Български > История

Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !

<< < (29/32) > >>

pomak BG:
Говориш вероятно за Диамандово. Не съм ходил там и не знам като какви се самоопределят, ама и каквото решение да са взели сигурно тези села са имали някаква причина. Ти как мислиш? Туко тъй никой няма да поиска да стане друг.

Сидхарта:
Говоря за неща свързани с предишните ни постове -дали има или няма случай- дали са налудничави или не са някои не теории а факти-а причините ,това е вече друг въпрос макар че моето мнение няма да се покрие с твоето, просто сме от различни исторически школи та независимо от причините, според мен човек от себе си не може да избяга и от истината също-бягството от произхода за мен не е решение на проблема независимо какъв е -това е моето лично убеждение.

pomak BG:
От различни школи сме не е лъжа, мене като студент са ме учили да съм обективе, там където учех история, а там където учех теология са ме учили на първо място да излагам истината и да не я преиначавам, докато на тебе в главата са ти наливали какво ли не. И аз не искам тези хора да се самоопределят за други освен за помаци, ама вината не е от наша страна, от агресията, психологическата пропаганда и от привилегиите на режимите които са оправлявали. Що се отнася до мирното население аз не го обвинявам, тъй като комшулука ни е добър.

Сидхарта:
Обективизма е понятие с различно съдържание в различните страни ,университети и в различ
ните глави човешки-  дори когато се отнася за история, за съжаление това на кого какво са му наливали в главата не стой като въпрос в демократична страна като нашата -по скоро е приьом на обучение някаде другаде по близо до изгрева.Но да се върнем към дискусията, в по горните постове твърдеше че е налудничава идеята както ти се изрази по отношение приемането но исляма и преминаването или асимилирането в друг етнос, в исторически план, после се съгласи за единичните преминавания след това не отрече и групови такива, в разрез с първоначалното си становище -та нека бъдем обективни защото историческата наука отърсена от субективизъм би трябвало да не се влияе от школи и учебни заведения дори те да са на марс.

pomak BG:
Nie tryabva da pravim razlika mejdu islyamizaciya i turcizaciya. Ako govorim za tucizaciya, az moga da ti dam mnogo primeri ne samo sred pomacite, no i sred ciganite. No kogato govorim za islyamizaciya primera s fermana ot 1844 e pokazatelen. Zasto se turceyat ciganite? Otgovora e zastoto se romeneyat (vlasya), zastoto se egipteyat (egupti), zastoto se rimleneyat (romi) i zastoto se bilgareyat (bilgarski cigani). A zasto se turceyat pomacite, zada ne se otpravyat kim tyah asimilacionni kampanii, tiy kato na tyah im pisna ot tova. Primerite sis naroshavaneto na religiioznite im prava ne e malik, a i vizprepyatstviyata im sled tova da napuskat tranata sishto ne sa malki. Edinstvenata im alternativa za da ne bidat "priobshteni" e da se turceyat, kato po tozi nacin te shte izlyazat sis stanovishte ce sa druga nacionalnost. Tova e i ideyata na istoiceskite versii za arabskiya i kumanski proizhod. Prosto na horata im pisna ot politiceskiteagresii i propagadnost kim tyah. Ako namiras analogiya v tova koeto pisa i na tova koeto tvirdis ce sim pisal znaci, az sim furnaciyska lopata.
Mislya ce ideyata za Albaniya v Bylgariya ne e podhodyasta no za Sverycariya e po dobra, no za da se usishtestvi, kolko dusi ot naroda ni tryabva da se zalecat sis vremeto si? I kolko vreme ste e nujno za tova? Estestveno za da se usishtestvi tova tryabva da se promenyat i nyakoy drugi nesta, zaradi koeto vsyaka edna strana tryabva da pojertva nesto ot sebesi. Mislisli ce tova nyakoga moje da stane v stranata ni?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version