Български > Помаци

Версии за етимологията на названието "Помаци"

<< < (53/105) > >>

ЕvroPOMAK:

--- Quote from: Hadj on February 07, 2010, 17:22 ---  Паисйй е писал историята в Атон сам в монашеската си килия и никой не му е искал доказателства.Възможно е да е позасилил някой неща за да събуди "неразумнйй юруде" за да спрат да се срамуват да се наричат българи,няма нищо лошо в това.Така и Дорсунски макар и недостатъчно убедително сегурно иска да събуди помашкия род/ само че ние за всичко му държим сметка защо аджеба е така/
--- End quote ---
Амье, тогазье, защо толкоз некои хора много критикуват "Метката", който споменава, напомня и защитава "Устната традиция" при Помаците!  :o
Да не би, "История Славяно-болгарская" да е писана чрез преглеждане на радиозаписи или видеозаписи направени от по-старото време преди 1750 г., или пък от некакви други шифрограми!  :o
Всички тези записи, както и по-предишните записки от тогава до 681г. и по-напред са направени въз основа на "Устни" предания, разкази, преразказани от очевидци или от поколения на поколения!  ::)
Сья, затувьа ли че "Метката" се чувства Помак, пък от него само да се изисква да представи непременно видеоленти и киноленти за случките с Помаците от преди години и векове!  :D
Почти целата история на Много-Великите и по-малко великите народи са плод на "Устна традиция", която в един момент некой след разказване я документира на папирус или в по-ново време на игрално и танцувално кино, театър или видео!  ;D  ;)

Hadj:
  PNK23 израза "арабско малцинство" го поВтаряш доста пъти,и понеже питаш "не четете ли..." отново четох  и се убедих че Труда си Дорсунски посвещава на ахренете-помаците,това не е ли достатъчно.А това че арабски емисари и пленници са разпространили исляма в Родопите преди да дойдат османските турци е доказано.Жалко ,че ние с теб не владеем перпсийски и арабски за да прочетем това.Явно ние сме общност формирала се  доста интересно.Скору имах възможност де се срещна с един боснески историк и той ми разви теорията за богомолския елемент при формирането на помашката общнтост,това също е интересно,така че нека да не посрещаме  на нож различините версии.

abc:
Хадж, като каже някой за нещо, че е доказано, па отреже. Къде е доказано? В книгата на Дорсунски ли? Това науката за нищо я нямаш :D Куп учени са празнословни и празноглави и разгеле дойде той, та да им отвори очите. На мен ми се струва, че говоренето на инат рядко води до някъде. Защото тук се говори на инат. Той пише приказки и притчи, но ще го поддържаме и защитаваме пред християните, защото той е помак. Може да не е прав, но е от нашите ;) Това не е сериозно.

deniz7:
Незнам вече колко на брой са версиите?  само и само да се избегне  от това че помаците са турци. Живи и здрави мюсюлмани, християни, всички сме хора незнам за какво се заяждате, нека дасе чувства кой какъвто иска мюсюлмани и християни те взаимно се уважават проблема идва от тези които неса вярващи  те си създават проблемите.

Hadj:
  abc А ко за тебе темата е за онези другите аз съм част от тях.Всички версии относно нашия произход за мен представляват интерес.Имам достатъчно литература  на темата "потурчване",нека прочета и нещо друго а аз сам ще реша кой съм.Отностно науката разбира се че е ценя ама какво стана в един момент,историческата наука и учебниците по които са ме изпитвали се оказа че са пълни с митове.
   А това че Дорсунки е от нашите разбира се че има значение,не защото е по-умен а защото онова за което се интересува го носи в себе си,пък нека си поспорим нали в спора се ражда истината-само че без злоба.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version