Pomak.eu

Български => Хоби и Развлечения => Topic started by: Nazmi on August 27, 2009, 01:12

Title: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on August 27, 2009, 01:12
Мъдри мисли (http://www.youtube.com/watch?v=3_PRgdbIUvc#normal)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: samet_pomaka on August 27, 2009, 04:55
ctrahoten klip Nazmi bravo
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Rahmie on August 29, 2009, 19:16
Животът е...

Животът е.... (http://www.youtube.com/watch?v=uhDZ6_ONZyo&feature=related#normal)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on September 08, 2009, 10:17
  Реч на Стийв Джобс на 12 юни 2005 година по време на церемонията по дипломирането на випуск 2005 на Станфордския университет. П.С:- Видеоклипа на този текст е по надолу- V BOX7
           За мен е чест да бъда сред вас в деня на вашето дипломиране в един от най-известните университети в света. Аз така и не успях да завърша колеж. В интерес на истината, никога не съм бил на такава церемония толкова отблизо, колкото днес. Днес искам да ви разкажа три истории от своя живот. Това е всичко. Само три истории, нищо повече.
  Първата история се отнася за свързването на точките.  Прекъснах следването си в Рийдс Колидж още след първите 6 месеца, но след това останах като прекъснал студент още 18 месеца преди окончателно да напусна. Защо се махнах?                    
Това е започнало още преди да се родя. Биологичната ми майка е била млада, неомъжена студентка и тя решила да ме остави за осиновяване. Тя много искала да бъда осиновен от хора с висше образование и всичко било уредено след раждането да бъда осиновен от един адвокат и неговата съпруга. Само че, като съм се пръкнал и те решили в последния момент, че искат момиче. И така моите родители, които били в списъка на чакащите получили позвъняване посред нощ с въпроса: „Имаме едно извънредно бебе от мъжки пол - искате ли го?". Отговорът им бил: „Разбира се". Биологичната ми майка след това разбрала, че майка ми никога не е ходила в колеж, а баща ми даже не е завършил гимназия. Тя отказала да подпише финалните документи за осиновяване. Съгласила се чак след няколко месеца, когато родителите ми обещали, че аз ще отида в колеж някой ден.
И 17 години по-късно аз отидох в колеж. Но бях толкова наивен, че избрах колеж, който беше скъп почти колкото Станфорд и всички спестявания на моите родители от работническата класа отидоха за таксата ми за колеж. След шест месеца вече не виждах стойност в това. Нямах никаква представа какво искам да направя със живота си и не виждах как колежа ще ми помогне да намеря отговора. И ето, че похарчих всичките спестявания на родителите си. Затова реших да прекъсна и се надявах, че от всичко това ще излезе нещо добро. По онова време беше доста страшничко, но гледайки назад, това беше едно от най-добрите ми решения. В минутата, в която прекъснах вече можех да не посещавам редовните лекции, които не ми бяха интересни и да се запиша в други курсове, които изглеждаха интересни.
Не всичко беше розово. Нямах стая в общежитието, така че спях на пода в стаите на приятелите ми, връщах празни бутилки заради депозита от 5 цента и с тези пари си купувах храна и дори изминавах по 7 мили до другия край на града всяка съботна вечер, само за да получа свястно ядене в храма на Харе Кришна. Но ми харесваше. И голяма част от това, с което се сблъсках благодарение на своето любопитство и интуиция, по късно се оказа безценно.
Ще ви дам един пример. По онова време Рийд Колидж предлагаше може би най-добрия в цялата страна курс по калиграфия. В цялото студентско градче всеки плакат, всеки етикет, всяка табела бяха написани на ръка с красив шрифт. Понеже се водех прекъснал и не трябваше да посещавам задължителните лекции, реших да се запиша в курса по калиграфия и да се науча да правя това. Така научих какво са серифни и несерифни шрифтове, изучих разликата между разстоянието в различните буквени комбинации и всичко онова, което прави един надпис красив. Всичко това беше красиво, историческо, артистично по начин, който беше недостъпен за науката и аз бях запленен.
                 Нямаше и слаба надежда нещо от това да има практическо приложение в живота ми. Но след десет години, когато създавахме първият компютър Макинтош, всичко си дойде на мястото. И вградихме това в нашия Мак. Това беше първият компютър с красива типография. Ако не се бях записал в онзи курс в колежа, в Мак никога нямаше да притежава множество различни шрифта с пропорционално разстояние между буквите. И тъй като Уиндоус просто прекопира Мак, много е вероятно да липсваха и в който и да е персонален компютър. Ако не бях прекъснал, никога нямаше да се запиша в този курс и компютрите нямаше да имат сегашната си чудесна типография. Разбира се, беше невъзможно да се свържат точките по времето когато бях в колежа. Но гледайки назад, десет години по-късно всичко изглежда кристално ясно.
 Ще повторя: не можете да свържете точките гледайки напред в бъдещето. Това може да стане само с поглед назад. Затова трябва да вярвате, че точките някак си ще се свържат в бъдещето ви. Трябва да вярвате в нещо - вътрешен глас, съдба, карма, каквото и да е. Този подход никога не ме е подвеждал и това е, което направи живота ми такъв, какъвто е.
                                                                                                                                             Втората ми история е за любовта и загубата.                                                                                                    Аз бях късметлия - на ранен етап от живота си разбрах какво обичам да правя. Воз и аз създадохме Епъл в гаража на родителите ми когато бях на 20. Работихме здраво и за 10 години Епъл се разрасна от нас двамата в един гараж до 2-милиардна компания с над 4000 служители. Година преди това бяхме пуснали на пазара най-доброто си произведение - Макинтош - и аз току-що бях навършил 30.И тогава ме уволниха. Как може да те уволнят от компания, която си създал? Ами, тъй като Епъл се разрастваше, ние наехме на работа човек, който аз смятах за много талантлив, за да управляваме заедно компанията и първата година нещата вървяха добре. Но после нашите възгледи за бъдещето започнаха да се разминават и накрая се скарахме. Когато това се случи, бордът на директорите застана на негова страна. Така на 30-годишна възраст аз бях уволнен. И то доста публично. Фокусът на моя съзнателен живот си беше отишъл и това направо ме разби.
В продължение на няколко месеца не знаех с какво да се захвана. Чувствах, че съм разочаровал предишното поколение предприемачи, че съм изпуснал щафетата, която ми е била предадена за да я продължа. Срещнах се с Дейвид Пакард и Боб Нойс и се опитах да им се извиня за това, че прецаках нещата. Бях се провалил публично и дори мислех да напусна долината. Но бавно осъзнах, че все още обичам това, което правя. Обратът на събитията в Епъл не беше променил ни най-малко това. Бях отхвърлен, но все още бях влюбен. И така реших да започна отначало.
Тогава не го осъзнавах, но уволнението ми от Епъл беше най-доброто, което можеше да ми се случи. Бремето на успеха беше заместено от лекотата на това да си отново начинаещ, да си по-малко уверен в каквото и да е. Това ми даде свободата да навляза в един от най-творческите периоди от живота си.
През следващите пет години създадох компания, наречена NeХТ, друга компания с името Рixar, и се влюбих в една невероятна жена, която ми стана и съпруга. Рixar създаде първия в света филм с изцяло компютърна анимация - „Играта на играчките" - и днес е най-успешното анимационно студио на света. В забележителна поредица от събития, Епъл закупиха NeХТ, аз се завърнах в Епъл и технологията, която бяхме създали в NeХТ е в сърцевината на сегашното възраждане на Епъл. А Лорийн и аз създадохме прекрасно семейство.
Уверен съм, че нищо от това нямаше да се случи ако не бяха ме уволнили от Епъл. Лекарството беше горчиво, но предполагам, че пациента се нуждаеше от него. Понякога животът те удря с тухла по главата. Не губете вяра! Убеден съм, че любовта към това, което правя беше причината да продължа напред. Трябва да разберете в какво сте влюбени. И това се отнася не само за работата ви, но и за личния ви живот.
Работата обхваща значителна част от живота ви и затова единствения начин да сте наистина доволни е да правите нещо, което смятате за значимо. А единственият начин делата ви да са значими е да сте влюбени в това, което правите. Ако още не сте го намерили — продължете да търсите! Не се отказвайте! Сърцето ще ви подскаже когато сте го открили. И като всяка страхотна връзка, тази също ще стане още по-добра с времето. Така че, търсете докато го откриете. Не се отказвайте!
                                                                                                                                                       Третата ми история е за смъртта.   Когато бях на 17, прочетох една мисъл, която гласеше следното: „Ако живеете всеки свой ден сякаш е последният ви - един ден със сигурност ще се окажете прави!". Тази мисъл ме впечатли силно и от тогава вече 33 години всяка сутрин се поглеждам в огледалото и се питам: „Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да направя това, което се каня да направя сега?". И когато няколко дни подред отговорът е „Не", аз знам че нещо трябва да променя.
Да си припомням, че скоро няма да съм между живите е най-важното средство, което ми помага да взема големите решения в живота си. Защото почти всичко друго - всички вътрешни очаквания, пялата гордост, целия страх от излагане или провал - тези неща просто се строполяват пред лицето на смъртта и остава единствено истински важното. Да помниш, че си смъртен е най-добрият начин, който аз знам, за да се избегне капана на представата, че има какво да загубиш. Вече си гол. Няма причина да не следваш сърцето си.
                      Преди около година ми откриха рак. В 7.30 ч. сутринта ми направиха скенер, на който ясно личеше тумора в панкреаса ми. Аз дори не знаех какво е панкреас! Лекарят ми каза, че почти със сигурност този тумор е от нелечимия тип и че ми остават от 3 до 6 месеца живот. Моят доктор ме посъветва да си отида вкъщи и да си стегна нещата, което е лекарският код за „Подготви се да умреш". Това означава само за няколко месеца да кажеш на децата си всичко онова, за което си смятал, че имаш на разположение поне 10 години. Означава също да си подредиш делата така, че да улесниш семейството си максимално. Означава да си вземеш сбогом.
                                                                                                Живях с тази диагноза през целия ден. По-късно същата вечер ми направиха биопсия, вкараха ендоскоп в гърлото ми, през стомаха, чак до вътрешностите ми, боцнаха с една игла панкреаса ми и взеха няколко клетки от тумора. Аз съм бил под упойка, но жена ми, която присъстваше, ми разказа, че когато погледнали клетките под микроскоп лекарите се разплакали, защото се оказало, че това било много рядка форма на рак на панкреаса, която е лечима чрез операция. Бях опериран и сега съм добре.
                Тогава бях най-близо до смъртта и се надявам това да си остане така поне за няколко десетилетия напред. Тъй като съм го преживял, сега мога да ви говоря за това с малко по-голяма увереност, отколкото когато смъртта беше само интелектуална концепция.
               На никой не му се мре! Дори хората, които искат да отидат в рая не искат да умират, за да стигнат там. И все пак, всички ни чака една и съща участ. Никой не се е отървал. И така е правилно, защото Смъртта най-вероятно е единственото най-добро изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. Тя прочиства старото, за да даде път на новото. Сега вие сте новото, но някой ден, не чак толкова далеч, вие също ще остареете и ще бъдете отстранени от пътя.
                                                               Съжалявам, че драматизирам, но това е истината.
                Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете чужд живот! Не влизайте в капана на догмата да живеете според очакванията на другите! Не позволявайте чуждите мнения да заглушат вашия собствен вътрешен глас! А най-важното е да следвате сърцето си и своята интуиция. Те някак си вече знаят какви всъщност искате да станете. Всичко друго е второстепенно.
                Когато бях млад излизаше списание, наречено „Световен каталог", което беше нещо като библия за моето поколение. Беше създадено недалеч от тук, в Менло Парк, от един приятел на име Стюърт Бранд, който вдъхваше на списанието своето поетично вдъхновение. Това беше в края на 60-те, когато все още нямаше компютри или предпечатна подготовка, така че всичко се правеше с пишеща машина, ножици и полароидни снимки. Беше нещо като хартиен вариант на Гугъл, 35 години преди появяването на самия Гугъл. Беше идеалистично и бъкаше от съвети и велики идеи.
                        Стюърт и неговия екип успяха да издадат няколко броя на списанието и когато времето му отмина, те подготвиха своя последен брой. Беше в средата на 70-те, а аз бях на вашата възраст. На задната корица имаше снимка на селски път в ранно утро, същия който можете сами да видите ако се осмелите да тръгнете на автостоп. Най-отдолу беше написано: „Останете си гладни! Останете си глупави!". Това беше тяхното послание на сбогуване. Останете си гладни! Останете си глупави!

                            
И аз винаги съм си пожелавал същото. И сега, когато се дипломирате и започвате отначало, аз ви пожелавам същото.
Благодаря ви много.
                    
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on September 08, 2009, 10:21
Ето и видеоклипа към написаното по горе!                                                                                                                                            http://vbox7.com/play:2226528b (http://vbox7.com/play:2226528b)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: ficinka on September 08, 2009, 19:10
Глупаво е да правиш планове за цял живот ,когато неси господар дори на утрешният  си ден.Ако искаш да се почувстваш богат , просто преброй всичките свои неща които неси купил с пари.Доброто направено тайно се възнаграждава явно.Добрите хора имат ключ към душите на хората. ;)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Kaplan on September 08, 2009, 19:58
ei tova e mnogo vqrno.`` Ako iskash da se po4ustva6 bogat prebroi ne6tata okolo teb koito ne si kupil s pari``.Blagodarq za nai-mydrata misal tuk-FICINKA
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Rahmie on September 22, 2009, 15:45
Научих

Научих (http://www.youtube.com/watch?v=0zCcuQP9708&NR=1&feature=fvwp#normal)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: @xmet on September 22, 2009, 16:03
Сбъдни мечтите! (http://www.youtube.com/watch?v=9TbzX2eVBjg&feature=related#normal)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Rahmie on September 23, 2009, 14:57
Mnogo krasiv klip za mechtite Ahmed... :)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Rahmie on September 23, 2009, 15:09
Malko i na Turski

Her rüzgâr savuracak bir toz bulur.

Her hayal yaşanacak bir can bulur...

Her düş gerçekleşecek bir umut bulur...

Kolay bulunmayan tek şey güzel bir dostluktur...
 

Zengin; çok mala sahip olana denmez, zengin kalbi olana denir.

Kalp zenginliğinden mahrum olan kimse, ne kadar geniş servete sahip olursa olsun yine fakirdir.

Tamamı ve hırsı sebebiyle de halk nazarında hakirdir.

Kalbi zengin olan kimse de ne kadar fakir olsa herkesin nazarında muhteremdir

Paylaşacak dostlarınız yoksa iyi şeylere sahip olmanın bir zevki yoktur 

Dost dediğin, sevilecek biri olmadığı zamanlarda bile  seni sevmeli.


Sarılacak biri olmadığı zamanlarda bile sana sarılmalı, dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanmalı,dost dediğin fanatik olmalı,bütün dünya seni üzdüğünde bile sana moral vermeli,güzel haberler aldığında seninle dans etmeli ve ağladığında seninle ağlamalı, ama hepsinden daha çok, dost matematiksel olmalı!

Sevinci çarpmalı,

Üzüntüyü bölmeli,

Geçmişi çıkartmalı,

Yarını toplamalı...

Kalbinin derinliklerindeki ihtiyacı hesaplamalı

Ve her zaman bütün parçalardan daha büyük olmalı

Sevgiye herzaman yeri olan yüreği kocaman dostlara...
 

(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg3.imageshack.us%2Fimg3%2F7290%2Funikot.jpg&hash=a0c4b738fb22fb958cf8faa22d14b8a5)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: rhodop_girl on September 24, 2009, 21:15
Да простиш ..... (http://vbox7.com/play:b5a599de)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Aleyna on September 29, 2009, 22:14
Истинските Неща

http://openvideo.dailymotion.com/related/x5napv/video/x5nqou_yyyyyyyyyy-yyyy_music (http://openvideo.dailymotion.com/related/x5napv/video/x5nqou_yyyyyyyyyy-yyyy_music)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on October 22, 2009, 12:06
Приятелство!!! (http://www.youtube.com/watch?v=l02nb6CnjGg&feature=related#normal)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Hat on October 22, 2009, 14:21
Ей хора супер сте тези неща които сте качили тука понякога и да искаш да ги прочетеш неможеш,защото на човек му трябва специалнно настроение,за да трьгне да ги тьрси и чете,а още по специално,за да размишлява над тях.Ето нещо и от мен което сам чул от стари помаци :
Не питай старило ами питай Патило
Не мошеш да вземеш десет,ако не дадеш девет
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Беглик on November 12, 2009, 12:00
Leyla, ето малко по-различен вариант на третата поговорка: Ако ще ме рита кон, барем да е ат.
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Amina on November 14, 2009, 19:58
Научих ...

Научих -
че не можеш да накараш някой да те обича.
Можеш само да бъдеш някой,
който може да бъде обичан.
Останалото зависи от другия.

Научих -
че без значение колко те е грижа,
на някои хора просто не им пука.

Научих -
че отнема години да изградиш доверие,
и само секунди да го разрушиш.

Научих -
че не е важно какво имаш в живота си,
важното е кого имаш в живота си.

Научих -
че можеш да разчиташ на обаянието си
около петнайсет минути.
След това е по-добре да знаеш нещо.

Научих -
че не трябва да сравняваш себе си
с най-доброто, което другите могат да направят,
а с най-доброто което ти можеш да направиш.

Научих -
че не е важно какво се случва с хората
Важното е какво правят те по въпроса.

Научих -
че за секунда можеш да извършиш нещо,
заради което ще те боли цял живот.

Научих -
че колкото и прецизно да режеш,
винаги ще има две страни.

Научих -
че отнема много време,
да станеш човека който искаш да бъдеш.

Научих -
че е много по-лесно
да реагираш вместо да помислиш.

Научих -
че трябва винаги да се разделяш
с тези, които обичаш с думи на любов.
Може пък това да е последният път, когато се виждате.

Научих -
че можеш да продължиш напред
дълго, след като си решил че повече не можеш.

Научих -
че сме отговорни за това, което правим
независимо какво чувстваме.

Научих -
че или контролираш отношението си към хората
или то те контролира.

Научих -
че независимо колко страстна и буйна
е една връзка отначало,
страстта отминава и добре би било да има
нещо друго да заеме мястото й.

Научих -
че герои са хората,
които правят това, което трябва се направи,
когато трябва да се направи
независимо от последствията.

Научих -
че да се научиш да прощаваш изисква практика.

Научих -
че има хора които искрено обичат,
но просто не знаят как да го покажат.

Научих -
че парите са калпав начин да си мериш успеха.

Научих -
че с най-добрия си приятел можем да правим всичко
или пък нищо и пак да си изкарваме страхотно.

Научих -
че понякога хората, които очакваш
да те ритнат докато си на земята,
ще бъдат тези, които ще ти помогнат да станеш пак.

Научих -
че понякога, когато сме ядосани
имаме право да бъдем ядосани,
но това не ни дава право
да бъдем жестоки.

Научих -
че истинското приятелство продължава да расте
дори през големи разстояния.
Същото се отнася и за истинската любов.

Научих -
че понеже някой не те обича
по начина, по който ти искаш да те обича,
това не означава
че не те обича с цялото си сърце.

Научих -
че зрелостта много повече зависи
от това какъв опит си придобил
и какво си научил от него,
и много по-малко
от това колко рожденни дни си празнувал.

Научих -
че никога не трябва да казваш на дете
че мечтите му са невъзможни или странни.
Малко неща са по-унизителни, а и каква
трагедия би било, ако ти повярват.

Научих -
че семейството ти няма винаги
да те подкрепя. Може да изглежда странно,
но хора, с които не си роднина
могат да се грижат за теб и да те обичат
и да те научат отново да вярваш на хората.
Семействата не са биологични.

Научих -
че колкото и добър приятел да ти е някой,
той ще те наранява
от време на време
и трябва да му прощаваш за това.

Научих -
че не винаги е достатъчно
да ти простят другите.
Понякога трява да се научиш
ти самият да си прощаваш.

Научих -
че независимо колко лошо
ти е разбито сърцето,
света не спира заради мъката ти.

Научих -
че произхода и обстоятелствата
може да са повлияли на това кои сме,
но не са отговорни за това кои ще станем.

Научих -
че понякога когато приятелите ми се карат,
се налага да взема страна
дори и да не искам.

Научих -
че само защото двама човека се карат
не значи, че не се обичат.
И че само защото не се карат,
не значи че се обичат.

Научих -
че понякога трябва да поставиш човека
преди неговите действия.

Научих -
че няма нужда да променяме приятелите си,
ако разберем че приятелите се променят.

Научих -
че не трябва да бъдем толкова
настоятелни, да открием някоя тайна.
Тя може да промени живота ни завинаги.

Научих -
че двама човека могат да
гледат едно и също нещо,
а да виждат нещо съвсем различно.

Научих -
че колкото и да се опитваш да защитиш
децата си, все нещо ще ги нарани
и това ще нарани и теб.

Научих -
че има много начини да се влюбиш
и да останеш влюбен.

Научих -
че независимо от последствията,
тези които са честни със себе си
стигат по-далеч в живота.

Научих -
че независимо колко приятели имаш,
ако ти си тяхната опора,
ще се чувстваш самотен и изгубен,
когато те са ти най-нужни.

Научих -
че живота ти може да бъде променен
за часове, от хора
които дори не те познават.

Научих -
че дори, когато мислиш,
че нямаш какво повече да дадеш,
когато приятел повика за помощ,
ти ще намериш сили да помогнеш.

Научих -
че писането, както и говоренето,
може да облекчи емоционалната болка.

Научих -
че парадигмата в която живеем,
не е всичко, което ни е предложено.

Научих -
че заслугите на стената
не ни правят почтени човешки същества.

Научих -
че хората, на които държиш най-много в живота
ти биват отнети твърде рано.

Научих -
че, въпреки че думата "любов",
може да има много различни значения,
тя губи стойност, когато се употребява прекомерно.

Научих -
че е трудно да се определи
къде да се тегли чертата,
между това, да бъдеш добър и
да не нараниш хората,
и това да защитаваш, това в което вярваш!

http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=79 (http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=79)


Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Azi-2000. on November 15, 2009, 02:08
Anytime you need a friend - Mariah Carey (http://www.youtube.com/watch?v=2Q07Pla-7NE&feature=related#normal)
Title: Re:Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on December 06, 2009, 15:03
Lili Ivanova - Za tebe biah (http://www.youtube.com/watch?v=aUZBu3Msm5o&feature=related#)
Title: Re:Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on December 10, 2009, 18:25
Мъдри Мисли (http://www.dailymotion.com/video/x8jhy8)
Title: Re:Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: rhodop_girl on December 10, 2009, 19:13
Една от любимите ми сентенции...

Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.
Title: Re:Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: mustafa_b on December 10, 2009, 19:21
Ако искаш да нахраниш бедняка за един ден дай му една риба, ако искаш да е сит за два дни - дай му две риби. А ако искаш да е нахранен за цял живот - научи го сам да лови риба.
Title: Re:Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: @xmet on December 10, 2009, 22:38
Тъй като виждаме това което се отразява,
а вярваме натова което виждаме,то
животът ни зависи от този който ни
 осветява пътя.
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Rahmie on December 11, 2009, 14:28
Дори да обиколим света в търсене на красотата, не я ли носим в себе си, не ще я открием.  Ралф Емърсън
Title: Re:Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Leyla on December 15, 2009, 14:42
Малки поуки за Живота които може да са Ви от полза (http://vbox7.com/play:1c715ad9)
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Hat on January 05, 2010, 11:42
http://bg.netlog.com/go/explore/videos/videoid=bg-172636 (http://bg.netlog.com/go/explore/videos/videoid=bg-172636)
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on January 10, 2010, 00:45
Към себе си - Дамян Дамянов (http://www.youtube.com/watch?v=-URmgQsFNuI&feature=related#)   Истината за Емигрантите в текста на песента - Емилия.
Emiliq - Chujbina chujda.mpg (http://www.youtube.com/watch?v=GzJI15P-3yY&feature=related#)
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on February 16, 2010, 04:27
 http://www.youtube.com/watch?v=HEY_zDT7aR4#lq-lq2-hq (http://www.youtube.com/watch?v=HEY_zDT7aR4#lq-lq2-hq)

                   Планината
Аз дадох моя селям на планината
И отпих от нейния извор
Разходих се по повърхността й
А всичко бе като на сън!

Но планината също е вярваща
Затова аз я чувствам като мой приятел
И когато Не искам това никога да свършва.
се изкачвам по нейните върхове.

        Припев:
О,Аллах! О, Аллах!

Няма друго божество освен Аллах!

Ние трябва да бъдем като планината
Тя никога не се оплаква
Ние трябва да бъдем като планината
Тя възхвалява Бог и никога не се оплаква
Ние трябва да бъдем като планината,
като планината!

Аз дадох моя селям на планината
Преминах през ветрове и сняг
Нещо задържаше очите ми към небето
И не исках това никога да свършва

Но планината също е вярваща
Затова аз я чувствам като мой приятел
И когато се изкачвам по нейните върхове
Не искам това никога да свършва.

    Възхвалата да бъде за Аллах!        
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: isa71 on February 16, 2010, 15:12
УСМИХНИ СЕ НА ЖИВОТА


Когато се събудиш от сън, усмихни се и благодари на Аллах, че си запазен…

Усмихни се, когато видиш родителите си пред теб…

Има много хора, които са лишени от блаженството на родителите ...

Когато тръгваш на работа, усмихни се, защото някои нямат работа…

Когато си спомниш за някои преминали напрежения, усмихни се, защото те са отминали и няма да се случат вече, ако Всемилостивия не е пожелал...

Когато минеш през труден момент, усмихни се, защото просто имаш Велик Господар към когото можеш да обърнеш по всяко време...

„О, да, при споменаването на Аллах сърцата се успокояват.” / 13:28 /

Когато се провалиш в някое начинание, усмихни се - достатъчна ти е честа за опита.

Когато някой близък до теб човек те нарани, усмихни се, защото има много хора, които се опитват да излекуват раните ти.

Ако някой до теб ти навреди, ти се усмихни, защото с помощта на Аллах никога и никого не си накърнявал...

Когато разбереш, че някой от хората не те обича, усмихни се, защото има много хора, които те обичат и ти желаят щастие.

И не забравяй!!!

Ти си господаря на живота си и ти си този, който го живее, затова с твоето желание се опитай да го направиш един малък и щастлив рай!

И с твоето желание може да го почерниш и изпълниш с мъки...

Все още имаш право на избор.

Усмихни се, защото имаш правилния избор...
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on February 18, 2010, 18:12
   http://www.dailymotion.com/lang/bg/video/x8qje9_ako-mojeh_music (http://www.dailymotion.com/lang/bg/video/x8qje9_ako-mojeh_music)   
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on April 09, 2010, 02:33
               Мълчанието – общуване по друг начин .  

Да замълчим понякога е ценно: така истински можем да чуем какво казва другият. Така можем да се потопим в хармонията помежду ни, без да става необходимо да запълваме тишината с думи. Така можем да усетим емоциите на другия и да ги преживеем заедно с него. Мълчанието обаче крие рискове.

Сейджан Али.


Общуването е един от начините за комуникация между хората. Доброто, обмислено говорене изгражда добри мисли за говорещия. Безспирното говорене, без да се обмислят казаните неща, вместо добро допринася само вреда. Това е изразено много ясно в поговорката: “Слушай повторно, говори веднъж!”
Изкуството да се слуша е почти равностойно на изкуството да се говори. В някои случаи е нужно да се замълчи, вместо да се говори. Говоренето на неща, в които не сме сигурни, излага на показ нашето невежество и ще ни злепостави пред другите. Всеки трябва да умее да замълчи, когато това е нужно. Както се казва: “Не говори винаги, каквото знаеш, но знай винаги какво говориш” (Клавдий)

.
Мълчанието е приятел, който никога няма да ни предаде. Понякога човек има да каже много неща, но не може да го направи. Вярва, че ако каже нещата, които мисли, те ще изтекат от ръцете му. Това всъщност става най-голямата пречка да говори. Рискът да загуби, когато не замълчи, е бил заплаха за много хора. Когато човек се замисля за риска, решава да мълчи. Но какво значение има това? Това, от което се страхува, че ще бъде лишен, протича лекичко от ръцете му пред неговите очи. Загубва го, не знае това. Времето лети, а той осъзнава, че го е загубил, защото е решил да не говори. Тогава го боли още повече. Следва още едно “Де да бях”, което не се изтрива от страниците на живота. “Де да бях го казал”, си повтаря той дълго време. Но кое е по-лесно да преживее човек - да живее със съжаленията или да знае, че го е загубил, защото не е замълчал. Кое е по-трудно: да замълчиш или да говориш?

Човек не знае кое от двете неща ще го лиши от това, което се страхува. Не знае кое е по-лесно. Понякога може да загуби, когато е замълчал, а друг път - когато е казал това, което е мислил или направил. Но защо тогава човек избира да замълчи? От страх, че ще загуби, или от страх, че ще се злепостави пред другите?
Но нека не забравяме съжаленията след постъпките си. Ако е по-лесно да добавим още едно “Де да бях” в страниците на живота ни, нека още сега замълчим и добавим още едно “Де да бях”...  Нека не се заблуждаваме - мълчанието говори! То е общуване по друг начин.
Да замълчим понякога е ценно: така истински можем да чуем какво казва другият. Така можем да се потопим в хармонията помежду ни, без да става необходимо да запълваме тишината с думи. Така можем да усетим емоциите на другия и да ги преживеем заедно с него. Мълчанието обаче крие рискове. Понякога е нужно да затворим очи, за да видим повече неща; да отидем, за да можем да се върнем назад; да замълчим понякога, за да можем да говорим; да запушим уши, за да чуваме безспир; да заспим, за да можем да се събудим; да умрем, за да можем да се възродим; да загубим, за да намерим отново и да обичаме до смърт това, което сме открили...

 Ако словото е сребро, то мълчанието е злато!

“Мълчанието е злато”, казват старите хора. По-добре е да се говори малко, но на място, а думите да тежат със смисъла си, отколкото да се бъбрят неуморно несъществени неща. Истината подхожда само на хора, които имат сила и характер да я приемат. Но има и хора, които умират да чуят само това, което им е удобно, но не и истината. Пред такива хора няма смисъл да се хвърлят думи във въздуха. Премълчаването понякога е по-добър съдия. “Ако знаеш, говори и хората да вземат поуки от теб. Но ако не знаеш, замълчи и хората да си помислят, че си знаещ”, гласи една мъдра мисъл.

Ако ни се предостави възможността да замълчим, колко много неща бихме казали, осъзнавайки всъщност, че разговаряме със самия себе си. “Ако словото е сребро, то мълчанието е злато!”, се казва в една известна поговорка.

Всеки трябва да си признае, че невинаги има смелостта да кажа истината в очите. Но истината, разбира се, рано или късно, излиза наяве. Затова - да признаеш открито голата истина на другите - не трябва да е чак такъв голям проблем.

Съдбата на говорещия,

когато не му е време

В едно блато живеели заедно две гъски и една жаба.
Един ден водата на блатото започнала да намалява, а блатото да изсъхва. Те решили да се преместят в друго блато.
 Гъските мислели дълго време как да пренесат с тях и жабата. Хрумнала им следната идея. Решили да я пренесат, като вземат една пръчка в краката си, а жабата я захапе с уста. Направили така, както замислили.
Когато летели във въздуха, другите жаби се присмели на жабата, захапала пръчката. Тя не можала да издържи и изрекла: “Врак!” С отварянето на устата си тя се намерила на земята. Така претърпяла наказанието за постъпката си.

05 April 2010, Monday  в-к" Заман.

                 От мен!


Мъдри мисли (http://www.youtube.com/watch?v=3_PRgdbIUvc&feature=player_embedded#)

                                          
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on April 21, 2010, 13:59
Думи на надежда (http://www.youtube.com/watch?v=TW5lQzgbmp8#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on April 24, 2010, 05:03
  Силните ( H Q ) (http://www.youtube.com/watch?v=8zdHtcFMO-w&feature=related#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on May 15, 2010, 10:34
(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fvdyhnovenie.hemuz.org%2Fimages%2Fstories%2Fpogovorki%2Fpogovorki-ako-iskash-da-vzemash-nauchi-se-da-davash.jpg&hash=2d19d1b1896c228f32f7d779986e2528)
(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fvdyhnovenie.hemuz.org%2Fimages%2Fstories%2Fpogovorki%2Fpogovorki-izprvo-posey-posle-pozhni.jpg&hash=3b2db2229c045e29bd00e7a0bc3c795e)
(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fvdyhnovenie.hemuz.org%2Fimages%2Fstories%2Fmisli-2%2Ftova-koeto-se-podrazbira-stava-oshte-po-jsno-kato-se-kaze.jpg&hash=ee1203c79a28950af9d2e9abf3c3f035)
(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fvdyhnovenie.hemuz.org%2Fimages%2Fstories%2Fpogovorki%2Fgladna-mechka-horo-ne-igrae-no-i-prejalata-si-trae.jpg&hash=b1f87ce0e64efe46fbe6490cf7cd97da)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on May 15, 2010, 14:24
 
  Стремеж за връщане (Return to struggle) (http://www.youtube.com/watch?v=imzBBec5550&feature=related#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on May 19, 2010, 09:50
1.Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
2.Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят. Бъртранд Ръсел
3.Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи. Джон Максуел
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on June 19, 2010, 02:44
        Може би... е добре да се замислим

                Може би... сме обречени да срещаме грешните хора преди да срещнем правилните, за да можем когато срещнем точния човек да знаем как да бъдем благодарни за този подарък.

Може би... когато се затваря вратата на щастието, се отваря друга; но често ние гледаме толкова дълго към затворената врата, че изобщо не виждаме новата, която е отворена специално за нас.

Може би... е истина, че не знаем какво притежаваме докато не го загубим, но също така е истина, че не знаем какво ще ни липсва, докато то не си отиде.

Може би... най-светлото бъдеще винаги се базира на добре забравеното минало. В крайна сметка не можем да продължим успешно живота си, докато не се освободим от миналите си грешки, провали и душевни мъки.

Може би... трябва да мечтаем за това, за което искаме да мечтаем; да отидем там, където искаме да отидем; да бъдем такива, каквито искаме да бъдем, защото имаме само един шанс в този живот да направим всички неща, за които мечтаем и желаем.

Може би... има моменти в живота когато някой ни липсва - родител, съпруг, приятел, дете - толкова много, че искаме да ги вземем от сънищата си и да ги прегърнем наистина; така че когато те са около нас нека ги оценяваме повече.

Може би... трябва винаги да се стремим да се поставяме на мястото на другия. Ако усещаме, че нещо може да ни нарани, то вероятно би наранило и другите хора.

Може би... трябва да се опитваме да живеем живота си пълноценно, защото като сме се раждали сме плакали, а всички останали са се усмихвали, но когато умрем можем да бъдем единствените, които се усмихваме, а всички останали да плачат.

Може би... трябва да изпратим това послание на хората, които означават нещо да нас; на тези, които са се докоснали до нас; на тези, които могат да ни разсмеят когато имаме нужда от това; на тези, които ни карат да виждаме нещата от хубавата им страна, когато сме най-отчаяни; и на всички онези, които искаме да знаят, че оценяваме тях и тяхното приятелство.
                                                                                      от Джон Кехоу!


                     http://www.youtube.com/watch?v=UzQN6QcuWZg&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=UzQN6QcuWZg&feature=player_embedded#)!                                                                       

Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on June 19, 2010, 14:16
Steven Wright - Да откраднеш идея от един е плагиатство. Да откраднеш от много е проучване.

Dave Attell - Ако някога се напиете и припаднете…това аз наричам “пътуване във времето”

Steven Wright - Всички имат фотографска памет. Някои обаче нямат филм (флаш карта).

 :D
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: ficinka on June 24, 2010, 01:04

Когато често се срещаме с дадени хора, те стават част от живота ни. И като
станат част от живота ни, започват да се опитват да го променят. И се сърдят,
когато не правим това, което те изискват от нас. Понеже всеки си мисли, че знае
как другият трябва да живее живота си, но всъщност никой не знае как трябва да
живее своя собствен. 

 
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: ficinka on June 24, 2010, 02:19
Шестте грешки на човека

1. Заблудата, че личният напредък

се постига чрез потъпкване на другите.

2. Склонността да се тревожим за неща,

които не могат да бъдат променени или поправени.

3. Твърдението, че нещо е невъзможно,

защото ние не сме способни да го направим.

4. Отказът да оставим настрана

дребнавите си предпочитания.

5. Пренебрежението към развитието

и усъвършенстването на духа и липсата

на навика да четем и да учим.

6. Опитите да натрапваме на другите

своите убеждения и своя начин на живот.

Марк Тулий Цицерон

Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Leyla on June 26, 2010, 16:40
"Ne se cheshi tam- deto ne te sarbi"
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on June 27, 2010, 01:56
                 Да бъдеш Човек НЕ е лесно !
    Да бъдеш човек не е лесно (Being human isn't easy) (http://www.youtube.com/watch?v=d251IitgoGc&feature=related#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Rahmie on August 03, 2010, 10:04
Kichka Bodurova - Ja, kaji mi ptico bjala (http://www.youtube.com/watch?v=R2coYolzj8I&feature=related#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: RedJI86 on August 04, 2010, 16:27
"Приложете любовта в живота си, според своето дълбоко вътрешно разбиране, без да се съобразявате с това, което хората мислят по този въпрос, и без да налагате своето разбиране на другите."


"Не питайте никого: „Ти обичаш ли ме?". Щом питате, всичко ще изгубите. Кой как ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. Как ние обичаме, това е наша работа. Престъпление е човек да изисква от някого да не обича друг."
Петър Дънов
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on August 19, 2010, 11:51
"Иронията е оскърбление, облечено в дрехите на комплимент."
                                        Е.Уипъл

"Както няма риба без кости, така и няма хора без недостатъци"
                                       М.Лаутер

"Една лъжа, вмъкнала се между истините, ги прави винаги съмнителни"
                                       П.Боаст

"От двама спорещи се горещи повече този, който е неправ"
                                      Гьоте

"За онези, които не могат да се обличат, са създадени модите"
                                К.Станиславски

"В приятелството има повече любов, отколкото в самата нея"
                                     А.Чехов

"Оръжието на слабия е оплакването"
                            Арабска мъдрост

"Само мъжът, уважаващ жената, може да се раздели с нея, без да я унижава"
                                        С.Моъм

"Жени, които се целуват, приличат на боксьори, които се ръкуват"
                                        Х.Менкен

"Най-мощната водна сила на света са женските сълзи"
                                     Дж.Морли
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on October 11, 2010, 13:58
          Реалноста в живота!  
 Вчера е отминало,днес сме живи,утре не знаем .....!!!

Yesterday - Mantovani Orchestra (http://www.youtube.com/watch?v=oW2SDwSJrLg#ws)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on October 28, 2010, 04:49
    Защо се случват лоши неща на добрите хора?
 
     В-к Заман.   

 Преди близо десетилетие претърпях травма, която ме лиши завинаги от възможността да използвам почти осемдесет процента от тялото си; в резултат на това съм прикован на инвалидна количка. Отровната стрела на нещастието, което ме сполетя, сякаш беше крайно безмилостна - особено като се има предвид факта, че бях само на 20, силен и способен почти на всичко. Отведнъж се парализирах от средата на гръдния кош надолу, оставяйки ме тя с белега на непълна квадриплегия [парализа на четирите крайника]. Питам се: „Бях ли добър човек, преди да ме сполети тази беда? Да, достатъчно добър бях. А сега по-добър ли съм? Несъмнено.” Дали това беше божествена намеса или случайният ход на природата, предизвикан от действията ми - за миг започна все по-малко да има значение. И както си лежах в болницата, думите на Хариет Бичър Стоу [1811-1896; американска писателка] отекнаха в съзнанието ми: „Никога не се отказвай, защото точно тук и сега приливът ще се върне.” Наистина приливът се върна, а ужасното ми положение се превърна в едно светло ново начало.

В повечето от нас се намира една по-добра личност, скрита зад образа на лош или равнодушен човек; още повече, че при мен (защо се случват лоши неща на добрите хора) нещата не стояха, нито стоят по този начин, понеже сам избрах да бъде така, просто като разбрах, че това, което можеше да се интерпретира като лошо всъщност се оказа добро, маскирано като лошо, и това промени живота ми в по-добра насока. Смятайки за жестоко нещо дадена злополука в нечий живот и измъчвайки се непрекъснато от това, ние разпалваме „лошавината” в нея; несъзнателно се заливаме с негативизъм и оттук се поражда ново нещастие; скърбим за това колко добри хора сме били, като забравяме, че все още можем да бъдем; и накрая престъпно сипем ругатни върху Бог, света или върху най-близките си хора. Ако приемем изпитанието, ако приемем травмата и ако приемем болката - с мисълта, че скоро всичко ще отмине и ще изчезне, толкова по-скоро ще можем да започнем да се съвземаме и да се върнем в пътя на живота.

        Съдба!

  Да не забравяме, че нещастията и бедите, които се проявяват в живота ни, непременно ще са от всякакво естество; не всички, които са повалени, някога ще се изправят пак. Несъмнено някои ще си отидат от този свят, а съдбата - тази непостоянна сила, неподатлива на нито един от опитите да бъде контролирана - ще действа според своите си предписания, точно както сълзите на човечеството я отминават като вълни на самотно море...

Преди много време Софокъл се е изказал за съдбата: „Ужасна е загадъчната сила на съдбата - не можеш се избави от нея с имане или чрез война, посредством укрепен град или в мрака, кораби, удряни от вълни.” Действително съдбата може да бъде както противна, така и блага, подобно на времето. Деспотичната особеност, приписвана на съдбата, е нейната непроменяемост. Редно ли е съдбата да се изпречва по неблагоприятен начин срещу един великодушен човек (защо се случват лоши неща на добрите хора), това може да се тълкува като негов лош късмет или като нещо оскърбително и несправедливо. Но това толкова ли е просто? Хората притежават собствена деспотична черта - неблагоразумието. Една хипотеза, неспомената до този момент, е тази, в която благодетелните хора са отговорни за отстъпването си пред неблагоприятните обрати на съдбата, вследствие на техните собствени необмислени действия и бездействия. Превратностите на съдбата, тогава, не би трябвало винаги да ни изненадват, нито да ги смятаме за нещо неумолимо.

За момент нека си представим някой, който води живот според абсолютния образец за добродетелност. Този човек е благ, любезен, смирен и етичен, като дава всичко от себе си; с една дума, той е като светец. А сега да вземем друг тип хора, които се хранят нездравословно, пушат по много и въобще не спортуват - все неразумни решения, които довеждат до предвидими резултати. Изведнъж те откриват на млади години, че им е поставена диагноза рак на белите дробове, диабет или сърдечносъдово заболяване; и да предположим, че скоро умрат. Смятаме ли тези „лоши” неща (например болестта и евентуалната смърт) като такива, които се случват на добрите хора? В такъв случай това не трябва ли да го определим като пълно безумие? Техните собствени решения са ги довели дотам, че да бъдат сполетени от нещастие, а в примера съдбата вероятно е могла да се развие по друг начин, така че съдбовните им решения да бъдат по-благоприятни. Това не значи, че трябва да бичуваме хората за направения от тях решителен избор. А вместо това е редно да им дадем съвет и подкрепа, което би ги накарало да избегнат една зла участ.

Безразличието или бездействието могат да бъдат също толкова фатални. Даването на милостиня например е от делата на състрадателните хора. Ами ако тези хора станат напълно равнодушни и спрат да даряват парите си или да жертват времето си (като бездействат), колко още добри - сега вече и бедни - хора биха страдали? Бидейки инициативни, като цяло ние можем да облекчим страданието на онези, които са недотам щастливи, та дори това да намали и с един процент общото страдание на човешката раса, усилията няма да са били напразни. С помощи като храна, медикаменти или парични средства ние можем да заменим по-лошата участ с някоя по-добра: можем да спрем да се случват нещастия, а, правейки така, ще дадем на другите възможност за живот сред по-малко беди. Не вършейки нищо, ще позволим на страданията да се разрастват. Ето защо привидно лоши неща ще се случват на добрите хора - и най вече, ако останем в морално бездействие.

Както стана ясно по-горе в това есе, опитах се да изясня защо се случват лоши неща на добрите хора, не като нещо предрешено от Бог, който е по-любещ и по-милосърден от всеки друг Свой атрибут; нито от природата - в образа на нечестив изменник, вземайки ни за прицел по свой си начин - а по-скоро като резултат от решенията, взети от самите нас и от естеството на структурата на дистопията, в която всеки живот, минало и настояще, съществува. Нещастията могат да бъдат преодолени чрез приемането им; съответно можем да продължим напред, без да спираме. При това, вследствие на епизодично страдание, можем да станем по-добри и може би, след като надвием болката, ще сме в състояние да подадем ръка на другите в случай на нужда - а оттук ще последва и облекчаване на неблагоприятния обрат на съдбата.

В такъв случай съдбата е непроменима само дотогава, докато не се намесим. С действията, бездействията и съдбовните си решения ние допринасяме или за общото страдание, или за неговото отстраняване.

Нищо не се случва без определена цел, включително и бедите. Още повече, че те са като невидими стрелци. Все пак, ако запазим вярата си във Всевишния и ако приемем, че всяка мъка и страдание трябва да - и ще - дойде към своя край, сполетялото ни злощастие няма да ни навреди.

                            ХАРОЛД Р. ОЛКЕСЕ, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО ИСТОРИЯ !

Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on January 16, 2011, 01:46
 
  В днешния свят се знаем,гости сме временно на тази земя!
 Жалкото е,че много малко хора осъзнават това!!!?

  ПТИЦА...СКИТНИЦА (http://www.youtube.com/watch?v=ZdCY57D1u-Y#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: @xmet on January 16, 2011, 22:57
Мъдри мисли (http://www.vbox7.com/play:0844e39f)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on April 14, 2011, 22:09
nikoy_ne_izbira.wmv Никой не избира съдбата си. www.takva.co.uk (http://www.youtube.com/watch?v=jcuAKSq--QA#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on May 23, 2011, 21:58
Мъдри думи (http://www.youtube.com/watch?v=dWa-IWxZB8k#)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: EvroPOMAK on June 26, 2011, 00:43
The paradox of our age (Парадоксът на нашето време)  ??? 8) :)

За да разбереш цената на една година, попитай един студент , който е скъсан на изпитите в края на годината.
За да разбереш цената на един месец, попитай една майка, която е родила преждевременно.
За да разбереш цената на една седмица, попитай издателя на един седмичник.
За да разбереш цената на един час, попитай двойка влюбени, които чак...ат с нетърпение да се видят.
За да разбереш цената на една минута, попитай някой, който е изпуснал влака, самолета или автобуса.
За да разбереш цената на една секунда, попитай някой, който е оцелял при катастрофа.

Времето не чака никого...

Възползвай се от всеки момент, които ти е даден, защото той е безценен.
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on July 18, 2011, 19:55
1.Не е добър този, който живее като по книга, а този, който като сгреши намери сили у себе си да преодолее грешката и да я изправи.
Д. Амиров

2.По-добре е десет пъти да бъдеш излъган, отколкото един път да загубиш вярата си в хората.
Хайнрих Шоке

3.Горделивецът прилича на препариран орел, който никога не може да хвръкне.
П. Недев

4.Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Сенека

5.Книгата е като огледало.
И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол.
Лихтенберг

Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on June 12, 2012, 08:49

         ПЪТЯТ, ПО КОЙТО НЕ ТРЪГНАХ.
 
  Пътят се разделяше надве насред пожълтялата гора,
 и, изпълнен със съжаление, че не мога да тръгна и по двата
 и пак да бъда само един пътник, аз дълго се взирах,
 докъдето погледът ми стигаше,
 до мястото, където пътят правеше завой.

 А после тръгнах по другия;
 той изглеждаше също толкова добър,
 тревист и неутъпкан,
 също като първия.

 И двата пътя тази сутрин
 бяха застлани с окапали листа.
 0, аз вървях по избрания от мен път цял ден!

 Съмнявах се, че някога щях да се върна обратно.
 Един ден след години много
 щях да разказвам за този случай -
 как пътят се бе разделил на две в гората,
 как бях поел по по-малко отъпкания,
 и как това бе променило всичко.

    Робърт Фрост /1916 г.
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: havaika on June 20, 2012, 20:11
Снаха + свекърва = взривоопасна смес.

Това често е факт и дали защото сърцето на любимия син и любимия съпруг е едно и също или защото две домакини на едно място трудно съжителстват, животът на много семейства е затруднен и вгорчен от това противоборство. Към горното уравнение в Родопите се добавят някои нрави, които правят битката между снаха и свекърва почти неизбежна. Ние все още спазваме традицията за много близка свързаност между млади и стари семейства в рамките на една фамилия, както и поддържаме безусловната почит към възрастните си родители, което съвсем не е факт в цяла България. Разбира се, това е чудесно, но в светлината на отношенията межди двете дами нещата се усложняват доста.

Ето няколко думички, които могат да помогнат на начинаещите снахи и свекърви да тушират напрежението помежду си:

ДИСТАНЦИЯ
Уважаеми дами, ако имате възможност за избор, то самостоятелния живот пред съжителството със свекървата или снахата се препоръчва горещо. Може би ще ви е по-трудно така, но свободата и въздухът в семейството не са маловажни.

ДИПЛОМАЦИЯ
Дипломатичността е характерна за родопчани. Известни жестове на добра воля и внимание не са излишни. Обръщението „мамо” съвсем не е задължително. Тук наричаме свекъра и свекървата си „баба” и „дядо”, както това е валидно и за тъста и тъщата. Тези „титли” отразява много по-точно нагласата спрямо новите роднини, които, ако трябва да сме наистина честни, рядко могат да съперничат на собствените ни родители.

ДАЛЕКОГЛЕДСТВО
То е необходимо, за да пропускаме някои хапливи забележки или нетактични намеци. Ако се вглеждаме твърде много в злободневието, няма да остане никакво място за радостта от живота, затова не се колебайте да „недочувате”, „недовиждате” или да „не знаете”.
Към тези думички е добре да прибавим и няколко, които адресират свекървите:

ЧИСТОСЪРДЕЧНОСТ
Ако искате синът ви да има здраво и щастливо семейство, то се старайте да не се намесвате твърде много в него. Нещата между съпрузи съвсем не са просто нещо и една намеса може да ги усложни допълнително. Сигурно искате просто да помогнете, но понякога човек научава повече от „неволята”, отколкото ако получи готова помощ.

ЧОВЕЧНОСТ
Ако ви помолят за помощ и това не е проблем за вас, не я отказвайте. Такива жестове, особено в трудни моменти се помнят цял живот и бъдете сигурни, че всичко се връща. В края на краищата вероятно точно снаха ви ще бъде тази, която ще се грижи за вас на старини.
И накрая един универсален съвет, както за снахи, така и за свекърви: ХУМОР!
Смейте се, мили дами! Смейте се заедно, дори да не харесвате някои неща една в друга. Смехът създава близост и прави живота наистина чудесен.
 
автор: Лейди Смолян ;)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on December 16, 2012, 12:28

                                                                    Семейна приказка   
Те бяха младо семейство, женени едва от няколко месеца...
Но дори това кратко време им беше достатъчно, за да разберат, че бракът съвсем не е това, което си бяха представяли по-рано...
 Всъщност, не че не се обичаха вече, напротив - все още изпитваха обич един към друг, но вече все по-рядко си го казваха. А преди... само до преди няколко месеца те сякаш се надпреварваха кой ще го каже първи или кой ще го изрече повече пъти за един ден или кой ще го докаже по по-оригинален начин... И това не им тежеше, не им омръзваше, а им доставяше неимоверно удоволствие...
 Но сякаш изведнъж всичко коренно се беше променило. Вече дори и най-малката случка или най-безобидната дума бяха достаъчни, за да се скарат сериозно или да се нагрубят и наранят един друг...
 Вече съвсем изнервени от ситуацията, една вечер решиха най-после да седнат и да обсъдят това положение. И с общи усилия да се опитат да намерят някакво решение, задоволяващо и двамата. И двамата не искаха да се развеждат, но и същевременно разбираха, че е невъзможно да продължават да живеят по този начин...
 Дълго стояха така мълчаливо един срещу друг, разкъсвани от противоречиви чувства и мисли, чудейки се кое е ПРАВИЛНОТО решение за тях...
 И тогава мъжът изведнъж се оживи:
 "Хрумна ми една идея - каза той на жена си - нека да засадим едно дръвче в градината. Ако през следващите 3 месеца това дръвче изсъхне - да се разведем. Но ако се хване и започне да расте и да се развива - никога повече няма да помисляме дори за раздяла. А през това време двамата да спим в отделни стаи... Какво ще кажеш, съгласна ли си?"
 В първия момент на жената и се стори странна, дори налудничава тази идея - бъдещето на брака им да зависи от някакво дърво... Но после като поразмисли малко, дори и стана весело. И прие...
 На следващия ден заедно отидоха в близкия разсадник и си купиха от там едно овощно дръвче. Прибраха се в къщи, заедно избраха мястото му в градината и заедно го засадиха...
 Мина се около месец от тогава. Една нощ двамата се сблъскаха в тъмната градина. В погледите им първо се четеше учудване, изненада, които после преминаха в... радостен блясък.

И ДВАМАТА НОСЕХА В РЪЦЕТЕ СИ ПО ЕДНА КОФА С ВОДА ЗА ДРЪВЧЕТО! :)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: borqn on July 07, 2013, 15:50
В живота си хората се стремят към различни неща – любов, власт, пати или нещо друго, но ако тази борба надделее над всичко останало, е гаранция за сигурен провал
Никога не оставяй един проблем да бъде решен, вместо един човек да бъде обичан.
Години наред учените са се опитвали да обяснят какво е това човек – да си човек значи да избира
Обичам да събирам умни и мисли и ги селекционирам в мъдрисимо, ето още нещо яко:
Когато една врата се затвори, друга се отваря. Но ние толкова много съжаляваме за затворената врата, че не виждаме отворената
В живота не е важно от къде идваш и къде отиваш, а дали успяваш да си щастлив по пътя
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on October 12, 2014, 21:37
             https://www.youtube.com/watch?v=-URmgQsFNuI
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on October 18, 2014, 16:49

...Мерзавец, подлец са празни слова. Ще кажеш ли на тигъра, че е жесток или на змията, че е подла?
Тяхна ли е вината, че са тигър и змия?

Светът прилича на гора, обитавана от диви зверове.
Има хора-вълци, хора-тигри, хора-агънца, хора-газели. Вълците изяждат агънцата, тигрите изяждат газелите.
И какво по-естествено от това?

Вълкът и тигърът са ловци, газелата и агънцето - жертви.
Горко на наивните и непресметливите.!?
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on November 06, 2014, 21:00
  За всичките ми приятели, независимо колко са ми близки, защото смятам, че е редно. Това е един от най-дългите постове, които ще напиша и вероятно ще бъде най-истинския.

Всеки минава през трудни моменти в дадена част от живота си.Животът не е лесен.Затова ще ви дам малко храна за размисъл:!

-Знаете ли, че най-силните хора всъщност обикновено са най-чувствителни?
- А знаете ли, че -- тези, които обикновено полагат грижи за останалите през цялото време, всъщност имат най-голяма нужда от това някой да се погрижи за тях?

-Tези, които показват най-много грижа към околните най-често стават жертва на несправедливо отношение.
- Може би не знаете, но трите най-трудни за изричане фрази са
- "Обичам те.",
- "Съжалявам."
- "Помогни ми.".
   Понякога е нужно да погледнеш зад усмивката на някого, който само изглежда щастлив, за да видиш болката, която може би изпитва.

-До всичките ми приятели, които минават през труден етап в момента: нека да започнем инициатива за добри намерения.

Имаме нужда от такива. Ако не видя името ти - ще разбера. Ще си позволя да ви помоля да копирате и публикувате от свое име този статус за поне час, за да подкрепим тези, които имат проблеми в семейството си, със здравето или работата си или изобщо каквито и да е трудности, за да им покажем, че някой го е грижа. Направете го за всички, защото никой не е имунизиран срещу тези чувства. Надявам се да видя това по стените на всички ви за морална подкрепа. Знам, че някои от вас ще го направят.

 Аз го направих днес  за много близък и специален човек С.Г. !!!

 


 http://www.youtube.com/watch?v=GD1Js19zMac (http://www.youtube.com/watch?v=GD1Js19zMac)
6 ноември.2014г.
         
       
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on February 14, 2015, 21:42
     90% от нашите тревоги са свързани с нещо, което никога няма да се случи
   
   Правилата на живота според Желязната лейди! 

  # Маргарет Тачър е родена в не много богато семейство. Баща ѝ е бил собственик на две бакалии, майка ѝ – шивачка. Тя е първата жена министър-председател на Обединеното кралство. Заема тази позиция от 1979 до 1990 г. Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на мандата си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди отначало от съветската пропаганда — прозвище, останало до днес. Носител е на титлата „Орден на жартиера".

# Ако искате да обсъдите нещо с някого – вървете при мъж, ако искате реално да направите нещо – обърнете се към жена.
 #Когато една жена проявява характер, за нея казват, че е „кучка". Когато мъж проявява характер, за него казват – „прекрасен човек".
 #Няма никакъв смисъл да бъдеш жалка мека субстанция в креслото. Не е ли така?
 #Петелът може би кукурига добре, но яйцата все пак снася кокошката.
  #Ако тези, които ме критикуват, видеха как вървя по вълните на Темза, биха казали: прави това само защото не може да плува.
 #Сиренето е безплатно само в мишия капан.
 #Вежливостта днес се цени високо, а нахалството изобщо няма цена.
  #Всяка жена, запозната с проблемите на домакинството си и имаща опита да управлява семейния бюджет, с лекота ще разбере и проблемите, свързани с управлението на държавата.
 #Днес жените имат море от възможности да се изявят. Някои от нас даже управляват държави. Но ако честно си говорим, повече ни отива дамската чанта, отколкото щикът.
 #Искаш да си прережеш гърлот90% от нашите тревоги са свързани с нещо, което никога няма да се случи.
 #Аз се радвам на личните нападки срещу мен. Това означава, че на противника не са му останали други политически аргументи.
 #Добре е да се изучат слабите места на врага. Тогава може да дойде момент, в който той да се превърне в приятел.
  #Не е задължително богатството на една страна да се базира върху собствени природни ресурси. То е достижимо и при пълната им липса. Най-важният ресурс е човекът.
# Държавата само трябва да създаде основа за разцвет на човешките таланти.
 # Не идвай при мен за превръзка.
 #Никой нямаше да помни „добрия самарянин", ако той имаше само добри намерения. Той също така е имал и пари.
 #На всички нас по някое време ни се налага да станем баби.
  #Домът трябва да е центърът, но не и границата за живот на жените.
  #Съвсем не е задължително да се съгласяваш със събеседника си, за да намериш с него общ език.90% от нашите тревоги са свързани с нещо, което никога няма да се случи.
  #Аз се радвам на личните нападки рещу мен. Това означава, че на противника не са му останали други политически аргументи.
  #Добре е да се изучат слабите места на врага. Тогава може да дойде момент, в който той да се превърне в приятел.
  #Не е задължително богатството на една страна да се базира върху собствени природни ресурси. То е достижимо и при пълната им липса. Най-важният ресурс е човекът. Държавата само трябва да създаде основа за разцвет на човешките таланти.Без икономическа свобода не може да съществува никаква друга свобода.
   
                                                         Маргарет Тачър !

   

 
   
 

 


 
 
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Gelina on April 23, 2015, 10:01
(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.google.bg%2Furl%3Fsa%3Di%26amp%3Brct%3Dj%26amp%3Bq%3D%26amp%3Besrc%3Ds%26amp%3Bsource%3Dimages%26amp%3Bcd%3D%26amp%3Bcad%3Drja%26amp%3Buact%3D8%26amp%3Bved%3D0CAcQjRw%26amp%3Burl%3Dhttp%253A%252F%252Flubimi-citati.blogspot.com%252F2014%252F04%252Fbil-e-gotov-da-dade-tvyde-mnogo.html%26amp%3Bei%3DwZc4VaH0Cc3raNWrgAg%26amp%3Bbvm%3Dbv.91427555%2Cd.ZGU%26amp%3Bpsig%3DAFQjCNETdzWkT2KLkdbKjH2gskU7Xragww%26amp%3Bust%3D1429858610080961&hash=adb359003f57029981cabb5c4dfc47f8)http://2.bp.blogspot.com/-X6UDwYzlJ8U/U0JWsT5RfOI/AAAAAAAAAf4/_mQeJQ4h46w/s1600/al+pachino.jpg (http://2.bp.blogspot.com/-X6UDwYzlJ8U/U0JWsT5RfOI/AAAAAAAAAf4/_mQeJQ4h46w/s1600/al+pachino.jpg)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on June 20, 2015, 14:06
                                           Един човек от народа.!

   Народния глас,казва истината а онези отгоре дето много говорят,а не казват нищо.!!!
 
Евалла на човека за това,че казва обикновените неща,които днес вълнуват обикновения човек от народа!


 https://www.youtube.com/watch?v=o92_EgKvN5s (https://www.youtube.com/watch?v=o92_EgKvN5s) 


Кмета на с.Катунци за живота на село!
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on July 14, 2015, 06:10                                   НЕ ОЧАКВАЙТЕ ТОВА ОТ ДРУГИТЕ ! 
             Спрете да очаквате другите да бъдат съгласни с вас!
 
Вие заслужавате да бъдете щастливи. Вие заслужавате да живеете живота, който искате. Не си позволявайте  да го забравяте. Не сте на този свят, за да задоволяте очакванията на околните, нито те да задоволяват вашите. Дайте си шанс да разчитате на  себе си и послушайте интуицията си. Най-добрият ви приятел. Следвайте своя собствен път и останете верен на своята  цел в живота.

Не очаквайте другите да ви уважават повече, отколкото вие уважавате себе си.
Истинската сила е в духа и душата.

В какво вярвате? Имате ли доверие в себе си?

Решете точно в тази минута никога повече да не молите за любов, уважание или внимание.
Защото то е вътре във вас. Погледнете се в огледалото и си кажете : “Обичам те! И няма да те предам.” Когато практикувате любов и самоуважение към себе си, вие си  давате шанс  да бъдете щастливи. Когато сте щастливи, вие ставате по-добър приятел, по-добър член на семейството, променяте света около себе си.


Никога не забравяйте собствената си стойност.

Прекарвайте време с тези хора, които ви уважават и ценят. Без значение колко сте добри с хората, винаги ще има и такива, които няма да ви харесват. Усмихнете се, игнорирайте ги и продължете.

В този луд свят, най-тежката битка е да бъдеш този, който наистина си. Без фалш и лъжи.  И не всеки ще хареса този факт.Хората не могат да четат мисли (все още).

Те никога няма да знаят как се чувствате, ако не им кажете. Вашият шеф? Дааа, той не знае, че се надявате за повишение, защото не сте му казали. Кажете на хората, какво мислите – не предполагайте! Просто е.

Факт е, че не може да промените хората, а и не трябва.


Имате два избора: или ще ги приемете такива, каквито са или ще трябва да продължите без тях. Звучи грубо, но е истина.  Успех! :)
Title: Ynt: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on July 21, 2015, 19:18                Толкова ли е трудно да живеем нормално.?!- Джоко Росич,светла му памет.
*  Да спрем да се мразим!
* Да спрем да се оплакваме!
  https://www.youtube.com/watch?v=AQl5pYQZuDU (https://www.youtube.com/watch?v=AQl5pYQZuDU)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on July 29, 2015, 08:34* A man is what he thinks about all day long.
Човек е това, за което мисли по цял ден
.

*Adopt the pace of nature: her secret is patience.
Приеми хода на природата: нейната тайна е търпението.


*All I have seen teaches me to trust the creator for all I have not seen.
Всичко, което съм видял ме учи да вярвам на създателя за всичко, което не съм видял
Always do what you are afraid to do.


Винаги прави каквото те е страх да правиш.
An ounce of action is worth a ton of theory.

*As soon as there is life there is danger.
Докато има живот има и опасност.


*Be an opener of doors.
Бъди този, който отваря вратите.
*Cause and effect are two sides of one fact.
Причина и следствие са две страни на един факт.
Character is higher than intellect. A great soul will be strong to live as well as think.


Характерът е по- висш от интелекта. Великата душа ще бъде така силна да живее както и да мисли

*Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.
Не отивай там където пътят може да води, вместо това иди там, където няма път и остави следа.

*Earth laughs in flowers.
Смехът на Земята са цветята.


*Enthusiasm is the mother of effort, and without it nothing great was ever achieved.
Ентусиазмът е майката на усилието, и без него нищо велико не е било постигнато.


* People only see what they are prepared to see.Хората виждат само това, което са подготвени да видят.

*Shallow men believe in luck. Strong men believe in cause and effect.
Повърхностните хора вярват в късмета. Силните хора вярват в причина и следствие.
*
*
Some books leave us free and some books make us free.
Някои книги ни оставят свободни, а някои книги ни правят свободни.


*The hig hest revelation is that God is in every man.
    Най- голямото откритие е, че Господ/Allah/ е във всеки човек.!


*The invariable mark of wisdom is to see the miraculous in the common.
Безспорния белег на мъдрост е да виждаш чудесата в обикновенното.

                   

     
Цитати от Ралф У. Емерсън

Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on August 04, 2015, 20:56
 
        И днешния живот текста и смисъла на песента важи и е в сила!

Ако си дал на света част от себе си,не си живял напразно! - Емил Димитров

Ако си дал на гладния  дори трошица хляб от своя хляб...
Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън..

.Ако си дал на милата от своето сърце...
Ако си дал на чуждите живот от себе си..

.Ако си дал, ако си дал,ако си дал от себе си,не си живял, не си живял на празно...

...If you'd feed the hungry one.- If you'd feed the hungry one,a small piece of your bread.
 If you gave to the homeless,a small part of your fire.
 If you gave to the loved onea small part of your heart,If you gave to the unknowna small piece of your life.
 If you gave, if you give,if you gave from yours,you didn't live for nothing...
 Nobody did not still youthe love of your neighbors...Nobody did not still youyour love for mankind.And...nobody did not still from you......! 
  https://www.youtube.com/watch?v=2YxpOlNdENI (https://www.youtube.com/watch?v=2YxpOlNdENI)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on August 20, 2015, 21:25     За да живееш, трябва да се промениш !!!  -На 40 годишна възраст ноктите на орела стават прекалено гъвкави и дълги – и той не може да хваща с тях плячка.
Неговият клюн става твърде извит и дълъг - и не му позволява да се храни.
Перата на крилете и гърдите му стават прекалено тежки и гъсти - и му пречат да лети.
При това положение орелът е изправен пред избор: или смъртта, или дълъг и болезнен период на промени, продължаващи 150 дни.
Той долита до гнездото си, намиращо се на върха на планината, и там започва дълго да удря с клюна си в една скала, докато клюнът не се разбие. Тогава орелът чака, докато му израсне нов клюн, с който изкълвава ноктите си. Когато му израснат нови нокти, орелът изскубва с тях твърде тежкото оперение на крилете и гърдите.
 И тогава, след 5 дълги месеца наболки и мъки, с нов клюн, нокти и пера, орелът отново се възражда и може да живее още 30 години спокойно.Много често, за да продължим да живеем, трябва да се променяме. Понякога тази промяна се придружава от страхове, болка, съмнения.
Ние се избавяме от спомени, навици и остатъци от миналото. Само освобождаването от товара на миналото ще ни позволи да живеем и се наслаждаваме на настоящето и да се подготвим за бъдещето.
 Източник- http://www.highviewart.com/za-da-zhiveesh-tryabva-da-se-promenish-3663.html?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork (http://www.highviewart.com/za-da-zhiveesh-tryabva-da-se-promenish-3663.html?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on January 01, 2016, 22:13

..." Сега всички ние сме обградени с хора около нас! Трябва ли да допускаме всеки около душите ни" -НЕ".
Елиф Шафак.

 https://www.youtube.com/watch?v=Zq7QPnqLoUk (https://www.youtube.com/watch?v=Zq7QPnqLoUk)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on January 09, 2016, 19:26 https://www.youtube.com/watch?v=g-x2Zx_KwRQ
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on February 27, 2016, 09:55                         23 Индиански мъдрости !
 
1. Добрият човек вижда добри знаци.
2. За да чуете себе си, е необходимо да мълчите с дни.
3. Ако забележиш, че яздиш мъртъв кон – слез.
4. Този, който мълчи, знае два пъти повече от бърборещия.
5. Погледни следите от твоите мокасини, преди да съдиш постъпките на другите.
6. Родината е там, където се чувстваш добре.
7. Ако имаш какво да кажеш, повдигни се, за да те видят.
8.Не винаги врагът е враг, а приятелят приятел.
9. Не съдете човек, преди да е извървял две луни със своите мокасини.
10. Всичко на този свят има своя песен.

11. Детето е гост в дома ти – нахрани го, поучи го и го пусни.
12. Добре казаната дума е по-добра от точно хвърлената томахавка.
13. Дори мъртвата риба може да плува по течението.
14. Животът тече отвътре навън. Следвайки тази мисъл, ти сам ще станеш истина.
15. В душата няма да има дъга, ако в очите не е имало сълзи.

16. Смърт няма. Съществува само преход между два свята.
17. Разговаряй с децата си, когато се хранят и това, което си казал ще остане дори когато те няма.
18. Когато видиш, че гърмящата змия се кани да нападне, удари я пръв.
19. Човек е длъжен сам да прави стрелите си.
20. Белият човек има твърде много началници.
21. Всичко на земята има своя цел. Всяка болест има лекарство, всеки човек – предназначение.
22. Жабата не пие езерото, в което живее.

23. Разкажи ми и аз ще забравя, покажи ми и няма да запомня, накарай ме да участвам и аз ще разбера.

П.С.:-Моля сподели тези мъдрости с приятелите си, за да бъдат полезни и на тях. Благодаря ти! http://drugata-realnost.com/23- (http://drugata-realnost.com/23-)индиански-мъдрости.
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on February 27, 2016, 10:27    Човекът- жертва най-важното си- Здравето, за да печели пари!
   После жертва парите, за да си възвърне здравето.
   И след това е толкова обсебен от миналото и неспокоен за бъдещето, че не се радва на настоящето.
 
Резултатът е - че не живее нито в настоящето, нито в бъдещето!
  Живее, сякаш никога няма да умре, и после умира, без никога да е живял !!!


 

Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on March 23, 2016, 20:45Живота днес където и да си по света е много труден! Това е моя мисъл,където и да си човек трябва сам да определи хората,средата около нас.Ако допуснем негативисти ни очаква негативизъм,лоша енергия,лоши чувства.Ето защо всеки сам да прецени с какви хора общува. Избрах за вас това...!

 Life today anywhere around the world is very tough ! That's my thought, wherever man himself must identify the people environment around nas. Assume miserabilists we expect negativism , bad energy  needet!
Why everyone to judge what people communicate.
I chose you for this ...!

 https://www.youtube.com/watch?v=42A0SN5ZgPk (https://www.youtube.com/watch?v=42A0SN5ZgPk)
Title: Re: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!
Post by: Nazmi on March 26, 2016, 22:22
                         Реалноста днес в България,факт!!!


 https://www.youtube.com/watch?v=ZAJ7hXb1dGY