Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
Rasate:
--- Quote from: Nazmi on February 06, 2011, 06:27 ---
Расате,погледни историята на Балканите през 19 век и след 1912 година има тотална миграция,преселение на хората.
След Санстефанския договор последват войните- неизгодни за България.!
Помаците са населявали тези земи,едни са се изселили към Турция,други към ,Косово,Македония.. Северна Гърция по поречието на река Струма от Драма,Ксанти,Комотини...
Произходът на названието "помашки"
В момента, името "помашки" се използва за Islamized населението, които живеят предимно в България, Република Македония, Гърция и Турция. На държавните органи и органите на местното население на балканските държави понякога се използват различни имена за описание на помаците: българските мюсюлмани, македонски мюсюлмани, Torbeshi (Република Македония), Pomaklar (Турция), горани (Косово и Албания), босненци (Босна и Херцеговина) , Ahriani (Централна и Източна Родопи). Също така, в различни части на Балканския полуостров, можете да намерите: Apovtsi, Babechani, Dilsazi, Marvatsi и Chechentsi.
В помашките Места
Помаците в момента живеят в различни части на Югоизточна Европа (България, Гърция, Република Македония, Косово, Албания и Турция), Италия, както и редица други региони. Общият брой на помаците се очаква да бъде най-малко един милион.
--- End quote ---
Мюсюлманското население с български произход се е изселило в една посока-Турция.
Изселването на ислямското население в България започва още през 1877 година с настъпването на руските войски-то се е изселвало по посока Турция от страх-в последствие българската държава прави огромни пречки за връщането му по родните места-като според допълнително споразумение със Султана част от тези изселили се мюсюлмани са обезщетени от Високата порта чрез дължими към Русия репарации.Колкото и да се пише от наши историци,че изселеното от България ислямско население е предимно с чужд етнически произход-то не е така-разбира се,че България напускат татари,черкези заселени от султана,но напускат не малко български турци-и огромна част мюсюлмани с български произход.
През 1912 година пак има изселническа вълна по посока Турция,но тя е предимно от Македония-най вече от гръцката част.Тези преселници са заселени на обезселената от българите Одринска Тракия.Ако се разходите в Одрин и околността ще намерите много помаци от Битоля,Щип,Сяр,Солун и пр.Най голямото изселване на помаци става от Гърция чрез няколкото договора на размяна на население с Турция-където към Турция тръгват потоци от българоезични мюсюлмани,а към Гърция тюркоезични християни(маджери).
От България съществено изселване на групи мюсюлмани започва с налагането на комунизма и кулминацията е възродителният процес.
--- Quote from: Nazmi on February 06, 2011, 06:27 --- Помаците са официално признаване в Гърция като религиозен мюсюлманското малцинство в съответствие с Договора от Лозана (1923).
Понастоящем много помаци са задръжте твърдото убеждение в мюсюлманското вероизповедание, но са наясно, че произходът им е различен от този на съседите си: българи, гърци, турци и др. Те са помаци със собствена история, език, обичаи, национални рокли, песни, както и много други.
--- End quote ---
Това дето си го превел е гръцка пропаганда-за обособяване на помашки етнос като политически акт,а не като научен-нещо което сърбите заедно с Коминтерна направиха с македонците-които са политически създадена нация,но не и различен етнос.
Като култура,обичай,език помаците не се отличават от етнографската общност на българите в България.В България съществуват различни по компактни мюсюлмански групи,които по своите обичай,език и нрави не се различават от останалите групи в етнографския край в който живеят.Те дори не са една компактна маса като македонците например-а са разпръснати-т.е. с две думи македонците християни не се различават особено от македонците мюсюлмани,мърваците християни-не се различават особено от мърваците мюсюлмани и пр.
ali m:
А бре аркадаш Расате!като ми посочваш по-горе процентите!сам не виждаш ли че няма ништо българско в тях,че то е прекалено просто 49% траки,15%,славяни,15%елини,11%македонци,8%финикийци,а къде са българите бе приятелю,май са си останали около р.Волга,между каспийско и черно море и си изградили там ислямска цивилизация!ако излезе истина версията на гърците че траките са гърци и добавим 15% елини какво става че над 50%,или ако трябва да бъда точен 64% произхода на българите в България е гръцки,като добавиммакедонския и финикийския какво става?-става това че в България няма Българи,а и ме чуй много внимателно - точно за това не говорите българския език на прабългарите тюрки защото както сам казахте тях просто ги няма в състава на българската нация,т.е. следва че българите в българската нация просто не съществуват!А вие си избивате комплексите да ми доказвате че помаците сме българи,ами това твърдение по тази логика излиза че не е нищо друго освен една пропагандна лъжа.Значи ти от собствените си твърдения ми доказваш че в българите няма нищо българско,а в същото времи ми внушаваш колко големи българи сме помаците...ха-ха-ха!Ами точно за това изпочупихте надгробните ни камъни с арабски надписи.И то с една единствена цел да скриете арабския ни проиход!защото на тях нашата история беше написана на чист арабски език!Предлагам ти приятелю първо да си докажеш твоя български произход тогава да се занимаваш с нас,защото аз съм убеден на 100% че помаците,може да имаме нещо общо с някои балкански народи но с българския(прабългарския) нямаме нищообщо защото нашата култура е проникнала от юг от беломорието а вашата от север!
PETER:
--- Quote from: Азим on February 06, 2011, 22:23 ---Недей да наместваш Курана,говоря ти за всички тия линкове които пишат история,ако имаш желание свали си няколко хиляди Курани от нета и ги сравни и ще видиш че няма никаква разлика между тях всичко в тях е напълно еднакво и идентично...
--- End quote ---
Ама това може лесно де се уреди. Фащаме всички журналисти дето пишат различно за нещо, избиваме ги или им унищожаваме писаното и остава само една "истина".
И що да не го намесвам?
Че то единствения куран намерен от преди масовото унищожаване и уеднаквяване е различен.
Та се чудя какъв ти е критерия за истинност.
PETER:
--- Quote from: ali m on February 06, 2011, 23:18 ---А бре аркадаш Расате!като ми посочваш по-горе процентите!сам не виждаш ли че няма ништо българско в тях,че то е прекалено просто 49% траки,15%,славяни,15%елини,11%македонци,8%финикийци,а къде са българите бе приятелю
--- End quote ---
Българите са траки. А славяни по принцип няма.
skoti3:
Али М, продължаваш да бълваш невиждани глупости, с твоите проценти, изчисления, с което изкаш да докажеш нещо, което само ти уж си мислиш. Прабългарите от преди 13-14 века, са само част от образуването и съществуването на съвременните българи, защото в тях не отричам, че има и славянски, тракийски и какви ли не корени. Просто през вековете народите са се осмесили. Колкото до Прабългарите по р.Волга и Дунваските Прабългари техните корени са общи, обаче през вековете и тези по река Волга, и тези по река Дунав поемат различни пътища и влияния, което е променяло тяхната култура една от друга. Но да твърдиш, че едните са истински българи, другите не според мен не е обективно. Запомни, че днес прабългари няма, има българи, които са наследници на прабългарите и много други племена. Това беше, просто ме провокира и ти отговарям за българите и прабългарите, че не са едно и също нещо.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version