Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
Nazmi:
Балканджия,поздравления първо за труда ти и опита да спомогнем за помаците!
В това отношение аз не мога да се оплача.
Наследих и факти от моя вуйчо Касапов дето от над 30 години и повече се рови в библиотеките по света за това-Кои сме помаците?
Световната история и факти за по истински от историята писана в ущърб на власта!!!
Повтарям от над 30 години в Световните библиотеки,в Световната история от Англия,Турските архиви,от Германия, Канада,Гърция и най-вече от Америка всичко изписано за помаците на Балканите.
Чета и слушам от преди мен всичко,затова ми е болно да слушам какви ли не хипотези за нас помаците! Разбира се всеки си е в правото да отстоява тезата си,но има разлика от лично впечатление до самите факти записани не в българската история,а в световната такава.
Написаното в даден период не означава истината!
В същото време история на даден народ се следи и от света,нека там да погледнем а не само да чупим представите си през призмата на историята от българските пишман историци като Николай Хайтов,Божидар Димитров...,?
Попитайте една българка журналистка Даниела Горчева активна тук в сайта, писани по време на управление на власта в момента!
Nazmi:
--- Quote from: Балканджия on December 12, 2010, 00:13 ---Назми ето го цитата на Митхад паша, има и го в клипа който си дал:
.. Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български
Отговор на Назми!Балканджия,ти не ми отговори на един много прост въпрос,който спомена речта си Мидхад Паша? ..
Този народ го е имало и преди,това че не от Азия,това че не са българи говори много.1 Да Българи сме ,че сме родени в България,да България е нашата родина дето са нашите майки и бащи е факт.Не виждам и тук българи спечелили " Зелена карта" да са американци в душите си.Друг е въпроса обаче,когато държавата се опитва да използва или асимилира нас помаците.Никой не говори за отделна държава на Балканите заедно с нашите братя и сестри- помакос,горани,торбеши,бошнаци..но е факт,че след Балканската война границите раздели този един народ с различни имена.Проблема е този народ в рамките на държавата си днес да се чувствува по свободен,да се гордее с думата" помак съм"- мен например всеки ме знае,че съм помак от Родопите,и ми е драго за което влагам лично време и труд от сърце!
--- End quote ---
Hashashin:
Напротив Назми, отговорих ти. Аз не коментирам какви са помаците тук. Просто написах какво е казал Мидхад паша. А той казва, че помаците са българи.
Nazmi:
--- Quote from: Балканджия on December 12, 2010, 01:03 ---Напротив Назми, отговорих ти. Аз не коментирам какви са помаците тук. Просто написах какво е казал Мидхад паша. А той казва, че помаците са българи.
--- End quote ---
Мидхад паша НЕ казва,че помаците са българи,стига спамиш.
Казва" В тези земи е имал народ местен не от Азия,местен народ" но не българи! хайде извади ми контекста и спри да заблуждаваш хората.Чети между редовете ,Балканджия какво точно е искал да каже великия Мидхад паша,чети между редовете замисъла.
Този народ помаци е живял в рамките на ралични Империи,както и да го вземеш в периода на историята.
Това измислени"- помагачи"- българомохамедани,-македонци,-турци.са измислени.!
За да ти дам кос Балканджия само ще те върна във факта.
1. Първо- Няма нация в света да е чиста.! 2.Второ -на Балканите всичко е омешано от различните войни и разделение на територии.3.-Трето- както в българите има турска жилка,така и в помаците имаме жилка омесени,смес.!Никой днес не може да ми докаже,че помаците са българи или турци.?!
Следствие на това е факта,че къдего и да отидеш независимо в Турция,в Северна Гърция,.в Америка тук помака си търси сродна душа-помак!
4- Оти е така,Балканджия и спри с хипотезите си да ни определяш ти един народ разделен от граници,просто спри.!!!
Запази мнението си за себе си...
Hashashin:
Ама Назми, той точно това казва бе човек. Прочети му изказването. Аз нищо не си измислям и нищо не тълкувам. Мидхад паша казва че са българи, това е. Аз не заблуждавам никого. Обиждаш ме вече!!! Не съм като някой други членове на сайта ни да си играя на шикалки и да говоря на аба. АЗ НИКОГО НЕ ОПРЕДЕЛЯМ В СЛУЧАЯ НАЗМИ!!!! ТОВА СА ДУМИ НА МИДХАД ПАША!!! А когато документите говорят, няма какво друго да кажем
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version