Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
ali m:
--- Quote from: Rasate on March 03, 2012, 15:18 ---Ахрени произлиза от старобългарската дума Ахрида,с което нашите са назовавали Родопите.
Съвремената дума "Родопи" е гръцкият еквивалент на нашата Ахрида.
Т.е. за всички съфорумци- българите през средновековието са наричали планината Родопи с името Ахрида,както например са наричали Трансилвания(лат)-Запланинска(стр.бг).
Т.е. Ахрени е пълно тъждествено наименование на съвременното име Родопчани,но с български,а не с гръцки привкус.
Подобно е и наименованието на Охрид.
Хрид(стр.бг)-преминава в съвременното Рид -Хълм
Много сте ми интересни като почнете да търсите под вола теле,вместо да вземете нашето си обяснение,което е и документирано в Старобългарските източници.
Поздрави.
--- End quote ---
Това което ми пееш са старите родински номера защото първо това което ми пробутвате няма никаква логика,защото първо темата за която говори Акрополит не е Ахрида а Ахридос,а Борис Дерибеев си признава в неговата книга "Ахрида Непознатата земя" че ахрените са носители на името на областта.Ахридос е гръцко название защото областа е византийска територия до преди идването на турците и няма нищо българско в названието тъй-като българите са населявали териториите на север от Марица,български са само измишльотините във връзка с наименованието
Rasate:
--- Quote from: ali m on March 04, 2012, 00:01 ---Това което ми пееш са старите родински номера защото първо това което ми пробутвате няма никаква логика,защото първо темата за която говори Акрополит не е Ахрида а Ахридос,а Борис Дерибеев си признава в неговата книга "Ахрида Непознатата земя" че ахрените са носители на името на областта.Ахридос е гръцко название защото областа е византийска територия до преди идването на турците и няма нищо българско в названието тъй-като българите са населявали териториите на север от Марица,български са само измишльотините във връзка с наименованието
--- End quote ---
Ahridos е гръцка заемка на българското име-както Родопи е обратния еквивалент българска заемка на гръцкото име на планината.
Хрид е старобългарска дума и не е използвана само на едно място-има я в Охрид(У рида), Ахрида преведено от старобългарски означава На Рида.
Докато в старобългарски текстове думата "ХРИД" е широко използвана като Ахрид,Охрид-на рида,у рида,в гръцкият се забелязва само в някой текстове визиращи планината.
За това не ми обяснявай как името било гръцко.
Ще ти дам пример в Румъния името Богдан е доста широко използвано-но самите румънци не знаят какво означава това име.А на български името означава Дан за Бога.
Или в България използваме имена като Петър,Теодор,Георги, и пр. ,които се обясняват с латинският и гръцки език.
Мисли Али,мисли-тук са нужни само бегли лингвистични познания.
По въпроса за Агаряни,агарени-като мюсюлмани-в българският това име е използвано едва при турското нашествие-турци-агарени и никога не е преминавало в ахрени.Ние не сме Чехи с два звука за "Х". ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Поздрави.
ali m:
Това национал-комунистическите измислици,целящи да представят всички на балканите за българи,при положение че те самите със съмтелен български произход.А по въпроса са агаряните си слабо запознат,аз вече представих документи че арабите са наричани агаряни във византийските извори преди идването на турците.А колкото до тема Ахридос приятелю това е тема(област)на територията на Византия т.е. самите византийци дават имената на своите области няма логика българите дт имена на византйски теми,но Борис Дерибеев си признава че ахрените са носители на името на областа ахрените са винаги муслимани и никога християни и затова названието им идва от агаряни = араби = ахрени = помаци- вече през турско време ...
onegavon:
Не са само араби има и бербери от Магреб даже и малък брой туареги оттам е големия процент помаци със светли очи.
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Yassmina
Da za6to ne tova naprimer sa ot plemeto Кабили v Aljir. Neka ne zabravqme Hanibal o6te predi novata ere e 6etal po Rim sas slonovete si. Sega negoviq grob se namira blizo do Istanbul ( TÜİTAK parkı içinde samiq Atatürk se e vazhi6taval ot nego).
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8
P. S. Edin ot tqh e i vseizvestnq futbolist Zidane.
Around the world : The Kabyle
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version