Author Topic: Пирин фолк- Сандански 2010  (Read 4619 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 3895
  • Gender: Male
  • Да почива в мир!
Пирин фолк- Сандански 2010
« on: September 08, 2010, 04:32 »
  Вчера завърши " Пирин фолк- Сандански 2010 година!
  Най-добрата песен на тазгодишното издание на Пирин фолк 2010.
  Младата и талантлива Мина  Пенкова бе невероятна на сцената :)
  Тя спечели и наградата на журито за най-добра песен.
          " Докато сме млади "- Мина Пенкова - Пирин фолк 2010 LIVE
                                   
 

 Ето и друг вариант за най-добрата песен " Докато сме млади'  ;) 
 

Offline Nazmi

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 3895
  • Gender: Male
  • Да почива в мир!
Re: Пирин фолк- Сандански 2010
« Reply #1 on: September 08, 2010, 04:54 »
           1,5 млн. лв. наля в туристическия бизнес на курортния град “Пирин фолк - Сандански 2010”
   Днес, 8 септември 2010   27 прочита

   
Въпреки гафа с песента “Мъка по нея”, която не прозвуча на галавечерта на “Пирин фолк - Сандански 2010” заради техническа грешка, фестивалът на Балканите ще остане в историята с 900 хиляди посещения в интернет страницата, с коментари и гледаемост по час и половина от далечен Китай, Германия, Испания, Русия, САЩ и други страни от цял свят.

От дъжда изгоря компютърът на медийния партньор - националната телевизия, и се наложи композиторът и музикален директор Валентин Пензов да предостави личния си лаптоп, от който се излъчваха песните на галавечерта.

Певицата Джоана се загуби на сцената, след като изпя песента си, омаяна от десетките зрители и журито. Двама танцьори паднаха от четвъртия праг на стълбата и се изправиха на крака, за да продължат да танцуват. Техен колега се подхлъзна на сцената заради падналия дъжд и се удари в стената.

Всички тези инциденти във фестивалните дни не помрачиха настроението на изпълнители и зрители. Оценка 5 по шестобалната система си писаха организатори и партньори на фестивала “Пирин фолк - Сандански 2010”.

“Пирин фолк - Сандански 2010” бе посят с добро зърно и във фестивалните дни то бе ожънато от изпълнители и зрители, но кои са хитовите песни - това ще го покаже времето. Фестивалът израсна страшно много след абдикирането на “Ара” и “Пайнер” и ще продължи да го има - това каза зам. кметът на общината Мария Чинкова по време на пресконферинцията и обявяване на резултатите от конкурсните вечери.

Председателят на авторитетното жури проф. Стефан Драгостинов заяви, че в Сандански е свършена “яка работа, фестивалът върви напред и това е радващото”. Изпълнени бяха 35 песни с македонско звучене, появи се нов поглед към местните ритми - рап елементът.
“Пирин фолк” е състезание, има победители и победени. На тези, които не успяха да спечелят награди, да започнат да работят яко и отново ги чакаме, за да ги оценим. Прекрасни музикални парчета се надпреварваха в конкурсните вечери. От нас бе само шлифоването и ето, диамантите вече са на пазара, каза музикалният директор Валентин Пензов.

По традиция фестивалът бе открит с песента “Добре дошли в Сандански, приятели”, изпълнена от ансамбъл от Молдова, получил първото място на кастинга в конкуренция на състави от Украйна и Хърватска. Първата вечер бяха изпълнения 19 песни, изпълнителите получиха високи оценки от професионалното жури, като най-ниската бе 159, а най-високата - 196.Най-щедър и тази година бе кметът на общината Андон Тотев, който бе почетен член на журито и винаги даваше оценки над 16 точки. В състава на журито бяха: Стефан Драгостинов - председател, Анелия Данева, Мая Райкова, Валери Яков, Евтим Гацов, проф.д-р Иван Славков-Батето, почетен гражданин на Сандански, и кметът на общината Андон Тотев.

Въпреки известното свиване на бюджета във време на криза и тази година фестивалът бе изненадващо високо предпочетен и посетен от зрители не само от България, но и от Германия, Русия, Гърция, Македония - все ценители на песните от Пиринския край. Имаше и такива фенове, които бяха решили да наблюдават фестивала пред вратите и от оградите на Летния театър заради това, че не можаха да заделят по 20 лв., за да го гледат на живо.

   Песните в първата вечер бяха много завладяващи и предизвикаха бурни реакции на зрителите, което е най-реалната оценка за автора и изпълнителя. Първата песен в конкурса бе в изпълнение на Мина Пенкова - “Докога сме млади”. Тя получи висока оценка от журито и оглави класацията от началото до края на конкурсната вечер за авторска песен. След нея на сцената излезе Цветан Банев, който изпълни песента “Завръщане” и получи 165 точки. Той единствен от всички участници в двете конкурсни вечери спази традицията, когато изпълняваш песен с македонско звучене, да си с народна носия. Сръбкинята Тайчи със сексапилната си рокля, сливаща се с тена на тялото, демонстрира завидни танцувални умения, които са патент на сърбите, и спечели сърцата на зрителите на Летния театър. Само 3 точки не й стигнаха, за да е сред призьорите. Пета на сцената излезе “миньончето” Жулиета Иванова, която изпълни песента на петричкия композитор Светослав Лобошки “Майки ангели”. Журито безапелационно й присъди високи оценки, което я изкачи на първото място със 196 точки, където с равен брой точки бе оценена песента “Докога сме млади” на композитора Руслан Карагьозов.

 Дариос Деспот от Сърбия бе гвоздеят на първата конкурсна вечер. Той накара всички - и жури, и зрители - да тактуват в неговия ритим и да разучават текста на песента, която бе на български език. Възгласи от рода: “Това е хитът на “Пирин фолк”, се чуваха от Летния театър. Но дали това е песента, която ще се запее най-бързо, времето ще покаже.

Несебърският гларус Десислав Кехайов с песента “Мъка по нея”, по текст на петричката поетеса Катя Кирянова и композирана от Александър Попов, взриви за трети път публиката в Летния театър и бе високо оценена от авторитетното жури, получи 195 точки, с една по-малко от двете песни на първите места в стълбицата.

Вили Рай накара журито и младите зрители да спрат дъха си, след като изпълни песента “Моят корен” в македонски ритми с рап елементи. Това се случва за първи път на сцената на “Пирин фолк”. Някои от по-старите фенове не приветстваха иновацията, но песента бе високо оценена и се изкачи на почетното трето място в конкурса.

Във втората конкурсна вечер за изпълнителско изкуство се роди новата звезда на “Пирин фолк”, синът на естрадната изпълнителка Ваня Костова - Боян Михайлов, който спечели две от най-авторитетните награди - на журито за изпълнител на “Пирин фолк 2010” и най-признателната - тази на зрителите на Летния театър. Второто място бе присъдено на босненския изпълнител Нено Мурич, който бе в Сандански в компания с композитора на Лепа Брена - Отце Зафировски. Две трети награди присъди журито в конкурса за изпълнителско изкуство - на Сузана Гавазова и на Александър Ковачевич от Сърбия.

Наградата на председателя на журито проф. Стефан Драгостинов, която се присъжда за втора поредна година, бе за Анастасия Петреска, дъщеря на иконата на македонската музика Наум Петрески, приятел на най-титулувания певец в Пиринско Мите Градевеца. Анастасия в момента е 4-ти курс студентка в ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград.

За разлика от предишни издания на фестивала, тази година не се чуха гласове и критики за неправилно оценяване, нямаше обидени, които да смятат, че са неправилно оценени.Кметът на община Сандански Андон Тотев закри фестивала с дълбок поклон към всички участници, текстописци, композитори и към колегите си в Общинска администрация.

  Добри печалби регистрираха хотелиери, ресторантьори и туроператори. Навсякъде около входа бяха опънати шатри с вкусотии и детски играчки. На 100 процента бе заета легловата база в Сандански и Мелник по време на фестивалните дни. От голямото културно събитие в туристическия бизнес в Сандански постъпиха около милион и половина лева.
                                                      Източник" Струма" днес 8 септ 2010. 

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42