Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
proba:
Според мен думата помаци е поизлязла от българските възрожденци след освобождаването на част от територията на днешна България от Османците. Пример за това ви давам с моите баби и дядовци, които са изселени и ограбени от новата комунистична идеология в северна българия. Годината е 1948-1949, те за първи път чуват думата помаци. Така са ги наричали българското население, други са ги наричали и гърци за това, че трудно са разбирали диалекта. Това съм го чул с ушите и за мен извода е, че думата е измислена от българските възрожденци/революционери. За това мисля, че няма смисъл да се отдава голямо значение на думата помаци. Мисля да насоча читателите кам древните траки, които са живели в Родопите. Това е наи-близката версия за родопчаните земляци, дори и капацитети като Пасков и Добрев не могат да отрекат. Така, че които и каквото да разказва, всеки земляк носи в себе си народо-психологията на древните траки или по точно беси от където са моите корени. Да бъда по-точен това са раждането и смъртта.
Azim:
И аз мисля ,че не трябва да се отделя толкова внимание за това от къде идва названието помаци,защо самата дума има различни значения от различните преводи на други езици,а що се отнася за траките аз също сам слушал че Помаците са от техния корен,даже сам слушал че най доверените хора на Александар Македонски са били именно от родопската част и именно на този факт се дължи успеха за постигането такава империя,не го казвам като версия просто споделям :).
5Я:
Ето нещо общо между Александър Македонски,бесите и Родопите.Немога да кажа,че написаното е на 100% истина,но там наистина е имало светилище. :)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
Rasate:
--- Quote from: Азим on February 05, 2011, 17:18 ---И аз мисля ,че не трябва да се отделя толкова внимание за това от къде идва названието помаци,защо самата дума има различни значения от различните преводи на други езици,а що се отнася за траките аз също сам слушал че Помаците са от техния корен,даже сам слушал че най доверените хора на Александар Македонски са били именно от родопската част и именно на този факт се дължи успеха за постигането такава империя,не го казвам като версия просто споделям :).
--- End quote ---
Азим тракийските племена до гърците са много-в Родопите живеят бесите
Но както ще забележиш във всичките ми публикации траки(гр.диви)=славяни.
И чудното е ,че много средновековни автори определят българите като славяни-Михаил Мокса,Ибн Фадлан,Ибн-Русте ит.н.
http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/srednonekovni/vlaho-mold-chronik/Indeks_vl-mold-letopisi.htm
http://www.kroraina.com/fadlan/fadl_uvod.html
"Във вените на българите тече наполовина тракийска кръв, установи швейцарският институт по генетика “Игенеа”, цитиран от сръбското списание НИН.
Според учените носим 49% гени от траки, по 15% от славяните и елините, 11% от древните македонци и 8% от финикийците.
Швейцарците, които са използвали един камион специална литература и тестове, твърдят, че нямат ни най-малко желание да се занимават с политика. Целта им била да опитат да преразгледат произхода на сегашните балкански, а и на останалите европейски народи в научен контекст, пише сп. НИН.
Но по какви критерии определят Кои са Славяни,Кои са Траки,Кои са Древните Македонци и пр.
Същият институт доказва,че германците са повече славяни-20% отколкото немци.
Интересното в случая от изследването на института е,че нашите гени са специфични-няма ги другаде (освен при съседите) по света.
И малко данни от Монемвасийската хроника- http://samoistina.com/monemvas.htm според която аварите са славяни,хуни и българи.Т.е. с две думи названието на българите се бърка с това на славяните.И българите са едно тракийско племе или собственото име на траките.Замисляли ли сте се защо българските хроники са най-унищожаваните от средновековието до днес.Хубавото в случая ,че стиснатите гърци вместо да изгорят всички наши хроники са ги измивали и сега под скенер под техните писаници излизат постепенно нашите.
Изследванията продължават и ще се радвам на още много затънтени хроники в някой манастир,или Ватиканската библиотека.Надявам се и археологическите разкопки да продължат и археолозите в някой съседни нам страни да не политизират нещата и да унищожат отдавна загубеното ни минало.
Азим целта на гърците е да изкарат помаците траки,а на турците-кумани-тъй като според гърците траките са елини-оттук след това да превърнат помаците в гърци,а според турците куманите са тюрки-оттук ставате турци.
Но хубавото е,че с времето с натрупването на средновековна документалистика окупираните от гърците- "траки" и от турците- "кумани" постепенно започват да приемат нови очертания-а те са много по-близки до българските. ;) :D
KaraIbrahim:
"Сатрите, доколкото знам - пише Херодот - не са били подчинени никога на никого и единствени от траките продължават да са и досега свободни..."
Ако имаме някаква връзка с бесите,това обяснява защо сме приели някога исляма доброволно.И защо не се е наложило християнството при нас -защото именно то е било налагано насила в тогавашните български територии.Херодот го е обяснил в едно изречение.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version