Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
pomak BG:
Виждам, че макар да съм отправил някаква критика до голяма степен мненията ни за произхода на помаците си съвпада. Аз също съм на мнение, че исляма бил разпространяван от арабите. Не съм сигурен обаче за мащаба на техните действия и каква част от населението приема религията. Ако говорим за определена област чрез османските архивни документи може да се окаже че грешим. Колкото до прабългарите мюсюлмани, също съм го взел под внимание, но само като влияние, което е оказано най-вече в дрехите на прабългарите: тюрбани и шалвари и може би в законите на Крум за което не съм много сигурен дали е имало такива закони въобще.
KaraIbrahim:
--- Quote from: pomak BG on April 11, 2010, 22:42 ---Виждам, че макар да съм отправил някаква критика до голяма степен мненията ни за произхода на помаците си съвпада. Аз също съм на мнение, че исляма бил разпространяван от арабите.
--- End quote ---
Естествено,че от арабите ще да е разпространяван исляма,няма да е от кръстоносците! ;)
pomak BG:
--- Quote from: KaraIbrahim on April 11, 2010, 23:55 ---Естествено,че от арабите ще да е разпространяван исляма,няма да е от кръстоносците! ;)
--- End quote ---
Караибрахим имах в предвид по нашите земи, но те арабите не са главния фактор на това. Имали някаква заслуга но каква трудно може да се установи. От друга страна, ако говорим в по-мащабни техни действия, може да се окажем в грешка, чрез османските архиви, което не е желателно, тъй като изменяме действителността.
Освен това, тук един въпрос към моя приятел Дурсунски, когато говорим за ахряни, трябва да имаме в предвид населението населявало 500 години областта Ахърчелеби. В Султан йери – Ахридос, жителите днес не се самоопределят като ахряни, може и да се самоопределят но според мен ще е малка вероятността, тъй като от 600 и кусур години тази област не се наричала Ахридос. Колкото до жителите на бившата област Рупчос това наименование въобще не е познато. Съдя по себе си и по роднините си. Така че за кои ахряни ще става тук въпрос за бившите, които живеели в Ахридос или за настоящите, които живеели в Меропа – или Ахърчелеби?
KaraIbrahim:
Определено присъствието на араби в Родопите не е повлияло в някаква значителна степен за разпространението на исляма.Все пак те са били доста изолирани от местните.
pomak BG:
И това неможе да се докаже, каде са били изолирани например? Ако са изселини с павликяните, защото тава което посочва Дурсунски е така, араби и павликяни от Северна Сирия и пр, значи не са изулирани а ми са и с друга група хора. Ние първо не може да уточним мястото кадето са били настанени, като сратиоти, по Родопите ли е било, по Странджа ли? Ако следим това което е писано за павликяните, ще го определим, че е в Тракия. Ама на кое място в Тракия? Наскоро откриха един гроб на павликяни в Мъняк. Възможно е арабите и павликяните да са настанени в Ахридос. Но когато българите се възпротивили на това да се строят крепосни градове за тези преселници, се посочва, че те са минали през тях и тогава се отправили за битка срещу византийците. За да се разбере приблизително трябва да се установи и каде се е провела битката, знаем единствено че тя е била в полза на византийците.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version