Български > История
Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !
Сидхарта:
По горе прочетох интересни твърдения- като например че печенегите от софииско се заселват после в источните родопи-абсолютно недоказуемо твърдение ,а иначе печенежкия произход на етнографската група шопи е добре обоснован в българската историческа литература-интересно е защо се набляга на тюркските племена в темата след като те при идването си са били езичници ,изповядвали шаманизма и на фона на многобройното местно население не са били толкова много особено в родопската област и се пренебрегва като че ли богомилството и богомилските общини които преследвани от официалната църква лесно преминавали към исляма -но етнически нямащи нищо общо с тюрките.Още повече номадският живот на визираните племена изключва заселването им в планински месности-това че следите им се откриват по късно в добруджа-софийско-мъгленско и тн. само потвърждава познанието за техния бит.
Metka:
--- Quote from: ves.K on May 05, 2009, 14:28 ---По горе прочетох интересни твърдения- като например че печенегите от софииско се заселват после в источните родопи-абсолютно недоказуемо твърдение ,а иначе печенежкия произход на етнографската група шопи е добре обоснован в българската историческа литература-интересно е защо се набляга на тюркските племена в темата след като те при идването си са били езичници ,изповядвали шаманизма и на фона на многобройното местно население не са били толкова много особено в родопската област и се пренебрегва като че ли богомилството и богомилските общини които преследвани от официалната църква лесно преминавали към исляма -но етнически нямащи нищо общо с тюрките.Още повече номадският живот на визираните племена изключва заселването им в планински месности-това че следите им се откриват по късно в добруджа-софийско-мъгленско и тн. само потвърждава познанието за техния бит.
--- End quote ---
Имам красноречива фактология.
Разпространената сред помаците и българите фамилия Юрукови.
Ето тука във форума има един ник - KRASIV.
Той живее в Турция и е помак, на които фамилията от България носи името - Юрукови.
Района около град Якоруда е пълно с помашки юруци.
Там има голямо помашко село което се казва Юруково.
Аз имам приятели от там, мога да ти предложа да се разходиш до там и да ги попиташ за произходат им...
Сидхарта:
--- Quote from: Metka on May 05, 2009, 14:41 ---Имам красноречива фактология.
Разпространената сред помаците и българите фамилия Юрукови.
Ето тука във форума има един ник - KRASIV.
Той живее в Турция и е помак, на които фамилията от България носи името - Юрукови.
Района около град Якоруда е пълно с помашки юруци.
Там има голямо помашко село което се казва Юруково.
Аз имам приятели от там, мога да ти предложа да се разходиш до там и да ги попиташ за произходат им...
--- End quote ---
-ако с фамилното име Юруков ще ми доказваш етнически произход, то няма смисъл да говорим за история ,ще бъде глупаво - колкото до село Юруково, дали местните произлизат от юруци е малко вероятно ,те не се различават по нищо от околните, по скоро потърси друга причина за наименованието ,може в определен период в раиона около юрукова махала да са живери юруци та да са оставили името си да речем но юруците като затворена твърде консервативна тюркска група как ли са забравили огузкият си език.
Metka:
--- Quote from: ves.K on May 05, 2009, 14:51 ----ако с фамилното име Юруков ще ми доказваш етнически произход, то няма смисъл да говорим за история ,ще бъде глупаво - колкото до село Юруково, дали местните произлизат от юруци е малко вероятно ,те не се различават по нищо от околните, по скоро потърси друга причина за наименованието ,може в определен период в раиона около юрукова махала да са живери юруци та да са оставили името си да речем но юруците като затворена твърде консервативна тюркска група как ли са забравили огузкият си език.
--- End quote ---
Привет ves.K,
Голяма част от помаците в Неврокопско и Якорудско преди 1912 година са знаели имперския османо-турския език.
Този език се е знаел и говорел и от християни, власи, какаракачани, арнаути.
Днес в неврокопско все още има хора които го знаиат макар и доста несхта изкривени и позабравени - това са циганите от Гоце Делчев на които им казваме - Курбати.
Езика на които говорят му казваме - Касабалииски турски.
Тои доста различен от днешният литературен турски език.
на този касабалииски турски език говорят даже и днес българите християни в село Дъбница и Блатска , където живеят още помаци,цигани и турци.
В Брезница преди 1912 година хората са говорели доста езици.на мене дори мие трудно да определя кои език им е бил майчиния.
Моият прадядо Шекир е знаел над пет езика - сръбски,арнаутски,касабалийско-турски, гръцки и влашки.
След 1912 година се прави българско училище и се забраняват сички останали езици освен българският.
Имало е голяма съпротива срещу това, но ВМРО са упражнявали необходимия натиск и така се е стигнало до днешната ситуация.
Сидхарта:
Привет Метка-ти си наясно за какво говорим, но както и да е - а майчиният език на помаците също знаеш какъв е, няма смисъл да си пишем безсмислици-аз що годе познавам региона-Доспотско-Велинградско - Якорудско-познавам и хора от тези региони та знам от първа ръка какъв е майчиният им език и мога със сигурност да ти кажа и докажа че това не се дължи на ВМРО не им приписвай чак такива заслуги,не те са причината да се говори български език там и той да е майчин на населението независимо от религията му .СМ.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version