Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 837798 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1358
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3315 on: December 04, 2016, 03:46 »
Специален проект: Граница (1 част)
[/size]

[/size]Специален проект: Граница (2 част)
[/size]

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1358
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3316 on: December 18, 2016, 04:40 »
Българите - най-разграничаващият се народ на света

Българинът е расист, това си го знаем. Но има два вида расизъм. Единият е породен от дълбоката убеденост, че Инженерът те е направил по-качествен от другия. Вторият е рожба на комплекса за малоценност, че всъщност ти, и твоите хора, не сте стока. Берлинското метро ясно показа, че българинът е расист от втората група.
Тоест расист, който постоянно се тормози за себе си, затова хули другите и яростно се разграничава от тях. В нашия характер разграничаването, породено от собствената ни потиснатост отива надалеч и надълбоко. Ние сме сред най-разграничаващите се хора. Затова по всички класации сме и най-нещастни. Не защото сме най-бедни, а защото постоянно страдаме от порива да се разграничим от някого. Това ни кара постоянно да се сравняваме с румънците, с надеждата, че те ще са по-зле от нас. И когато усетим, че не са, страдаме дълбоко.


 Гражданите яростно се разграничават от селяните. Софиянците от провинциалистите. Българите от циганите. Некомунистите от комунистите. Доносниците от недоносниците. Доносниците, които са служили на родината, от доносниците, които са доносничили за свое благо. Християните от мюсюлманите. Истинските християни от неистинските християни. Съвсем истинските християни от не чак до там истинските християни. И главното нещо е да кажем " Не съм от тях". Никога обаче не сме склонни да поемем колективна вина. Един ритнал германка надолу по стълбите в метрото. Не е наш, циганин е. Едни преименували насила милион души. Не сме ние, комунистите го направиха. Ама не тези, а онези комунисти. Другите комунисти и всички безпартийни нямат нищо общо с тая работа.


 Някакви подписали договори за атомна централа. Мошеници, аз нямам нищо общо с тях. Други прибрали няколко стотин милиона за Южен поток. Нямам нищо общо с тях. Половината народ смята, че има случаи, в които е оправдано да изнасилиш жена. Паплач, аз съм от другата половина. 40% от децата на 15 годишна възраст са функционално неграмотни. Това са все циганчета, ние не сме от тях. И така, каквото и да стане, ние не сме от тях. А всъщност да поемеш чужда вина те прави човек. Да поемеш вина за нещо, което не си извършил, но си могъл някак да предотвратиш, е онова, което ни прави хора.


Способността за състрадание е и способност да се чувстваш виновен за другия. Тъжното е, че от дълбоко пропилото ни чувство за срам, не сме способни да изпитваме чувство на вина. Затова, да се разграничим от циганите и от всички други, дано ни олекне. Поне малко.
[size=78%]https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5941820[/size]

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3317 on: March 18, 2017, 17:35 »

ЙОХАНЕС ХАН: «БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ ДЪРЖАВА»


Ще ви го кажа директно – до четиридесет години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ, и този процес е необратим. Ние не можем да го спрем, но можем да се поучим от него.
Ясно е, че на българите не можем да разчитаме, те изчезват от игралната маса.
И не на последно място, нашите партньори от САЩ преди време открито обявиха, че ромите са бъдещето на България и усилено работят с този етнос, който е с предимно младежки състав, като не е тайна, че по този начин си гарантират, че бъдещото население на тази територия ще бъде настроено проамерикански и ще защитава техните интереси на Балканите.
 Почти всички можещи и знаещи българи търсят начин да емигрират, а и не само те, хората от малцинствата също. България за последните години е загубила близо 260 000 жени в детеродна възраст. В страната живеят предимно пенсионери, които нямат нито силите, нито възможността да се противопоставят решително на пагубната политика на своите управници. Оказа се, че българите не могат да излъчат от средите си хора, които наистина да милеят за държавата и бъдещето на нейните граждани.
В резултат на това населението на България през последните 23 години е намаляло с 1 600 000 души и не се вижда начин този процес да бъде спрян.
 
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3318 on: March 18, 2017, 18:22 »
Ей, голям зор, голямо желание да изчезнат българите от България. Много пречат тия българи в България, дето още са останали... И разни обобщения за това, че българинът е расист /което значи нали всички българи са расисти/, че е комплексар и че за всичко е виновен той.

При такъв нали активен расизъм в България би трябвало нашите съграждани от други етноси да са намалели нали, а то е точно обратното.

Не знам защо някои толкова много държат да я няма България в този й вид; не знам също така защо някои български граждани непрекъснато реват за права, но не смятат, че правата значат и задължения, ангажираност към държавата, на която си гражданин, какъвто и да е етносът и вярата ти.

Колко е България? Едно парче земя на Балканите, минало през толкова превратности и препятствия. Едно красиво парче земя, за което имаше надежда, че всички най-накрая може да заживеят в мир и разбирателство. Но не би. От една страна една бивша империя, която поради президента си султан и неговия режим, гледа лакомо към владени от нея преди земи, дето ги е владяла и експлоатирала пет века. Малко й е било пет века, иска оше и пак някакви претенции има. От друга, български граждани роми, които се оказват с повече права от останалите и с по-малко задължения. От трета, някакви български граждани, дето искрено я мразят България, не искат тя да съществува в този си вид. Мразят я, ама като стане въпрос за правата им на такива граждани, реват до Бога, че не били достатъчно. Да не забравяме и за днешните феодали, олигарси, политици, които я продават тая България парче по парче за собствена изгода.

Има все пак обаче хора, които я обичат България, където и да живеят. Има също така български граждани, от който етнос или вяра да са, които не смятат, че да си гражданин на една държава значи само права и претенции, значи и отношение, значи и задължения. И ако тя оцелее, ще е заради всички тях, въпреки всички онези, които я мразят, и онези, които я продават и предават.

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1358
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3319 on: March 19, 2017, 13:22 »
Quote
"Ей, голям зор, голямо желание да изчезнат българите от България."


Ako moje da obesni  skupata obidena jyrnalistka koi sa "българите" от България togava bih popital  oshte mnogo vaprosi.

Mnogo, mnogo slaba jyrnalistka s's slaba propaganda za "rejima" na Erdogan, a toi zavalliqta ne gi chyva i si stroi Tyrciq s nai golqmo letishte v sveta s proekt za nai-dalgiq most v sveta nad Chanakale s nai golqmata v sveta  voenna baza v Somaliq, neka fashiti v Avrypa da my lepat etiketi "rejim" "diktaor" "islqmist" kakto haidyti lepqha na vseki inakomislesht v'v fachizirana Avrypa s natciski deistviq.

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3320 on: March 19, 2017, 14:02 »
Драги анонимни "Малборо", личните нападки и обидни квалификации не са аргументи. Аз твоята личност не я обсъждам, нищо, че най-вероятно си платен агитатор, който години наред постоянно пише в този форум,  за да надъхва помаците срещу България. Човек веднъж или два пъти в годината да влезе в този форум, винаги може да попадне на поредното ти усилие в тази посока. Може да продължиш да правиш същото, което си правил години наред, аз наистина нямам нито това време, нито желание да споря с хора, които си мислят може би, че понеже всеки ден правят евтина пропаганда, то и другите са като тях, едноизмерни в някаква посока.

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1358
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3321 on: March 20, 2017, 17:43 »
K'vi napadki, k'vi obidi pitah edin elementaren vapros, "koi sa balgarite" ?... tolkova !


Ne mi cheti konsko, a pogledni faktite.
Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3322 on: March 20, 2017, 23:35 »
Какъв е тоя въпрос "Кои са българите от България?"

Това е нелеп въпрос.

Аз ако задам примерно въпроса "Кои са турците от Турция?" или "Кои са румънците от Румъния?" или някакъв друг подобен нелеп въпрос, ти какво ще отговориш?

Моля не ме занимавай с глупости.

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2994
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3323 on: March 21, 2017, 11:14 »
Аз ще задам въпроса по друг начин: Има ли чисти българи в България и кой са те! До колкото знам има тук там покрай старата столица, другото е мешана скара!
И предварително да уточня, да отговарят хора който смятат че за тях това не са глупости!

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2994
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3324 on: March 21, 2017, 11:26 »

МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕ ГРАНИЦАТА!

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3325 on: March 21, 2017, 13:06 »
Въпросът "Кои са българите в България?" наистана е нелеп.

Въпросът има ли чисти българи е по-различен въпрос. Но той изисква някакво уточнение на въпроса какво се разбира под чисти българи. Този въпрос, впрочем, е резонен толкова, колкото е резонен въпросът има ли чисти турци, има ли чисти гърци, има ли чисти румънци, има ли чисти руснаци и пр., и пр.

Ако става въпрос за генетични текстове, с които да се определя нали кой колко е чист българин, помаците например няма да имат никакъв проблем да се нарекат чисти българи.

Но затова е важно какво се разбира под чисти българи, под чисти турци, под чисти гърци, под чисти румънци и т.н.

За мен впрочем този въпрос не е важен.

Но има все пак едно друго понятие, което се нарича български граждани.

И ако един човек е български гражданин, ако е гражданин на една страна, в която си е е родил, би трябвало да му пука поне малко за нея, или поне да осъзнава, че гражданството не значи само права, значи и някаква отговорност.

А има хора, които са български граждани, които са родени български граждани, и мразят България. Тия хора, без значение какви са като етнически произход, не би трябвало да реват до Бога за правата им като български граждани, след като самата държава, на която са граждани, за тях не значи нищо. Нещо повече - някои работят даже за нейното разбиване.

Ето това за мен е важно, а не кой колко чист българин е. Важно е дали обичаш тази страна или не, дали ти пука за нея или не, дали работиш за нейните интереси или против нея. Има един холандец, например, който живее в България, тук се е оженил, станал е и български гражданин, избрал е да остане тук. Като видях какви неща прави този холандец и какво отношение има към страната, в която е избрал да живее, към нейната природа и към проблемите на хората, на които иска да помогне, то в някакъв смисъл, макар и метафорично, с чиста съвест мога да кажа, че този холандец е повече българин, наистина повече, от мнозина българи, етнически българи, родени в тази страна.

Offline Mangr

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 83
 • "Samoopredelenieto e Spasenieto"
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3326 on: March 21, 2017, 17:06 »
Genetichno chist narod v sveta veche nama. Proizhoda na chovechestvoto e edin. podrazdelenie na razlichni etnicheski grupirovki to bilo kulturno religiozno i kakvo li ne ne opredela nacionalnosta na edin narod nacionalnos e sdrujenie na razlichni etnichreski grupi pod edno ime i edno zname s edna ideologia  e narecheno nacia ili (Dargava). mesto rojdenieto na edna lichnos opredela nacialnosta. mesto jitelstvoto opredela grajdanstvoto proishoda culturata religiata i ezika si namat nishto obshto. Mogesh da badesh grajdanin na edna darjava s razlichno nacionalno chustvo da izpovadash razlicna religia i govorish razlichen ezik tova ne znachi che proizhoda vi e razlichen.

aide stiga veche da balvame umraza. zashto ta ne vodi na razvitie ili progres, v tozi sait ne sme da se  delim, a da se razberem saglasim i obedinim da slojim krai na vsakakvi obida i omraza i postavim osnova na  nashite poslednici.

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3327 on: March 21, 2017, 22:08 »
Аз не бълвам никаква омраза, други я бълват.

Що се отнася до това, че можеш да бъдеш гражданин на една държава и да имаш друго национално чувство - да, може. Но ако това национално чувство към друга държава те води да работиш против интересите на държавата, в която живееш и в интереса на другата държава, която обичаш, по-честно би било да отидеш в държавата, която обичаш, отколкото да искаш да рушиш отвътре държавата, в която живееш.

А като се има предвид, че сегашата политика на Ердоган например, която отиде вече много далече в своите неосмански амбиции, гражданите на България с друго национално чувство може лесно да решат, че не искат Кърджалийски район примерно да не е в България, а в Турция, нещата никак не са прости. И за това се работи не от вчера, впрочем, и тези вече даже открити неоосмански амбиции към България и към други страни в региона, където има земи, които някога Османската империя е владяла, се забелязват съвсем ясно.

Offline Mangr

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 83
 • "Samoopredelenieto e Spasenieto"
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3328 on: March 22, 2017, 13:24 »
Mariana Izvinavai obache moe posting ne e nasochen lichno kam vas. a e  izcalo kam vcichki chlenove na sait. Taka  sashto dai da nenee strah ot sankata si vtoes (minaloto). Osmanskata imperia poveche nama da se povtori neshto drugo da moje bi i po losho no ne i Osmanska imperia. a vsashtos nie ne trabva i da komenrirame  za tezi vremena tova e minalo svarsheno ne sme jivali v tozi period za da kajem dobroto i loshoto samo spekulirama da saglasen sam che za nakoi e bilo losho no ne i vsichki,kakto e i dnes .

Offline Mariana

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1078
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3329 on: March 22, 2017, 18:00 »
Да, така е Османската империя няма да се повтори и нищо не се повтаря по същия начин в историята.

Но това не значи, че някои съвременни държавници не мечтаят за "стратегическа дълбочина" и не работят за нея.

В последните години Балканите като че ли имаха и имат още шанс да не са регион за омрази и противопоставяния, а наистина за добросъседство и съдрудничество между балканските страни. И точно затова всички прекомерни амбиции и опити да се връща влиянието над преди владени територии на Османската империя, да се говори и днес, както говорят някои турски политици, за румелийски мюсюлмани /термин от времето на Османската империя/, т.е. даже да не се интересуват дали в България, дали в Македония, дали в друга балканска страна са тези мюсюлмани, които биват наричани и днес румелийски и които Р. Турция смята едва ли не за свое население, заедно с районите, където то живее по-компактно, които смята за свои и работи да засили максимално влиянието си там, не помагат за този исторически шанс за Балканите. Всяка прекомерна амбиция може само да върне полуострова към нови противоборства, неприятелсва и омрази между хората. Този исторически урок явно още не е научен от някои политици с прекомерни амбиции, които не работят за мира, добросъседството и приятелството на този преживял вече толкова много полуостров. И каквото и да постигнат и да не постигнат тези прекомерни политически амбиции, цената за непремерените грандомански амбиции могат да я платят пак хората, обикновените хора, които вместо да живеят в мир, приятелство и сътрудничество, могат пак да се хванат гуша за гуша, както се казва. Кому е нужко това? Кой има нужда да пали нови фитили за нови противоборства и разделения на Балканите?

Балканите винаги са били кръстопът и място за среща, преплитане и сблъсък между Изтока и Запада, между християнството и исляма, между Европа и Азия. Всеки опит за надъхване на хората по верски, етнически или друг подобен принцип, в името на нечии прекомерни политически амбиции, може дори сега, в наше време, да доведе до нови страдания, конфликти и трагедии. И е добре да си дадем сметка, че е така. Да си спомним какво са Балканите и защо равновесието, балансът и незаиграването с верски или етнически чувства на едно такова място са много важни.

За всички има място и всички могат да дадат и са дали нещо за многоликата, пъстра и жива балканска култура. Но за прекомерни политически амбиции за нови завладявания под каквото и да било форма не бива да има място. Защото те само могат да запалят намокрения уж вече и потопен фитил на балканското буре.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything