Български > Помаци

Версии за етимологията на названието "Помаци"

<< < (19/105) > >>

Gelina:
Хубаво е и тъжно! :(

Siuleiman:
Лично аз се порових в доста изторически източници и май започнаха да клоня към тезата ,че помаците сме наследници на богомилите.Още повече ,че сме на кръстопътя и тук всеки си е оставил семето.

Dobrev:

--- Quote from: Siuleiman on October 10, 2008, 20:30 ---Лично аз се порових в доста изторически източници и май започнаха да клоня към тезата ,че помаците сме наследници на богомилите.Още повече ,че сме на кръстопътя и тук всеки си е оставил семето.
--- End quote ---

Здрасти Сюлейман,

Добре де, ако сме наследници на богомилите, защо тогава има остатъци от църкви и манастири по нашите земи. И до ден днешен едната махала на селото ми се нарича Чарква. В съседното Лясково пък на местността Света Марина още личат остатъци от средновековна църква. В 16-17 век Лясково се разделя на две. Тези, които са останали са приели Исляма, а останалите, които са запазили християнската си вяра са се преселили и са основали новото село Лясково край Асеновград.
При нас също имаме местност Марина, местност Николов гроб, Ганчов гроб ...

Богомилите църкви и манастири не са строили ...

Yovana:
помните ли какво каза попа,в един филм,чието име ще премълча:"братя,слагайте чалмите за да запазим Родопа българска" много плаках като го гледах,а на теб Боян Добрев,като ти гледам адреса се сещам за друг филм-Писмо от Америка,ако не си го гледал вземи го и гледай,препоръчвам ти го горещо

Dobrev:
Здрасти Yovana,
Те тук филма дето цитираш не го обичат много много.
Очаквай всеки момент да те заядат за него.  На мен лично романът ми харесва 100 пъти повече от филма.   ;)
А "Писмо до Америка" е много як.
Аз го гледах за първи път на Фестивала "Златната Ракла" в Пловдив, през 2000-а или 2001-а беше.
Бяхме група приятели и направо бяхме съкрушени от емоции накрая - не можехме да се осъзнаем на кой свят сме. За щастие режисьорката на филма, Иглика Трифонова, беше там и имахме възможността да се запознаем с нея. Страхотен човек е.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version