Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
shaban:
Nie na Gergevden mu kazvame - Haderles, makar ,4e ne znam kakvo to4no ozna4ava.
shaban:
Сюлеймане , а тези имена Омуртаг - Омур,Таркан, багатур,Чакарар ,Кубиар - какви са според теб при положение,че ги има и в турския език. Верно е ,че едни учени казват ,че прабългарите са от ирански произход , но има и учени които казват че прабългарите са от тюркската група.А лично според мен ,дали титлата е Хан ,дали е Кхан или Канас, или пък нещо друго от тоя сорт , то е едно и също и свидетелства за общия тюркски произход на племената които са удостоени с управлението на същите.
nezir_9:
Ако този прословут Гергиден или наричано по друг начин, въобще някой го празнува сега, от памаците, разбира се, нека се качат снимки, защото иначе излиза, че само се говори, без доказателства...Или поне да се цитират имената на селата...Пък ние ще преценим дали е вярно...
teo:
Нека и аз да кажа за "Герговден".По тюркските митологии то сие "Хидреллез".Защо мюслюманите помаци не викат "Хидрелез" а викат "Герговден" .Хидреллез сие празник на пролетта именно свързано със раждането на всичко живо.Азси спомям си палехме някога големи огнове и си имахме борби и конни надбягвания.Сега да дойдем до Герговден.Дали е свързано със Григориянския календар ....и от там да се превърне във Гергевден.Защото този празник точно на 6 април се празнувал от много народи без разлика на религия и култура.Това е смяна на зимния период със Летния и идването на по топли дни.Също и Григориянският календар се знае и като Римски календар(календара на Юлий Цезар),обаче на всеки 128 години имало един ден преместване и затова се минало на Григориянския клаендар.Затова ви давам тема за размисъл.Един празник който се празнува на една и съща дата и от мюслюмани и от христиани,дали може след време да се превърне от Григориянски на Герговден...просто за по удобно?Защото самата дума Хидреллес е може би по сложно за пороизнасяне.А и от друга страна и да носи корените на нещо от по стари времена.
nezir_9:
Rahmie, много съжалявам, че съм Ви засегнал, нищо лично...Просто не мога да повярвам, че в помашко село може да се празнува християнски празник, това е ...Или е някакво случайно съвпадение на датите, или в нашият празник се празнува( влага ) нещо друго...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version