Български > История

Помаците наследници ли са на богомилите и павликяните?

<< < (4/47) > >>

Subeyi Kurt:
1054 g. Vizantiya gubi voyna ot Kumani + Pechenezi i im plashta danaci
Prez 1087 se obrazuva federaciya mejdu Kumani i Peçenezi sas stolica Kumanovo i trae samo 4 godini poradi kovarnata vizantiyska politika bazirashta se na principa ''deli i vladey''  Selamlar!!!

Пламен Пасков:

--- Quote from: subigi kurt on October 31, 2008, 09:34 ---1054 g. Vizantiya gubi voyna ot Kumani + Pechenezi i im plashta danaci
Prez 1087 se obrazuva federaciya mejdu Kumani i Peçenezi sas stolica Kumanovo i trae samo 4 godini poradi kovarnata vizantiyska politika bazirashta se na principa ''deli i vladey''  Selamlar!!!

--- End quote ---
Кумани и/или печенеги НИКОГА не са имали държава на Балканите, а може би и въобще.
Опровергайте ме с източници, ако имате такива.
------
Прочее, даже и наистина Византия да е губила СРАЖЕНИЕ с кумани, печенеги, или смесени армии на кумани и печенеги, няма как да им плаща данъци, защото няма такива държавни формирования. Ако е дала дарове или еднократен откуп на племенен вожд, това не е данък! Даровете са съпровождали в Средновековието почти всички политически или дипломатически контакти, така че, ако всеки дар беше данък, значи, Паневропейският съюз е бил формиран още в Средновековието и всеки е плащал данъци на всички!
Ако имате данни за такова сражение или поражение, в резултат на което Византия е загубила и платила именно на кумани, печенеги или на кумани и печенеги, моля да го изложите.

pomak BG:
Това като информация го е прочел от Юмер Туран или от Мемишоглу и подобни на тях и аз незнам как да ги наричам вече. Едно е да мътиш главата на хората с глупости, друго е да пишеш история. Както казва епископ Лукиян живял от края на ІІІ в. и началото на ІV в. "Само на истината трябва да принася жертва този, който има намерение да пише история." Как може да говоря че София е столица на Индия като в нея живеят една шепа такива. Давам ви пример посочен в етногравската карта на Кънчов от 1894 г. Тогава Македония все още била под Османска власт. Ако можеше някак да я вкарам тук ще видите, къде е имало турци, българи, помаци, албанци, гърци, власи и пр. и кои от тях са били християни и кои мюсюлмани. Единствено циганите не са отбелязани, назнам защо може тези хора да сабили чаргари и да са нямали трайно местоположение. Куманово е толкова куманско, колкото и Татарпазарджитско е татарско с малки исключения разбира се. 

teo:
Уважаеми Пламен Пасков,

Както гледам историята разглеждате много едностранчиво и гледам че абсолютно нищо не знаете за куманите(къпчаците) и печенезите ...за завладяването им на балканите и обсадата им на Одрин(Едирне) 1050г&nbsp; и стигането до&nbsp; Константинопол(бюйюк чекмедже) през 1090г.Ако знаете Истанбул, Бюйюк Чекмедже е на няколко километри от Крепостните стени.А за кумано-печенежкия съюз(конфедерация) много добре ви е казал Субиги Курт.Съществува само 4 госини със столица Куманово.Историята на Куманите и Печенезите и техният съюз и връзката им със помаците ...именно във този момент приготвям една тема ....със съдействието на историци.Дали е вярно ?Това заедно пак ще обсъдим.Както вашата теза че,....помаците са българи не звучи много сериозно...така е необходимо да се спуснем във историята и да разгледаме някои дадености.Но това не за един два дена ,защото бих искал да разгледам няколко истории и да взема различни версии.Едно е ясно във българската история за Куманите и Печенезите въобще със 300км във час се пише.Тоест вятър работа.Но за славните ВМРО комити цели страници и епопеи.
Нека сега да огледаме страните около Пирин,Шар,Вардар.Да стигнем до областа Чеч на Гръцко-Българската граница.

Уважаеми ПомакБг,
1. името на връх Муссалла не&nbsp; идва от Османците.Османците са известни със тактиката си първо ти вземат душата със уважение после със сабя.Тоест първо ти дават васалство после ако не искат те правят поданик на държавата си...Името на Муссала идва именно от тези тюркски плена които са населявали тези земи преди Османците.Османците казват на Търново-Търнова на Русе-Русчук,Стара Загора- Ески Зара,но основно всичко си остава със същите си имена.
2.Нека да вземем името на Шар Планина.Тюркска дума.Пирин тюркска дума.Карп-ат(Име на кон) тюркска дума.Вардар тюркска дума.Балкан е старотюркска дума означава планина.А ние на село все още я използваме.
3.След разпада на Кумано-Печенежкия съюз,тоест те влизат във една смъртоносна схватка между себе си ,излъгани от Византия.След тази смъртоносна схватка останките на куманите и печезите се разпръсква по цяла Европа и по тоя начин си губят и език и идентичност.Останалите тук се асимилират във вълната от Славяни.Но запазват своите си колори и бит култура характерни за шаманистичните си времена на кога са били още във Азия.Разбира се са се обогатили със езиак на славяните( украинския) защото живеят 300г заедно във днескашните територии на Украйна.Затова езика на Помаците е синхрон между Украинския и южнославянския.Не прилича нито българския(днескашният език който говорят помаците е коренно различен от това преди 200 години.Във течения годините във Помашкия има и думи от арабския,Печенецкия,Куманския,Ногайския и във най голяма степен украинския....дооформен със южнослявянския.

Не е случайно и предишното име на Муссала ....Тангра.Това показва кога гледаме славнските предпоставки(унсури) във етно -генезисния и културния лик на Помака...трябва да вземем и тези на тюрките.Тюрките са толкова коренен и стар народ на БАЛКАНИТЕ колкото и славяните.Предполагаемото присъствие на тюрките тук във тези земи е близо 1500г.
Но ви казах че темата за връзката на помаците със Тюрките ще го разгледам по на широко кога приготвя тази тема.
снимки на Горанци:

Какво бихте казали за областа ЧЕЧ между Гърция и България?От къде носи това име?А дали знаете за Донско-Кубанския период на Печенезите и че днескашната Чечня е във територията на това обрзувание?Дали днескашната Чечска област не носи името си от живеещите едно време във пределите на днескашна Чечня&nbsp; Печенези?Дали това не е във признателност за старите им земи?

pomak BG:
Дай пример за ногайски думи в помашкия, кумански, печенезки и пр. Първо за да твърдите подобни тези вие трябва да имате солидни доказателства. Второ вие трябва да си живели сред помаците и да сте им иследвали езика, културата традициите. И аз бих казал че турците в Турция имат китайски произход, но как ще го докажа като аз през живота си не съм бил сред тези хора. Пантюркизма е толкова самонадеен колкото и шувенизма на българите. Такива карти мога да направя и аз. За да го твърдите трабва да познавате и историята на Русия. Аз например съм я изучавал, но незнам териториите и да са попадали под кумано печенезка власт, Знам че татарите са ги владяли, но не и печенего-куманите. Доколкото ми е останало в акъла печенегите са опожбарили Киев. Куманите са властвали на Влашко. В българската история е посочено че печенегите заедно с павликяните и селжуците, вдигали възтания или воювали срещу византийците, след като били потушени печенегите били отбъснати в Паристион или днешното Лудогорие. Куманите били съюзници на братята Асеновци. Споменава се че самите Асеновци имали кумански произход. Имат няколко похода до Македония заедно с узите и това е. Били са притопили в общата славянска маса, това е пълен абсурт. тази славянска маса щеше да притопи и юруците. Вярно е че тук там измежду българите се споменават като фамилии но общо взето си са на мегдана. За нас помаците не е важно дали сме турци или не сме факта че сме мюсюлмани е достатачен, а той е какде каде над пантюркската идеология. И друго което също е важно в случея. Аз се възхищавам на тези славни народи и на тяхните пълководци като Атила, Чингис и пр. но не обичам да си преписвам чуждата слава.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version