Author Topic: Помаците наследници ли са на богомилите и павликяните?  (Read 112436 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
1054 g. Vizantiya gubi voyna ot Kumani + Pechenezi i im plashta danaci
Prez 1087 se obrazuva federaciya mejdu Kumani i Peçenezi sas stolica Kumanovo i trae samo 4 godini poradi kovarnata vizantiyska politika bazirashta se na principa ''deli i vladey''  Selamlar!!!

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
1054 g. Vizantiya gubi voyna ot Kumani + Pechenezi i im plashta danaci
Prez 1087 se obrazuva federaciya mejdu Kumani i Peçenezi sas stolica Kumanovo i trae samo 4 godini poradi kovarnata vizantiyska politika bazirashta se na principa ''deli i vladey''  Selamlar!!!

Кумани и/или печенеги НИКОГА не са имали държава на Балканите, а може би и въобще.
Опровергайте ме с източници, ако имате такива.
------
Прочее, даже и наистина Византия да е губила СРАЖЕНИЕ с кумани, печенеги, или смесени армии на кумани и печенеги, няма как да им плаща данъци, защото няма такива държавни формирования. Ако е дала дарове или еднократен откуп на племенен вожд, това не е данък! Даровете са съпровождали в Средновековието почти всички политически или дипломатически контакти, така че, ако всеки дар беше данък, значи, Паневропейският съюз е бил формиран още в Средновековието и всеки е плащал данъци на всички!
Ако имате данни за такова сражение или поражение, в резултат на което Византия е загубила и платила именно на кумани, печенеги или на кумани и печенеги, моля да го изложите.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Това като информация го е прочел от Юмер Туран или от Мемишоглу и подобни на тях и аз незнам как да ги наричам вече. Едно е да мътиш главата на хората с глупости, друго е да пишеш история. Както казва епископ Лукиян живял от края на ІІІ в. и началото на ІV в. "Само на истината трябва да принася жертва този, който има намерение да пише история." Как може да говоря че София е столица на Индия като в нея живеят една шепа такива. Давам ви пример посочен в етногравската карта на Кънчов от 1894 г. Тогава Македония все още била под Османска власт. Ако можеше някак да я вкарам тук ще видите, къде е имало турци, българи, помаци, албанци, гърци, власи и пр. и кои от тях са били християни и кои мюсюлмани. Единствено циганите не са отбелязани, назнам защо може тези хора да сабили чаргари и да са нямали трайно местоположение. Куманово е толкова куманско, колкото и Татарпазарджитско е татарско с малки исключения разбира се. 

Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Уважаеми Пламен Пасков,

Както гледам историята разглеждате много едностранчиво и гледам че абсолютно нищо не знаете за куманите(къпчаците) и печенезите ...за завладяването им на балканите и обсадата им на Одрин(Едирне) 1050г  и стигането до  Константинопол(бюйюк чекмедже) през 1090г.Ако знаете Истанбул, Бюйюк Чекмедже е на няколко километри от Крепостните стени.А за кумано-печенежкия съюз(конфедерация) много добре ви е казал Субиги Курт.Съществува само 4 госини със столица Куманово.Историята на Куманите и Печенезите и техният съюз и връзката им със помаците ...именно във този момент приготвям една тема ....със съдействието на историци.Дали е вярно ?Това заедно пак ще обсъдим.Както вашата теза че,....помаците са българи не звучи много сериозно...така е необходимо да се спуснем във историята и да разгледаме някои дадености.Но това не за един два дена ,защото бих искал да разгледам няколко истории и да взема различни версии.Едно е ясно във българската история за Куманите и Печенезите въобще със 300км във час се пише.Тоест вятър работа.Но за славните ВМРО комити цели страници и епопеи.
Нека сега да огледаме страните около Пирин,Шар,Вардар.Да стигнем до областа Чеч на Гръцко-Българската граница.

Уважаеми ПомакБг,
1. името на връх Муссалла не  идва от Османците.Османците са известни със тактиката си първо ти вземат душата със уважение после със сабя.Тоест първо ти дават васалство после ако не искат те правят поданик на държавата си...Името на Муссала идва именно от тези тюркски плена които са населявали тези земи преди Османците.Османците казват на Търново-Търнова на Русе-Русчук,Стара Загора- Ески Зара,но основно всичко си остава със същите си имена.
2.Нека да вземем името на Шар Планина.Тюркска дума.Пирин тюркска дума.Карп-ат(Име на кон) тюркска дума.Вардар тюркска дума.Балкан е старотюркска дума означава планина.А ние на село все още я използваме.
3.След разпада на Кумано-Печенежкия съюз,тоест те влизат във една смъртоносна схватка между себе си ,излъгани от Византия.След тази смъртоносна схватка останките на куманите и печезите се разпръсква по цяла Европа и по тоя начин си губят и език и идентичност.Останалите тук се асимилират във вълната от Славяни.Но запазват своите си колори и бит култура характерни за шаманистичните си времена на кога са били още във Азия.Разбира се са се обогатили със езиак на славяните( украинския) защото живеят 300г заедно във днескашните територии на Украйна.Затова езика на Помаците е синхрон между Украинския и южнославянския.Не прилича нито българския(днескашният език който говорят помаците е коренно различен от това преди 200 години.Във течения годините във Помашкия има и думи от арабския,Печенецкия,Куманския,Ногайския и във най голяма степен украинския....дооформен със южнослявянския.

Не е случайно и предишното име на Муссала ....Тангра.Това показва кога гледаме славнските предпоставки(унсури) във етно -генезисния и културния лик на Помака...трябва да вземем и тези на тюрките.Тюрките са толкова коренен и стар народ на БАЛКАНИТЕ колкото и славяните.Предполагаемото присъствие на тюрките тук във тези земи е близо 1500г.
Но ви казах че темата за връзката на помаците със Тюрките ще го разгледам по на широко кога приготвя тази тема.
снимки на Горанци:

You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login


Какво бихте казали за областа ЧЕЧ между Гърция и България?От къде носи това име?А дали знаете за Донско-Кубанския период на Печенезите и че днескашната Чечня е във територията на това обрзувание?Дали днескашната Чечска област не носи името си от живеещите едно време във пределите на днескашна Чечня  Печенези?Дали това не е във признателност за старите им земи?

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Дай пример за ногайски думи в помашкия, кумански, печенезки и пр. Първо за да твърдите подобни тези вие трябва да имате солидни доказателства. Второ вие трябва да си живели сред помаците и да сте им иследвали езика, културата традициите. И аз бих казал че турците в Турция имат китайски произход, но как ще го докажа като аз през живота си не съм бил сред тези хора. Пантюркизма е толкова самонадеен колкото и шувенизма на българите. Такива карти мога да направя и аз. За да го твърдите трабва да познавате и историята на Русия. Аз например съм я изучавал, но незнам териториите и да са попадали под кумано печенезка власт, Знам че татарите са ги владяли, но не и печенего-куманите. Доколкото ми е останало в акъла печенегите са опожбарили Киев. Куманите са властвали на Влашко. В българската история е посочено че печенегите заедно с павликяните и селжуците, вдигали възтания или воювали срещу византийците, след като били потушени печенегите били отбъснати в Паристион или днешното Лудогорие. Куманите били съюзници на братята Асеновци. Споменава се че самите Асеновци имали кумански произход. Имат няколко похода до Македония заедно с узите и това е. Били са притопили в общата славянска маса, това е пълен абсурт. тази славянска маса щеше да притопи и юруците. Вярно е че тук там измежду българите се споменават като фамилии но общо взето си са на мегдана. За нас помаците не е важно дали сме турци или не сме факта че сме мюсюлмани е достатачен, а той е какде каде над пантюркската идеология. И друго което също е важно в случея. Аз се възхищавам на тези славни народи и на тяхните пълководци като Атила, Чингис и пр. но не обичам да си преписвам чуждата слава.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
V skromnata literatura koqto sam 4el za Krastonosnite pohodi, po4ti vsi4ki hronisti spomenavat za Kumani i Pe4enegi na Balkanite kogato te sa minavali prez zemite ni.

¨......Dokato Fridrih vse oshte bil v Adrianopol,pri nego pristignali pratenici na balgarskite care, koito predlojili voiska ot 40 000 Kumani , pri uslovie 4e Imperatorat skloni da deistva sreshtu vlasta v Konstantinopol i priznae balgarskiqt vladetel za Vasilevs.........¨
- otkas ot zapiski na anonimen hronist na  Tretia Krastonosen pohod.


¨.......Boduen se otkazal ot voinata v mala Aziq i izpratil voiskite si komandvani ot  Jivroa Dio Vildarduen /hronsit na pohoda/, i Manasie Dio Lil, kam Odrin.Vednaga kam tqh poteglil i samiqt toi.Kam tqh  kam stenite na grada se prisaedinila i venecianska voiska.Golqma i nepriatna iznenada za tqh  bilo da vidqt po kulite na golemiq trakiiski grad , da se veiat boinite  stqgove na Kaloian.
Skoro sled tova pristignal i samiqt  balgarskki car Kaloian zaedno s 14 000 kumani..............¨

       Jivroa Dio Vilarduen - hronist na Petia Krastonosen pohod.I taka gospoda, hubava diskusiq stava no kajete mi kakvo li e stanalo s tezi kumani?
Ami  tehnite semeistva, pribavete i oshte mnogo kumani koito ne sa registrirani v tezi skromni hroniki.
Tova e zagadka za mene.

Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
You are not allowed to view links. Register or Login
Дай пример за ногайски думи в помашкия, кумански, печенезки и пр. Първо за да твърдите подобни тези вие трябва да имате солидни доказателства. Второ вие трябва да си живели сред помаците и да сте им иследвали езика, културата традициите. И аз бих казал че турците в Турция имат китайски произход, но как ще го докажа като аз през живота си не съм бил сред тези хора. Пантюркизма е толкова самонадеен колкото и шувенизма на българите. Такива карти мога да направя и аз. За да го твърдите трабва да познавате и историята на Русия. Аз например съм я изучавал, но незнам териториите и да са попадали под кумано печенезка власт, Знам че татарите са ги владяли, но не и печенего-куманите. Доколкото ми е останало в акъла печенегите са опожбарили Киев. Куманите са властвали на Влашко. В българската история е посочено че печенегите заедно с павликяните и селжуците, вдигали възтания или воювали срещу византийците, след като били потушени печенегите били отбъснати в Паристион или днешното Лудогорие. Куманите били съюзници на братята Асеновци. Споменава се че самите Асеновци имали кумански произход. Имат няколко похода до Македония заедно с узите и това е. Били са притопили в общата славянска маса, това е пълен абсурт. тази славянска маса щеше да притопи и юруците. Вярно е че тук там измежду българите се споменават като фамилии но общо взето си са на мегдана. За нас помаците не е важно дали сме турци или не сме факта че сме мюсюлмани е достатачен, а той е какде каде над пантюркската идеология. И друго което също е важно в случея. Аз се възхищавам на тези славни народи и на тяхните пълководци като Атила, Чингис и пр. но не обичам да си преписвам чуждата слава.

Уважаеми ПомакБг,
Почувствах се малко отхвърлен.И това за Пантюркизма въобще не го заслужавам.Винаги съм ви считал за човек който трябва да направи за народа си.....и съм се възхищавал на дръзките ти отговори във много форуми.Не познаваш Пантюркизма,но аз много добре познавам шовинизма.От Пантюркизъм нито един помак не е пострадал а от шовинизма всеки знае.Та както щеш......Но тук ако си забелязъл аз подържам не пантюркизма а особяването на един народ.А именно на Помашкия.Много пъти съм казал че помаците са един народ който имат различие и водят това самосъзнание от повече хиляда години.Какви са според вас съставните  елементи на Помашкия  народ?Аз не исключвам славянския но не се отказвам и от връзката със тюрките.Ще се видим на друга тема именно, кога приготвя темата.Все пак щом викаш този човек е закачил вълка  като аватар значи е Пантюркист.Вълкът е символ верию на Тюрките....а че го исползват някои си пантюркисти не ме причислява към тях.Тук съм не да ви притопя във общия казан а да се борим за Помашкия народ....Защото този народ заслужава това!Погледни ми темите само!

Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
You are not allowed to view links. Register or Login
Това като информация го е прочел от Юмер Туран или от Мемишоглу и подобни на тях и аз незнам как да ги наричам вече. Едно е да мътиш главата на хората с глупости, друго е да пишеш история. Както казва епископ Лукиян живял от края на ІІІ в. и началото на ІV в. "Само на истината трябва да принася жертва този, който има намерение да пише история." Как може да говоря че София е столица на Индия като в нея живеят една шепа такива. Давам ви пример посочен в етногравската карта на Кънчов от 1894 г. Тогава Македония все още била под Османска власт. Ако можеше някак да я вкарам тук ще видите, къде е имало турци, българи, помаци, албанци, гърци, власи и пр. и кои от тях са били християни и кои мюсюлмани. Единствено циганите не са отбелязани, назнам защо може тези хора да сабили чаргари и да са нямали трайно местоположение. Куманово е толкова куманско, колкото и Татарпазарджитско е татарско с малки исключения разбира се. 


Тука си казал че Татар-пазарджик е толкова татарско колкото .......

Искам да ви кажа  че наистина сега не ми се рови но Именно Татар Пазарджик носи името си от ...мисля че от останките на монголо-татарите.Ще уточня!

Пламен Пасков

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
V skromnata literatura koqto sam 4el za Krastonosnite pohodi, po4ti vsi4ki hronisti spomenavat za Kumani i Pe4enegi na Balkanite kogato te sa minavali prez zemite ni.

¨......Dokato Fridrih vse oshte bil v Adrianopol,pri nego pristignali pratenici na balgarskite care, koito predlojili voiska ot 40 000 Kumani , pri uslovie 4e Imperatorat skloni da deistva sreshtu vlasta v Konstantinopol i priznae balgarskiqt vladetel za Vasilevs.........¨
- otkas ot zapiski na anonimen hronist na  Tretia Krastonosen pohod.


¨.......Boduen se otkazal ot voinata v mala Aziq i izpratil voiskite si komandvani ot  Jivroa Dio Vildarduen /hronsit na pohoda/, i Manasie Dio Lil, kam Odrin.Vednaga kam tqh poteglil i samiqt toi.Kam tqh  kam stenite na grada se prisaedinila i venecianska voiska.Golqma i nepriatna iznenada za tqh  bilo da vidqt po kulite na golemiq trakiiski grad , da se veiat boinite  stqgove na Kaloian.
Skoro sled tova pristignal i samiqt  balgarskki car Kaloian zaedno s 14 000 kumani..............¨

       Jivroa Dio Vilarduen - hronist na Petia Krastonosen pohod.I taka gospoda, hubava diskusiq stava no kajete mi kakvo li e stanalo s tezi kumani?
Ami  tehnite semeistva, pribavete i oshte mnogo kumani koito ne sa registrirani v tezi skromni hroniki.
Tova e zagadka za mene.
Метка, куманите са били НАЕМНА ВОЙСКА, един от корпусите в българските армии за определен период от време. Ясно е, че са били съюзници, но платени съюзници.
В римската, то ест, византийската войска са се сражавали наемни отряди от славяни, българи, арменци, исаври, "тракийци", а в най-късно време и турци!
"Тракийски" наемни войскови отряди са се сражавали и в Сицилия, в Сиракуза.
Изобщо, мултиетнически наемни отряди са били честа практика в Средновековието в повечето страни, а и не само в Средновековието.
Адмирал Колчак например в Сибирь е ползвал огромен наемен отряд от чешски стрелци, които са били гръбнака на армията му. Но накрая чехите си отиват в Чехия, а Колчак е разстрелян. Той между другото е наследник на пленен турски командир от Кримската война.
Така че, наличието на записи за куманска лека конница, която е дразнила противника и го е вкарвала в капана на основната войска, не значи, че трябва да търсим някакви значими кумански маси на Балканите. Куманите, наричани от руснаците "половци", са живели в района на днешната Южна Украйна, в приазовието и покрай Северното Черноморие - там, където преди това е била Старата Велика България, а след това: хазарският хаганат.

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
You are not allowed to view links. Register or Login
Уважаеми ПомакБг,
Почувствах се малко отхвърлен.И това за Пантюркизма въобще не го заслужавам.Винаги съм ви считал за човек който трябва да направи за народа си.....и съм се възхищавал на дръзките ти отговори във много форуми.Не познаваш Пантюркизма,но аз много добре познавам шовинизма.От Пантюркизъм нито един помак не е пострадал а от шовинизма всеки знае.Та както щеш......Но тук ако си забелязъл аз подържам не пантюркизма а особяването на един народ.А именно на Помашкия.Много пъти съм казал че помаците са един народ който имат различие и водят това самосъзнание от повече хиляда години.Какви са според вас съставните  елементи на Помашкия  народ?Аз не исключвам славянския но не се отказвам и от връзката със тюрките.Ще се видим на друга тема именно, кога приготвя темата.Все пак щом викаш този човек е закачил вълка  като аватар значи е Пантюркист.Вълкът е символ верию на Тюрките....а че го исползват някои си пантюркисти не ме причислява към тях.Тук съм не да ви притопя във общия казан а да се борим за Помашкия народ....Защото този народ заслужава това!Погледни ми темите само!
Уважаеми Тео, отхвърлянето е  процес в който участват две страни,може да те отхвърлят ,можеш сам да се отхвърлиш,а в най лошия случай може и взаимно. Ти си роден дипломат и човек който умее да се поставя на мястото на другия ,за да разбере неговата позиция и не би допуснал акта на отчуждаването.
Помак .бг  наистина е един от най ценните участници във форума и аз затова си позволявам винаги да заставам на неговата позиция. Твоето отношение към нас е изключително добро и ние всички го оценяваме по достойнство, но моля те да не го превръщаш в данайско,защото тогава няма да си ти самия,такъв какъв то си.Лично аз не уважавам символите ,защото те са символ на пристрастност към някаква идея, а пристрастността е сляпа и безкомпромисна.
Ще те помоля когато подготвяш темата за кумано -печенежкия фрагмент от  произход ни да обърнеш внимание на следните аспекти
 - местообитание и битие  на същите.
 - връзките на Българското царство с куманите и куманската царска династия във Второто Българско царство.
 - приемането на християнството от куманите.


Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
You are not allowed to view links. Register or Login
I taka gospoda, hubava diskusiq stava no kajete mi kakvo li e stanalo s tezi kumani?
Ami  tehnite semeistva, pribavete i oshte mnogo kumani koito ne sa registrirani v tezi skromni hroniki.
Tova e zagadka za mene.
Нищо особено не е станало с тях Метка. Те както и печенезите и останалите тюрки са си на мегдана. Преди Руско-османската война 1877-1878 г. в българските етническите територии славяните и тюрките са били горе долу на кантар, след войната голяма част от тюрките се изселват в Турция. Отделните групи се различават по диалекните им форми. Сред тези тюрки е имало и християни, аз някъде в постенгите съм дал пример за такива които живеели в Макединия, отбелязани от Кънчов. В България такива са гагаузите, за които някой български учени са стремят да препознаят в тях онези прабългари които са се покръстили още от времето на цар Борис. Но наименованието им узи ясно се откроява. В посочените територии от Пасков и сега живеят тюркоезични. Особено в южните части на Украйна. Там тях ги наричат кримски татари. Сред тези татари е въжможно да има и други тюрки. Колкото до наменованието им възможно е по тези споменатри територии в отделни села куманите да се назовават като къпчаци, но едвали биха се самоопределяли като кумани. Това наименование им е дадено на Балканите. Така мисля. Колкото до думите от тюрските автори забравят да посочат наличието на множеството гръцки думи в помашкия. Аз мога да дам много примери. А защо те не са го отбелязали? Много просто защото това те не са го знаели. Следователно и посочените от тях данни са си измислени. И на това ако не се нарича пантюркизъм. В България ние не сме почуствали отрицарелната му страна, но какво да кажат кюрдите, лазите и пр. в Турция, като всички те биват назовавани като турци. А Омир и Агамемнон, които също били турци и се казвали Омер и ага Мемнун хахах. Един наш учител казваше че в България имало три вида турци едните били есмер тюрклери, черните турци демек циганите, другите са си били турците и третите дето са си забравили езика демек помаците и като пречислим и българите които са от прабългарите и България е втората Турция. В нея освен турци други няма. Няма лошо но нека реалнота да си е реалност, а фантазиите да си са в книгите на за фантастика.   

Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Започнах да влизам в този форум с цел да неуча нещо повече за помаците.  А какво се получи?  Тотално объркване.  И то не само по отношение представата ми за помаците.  Взех вече да се чудя аз какъв съм - българин, турчин, куманин, иранец, арменец, тюрк, грък, а защо не и китаец. 

Не съм специалист за да влизам в по-задълбочени исторически дискусии,  но дори представите ми от обща култура се объркаха доста. 

На първо място не мога да разбера защо религиозната принадлежност се отъждествява с етническата?  Може ли някой да ми даде определение за етнос?  А за народ?

Многократно се споменава в този форум, че "помаците ги има".  Зададох въпрос в друга тема, все още без отговор, кой твърди, че ги няма

Навсякъде във форума се говори за помашки народ.  Да приемем, че има помашки народ.  Въпросът ми е какво се влага в понятието народ?  И какво следва?

Доста често се споменава, че сме живеели в Европейския съюз.  Да, така е, но с малката забележка, че преди всичко живеем на първо място в съответната държава, която е член на ЕС.  Действащите закони във всяка държава, която е член на ЕС, в частност България, са синхронизирани с европейските.  Основният закон в България - Коституцията, чл. 6, ал. 2 гласи:   Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.  Без коментар.

В тази тема се дискутира дали помаците са наследници на богомилите и павликяните.  От всичко прочетено отново съм объркан.  Не знаех, че богомилите са народ. 

Не мога да разбера защо са тези негативни настроения като цяло към българите.  Да, имало е т. нар. Възродителен процес.  Имало е и насилствена християнизация в началото на миналия век.  Но да се върнем по-назад в историята - имало е и насилствена ислямизация.  Баташко клане и т.н.  Всичко това е обсъждано и осъждано многократно.  Нека обаче не забравяме в кой век живеем.  Нужно ли е да се живее с омраза?  По тази логика германците трябва да са смъртни врагове на целия свят.  И трябва ли всеки германец да бъде отъждествяван с Хитлер и да изкупува неговите грехове?

Обърках се и на тема религия.  Аз съм християнин, но не съм силно религиозен.  Това, че не ходя всяка седмица на църква, прави ли ме по-недостоен или по-лош от тези, които го правят?  Това ли е мерилото за доброта?  Родил съм се в християнско семейство и няма какъв друг да бъда.  За хората съдя по техните дела, а не по това каква религия изповядват.  Уважавам всички честни и добри мюсюлмани, християни, будисти и т.н.  Бих искал и за мен така да съдят хората, а не по това дали вярвам в "троица", четворица, петворица и т.н.                         

Offline Chechliya

 • Ace
 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 322
 • Gender: Male
 • Flight instructor
  • Pomak Leaks
Откъс от статията You are not allowed to view links. Register or Login в Уикипедия. Текстът се разпространява под  ГНУ ЛСДГ лиценз. Откасът е писан от християнин:

Quote
Втората теза е свързана с изчезналото, разселено по неизвестна причина, село Букорово. Останките от него се намират на между Долен, Крибул и Горно Дряново. Основите на голямата църква показват, че тя е строена от много и за много хора. Не по-маловажни са и куповете сгурия (шлака), които се намират в рамките на самото селище. Това означава, че селото е било многобройно по население и се е занимавало с обработка на метали. Има голяма вероятност Букорово да е било тогавашната оръжейница на района. Това само по себе си е немалка причина да бъде унищожено от всеки нашественик. От друга страна, „букоар“ означава просветен човек. Това налага и една друга теория, че тези хора са били богомили, разселени принудително по време на Втората българска държава. Свидетелство за това дава известният краевед Иван Попов, който описва скосен олтар на църквата - трапецовидно разположение на основата. В тесния ъгъл на тази постройка е стоял просветеният и говорел на останалите с жестове. Учените-историци и до днес търсят една изчезнала община Драговищица, намирала се в Западните Родопи, за която сведенията сочат, че е била населена с богомили, разселени впоследствие. Ако съдим по днешните модерни начини за екстрадиране, едва ли ще придобием ясна представа за събитията. В онези времена е било нужно тези хора просто да не бъдат заедно. Най-близки за обитаване се оказват малките пръснати по височините махали на Долен, Сатовча и Горно Дряново - всички на не повече от 10 километра. Отново Иван Попов описва семейните връзки на два рода от Долен, Ролеви - християни, и мюсюлмански род от Горно Дряново, които дълги години наред си делели реколтата от орехи, от дядовите си ниви в Букоровските земи. Това е явно доказателство за произхода на родовете, а именно че те са били от Букорово.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Горе долу се препокрива и смоята теза от книгата ми за изселването на богомили в пограничните района по времето на цар Борил. Ама този Иван Попов нищо не ми говори. Ако беше отбелязана книгата му страница и пр. Така и аз мога да напиша според извесния Николай Иванов, ама дали го има или не кой да ти каже.

Offline Chechliya

 • Ace
 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 322
 • Gender: Male
 • Flight instructor
  • Pomak Leaks
На десетин километра по-наюг се намира село Боголин или Боболина. Името може да има някаква връзка с богомилите (бабуните). Липсата на източници наистина е лошо нещо. Все нямам време, а и възможност, да прегледам Веда Словена. Ако в нея бъдат открити следи от дуализъм, това ще е ясно доказателство, че в Чеча са живели еретици (богомили, павликяни, манихеи...)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42