Author Topic: Maruniki  (Read 8733 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Maruniki
« on: April 22, 2008, 20:02 »
MARUNİKi YADA AKITMA:

Bogutevolu pomak senin neyine yemek tariflerine bulaşmaya..
Neyse Sevgili arkadaşlar önce kendimi bir paylayayım da ondan sonra çok biliyormuş gibi pomaklar arasında meşhur olan ama herhalde Balkanlarda yaygın olan Akıtma  bizim bildiğimiz isimle marunika'dan bahsedeyim.
Eğer bir tarif bekleyen olursa havasını alır. Zira bu cahil pomak o kadarını bilmez. Annesi yapmıştır. O da yemiştir. Bundan ötesini bilmez. Benim eşim pomaklarla alakası olmayan Kütahyalı iken o da akıtmayı kaynanasından (şahsen benim annem oluyor) ondan akıtma yapmasını öğrenmiştir. O da elceğiziyle yaptığından bana yedirir. Allah razı olsun böyle hayırlı gelinden..

Marunika yada akıtma nedir?
Gözlemlerimi anlatıyorum. Sakın bana güvenip te evde denemeyin.. Eğer istediğiniz şekilde olmazsa bana hiç saygılar sunmayın sonra..

Efendim. Annem önce gayet cıvık bir un hamuru hazırlardı. Hamur değil, bayağı bulamaç halinde akıcı bir sıvı halinde..

Daha önce şimdi kaldı m? bilmem eskiden tepsiye benzer güveçten yapılmış toprak tepsiler olurdu. şimdi boşuna aramayın her helde bulamzsınız. Kesin konuşmayayım çok meraklısı belki Menemen de yolun kenarına sıralanmış testici taifesinde bulabilr.
Neyse Paşa gönlünüzü üzmeyin. Onun yerine teflon tavalar bu işi görüyor. İşin püf noktası şudur. Annem daima  o tepsiye sıvı hamurun yapışmamasını sağlamak için bir yumurta sürüp cilalardı. Yoksa hamur yapıpır kalır. Ben de bu arada sizler tarafınızdan rahmetle anılır olurdum.
Teflon tavayı yumurta ile cilalayıp yumurtayı attıktan sonra başlardı bir kepçe ile kızdırılmış tepsiye bu sıvı hamurdan akıtmaya.. Bir süre sonra yuvarlak haldeki akıtma gözeneklenmeye başlardı. Belli bir noktadan sonra nasıl desem bir tür spatula  yada düz bir kazıma kepçesi ile altından girip onu ters çevirirdi. Demekki malzemeler arasında bayanlar bilir bu düz yemek kepçesinden olmalıdır. Yoksa işin ortasında apışıp kalırsınız.
Efendim öbür tarafı da kızarmaya yakın pişince akıtmayı alırsın başka bir yere ve üzerine tereyağı veya margarin sürersin. Devamla bir yığın halinde sıvı hamur akıtmasını bitirirsin.
bitti mi...Bitmedi.. Nasıl yiyeceksin  elbette ağzınla ...ama istersen sade yersin, istersen pekmeze bandırırsın, bal ile de olur. O senin paşa keyfinin bileceği iş..

Eğer bunun tarifini çevrenizde bilen yoksa ve ille de istiyorsanız, bilmem annem bu işin sırrını verir mi.. Zira bazen benim hanımın yaptığı da tam kıvamında olmuyor. Ama insan sevdiğinin elinden zehir olsa yer. Biz de yiyoruz. O kadarına da şükür ediyoruz.

Hoşça kalın.

(bogutevolu)

Offline GridLucK

  • Member
  • **
  • Posts: 6
  • Gender: Male
Re: Maruniki
« Reply #1 on: October 05, 2009, 22:52 »
Çocukken çok severek yerdim akıtmayı ama uzun zamandır yapan yok ki yiyelim..

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42