Български > История
Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !
Сидхарта:
Хамилтън историк ли е че не знам? а и само това за мен не е отговор ,това че той твърди някои неща ти приемаш ли ги? това искам да знам и друго в контекста на дискусията разспространените езически вярвания и обичай дали са свързани с шаманизма защото и днес тази система от вярвания е жива виж- шаманите в средна азия и сибир -та лесно може да се направи сравнение.
Metka:
Хамилтън го познавам лично.
Познавам и известната гадателка описана в книгата му.
Тя се казваше - Адиле , рахметлииката помена се скоро от този свят.
Роднина ми беше -жена на брата на мойта баба.
Брата на мойта баба пък по няква случайност е бил ратник в Югославиа когато е имало Велика България, и е бил ранен от сръбска партизанка.Но това е съвсем друга тема.
Но за Хамилтън ,намя да разказвам повече.Знам какво мислят великобългарските шовинисти за хора като него, макар че тои изрично казва в книгата си че е българофил.
За тях тои е турскоанглийски агент.Така че какъвто и да е историк или писател едва ли ще си промениш мнението.
Тва е се едно да думам на един дувар.
Имам много доказателства за латентен шаманизам сред мислуманската общност, но сега не е оща дошло времято да пиша за тези неща.Има време нека да сме живи и здрави. Едно по едно.
Класически пример за явен шаманизам обаче сред балгарите християни е покойната баба Ванга Гущерова, която Владиката Натанаил пи Канал 1 открито я обвини в сатанизъм.
Но се оказа че това е било фалстарт на православния прозюлетизам.
Тъй като при тази сляпа ясновидка едно време ходеха хора от различни даржави и религий, включително и помаци,
Българската Православна Църква апетитно и скоропостижно след нейната смърт я обяви за светица и набарзо направи един сюреалистичен православен храм подобен на онези храмове които градеше попът Бекир Сариев на връх Родопа планина.
Идеята е насарчаване на тенденцията за покръстване на помаците идващи от Гърция да видят роднините си и онези
"заблудени овце" от Пирин и Родопите които са останали без пастир и в момента сме в лоното на исляма.
Та такива неща.
Ама знай че в исляма има създадени либерални традиций относно езическите вярвания за разлика от зловещата Света Инквизиция на Хрисиянството.
Гледай оща наколко пъти филмите за Нострадамус.Опитай се да рабереш тои от каде е черпил информация.
Преди да напише книгата си тои е имал на разположение специална книга която се е казвала - "Китаби Ал Хикам"
Превода доколкото си спомням е - Книга на истината.
Била е плячкосана от единствената тогава развита цивилизация - Халифата в Испания.
Там е имали специални науки в местните научни институти които са се занимавали с иследване на Футуристиката.
Доколкото помня било е нещо полуясновидсво полуфутуристика.
Ама ако се върнем на нашата дискусия, според мене ти или си жертва на православен прозюлетизъм или искаш да направиш нас такива жертви.
pomak BG:
При помаците се честват празници, като миши, вълчи, гаргин и пр. , в които не трябва да се борави с ножица, игла и незнам си какво. Тези празници са характерни и за тетевенските помаци и за родопските а може и за нашенците в М-я и Шар планина. В тях ако има нещо шаманизтично. Мисля че това с опушването през април, което в Родопите се прави през март и е насочено срещу змии и други влечуги също е свързано с шаманизма. Доколко се е практикувало от тюрките не е ясно и дали изобщо тези обичаи ги е имало при тях. Колкото до Хадрелес, той вече си е тюрски празник и той си е повече от суфиите от колкото от другите тюрки преди Османската империя.
Сидхарта:
Метка- пази боже историята като наука от всевъзможни писатели самозвани етнографи и ясновидци хубава история ще стане и дискусията ми с теб става смешна.Колкото до Ванга православната църква не знам да я е канонизирала та това което пишеш са глупости - термина с който боравиш в края на поста си след- православен -не ти е ясен въпреки че разбрах в какво ме обвиняваш -ти да си прочел аз да те обвинявам в нещо ?-не че не мога и нямям основание.Не ти е ясно сигурно и каква е разликата м-у православие и каторицизъм и инквизиция.Наблягаш и доста на арабския халифат та дори го обяви за единствената развита цивилизация по времето на Нострадамус а има по това време много развити цивилизации равностоини на халифата-но това ти го оставям за домашно да видиш кои са те.Pomk.bg-тези празници а и други вярвания са характерни и за християните в родопите историци виждат в тях остатъци от вярванията на траки и славяни.
pomak BG:
Както беше канонизирана Жана Дар от католиците, така и Ванга ще се канонизира от православните, те са канонизирали каде, каде по недостойни хорица. Пък и Ванга е дала нещо на православието, направила е параклис. Да не говориме, че се правеше на жената на св. Йоан Богослов. За разлика от Метката, аз познавам разликата между двете течения на християнството, знам и каква е разликата между тях и протестанството. И ги знам тези работи по добре и от вашия поп на село ако имате такъв. Та нали съм теолог. Колкото до арабския халифат той дествително е дал много на световната наука. По това време възникнал алгоритама, алгебрата се развила, астрономията, философията (Абицена, Авероес), развила се архитектурата (Кордова, Дамаск, Багдат, Истанбул и Балканите), медицината. Имаретата не са били само приюти за бездомни, откаде мислиш, че са тези болници по католическите църкви. В областа на хигиената, от отдавна замря културата (ако въобше можеше да се каже, че е култура), на римската империя. Хамамите, сапуна, канализациите в градовете и пр. Много примери. Оказва се че светлината не е озарила само езичниците в Мекка и Медина, а и целия свят, колко неблагодарни ще да са тези които не виждаха това пред очите си.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version