за пестициди и хербициди, при наличието на специални складове за целта-ей така напук на вярващите!
В училищата нямахме часове за вероучение, както ги има в други страни, непретърпели комунистическа диктатура!
Изобщо нещата не са плод на моите представи, а си е истина! Допускам, че знаеш много добре този факт!
--- End quote ---
То и сега същите доносници седят край джамиите и пишат кой не влиза. :)
А в училищата има ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ часове за вероучение, както ги има в други страни, претърпяващи религиозна диктатура! Допускам, че знаеш много добре този факт! :)
Shumarov:
--- Quote from: PETER on February 07, 2010, 14:37 ---То и сега същите доносници седят край джамиите и пишат кой не влиза. :)
А в училищата има ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ часове за вероучение, както ги има в други страни, претърпяващи религиозна диктатура! Допускам, че знаеш много добре този факт! :)
--- End quote ---
Не е диктатура, Петер! Сега можеш да избереш да пратиш детето си да учи в училище, което ти прецениш, че е хубаво! А по мое време не само, че нямаше ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, а нямаше и, като свободно избираеми! Избери друга тема за религиозния терор над поколенията!Тази е за етимологията на названието помаци!Сигурен съм, че ще намериш хора, които да ти поднесът съболезнования за терора, на който са подложени твоите наследници!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version