Author Topic: "Лилково - богове, камъни, руни" - една книга на С.Личков !  (Read 14054 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PETER

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1028
 • Gender: Male
Когато учен говори - казва хипотеза.
Когато шарлататин говори - казва учение.

ключови думи: вяра, пари, власт ...

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Ами мойто мнение е логично, базирано е на призива на Василий Врач. И като говоря за района споменах цялата планина. Мойто мнение по въпроса е, че Родопите е бил един от районите, кадето еретическите учения се разпространявали свободно. Доказателства бол. Въпроса е колко процента от населението били богомили. Има сведения и за езичество, сред населението от 12 в. Имай в предвит, че тези високопланински райони освен че са били далеч от цетровете, били и труднодостъпни. Не си мисли, че тогава е било като сега асфалтирани пътища и пр. Освен това няма и сведения това  население да е изповядвло и православието. Знае се че траките били християнизирани, но при нахлуването на славяните от северозапат в Родопа планина, тракийското население постепено било избутано в Ахридос, а от там юруците през 15 в. са ги пръсна към земите на Гърция и помалката част към териториите на дн. България, на които по късно им било дадено името Каракачан, което в превод означава бягащи по къра или черни бягащи хора.   

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Ходжа като говоримтака общо нека те подсетя че факта че покрай някое село има тракийски некропол не означава че жителите му са потомци на траките.
Това просто като пример .
А иначе ти като се занимаваш с история на помаците според мен пренебрегвашедин сериозен момент за когото съм споменавал а именно миграциите на населението те. преместването му от едно място на друго а и консолидацията на населението приело исляма.
ПР.много села пазят далечен спомен от къде са дошли от къде са се преселили и цели села или отделни родове примери мога да дам бол-средновековието не е много къс във времето период е глупаво да го пренебрегваме така.
И сред изповядващите исляма и сред изповядващите християнството и говорещи български език общности са  запазили езически вярвания и суеверия просто не можем да ги отречем но дори и те са общи -еднакви което е част от решението на въпроса.
Това че юруците са пръснали предците на каракачаните за които се предполага че са елинизирани траки просто не отговаря на историческата действителност.
В мого места из родопите се срещат стари калета и останки на християнски храмове-тезата че са тракийски а не средновековни български е глупава защото дори част от тях да са били от по ранен период какво доказво че не са използвони и от християните по визираните земи през средните векове-нищо.
Виж последните разкрития на проф.Овчаров за Перперикон например.
Разбира се че по Родопа планина се е разпространявало и богомилството но това уложнява въпроса защото миграциите на   това население трудно могат да се установят а и с риск да се повтора ще кажа че то етнически по нищо не се различава от другото православно население.
Това че комуникациите са били трудни не доказво нищо защото навсякъде са били такива.
Материалната а и духовната култура на жителите на Родопа планина независимо от религията показват общ произход.
Това са реалностите които се разкриват в исторически аспект-ако се докаже нещо друго в което дълбоко се съмнявам и то е подплатено факти аз ще го приема защото се стемя към обективност и историческо познание.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Ами както виждаш аз не говоря нищо с което да ти противореча. Ако не гледаш повърхностно, на написаното от мен. Само дето на едно място съм писъл, че не се знае процента на еретиците, а на друго че няма и сведениятам да се е изповядвало християнството. Виж сега аз не се съмнявам, че е имало миграции и че чрез тези миграции в Родопа планина са се заселвали и православни. Факта, че и днес са там си е факт. Иширков в една своя публикация написа, че православното население било защитавано от духовната власт, докато еретиците не били защитавани. Там горе се споменаваше, как един поб бил насилен и приел исляма и неговото потекло и до днес носело фамилията Попедикойси. Доста се съмнявам на това, ама ако погледнем реално на нещата, ако е имало такива насилстени актове към попове, като този поп от Лилково, като Методий Драгинов и пр. първото което ще направят е да напишят едно сведениедо до епископа или митрополита към когото са заведени. Сведението ще започва със думите "Във лето еди коеси и пр." Тези сведения ще се отправят към патриарха, а той ще се обърне към султана или към християнските страни, че в страната ни са предприедти такива и такива действия. Ако попа е неграмотен, за което се съмнявам, тъй като няма как после да чете Св. Писание, той ще отиде и усно ще се оплаче на своя по виш началник, който по писмен път чрез рапорт ще донесе за случилото се на патриарха. До сега такива сведения не са открити, така че няма как да се да се пишат подобни измислици. Има един Султански ферман от 22.01.1844 г., който е по сведение на патриарха в Истамбул и в който се забранява насилсвеното помюсюлманчване, тъй като не е било по убеждение и акта няма да е траен. Във фермана изрично се потвътждава факта, че тези насилствени действия не са били масови, а били единични случаи по време на османската власт. Ето на това вярват очите ми, другото е да напиша и ако се фане някой добре дошло за каузата.

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Разбира се че сведенията за преминаването към исляма не са много но все пак има такива аз не защитавам тезата че това е станало само чрез насилствени методи защото няма да бъда обективен съществували са и други начини за преминаване към тази религия срещал съм в литературата и изворите случаи при които османската власт е опрощавала дадени деяния след приемане на исляма срещал съм примери за доброволно преминаване  но това  е друга нема.
Това че сред помаците са се запазили български фамилни имена е факт а и не виждам нищо лошо в това  хората са си  мюсюлмани да са живи и здрави -религията е нещо много лично в общението на човек със Бога  никой не бива да се меси.

Що се касае за фермана то той е късно явление - съгласи се с мен -въпреки това обаче примери че не се спазва бол пр.You are not allowed to view links. Register or Login
Та щом при наличието на фермана са ставали такива неща какво ли е било преди това.
В примера е интересно онова за събитията в Солун което съм срещал и на други места иначе забележки си имам и аз по цялата статия-интересен е примера след фермана.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Главната роля на тези дописки била да се мобилизира българското население за отпор,  и да се осведоми международната общественост да вземе мерки срещу османската власт. Това е споменато там, ти също може и да си го прочел. Действията са далеч от районите на помаците. На някой от събитията им е предаден друг облик, който да отговаря по контекста, независимо, че събитието не е отправено към османската власт, а към  прекопвач, който излъгал хората. За което се вдига стачка и се сменя местния мюдюр и меджлис. Бунта е на помаците, към който по-късно се пресъединяват и българите.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42