Author Topic: Рибново- традиции в миналото,днес и бъдеще!  (Read 126095 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Шали

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 487
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login
....

Завиждате ли им за простотата? Много е трудна за постигане, а за повечето е и невъзможно. Прекрасни хора са и рибновци и съседите им. Господ да им дава здраве.
И не Ви забелязвам, Фита. Останете си със здраве :)

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
TRADITIONAL BRIDE: Muslim bride Fatme Kichukova had her makeup applied in Ribnovo, Bulgaria, Sunday. The remote village has kept the tradition alive, despite decades of Communist persecution. Pomaks, Slavs who converted to Islam under Ottoman rule, resurrected the practice. (Stoyan Nenov/Reuters)
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Seliam-hodja

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 55
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #273 on: December 29, 2011, 00:12 »
Директорът на училището в с. Рибново Ф. Иса отказа украса по случай Новата 2011 г.


Ф. ИсаНовогодишната украса и раздаването на подаръци от Дядо Коледа за първа година бяха забранени в училището на село Рибново, само в две къщи има тайно украсени елхи, съобщиха в "Струма" читатели. Забраната била на ходжите с мотив, че празникът е гяурски, и директорът Феим Иса се страхувал да се възпротиви и да продължи традицията, която създава празнично настроение за всички, разказаха ученици. За първа година в училището няма дори елха. Само в две къщи в селото по-смели жители са се престрашили да си украсят елхи. Читателите разказаха още: В Рибново е пълно мъртвило, по нищо не личи, че идва Нова година, че изпращаме една, макар и нелека за всички ни, и с надежда и радост се готвим да посрещнем новата.

В Рибново властват религиозните догми, мачка се самочувствието ни на хора, отнемат ни се и малкото красиви моменти, които животът предлага на всички, независимо от техните религиозни и политически убеждения. Смятаме, че директорът на училището Феим Иса отново се повлия от ходжите, уплаши се, че ще се конфронтира с тях, ако и в нашето училище, както във всички по света, има празнична елха и новогодишно тържество, което не е християнско или мюсюлманско, а на целия модерен свят. Настояваме в школото ни да бъде направена проверка от началника на РИО - Благоевград Ивайло Златанов и виновните лица, дръзнали да си позволят да ни лишат по религиозни причини от празнична предновогодишна атмосфера, да бъдат наказани, заключават рибновалии, сред които ученици, учители и жители на гърменското село

 

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2994
 • Gender: Male
Ynt: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #274 on: December 29, 2011, 00:40 »
Когато обеденяваме светът като модерен тогава трябва да има
други празници а той има като денят на любовта и т.н.
Но когато го делим на религйозно то тогава трябва да се види как мюсюлманската
общност дали празнува този празник защото ние спадаме към нея.
Също така трябва да видим как българите празнуват нова година до колкото зная има определени обреди като постене и т.н.
и ако това празнинство е подходящо за нас ПОМАЦИТЕ то тогава ...........

Offline Seliam-hodja

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 55
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #275 on: January 17, 2012, 16:54 »
100 деца не отидоха на училище в Рибново - директорът спрял изучаването на религия

Родителите в Рибново са недоволни, че в училището вече не се изучава религия


Около 100 деца от гърменското село Рибново не влязоха в класните стаи днес, тъй като родителите им са недоволни, че в училището вече не се изучава религия по заповед на новия директор Манчо Джуркин, съобщи bTV. Той пък е категоричен, че школото ще се развива в светска насока.
Според директора обаче родителското недоволство е начин да бъдат замаскирани основните проблеми, а именно злоупотребите от предишното училищно ръководство.

Минчо Джуркин поясни още, че имамът на Рибново е един от основните хора, които провокират протестите, като на петъчната молитва именно той призовал родителите да не пускат децата си на училище. Директорът е категоричен, че училището ще се развива в светска насока и ислямът няма да се изучава, дори и като свободно избираема подготовка.

"Някой отново търси да нажежи обстановката. В основата на всичко е общинският кмет Ахмед Башев и бившият директор на училището и настоящ кмет на селото Феим Иса. Някои хора си бяха въобразили, че българското образование е тяхно, че тук може да се прави всичко. Някои неща трябва да ги назовем с истинските им имена. Крепостта на ДПС, на Доган, пада в тези райони. Рибново винаги е гласувало монолитно. На тези избори хората изразиха различно мнение. Това е причината. Някои се готвят за парламентарните избори от много далече", каза още Джуркин по БНР.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов обясни, че в училище може да се изучава „Религия” под формата на задължително избираем предмет.
"Това става, след като родители подадат заявления в началото на учебната година. За текущата учебна година в Рибново не са подадени заявления и няма сформирани групи за ЗИП. Не виждам притеснения в тази посока. Няма как Джуркин да разреши или забрани провеждането на ЗИП „Религия”, обясни Златанов.

Той съобщи, че жалбите срещу директора на училището в Рибново са много. По думите му за един относително кратък период от време – в рамките на месец и половина, има около 7-8 жалби, но голяма част от тях са анонимни. Част от оплакванията са заради слухове, че Джуркин възнамерява да затвори училищния стол. Имало жалби и във връзка с дейността на директора и начина на организиране на административната дейност.

През 2009 г. тогавашният преподавател по религия в училището в село Рибново Мурад Бошнак и кметът на общината Ахмед Башев бяха привикани в ДАНС по сигнал за оказан натиск при изповядване на религия и за евентуално подбуждане на национална вражда и религиозна омраза. Срещу тях обаче не бе повдигнато обвинение.

    You are not allowed to view links. Register or Login

Offline sultan selim

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #276 on: January 18, 2012, 18:31 »
подмяна

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
Re: Ynt: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #277 on: January 18, 2012, 18:47 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Също така трябва да видим как българите празнуват нова година до колкото зная има определени обреди като постене и т.н.
:) :) :) :) :) :) :) :)

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2994
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #278 on: January 18, 2012, 18:52 »
Преди седмица се появи видеозапис, показващ американски морски пехотинци да уринират върху телата на няколко убити талибани, и ядоса много хора в САЩ. Държавният секретар Хилари Клинтън и министърът на отбраната Лиън Панета осъдиха този акт, военните обещаха разследване, а някои експерти дори запитаха дали това не е военно престъпление.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1162
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #279 on: January 21, 2012, 16:53 »
След 10-годишна служба в Чуждестранния легион
Българин е сред убитите в Афганистан четирима френски войници
Париж спира помощта за афганистанската армия
12:54 | 20.01.2012 | 7570 прочитания


34-годишният българин Свилен Симеонов е сред четиримата загинали френски войници, които бяха убити при нападение в Афганистан, съобщиха от българското външно министерство.
Българинът е бил от 10 години на служба в Чуждестранния легион на Франция и е бил на 6-месечна мисия в Афганистан. Участвал е в обучението на местни военни.

Четиримата френски войници бяха убити на 20 януари, след като мъж в униформа на афганистанската армия нападна военните по време на тяхна тренировка. При нападението бяха ранени 16 души. Според френския външен министър Ален Жупе осем от ранените са с опасност за живота.

Симеонов служил като сержант във френския чуждестранен легион. Не е ясно все още дали е с френско или българско гражданство. Той е имал българско и турско име, каза бившият кмет на разградското село Раковски Бюнят Татаров пред Дарик радио. Загиналият е родом от селото. Министерството на външните работи на Франция е съобщило на близките за смъртта му.

Съпругата на Симеонов и 3-годишното им дете живеят в Разград. Той има братовчед, който в момента също е в Чуждестранния легион на Франция, но не ходи на мисии, каза Бюнят Татаров.

Той посочи, че загиналият е имал рожден ден на 18 януари. Вечерта са се чули със семейството си по телефона, след което е станала трагедията. До преди 9 години Свилен Симеонов е живеел в Раковски. Баща му продължава да живее в селото, докато майка му от няколко месеца е в Турция.

“Доколкото разбрах, това му е била последна мисия в Афганистан. Предполагам, че е ходил и на други мисии. Той си беше в Раковски миналата пролет. Все още не знам момчето с турски или български имена е, от което предполагам, че се получава дезинформация", каза Бюнят Татаров. Според него става дума за Танер Мехмедов Узунов, който  бил “добро момче, уважавано в селото, с много приятели, приятен и разговорлив".

Четиримата френски войници бяха убити от мъж в униформа на афганистанската армия. Те са били нападнати, когато приключвали спортна тренировка в базата си "Гуан" в провинция Каписа, Източен Афганистан, заяви пред Франс прес източник от силите за сигурност.

"Френските войници не носеха бронежилетки, те не можеха да се отбраняват. Нападателят откри огън срещу групата, после беше неутрализиран", разказва източникът на Франс прес.

След трагичния инцидент френският президент Никола Саркози обяви, че прекъсва операциите на френските сили за обучение на афганистанската армия. "Не мога да приема, афганистански войници да стрелят по френски войници", посочи Саркози.

Той уточни, че министърът на отбраната Жерар Лонге и началникът на Генералния щаб Едуар Гийо веднага заминават  за Афганистан.

Лонге ще представи доклад след завръщането си "за това, което е видял в Афганистан", посочи Саркози. "Ако условията за сигурността не бъдат ясно установени, тогава ще възникне въпросът за предсрочно връщане на френската армия", добави Саркози, цитиран от БТА. Той припомни, че изтеглянето на френския контингент от Афганистан е планирано да стане най-късно до края на 2104 г. и отбеляза, че ще обсъди този въпрос с афганистанския си колега по време на визитата на Хамид Карзай в Париж на 27 януари.

Френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви, че става дума за хладнокръвно убийство. "Те не бяха въоръжени. Те бяха хладнокръвно убити от афганистански войник", заяви Лонге по телевизия Франс 2. "Засега не знаем дали нападателят е бил член на талибаните, внедрен в армията, или човек, който го е сторил по неизвестни за нас причини", отбеляза министърът.

Френският външен министър Ален Жупе заяви, че става дума за "убийство в база, използвана съвместно от афганистанската и френската армия" и че френските войници са убити "от войник от афганистанската армия". "Нашите военни са в Афганистан, за да помогнат на афганистанския народ и армията му в битката за свобода и демокрация. Неразбираемо и неприемливо е войници от афганистанската национална армия да убиват френски войници", каза Ален Жупе.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай изпрати съболезнованията си на френския народ във връзка с кървавото нападение. "Президентът е опечален от този инцидент и изразява дълбокото си съчуствие и съболезнования на френския народ и семействата на жертвите, посочва Карзай в комюнике, цитирано от Франс прес. Президентът посочва също, че през "последните десет години Франция е оказала значителна помощ" на Афганистан и че "отношенията между двете страни винаги са се основавали на честността".

Талибаните от своя страна приветстваха действията на "патриотичния афганистански войник", който уби четиримата френски войници и рани още 16 в Афганистан, предаде Франс прес. За нападението обаче талибаните, противно на навиците си, този път не поеха отговорност. "Все още има афганистански военни, които са патриоти. Храбри военни, които продължават да вярват в афганистанската и ислямската чест", подчерта говорителят на талибаните Забиула Муджахид в ислямски интернет сайт, често използван от талибаните.

mediapool.bg

Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #280 on: January 21, 2012, 19:13 »
  Дали пък загиналият войник не е с помашко потекло?
Какъвто и да е, лека му пръст на човека.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1162
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #281 on: January 21, 2012, 20:58 »
А защо темата "НОВИНИ" е заключена? Някой знае ли?

Offline skoti3

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 565
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #282 on: January 21, 2012, 22:21 »
Какъв е произхода едва ли е най-важното, при положение, че то се знае какъв е и всичко останало са слухове. Лошо, че е загинал млад и оставя дете полусираче. Лека пръст. :(

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2994
 • Gender: Male
Ynt: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #283 on: January 21, 2012, 22:50 »
Опит за палеж на джамия Азизийе във Варна

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #284 on: January 22, 2012, 22:14 »
В пустинята Сахара падна сняг

You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42