Author Topic: Рибново- традиции в миналото,днес и бъдеще!  (Read 126119 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1162
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #285 on: January 22, 2012, 23:25 »

Главният мюфтия Мустафа Хаджи е свързан с бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата (решение №299 от 17 януари 2012 г.) при проверката за принадлежност към комунистическите тайни служби на висшите ръководители на мюсюлманското изповедание в страната.

Мустафа Хаджи (1962), който е главен мюфтия от 2006 г. е привлечен към сътрудничество като агент под псевдонима „Андрей” четири дни след оттеглянето на Живков от властта на 10 ноември 1989 г.

Според изнесените от комисията данни той е регистриран на 12 декември 1989 г. Сътрудничил е на Общинско управление на МВР-ДС във Велинград. Личното му и работно досие е унищожено през 1992 г. с протокол.

Ден след обявяването му Мустафа Хаджи публично отрече, че е служил на Държавна сигурност. По думите му тази изнесена от комисията по досиетата информация за него не била новина, защото за първи път бил обвинен и обявен като служител на Държавна сигурност през 2006 година.

You are not allowed to view links. Register or Login


Offline Seliam-hodja

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 55
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #286 on: January 23, 2012, 11:11 »
You are not allowed to view links. Register or Login
100 деца не отидоха на училище в Рибново - директорът спрял изучаването на религия

Родителите в Рибново са недоволни, че в училището вече не се изучава религия


Около 100 деца от гърменското село Рибново не влязоха в класните стаи днес, тъй като родителите им са недоволни, че в училището вече не се изучава религия по заповед на новия директор Манчо Джуркин, съобщи bTV. Той пък е категоричен, че школото ще се развива в светска насока.
Според директора обаче родителското недоволство е начин да бъдат замаскирани основните проблеми, а именно злоупотребите от предишното училищно ръководство.

Минчо Джуркин поясни още, че имамът на Рибново е един от основните хора, които провокират протестите, като на петъчната молитва именно той призовал родителите да не пускат децата си на училище. Директорът е категоричен, че училището ще се развива в светска насока и ислямът няма да се изучава, дори и като свободно избираема подготовка.

"Някой отново търси да нажежи обстановката. В основата на всичко е общинският кмет Ахмед Башев и бившият директор на училището и настоящ кмет на селото Феим Иса. Някои хора си бяха въобразили, че българското образование е тяхно, че тук може да се прави всичко. Някои неща трябва да ги назовем с истинските им имена. Крепостта на ДПС, на Доган, пада в тези райони. Рибново винаги е гласувало монолитно. На тези избори хората изразиха различно мнение. Това е причината. Някои се готвят за парламентарните избори от много далече", каза още Джуркин по БНР.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов обясни, че в училище може да се изучава „Религия” под формата на задължително избираем предмет.
"Това става, след като родители подадат заявления в началото на учебната година. За текущата учебна година в Рибново не са подадени заявления и няма сформирани групи за ЗИП. Не виждам притеснения в тази посока. Няма как Джуркин да разреши или забрани провеждането на ЗИП „Религия”, обясни Златанов.

Той съобщи, че жалбите срещу директора на училището в Рибново са много. По думите му за един относително кратък период от време – в рамките на месец и половина, има около 7-8 жалби, но голяма част от тях са анонимни. Част от оплакванията са заради слухове, че Джуркин възнамерява да затвори училищния стол. Имало жалби и във връзка с дейността на директора и начина на организиране на административната дейност.

През 2009 г. тогавашният преподавател по религия в училището в село Рибново Мурад Бошнак и кметът на общината Ахмед Башев бяха привикани в ДАНС по сигнал за оказан натиск при изповядване на религия и за евентуално подбуждане на национална вражда и религиозна омраза. Срещу тях обаче не бе повдигнато обвинение.

    You are not allowed to view links. Register or Login

...

Offline Seliam-hodja

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 55
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #287 on: March 19, 2012, 23:10 »
Етническа бомба цъка в Брезница500 деца не ходят на училище, кметът се бори за директор

Ново Рибново зрее в Брезница, твърдят жители на гоцеделчевското село във Фейсбук. Местните протестират срещу новия и.д. директор на гимназията Ангел Живков и не пускат децата си на училище вече почти седмица.

Ахмед Чолак, един от най-активните в конфликта, твърди, че училищното настоятелство е пренебрегнато за втори път в рамките на една година, не са отчетени и интересите на местните при избора на шеф на школото. Именно Чолак като общински съветник преди десетина години предложи училището в Брезница да стане гимназия и затова мнението му е много ценено тук, пишат в мрежата недоволните. Официално те заявяват, че спорът не е нито политически, нито етнически. Чолак твърди, че не е проблем и дали кандидатите са местни хора или дошли отвън, но предложението за нов директор трябва да бъде на педагогическия съвет и настоятелството.

Имаме доктор на педагогическите науки - Иса Хаджиали. Той беше много обиден от факта, че неговата кандидатура за директор на гимнзаията беше отхвърлена от Окръжния инспекторат, и на място бе назначена Фатме Уруч. В резултат на това, останал в "безвъздушно" пространство, Хаджиаали се кандидатира за кмет и спечели убедително срещу кандидата на ГЕРБ - Салих Буковян, който е брат на Фатме Уруч. Преди около десетина дни обаче Фатме по неизвестни причини подаде оставка, някои твърдят, че е имало политически натиск. На мястото й е сложен пак като временен шеф Ангел Живков, разясняват ситуацията във Фейсбук жители на Брезница.

Неофициално обаче те признават, че основната им тревога е свързана с информацията за принадлежност на Живков към идеите на "Дружба "Родина" - просветно движение на българо-мохамеданите, което се бори за приобщаването им към българската, а не към общността на бг турците. Начело на възстановеното преди две години движение е историкът акад. Георги Марков. Неотдавна оттам протестираха срещу употребата на думата "помак" като синоним на българо-мохамеданин в доклади на бившия американски посланик у нас Джон Байърли.

Ситуацията е усложнена и от факта, че част от протестиращите срещу Живков са в конфликт с представителите на ДПС в региона.
Д-р Иса Хаджиали също е подал документи за директор в предстоящия конкурс, твърдят местните. Ако бъде избран, той ще освободи кметското място и в Брезница ще трябва да се провеждат нови избори. По-добре без кмет, отколкото без студенти, от гимназията ни вече са излезли 60 настоящи и бъдещи висшисти, твърдят в Брезница. Те са изпратили писма до министъра на образованието.

Депутатът от региона от ДПС Алиосман Имамов защити протестиращите в Брезница на 16 март - от парламентарната трибуна той поиска министър Сергей Игнатов да разреши конфликта и обвини ГЕРБ в кадруване в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Брезница, в което учат около 500 деца.

Юлиана Ончева


Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #288 on: March 20, 2012, 00:30 »
Неовъзродителите не искат децата на Помаците да се изучават и правят всякакви спънки. Дискриминацията при назначаване на директор е явна. Околните села също трябва да подкреят борбата за демократичните принципи в Брезница. Демокрация означава свободни избори.
Оставете Брезничани да си изберат директора  ;D ???

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #289 on: June 02, 2012, 11:16 »
Абитуриентите от Рибново - № 1 в Гоцеделчевско по стил, чар и скромност

 Краси Терзиева,


33-ма абитуриенти от две паралелки в СОУ "Йордан Йовков” в село Рибново с пищен купон в ресторант "Делта" в Огняново отпразнуваха завършването на средното си образование. В незабравимото тържество се включиха и техните учители и класни ръководители.

Дамите от бившите вече 12 "а" и 12 "б" клас се появиха на бала като истински принцеси в стилни и красиви тоалети. Десетките гости на хотелския комплекс бурно аплодираха красивите абитуриенти от село Рибново, като се надпреварваха да ги снимат с телефони и фотоапарати. Те признаха, че са останали възхитени от добрия подбор на тоалетите на абитуриентите, особено на девойките.

С красиви абитуриентски тоалети се появиха и няколко момичета от випуска, отдадени на мюсюлманската религия и спазване на каноните на Корана. Цветовите нюанси, които бяха подбрали за празничните си облекла абитуриентите от гърменското село Рибново бяха предимно в лилаво, зелено, бордо и бяло.

Педагозите от училището в Рибново по нищо не отстъпваха през цялата вечер на досегашните си ученици, с които се веселиха по масите и на дансинга до 4 часа сутринта.


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #290 on: October 01, 2012, 14:31 »
Разяснява се смъртта на 19-годишен младеж от сатовчанско село Вълкосел


Около 22:00 часа на 29.09.2012г. в РУП-Гоце Делчев от ЦСМП-Г.Делчев е получен сигнал за докарано с личен превоз починало лице З.А./19г./ от с. Вълкосел, общ. Сатовча. Смъртта е констатирана от дежурен лекар, като от изпратените на място полицейски служители не са установени видими следи от насилие.

За изясняване на фактите и обстоятелствата по случая е назначена съдебно-медицинска експертиза. По случая е образувано досъдебно производство. Уведомена е РП-Гоце Делчев.


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2994
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #291 on: October 14, 2012, 22:40 »
ДПС сдаде на ГЕРБ шестия си бастион – с. Туховища

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #292 on: October 21, 2012, 19:24 »


Дафин Незиров от Кочан е арестуван за убийството на Али Шерифов


21 октомври 2012 -


Дафин Незиров от село Кочан е задържан като обвиняем за убийството на 38-годишния си съселянин Али Шерифов, мъртвото тялото на когото бе намерено близо до площада в селото в нощните часове на 16 октомври.

Съмненията на хората от Кочан са, че между двамата мъже е имало сексуална връзка и Дафин е убил интимния си приятел, за да не излязат наяве сексуалните му набези с 38-годишния Али, който от дете е сирак и заради трудния си живот в последните години се отдал на алкохола.

Основание разследващите да твърдят, че Дафин Незиров е фактическият убиец на Али дават и провалените резултати на Незиров пред детектора на лъжата. Криминалистите са категорични, че при сбиването между Шерифов и Незиров, станало вечерта преди убийството, е имало свидетели, но никой разпитаните до момента повече от 50 местни жители не посмял да разкаже какво е видял.

В хода на разследването, което започна веднага след направената аутопсия, часове след като бе открит трупът и заключенията на патоанатома, че Али не е починал от естествена смърт, селото бе взривено от недоволство и всички настояваха селският побойник Дафин Незиров, какъвто го познават в Кочан, да бъде арестуван и обвинен за убийството на Али Шерифов.

Разследващите случая полицаи са поискали удължаване на мярката на Незиров или да му бъде наложена постоянна мярка за задържане, докато излязат всички резултати от снетите отпечатъци по трупа на 38-годишния мъж и дадения материал за ДНК експертиза.

Дафин Незиров за пореден път напада и пребива беззащитния и кротък Али Шерифов. Между тях съществувала явна вражда и при всеки удобен случай Незиров се възползвал да му нанесе побой.

Хората от Кочан предполагат, че Дафин е издевателствал и сексуално над убития Али чрез упражняване на сила. За подобни престъпления Незиров е бил осъждан на няколко пъти от Районния съд в Гоце Делчев.

В нощта на нелепата смърт на младия мъж, до около 2 часа през нощта двамата били в ресторанта на селото, който държи под наем Дамян Искренов, познат сред съселяните си като Крико. Незиров и други селски комарджии играели на карти, а Али Шерифов ги наблюдавал и се наливал с алкохол.

Слуховете в селото говорят, че пияният мъж, който бил алкохолик, е бил убит в ресторанта или на друго място и после изхвърлен на улица близо до площада в Кочан.

Според разследващите случая Незиров се нахвърлил на жертвата си не вътре в ресторанта, а извън него, когато всички си тръгнали. Разпитани свители, които във фаталната нощ били в заведението заедно с убиеца и жертвата му, в показанията си отрекли да са видели, че двамата се бият и че в ресторанта изобщо се е стигало до свада и побой.

От друга страна мъжете, които според мюсюлманската традиция са къпали трупа на убития мъж, за да го подготвят за погребението, видели синини в областта на шията на Арифов, което според тях означава, че той е бил удушен.

Според резултатите от аутопсията черният дроб и повечето му вътрешни органи били разкъсани, все едно, че го е сгазил автомобил.

Жители на Кочан коментират, че Дафин Незиров е бил толкова жесток и безрасъден човек, че било твърде вероятно, след като установил, че при побоя волно или неволно е убил Али, да го е прегазил и с кола, за да прикрие следите си от извършеното жестоко престъпление.

Криминалисти от Гоце Делчев и Благоевград продължават разследването на мистериозното убийство, за което се оказа, че липсват смели свидетели, които да разкажат истината.

До момента самият Незиров, който е много здрав и силен физически, въпреки резултата от детектора на лъжата, не се е признал за виновен.

 You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #293 on: October 22, 2012, 22:11 »
Шестима ранени при катастрофата край Гоце Делчев
 
Най-тежко е състоянието на 12-годишната Невсе Сердарева от гърменското село Рибново

Шестима души, сред които и две деца, са пострадали при катастрофата край Гоце Делчев този следобед на разклона за Гърмен.

Най-тежко е състоянието на 12-годишната Невсе Сердарева от гърменското село Рибново, която след преглед в гоцеделчевската болница е транспортирана по спешност за Пирогов. При пътно-транспортното произшествие момичето е получило фрактури на крака.

Инцидентът е станал към 17 часа край хотелски комплекс "Барото". Сблъскали са се лек автомобил „Форд“, пътуващ от Гоце Делчев за Гърмен, и лек автомобил „Фолксваген Голф“, движещ се от Сатовча към Гоце Делчев.

По неофициална информация фордът тръгнал да завива наляво в посока Гърмен, когато е ударен странично от идващия насреща му голф.

Във форда са пътували две семейства от село Рибново - водачът Незир Люманков, съпругата му Фатме Люманкова и 4-годишният им син, както и Мустафа Сердарев, съпругата му Невсе и 12-годишната им дъщеря Невсе, закарана за Пирогов. Освен водача Незир Люманков всички пътуващи във форда са настанени с фрактури и различни травми в болницата в Гоце Делчев.

В голфа са пътували двамата съпрузи - Айше и Бинко Гущерови. В хирургичното отделение на МБАЛ "Иван Скендеров" е настанена Айше Гущерова, която е с комоцио и счупена ключица. Водачът на голфа Бинко Гущеров е получил охлузни рани и след обработката им е освободен за домашно лечение.

По непотвърдена информация катастрофата е причинена от водача на форда, който отнел предимство на движещия се насреща му голф.

Причините за пътнотранспортното произшествие се изясняват.

 You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: PomakNews /Помашки новини/
« Reply #294 on: October 27, 2012, 01:16 »

Убиецът на Али Шерифов на свобода срещу 12 000 лева гаранция

Окръжната прокуратура в Благоевград наложи 12 000 лева гаранция на обвинения за убийството на 38-годишния Али Шерифов от Кочан – Дафин Незиров от същото село.

Незиров, който прекара в следствения арест 5 дни, е платил голямата сума и се е прибрал в родното си село.

Наложената му мярка, с която си е купил свободата, обаче не го освобождава от отговорността за убийството и той ще бъде съден, след като станат готови резултатите от взетите проби от органите и тялото на Шерифов, отпечатъците и ДНК експертизата, които ще докажат и евентуална сексуална връзка между двамата, за която отдавна се говори в Кочан.

Въпреки че Незиров не е признал престъплението, а разпитаните над 50 местни жители не са посмели да дадат правдиви и доказващи истината показания, разследването продължава.

След освобождаването на Незиров от ареста хората в Кочан са притеснени. Те гадаят откъде обвиненият в убийство мъж е намерил толкова много пари, за да плати гаранцията си, след като цял живот е безработен и семейството му се издържа само със заплатата на неговата съпруга, която работи в обувен цех.

Принудил е двете си дъщери, които работят в чужбина, да му дадат парите, той иначе няма откъде да вземе такава сума. Откакто го помним, през деня спи, а нощно време играе комар и върши престъпления, коментират жители на Кочан.

Дафин Незиров е осъждан за побоища, включително и за такива, нанесени на самотника Али Шерифов, който вече не е между живите, твърдят в селото.

Както ИНФОМРЕЖА писа, на 16-и срещу 17-и октомври тялото на 38-годишния Али бе намерено в близост до селския площад в Кочан. При първоначалния оглед разследващите не откриха следи от насилие и първоначалните предположения бяха, че смъртта му е настъпила след прекомерна употреба на алкохол.

Още същият ден бе направена аутопсия на трупа на Шерифов. Съдебномедицинската експертиза доказа, че мъжът е бил убит, а като заподозрян за престъплението бе задържан Дафин Нез


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
  Сватба в Рибново - Без коментар!!! 
  Copyright © 2009 RIBNOVO.COM. All Rights Reserved.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
       
     ВИДЕО-РИБНОВО.-  You are not allowed to view links. Register or Login
    Вторник, 01 Януари 2013.

  Дядо Джамал от Рибново,  аллах рахметуллах /лека му пръст/   
   - Живота на Дядо Джамал премина в служене на Аллах и на България.
    ЧАСТ1. You are not allowed to view links. Register or Login
 
       Аго Джамал- за живота и Европата.

   Част2.
  You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Suleyman.45

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 357
"Po krasiv i byal"imaşe v moyata mladost takava pesen,kak sled letniyadıjd sveta stava po krasiv i po çist i po dobır.Tova video me nakara da se uverya oşte vednıj,çe razum i islyam vırvyat rıka za rıka.Uverih se oşte vednıj,çe tam kıdeto  se jivee v harmoniya s traditziite i s vyara v duşata ima i normalno ikonomiçesko sıştestvuvane.ALLAH vinagi podkrepya tezi koito se upovavat na NEGO.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Aбитуриенти от  село  Рибново от випуск 2013

30-те абитуриенти от гърменското село  Рибново от випуск 2013 отпразнуваха абитуриенския си бал в сърцето на Родопа планина- в хотелски комплес „Дъбраш” край село Сатовча.
Местните жители, до един, се събраха в двора на СОУ "Йордан Йовков", за да се порадват и да пожелаят здраве, късмет и попътен вятър на красивите момичета и момчета.
Завършилите средното си образование в редовна и самостоятелна форма на обучение випускници от гърменското село Рибново се простиха с училищното знаме, с учителите и с училището и се отправиха към незабравимия си абитуриенски бал.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42