Pomak.eu

Български => Хоби и Развлечения => Topic started by: Rahmie on February 09, 2012, 19:29

Title: Здраве
Post by: Rahmie on February 09, 2012, 19:29
Яжте лук всеки ден, за да сте здрави

от iNews.bg | 08.02.2012

Специалистите са категорични, че ежедневната консумация на лук помага за здравословното състояние на човек.

"Не мога да си представя света без лук" - това изказване принадлежи на известния готвач Джулия Чайлд.

Малко странно, но се оказва, че зеленчукът е познат като храна далеч в миналото – още преди 3500 г., което го прави един от "най-старите" зеленчуци, пише foxnews.

Но лукът е нещо повече от просто зеленчук - той е суперхрана, която остава между другото, незабелязана, като зеленчукът, който ни просълзява. А лукът предлага доста ползи, както за профилактика и лечение на много общи заболявания, включително различни видове рак, болести на сърцето, диабет тип 2, катаракта и още много други. Освен това лукът може да действа като мощен антибиотик.

Лук съдържат съединения, които са изключително полезни за здравето. Стотици научни изследвания доказват ползата за организма ни, за имунната ни система. Лукът дори може да пребори растежа на много видове тумори, както и да помогне за подобряване функциите на хормоните.

Установено е, че лукът понижава нивото на холестерола, инхибира втвърдяването на артериите, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и помага за поддържане на нормално кръвно налягане.

Освен това, ако ограничите приема на мазнини и захари, за сметка на лука, лесно ще регулирате нивото на захарта и теглото си.

Затова специалистите съветват – яжте лук всеки ден. Независимо как го предпочитате – нарязан в салатата, сготвен със зеленчуци, с риба или месо, или на супа, винаги е полезен.

http://inews.bg/ (http://inews.bg/)
Title: Ynt: Здраве
Post by: ibrahim65 on February 09, 2012, 21:13
 Rahmie много хубаво че си отворила тази тема мисля че ще бъде полезна за нас.

Разширените вени трябва да се лекуват навреме

Лимонов сок с лъжичка мед действат много добре на разширените вени

Поне 30% от мъжете и 47% от жените страдат от разширени вени. Или болестта засяга около 2 милиона българи. Склонността към разширени вени се предава по наследство главно от майката, но от значение са и други фактори. Най-съществен е начинът на живот. Страдат предимно хора , които седят или стоят на едно място, както и работещите до източници на топлина.

Ако не се лекува венозната болест води до сигурна инвалидизация

Напредналата възраст и наднорменото тегло са допълнителни фактури. Пациентите идват с поставена диагноза, защото отоците и разширените вени се виждат – те усещат тежест, чувство на парене и затопляне в краката. Ако не се лекува венозната болест води до сигурна инвалидизация и съпътстващи заболявания – хипертония и сърдечна недостатъчност, тромбофлебит. Лошото е , че в началните си етапи тя се подценява.
Най-леката профилактика е почивката с поставяне на краката на високо и обливането им с хладка вода всяка вечер. Може да се използва и душ като се редуват топла и студена вода за свиване и отпускане на вените. Важно е да се консумират храни богати на витамини C и P. Много добър ефект има лимоновият сок с лъжичка мед. Може да се прима всяка сутрин 15-20 дни в месеца. Трябва да се носят еластични чорапи до и над коляното в зависимост от стадия на болестта. Те се обуват сутрин и се свалят преди лягане. Полезни са бягането, тенисът, туризмът. Лекарственото лечение включва различни медикаменти. Челен препарат сред тях е детралексът, който се приема леко от организма. Помага за поддържане на венозния тонус.
Оперативното лечение е за по-тежките случаи. То цели премахване на разширените вени с разрушен клапен апарат.
http://lechitel.net/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82/#comment-617 (http://lechitel.net/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82/#comment-617)
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on February 10, 2012, 19:30
You are not allowed to view links. Register or Login
Rahmie много хубаво че си отворила тази тема мисля че ще бъде полезна за нас.

Дано в тази тема имаме повече активност  :)!

ЗАМРАЗЕНИ ВИТАМИНИ

При съхраняване на храните чрез продължително варене или изсушаване загубите на витамини са големи. Най-добрите начини за запазване на витамините са охлаждането и замразяването на продуктите. Вече споменахме, че зеленчуците съдържат витамин A, B С, D и Е и минерални вещества, като фосфор, калций, калий и желязо. След откриването на витамините и на голямото им значение за човешкото здраве се обръща по-голямо внимание на суровите зеленчуци, като важно допълнение към храната. Те запазват качествата си най-добре охладени и замразени, а по-малко—стерилизирани или сушени. От гледна точка на хранителната стойност е важен и въпросът, как действат замразяването и няколко месечното съхраняване върху съдържанието на витамините, на минералните и на другите вещества в зеленчуците. Беше доказано, че загубата на витамин С при спанака, цветното зеле, зеления фасул и граха, съхранявани от 6 до 12 месеца при —18°С, е около 26%. При охлаждане, замразяване и бланширане загубата на витамин В2 (рибофлавин) при граха е 10 — 22%, при зеления фасул 4 —15%, а при спанака 30 — 45%. Витамин А (провитамин) не променя количеството си в съдържанието на пресните и на замразените зеленчуци. Незначителни загуби са установени при спанака. При витамин В (тиамин) загубите не превишават 20 % от първоначалното съдържание, т. е. при съхраняване чрез замразяване при —18°С за период от 6 до 12 месеца практически няма никаква загуба. При по-високи температури на съхраняване (10° С) се наблюдават по-големи загуби при всички видове зеленчуци. Изследванията показват също, че в замразените зеленчуци белтъчините, въглехидратите и минералните вещества почти не се променят. Следователно можем да направим извода, че при замразяване съдържанието на витамини в зеленчуците не намалява, а загубите от най-важните хранителни вещества са минимални.

from internet
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on February 10, 2012, 21:53
Ето какво представлява вредният стрес!

Да поговорим за вредния стрес. Това е стресът, който може да причини проблеми, възникващи под фор­ми на болести (примерно язви, свръхнапрегнатост, депресия). Какво представлява вредният стрес?

Предният стрес е: излишно душевно и физическо напрежение във вашия организъм, което създава душевни и физически проблеми. Какво знаем за вредния стрес? Вашият стрес може да създаде проблеми: Заболяване на сърцето Мигренни главоболия Кожни заболявания
Неприятности с храносмилането Нарушения на дейността на червата (колит) Вредни пристрастявания Гастритни язви Емоционални проблеми
Самоубийство Сексуални проблеми (импотентност Хипертензия (високо кръвно налягане) Астма Менструални смущенияНасилия (физически, словесни) Значение на контрола

Най-критичният фактор при преодоляването на стреса е контролът. Ако вие упражнявате някакъв контрол вър­ху стреса, на който сте подложен, той няма да ви въздейс­тва толкова силно, колкото ако не упражнявате никакъв контрол.

Ето няколко примерни ситуации, където липсата на контрол може да доведе до излишно напрежение върху организма:

Смърт на годеник/ца или близък приятел; сексуални проблеми/развод; неприятности в работата/загуба на работата; семейни/финансови проблеми; начало/край на приятелски връзки.

Запомнете, излишното физическо и душевно натовар­ване на тялото, което е причина за физически и душевни проблеми, се нарича вреден стрес.

А напрежението, което ни помага да посрещнем и пре­одолеем неприятните и болезнени ситуации, се нарича по­лезен стрес.

Човешките същества имат неповторимата способност да взимат безброй решения, срещани във всекидневието. Те разбират, че качеството на техния живот зависи от мъд­ростта на избора, който правят.
http://lechitel.net/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5/ (http://lechitel.net/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5/)

И един въпрос защо този сайт няма място за реклами.
Все пак ще пада по някой лев, пък и между нас има специялисти, като инжинери и т.н. а не само историци.
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on February 14, 2012, 16:03
Сгряващи тялото храни

Смразяващият студ навън забива ледени игли по цялото ни тяло още щом си покажем носа на открито, но има храни, които могат да стоплят организма отвътре.´

Ако включите следващите храни в менюто си, ви гарантираме, че тялото ви ще придобие сила и ще функционира ефективно при ниски температури.

Водата е жизненоважен елемент през всички сезони. Тя е важна за много процеси в тялото и дори в студеното време не трябва да забравяме да пием живителната течност.

Добавете в дневното си меню храни, които подпомагат функцията на бъбреците, за да може водата да бъде преработвана правилно – това са пълнозърнестите храни: просо, ечемик, елда, боб и соя, яжте и сладникави зеленчуци като моркови, ряпа, пащърнак, тиква и сладки картофи. Гъбите, цвеклото, репеят и водораслите пък предоставят пълноценни хранителни съставки.

Ядки и семена
Фъстъците и бадемите могат да сгреят тялото за дълго време. Семената също дават топлина – сусам, семки от тиква, копър. Някои от тях може да консумирате и самостоятелно, както и да ги добавяте в храната.

Подправки
Канела, карамфил, джинджифил и пипер – четири горещи подправки. Канелата се използва предимно в сладкишите, но може да си сложите и в чая. Джинджифилът и пиперът са чудесни пикантни добавки към всяко ястие, а карамфилът има антисептично действие, което не само придава свеж дъх в устата, но и убива опасните бактерии.

Мед
Медът е много ефективно средство за затопляне на тялото. Той е естествен подсладител, който може да използвате в топлите напитки, освен това има противовъзпалителни свойства. Добър е и за здравето на кожата.

Чесън и лукТ
е лесно се добавят към всяко ястие и не само загряват, но и са много полезни при настинка. Освен това намаляват и холестерола.

Хапвайте плодове и зеленчуци редовно, за да поддържате имунната система и кръвообращението във форма. През зимата е добре да ядете сготвени зеленчуци и то предимно кореноплодни, защото според специалистите тяхната термогенеза (топлината, която се отделя при преработка на храната в тялото) е по-добра.

Ако изядете 1 сладолед през зимата или изпиете 1 студена сода, организмът ви ще изхаби много енергия, за да ги „стопли” преди да ги смели, което няма да ви е от полза, когато навън всичко е вледенено.

Освен това, ако през зимата се чувствате по-гладни, не го отдавайте на въображението си – спадът на температурата наистина изостря апетита.

health.bg
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on February 14, 2012, 23:49
Засякоха седем болни от трихинелоза до Гоце Делчев

http://news.ibox.bg/news/id_1119083302 (http://news.ibox.bg/news/id_1119083302)
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on February 17, 2012, 10:00
Сушени плодове за добра перисталтика

Ако имате нередовен стомах, а не ви се пият лекарства, може да опитате сушени плодове, съветват семейните лекари.

Ошавът е полезен не само за перисталтиката, успешно може да замени следобедното или вечерно десертче, към което посягаме. Заменя и допълнителните витамини, които се пият през зимата, тъй като сушените плодове, ако не са обработвани допълнително със захар, са запазили полезните си вещества.

Не случайно някога нашите баби са ни варили компот само от шепа сушени плодове, хвърлени в гореща вода. Ако не ви се вярва, опитайте - шепа-две смокини например ще ви разходи до тоалетната само след 12 часа без да ви боли корем и да се чувствате некомфортно.

А малкото калории в плода гарантирано няма да ви се лепнат за бедрата.

health.bg
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on February 26, 2012, 20:08
Умните жени удължават живота на мъжете си

http://magicfm.bg/n/view/9485 (http://magicfm.bg/n/view/9485)
Title: Re: Здраве
Post by: dodo on February 27, 2012, 14:15
Преди известно време имаше публикувана статия за един италиански лекар който лекувал с прясно мляко и сода.В  кой раздел мога да я открия.Благодаря предварително.
Title: Re: Здраве
Post by: Svetlina on February 29, 2012, 19:07
Най-полезния начин на хранене, уравновесяващ хормоните в организма:

www.bg-zonata.com (http://www.bg-zonata.com)

Интересни статии във връзка с темата: търсете интервюто на д-р Лулчев, самоизлекувал се чрез този начин на хранене.

Автор Бари Сиърс.
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on March 02, 2012, 14:43
Шафранът лекува и кожни възпаления

Шафранът е сред магическите подправки, на чиито полезни свойства човечеството се радва от хилядолетия
Шафранът е сред подправките с доказани ползи за целия човешки организъм. Тези, които са наясно с магическия ефект, който растението им, го добавят в ястията си с пиле, към рибата или ориза, а наситеният му цвят и специфичен вкус превръщат блюдото в приказка.

Малцина са обаче хората, които са наясно, че шафранът може да се използва и за лек. Освен вътрешно, като средство за подобряване на храносмилането и засилване на апетита, шафранът може да се използва и външно – като лек за различни кожни заболявания.

Противовъзпалителният ефект, който има пастата, приготвена от шафран, помага при ожулвания, при ухапвания от насекоми и при други кожни възпаления, като благодарение на нея лечението и заздравяването на кожата се ускорява неколкократно.
За приготвянето на въпросната шафранова паста е необходимо в блендер да се добави щипка от растението и малко вода или зеленчуково олио. След като се получи гъста паста, тя се нанася директно върху възпалените кожни участъци.
Трябва да споменем още, че шафранът е и естествен продукт, който повишава имунитета. В най-голяма степен това се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти, но полезните му свойства произтичат още от каротеноидите ликопен и кроцин, които възпрепятстват растежа на клетките на различни заболявания.

zdrave.bg

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae).

Шафранът произхожда от Предна и Мала Азия. Той е бил познат в Древния Египет няколко хиляди години преди новата ера. В Испания е бил пренесен от арабите през 10 век. Названието му идва от арабската дума “за-фран”, което означава - бъди жълт. Шафранът намира благоприятни условия за развитие в Испания, Франция, Иран и Крим! В миналото шафранът се е считал за “крал на растенията”. Цената му надвишавала тази на златото. Това никак не е чудно, тъй-като събирането на плодника на цветовете е доста трудоемка работа. За получаването на 1 кг готова продукция е необходимо да се обработят около 2000 цветове.

От там идва поговорката – “скъп като шафран”!

(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupl0ad.org%2Fimages%2Fshafran.jpg&hash=fedb3aeb6aaffddd2ff2e64f892303ce)

from internet
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on March 07, 2012, 21:25
Dünyanın en faydalı 12 bitkisi

http://haber5.com/ailesaglik/dunyanin-en-faydali-12-bitkisi (http://haber5.com/ailesaglik/dunyanin-en-faydali-12-bitkisi)
Title: Re: Здраве
Post by: EvroPOMAK on March 07, 2012, 22:01
You are not allowed to view links. Register or Login
Преди известно време имаше публикувана статия за един италиански лекар който лекувал с прясно мляко и сода.В  кой раздел мога да я открия.Благодаря предварително.
Мисля, че е тази статия !
Ракът е лечим!!! Лечение със сода – по Дейвид Айк
http://www.svoizbor.com/2012/02/cancer-healing-with-baking-soda/ (http://www.svoizbor.com/2012/02/cancer-healing-with-baking-soda/)
Title: Re: Здраве
Post by: AZ on March 11, 2012, 21:47
Половината болести ще се излекуват с... вода

http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/80/Polovinata-bolesti-shte-se-izlekuvat-s-voda.html (http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/80/Polovinata-bolesti-shte-se-izlekuvat-s-voda.html)
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on March 16, 2012, 15:13
Авокадото замества антибиотиците  
from internet

Авокадото е плод, който може да предпази от различни инфекции и да замести антибиотиците, предаде БГНЕС.

Авокадото съдържа естествено вещество, което елиминира бактериите - най-честата причина за инфекции в раните, особено след операция.

Водещият автор на изследването Джеймс Хелър от Университета в Копенхаген обясни, че за най-добър резултат може да комбинирате авокадото с традиционните антибиотици.

Установено е, че плодът предотвратява по-нататъшното размножаване на бактерии и по този начина спира прогресията на заболяването.

В Чили жителите използват листата на авокадото за лечение на рани. В бъдеще специалистите ще се опитат да създадат лекарство за борба с резистентните бактерии като стафилококи, които не се лекуват дори с антибиотици
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on March 25, 2012, 10:25
70-годишна жена е открила извора на младостта

http://iwoman.bg/krasiva/zdrave/70-godishna-jena-e-otkrila-izvora-na-mladostta-379657.htm (http://iwoman.bg/krasiva/zdrave/70-godishna-jena-e-otkrila-izvora-na-mladostta-379657.htm)
Title: Re: Здраве
Post by: Seliam-hodja on April 24, 2012, 10:06
ЛИМОН И СОДА БИКАРБОНАТ - 10 000 ПЪТИ ПО СИЛЕН ЕФЕКТ ОТ ХИМИОТЕРАПИЯТА !!!

 ПИЙТЕ ЛИМОНОВ СОК ВСЕКИ ДЕН, АКО МУ ДОБАВИТЕ ЕДНА ЛЪЖИЧКА СОДА БИКАРБОНАТ Е ОЩЕ ПО - ДОБРЕ
 Лимонът е един вълшебен плод, който има способността да убива раковите клетки. Той е 10 000 пъти по-силен от химиотерапия. Защо не знаем за това? Защото има организации, които нямат интерес да знаем за чудните качества на лимона. За това, от сега нататък можете да помогнете приятел, който има нужда, да разпространите това знание - трябва да се пие сок от лимон с малко сода бикарбонат за предотвратяване заболяването. Без захар или подсладители, вкусът е приятен – натурална лимонада. И разбира се, не предизвиква ужасно ефектите от химиотерапията. И ако можете да го направите, засадете си едно лимоново дръвче. Всички му части са полезни.
 Колко хора умират докато тази тайна се пази внимателно, за да не бъдат поставени в рискове печалбите на големите корпорации


Title: Ynt: Здраве
Post by: ibrahim65 on April 29, 2012, 10:32
Бум на рак от нитрати в салатите

http://www.blitz.bg/news/article/137346 (http://www.blitz.bg/news/article/137346)

Тлъстото свинско месо и бирата увеличават риска от подагра

http://lechitel.net/%D1%82%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0/ (http://lechitel.net/%D1%82%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0/)
Title: Re: Здраве
Post by: Svetlina on May 07, 2012, 12:02
You are not allowed to view links. Register or Login
ЛИМОН И СОДА БИКАРБОНАТ - 10 000 ПЪТИ ПО СИЛЕН ЕФЕКТ ОТ ХИМИОТЕРАПИЯТА !!!

 ПИЙТЕ ЛИМОНОВ СОК ВСЕКИ ДЕН, АКО МУ ДОБАВИТЕ ЕДНА ЛЪЖИЧКА СОДА БИКАРБОНАТ Е ОЩЕ ПО - ДОБРЕ
 Лимонът е един вълшебен плод, който има способността да убива раковите клетки. Той е 10 000 пъти по-силен от химиотерапия. Защо не знаем за това? Защото има организации, които нямат интерес да знаем за чудните качества на лимона. За това, от сега нататък можете да помогнете приятел, който има нужда, да разпространите това знание - трябва да се пие сок от лимон с малко сода бикарбонат за предотвратяване заболяването. Без захар или подсладители, вкусът е приятен – натурална лимонада. И разбира се, не предизвиква ужасно ефектите от химиотерапията. И ако можете да го направите, засадете си едно лимоново дръвче. Всички му части са полезни.
 Колко хора умират докато тази тайна се пази внимателно, за да не бъдат поставени в рискове печалбите на големите корпорации

Не забравяй, че фармацефтичната промишленост е един от най-печелившите в света. Затова отровиха и Никола Николов, защото твърдеше, че витамините са измислица на измамниците за пари.

Title: Re: Здраве
Post by: Svetlina on May 07, 2012, 12:08
You are not allowed to view links. Register or Login
Бум на рак от нитрати в салатите

http://www.blitz.bg/news/article/137346 (http://www.blitz.bg/news/article/137346)

Тлъстото свинско месо и бирата увеличават риска от подагра

http://lechitel.net/%D1%82%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0/ (http://lechitel.net/%D1%82%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0/)

Напълно верно. Гледах един документален филм за земеделските стопани във Франция, които измират масово млади именно от химическите торове, които разпространяват. Имаше и процес срещу BASF, в който пчеларите доказаха, че пчелите измират от продуктите на тази фирма, когато събират прашеца от растенията.

По същия начин преди 50-60 години е отречено масово ползваното ДДТ. Има статии в интернет.

Прав е бил Хипократ като е казал: "Храната да бъде вашето лекарство....".
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on May 07, 2012, 18:45
Svetlina това е серийозен проблем, без пчелата човека щял да живи само четири години.
Title: Re: Здраве
Post by: Svetlina on May 07, 2012, 20:56
You are not allowed to view links. Register or Login
Svetlina това е серийозен проблем, без пчелата човека щял да живи само четири години.

Най-богатите компании в света са: производители на лекарства, на изкуствени торове, на оръжия, на пари.
Тровят хората, животните и растенията и чрез тях хората, създават оръжия, за да се убиват хората, произвеждат пари уж, за да помагат на хората.

Наистина БАСФ беше осъден във Франция да не продава този изкуствен тор, защото от него у пчелите настъпваха поведенчески промени ("полудяваха", доколкото си спомням от думите на пчеларите).

Да спасим пчелите!


Подкрепете петиция до Eвропейския парламент за световна забрана на пестицидите, които тровят неуморните работнички
Ето и една статия по въпроса:

http://club50plus.bg/health/help-yourself/913-da-spasim-pchelite.html (http://club50plus.bg/health/help-yourself/913-da-spasim-pchelite.html)
Title: Re: Здраве
Post by: Svetlina on May 09, 2012, 23:46
Магнитна жила заземява болести

Стара Загора. Природен феномен под вилата на заралията Стоян Койчев в старозагорското село Пряпорец привлича все повече хора. Тя действала като истински лечебен оазис. Става въпрос за магнитна жила, която има силата да заземява болестите, твърдят местните. Човек на агенция Стандарт Нюз тръгна по следите на поредното българско чудо.

"Геолози изследваха рудата, която е на 5-6 км под земята. Проучването потвърди, че става дума за много редкия минерал магнетит", разкри стопанинът Стоян. Още като купили къщата преди 30-ина години от баба Иванка, тя им разказала, че тука има лековита неземна сила. Предишната собственичка обаче я свързвала с лековито аязмо. Според преданията още по турско време ранени аскери и хайдути идвали тук и като промиели раните си с изворната вода, оздравявали, все едно че архангелът на здравето ги е докоснал.

В началото Стоян не вярвал на "бабините деветини",

че видиш ли, в двора му тече вълшебна вода
Но както в повечето случаи става, наложило се да повярва - закъсал със здравето и опрял до силата му.

http://www.standartnews.com/lyubopitno-misterii/magnitna_jila_zazemyava_bolesti-144023.html (http://www.standartnews.com/lyubopitno-misterii/magnitna_jila_zazemyava_bolesti-144023.html)
Title: Ynt: Здраве
Post by: Svetlina on May 10, 2012, 15:47
Още за силата на намагнетизираната и чиста вода:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-01-16&article=354133 (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-01-16&article=354133)

Самоук Едисон лекува с магнитна вода
Фатално болният някога Петър Стоянов сам си е помогнал и днес е здрав и силен като младеж

"Имам в главата си поне 20-ина по-изобретения, но за тях ми трябват и повече средства, и техника", уверява бай Петър. И се надява някой благодетел да го потърси. Пари и слава не иска. Просто му се иска да види някоя от чудатите си идеи да работи за повече българи.
Матей Бонев

Готов съм да се подложа на пълни изследвания, за да се убедят учените в чудото, казва 76-годишният старозагорец Петър Стоянов
Куп болести е излекувал Петър Стоянов с една най-проста магнитна шайба.
Когато се пенсионирал по болест преди малко повече от 20 години, лекарите направо го били отписали. "Имах исхемична болест на сърцето, базедова болест, язва, тромбофлебит, разширени вени", изброява част от болежките бай Петър. Уморявал се дори като върви, на всеки 15 минути трябвало да си почива. "Чудото стана, след като започнах да пия намагнитена вода", разкрива тайната вече 76-годишният старозагорец. Сега той обикалял като кон целия град, без дори да се задъхва. Обработвал сам и декар и половина овощна и зеленчукова градина, без да му тежи. И винце си пийвал, а кръвното му е като на младеж - 80/120. Не е ходил на контролен медицински преглед, защото се чувства добре, но е готов да се подложи на всякакви изследвания. Ако учените не вярват - да установят магическото действие на магнитната вода.
"В един от многото мигове на тъжен размисъл се сетих за едно свое изобретение като монтьор в Баритна мина край Стара Загора", връща се назад в годините обезвереният тогава Петър. Пет-шест години през 70-те той поддържал в предприятието контролно-измервателните прибори и автоматиката. Веднъж прочел нещо за магическата сила на магнитите и решил да я изпробва. Първо опитал с два съда с химически разтвор на дикалциев фосфат. В единия налял течността с маркуч, върху който надянал магнитна шайба. Този обогатен от магнитното поле разтвор, намагнитен по неговите думи, се утаил за 3-4 часа, а другият, "чистият" - за половин час. Така бай Петър изобретил за лаборантите полуавтоматичен прибор за измерване на Ph на разтворите (б.а. този водороден показател характеризира химичния състав на всеки разтвор). След това приложил откритието си върху дестилаторния апарат, с който получавали чиста, дестилирана вода за химическата лаборатория. Буквално на всеки 1-2 месеца се налагало да сменя нагревателя в него. След като започнал да го зарежда с вода през магнитна шайба, го сменял веднъж годишно. Дори и тогава върху нагревателя имало отложен съвсем малко бигор. Бай Петър признава, че преди да изпита живителната сила на магнитното поле върху себе си, първо я изпробвал върху питейната вода в апартамента. "Сложиха една магнитна шайба върху водопроводната тръба на входа веднага след водомера", пояснява бай Петър. И повече от 20 години не е ремонтирал бойлера си. Едва миналата години сменил нагревателя, защото изгорял, но върху него нямало отложен почти никакъв котлен камък. Постепенно находчивият и изобретателен старозагорец стигнал до мисълта, че магнитът ще има същото действие и върху най-ценната течност в човека - кръвта. И започнал да пие ежедневно "двойно намагнитена" вода, по неговите думи. Дублирал магнитната шайба на входа на ВиК инсталацията си в жилището със същия магнит върху шишето или гарафата за пиене. И вече повече от 20 години пие само пречистена от магнитното поле вода. Нормално по 1-1,5 л ежедневно. Заразил и съпругата си Тонка, която също се доверява на лековитата магнитна вода. Тя е пък оперирана от рак преди 9 години и също нямала проблеми оттогава.
 "Няма нищо необяснимо, така както обогатената от магнита вода не отлага котлен камък в бойлера, така и намагнитената кръв чисти плаката върху кръвоносните съдове", пояснява простичко самоукият лечител.  И припомня неслучайния бум днес към всякакви лечебни предмети от магнит -  шайби, гривни, наколенки, дори одеяла с магнитни нишки.

Title: Ynt: Здраве
Post by: Rahmie on May 25, 2012, 14:02
(https://www.pomak.eu/board/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupl0ad.org%2Fimages%2F240pxillus.jpg&hash=6414c38ac793c9f4192b3020808c3443)

Кориандърът пречиства организма

Вместо екстремните диети и методи за пречистване на организма, учените съветват да използвате естествени продукти, какъвто е кориандърът или магданозът.

Подправките могат да се сложат на всяко ястие и така да помогнат за пречистването на организма. Използването само на естествени сурови храни намалява неблагоприятните ефекти върху тялото. Вместо бутилирани и консервирани сокове използвайте прясно изцедени плодове. Не купувайте замразени зеленчуци, а консумирайте пресни, съветват още диетолози.

Чесънът е известен като естествен антибиотик и предпазва черния дроб. Броколите предпазват от рак, но също помагат за пречистване на токсините. Препоръчително е да се консумира ленено олио, авокадо и необработено маслиново масло. /БГНЕСTitle: Ynt: Здраве
Post by: ibrahim65 on June 06, 2012, 21:28
Интересни факти за човешкото тяло

http://sanovnik.bg/n4-20313-%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8_%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE (http://sanovnik.bg/n4-20313-%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8_%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE)
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on June 07, 2012, 11:29
Освобождаването на организма ни от токсините изцяло зависи от черния дроб.
здраве.bg

Черният дроб е особено важен орган в човешкото тяло, който директно или косвено влияе върху основните процеси и системи в целия организъм. Той има сложни функции и се определя от медицината като най-големия единичен орган. Черният дроб произвежда около 4000 ензими, половината от които са изучени, а другата половина – все още напълно непознати.

Черният дроб може да се разглежда като своеобразна пречиствателна станция за кръвта, тъй като постоянно я филтрира от токсините. Жлъчката, произвеждана от черния дроб, наистина премахва различни потенциално опасни химикали и метали от тялото като живака. Храносмилателните процеси и метаболизмът също се регулират от него.

Поради прекомерното насищане с ензими, черният дроб може да започне да функционира неправилно или неефективно, което от своя страна да доведе до проблеми със сърцето, кръвоносната система, кожата и други органи. Затова е особено важно да поддържаме здрав черния си дроб, за да избегнем подобни сериозни здравословни проблеми.

Заради пречистващата си функция, черният дроб понякога се претоварва с токсини, особено ако сме безотговорни към диетата или изцяло към начина си на живот. Проблемите започват да се проявяват чрез симптоми като храносмилателни затруднения, напълняване, кожни заболявания като екзема и псориазис, проблеми с щитовидната жлеза, раздразнение на червата или констипация, както и нетолерантност към мазни и пикантни храни.

Проблемите с черния дроб могат да се проявят, ако консумираме твърде много токсини и храни, които не са лесно смилаеми. Прекаляването с алкохола и диетата с много мазнини, въглехидрати, сурови храни и химикали неизбежно водят до увреда на черния дроб. Имайки предвид, че той е толкова важен орган, е задължително да поддържаме здравето му и да избягваме рисковете от различни опасни състояния като цирозата, която води до фатален край.

Всъщност е много лесно да се радваме на добро здраве, ако имаме здрав черен дроб, а това може да се постигне и без помощта на лекарства.

На първо място е особено важно да се откажем от вредните навици като прекомерното количество алкохол и да се стараем да водим по-здравословен начин на живот - балансирана диета, повече упражнения, достатъчно време за почивка и сън. Ако се придържаме към диета, богата на фибри, тя ще регулира движението на червата и ще подобри цялостното функциониране на черния дроб като елиминира токсините.

Преяждането също излага на стрес черния дроб. Ако имаме чести пристъпи на глад, по-добре да ги залъгваме със здравословни храни като плодове или салати вместо с чипс и шоколад. Добре е да консумираме повече органични и по-малко сурови и преработени храни.

Контролът върху приетото количество захар също е от голямо значение, както и добавянето към ежедневното меню на повече богати на протеини храни.

Препоръчително е да пием и много вода или други течности - например пресни плодови сокове. Водата помага на черния дроб да се прочиства по естествен начин като елиминира токсините от тялото и го поддържа добре хидратирано. Билките като розмарин, артишок, магарешки бодил са много ефективни в регулирането на чернодробните функции и производството на жлъчка.

Сауната също помага за освобождаването на тялото от токсините, но трябва да е съпроводена от прием на достатъчно течности – за да се възстанови водния баланс в организма.


Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on June 07, 2012, 11:37
10 стъпки към здравословното хранене

Най-главното е разумният подход и чувството за мярка.
здраве.bg

Според съвременното схващане на медицината здравето има 3 основни компонента: рационалното хранене, разумната физическа активност и отказът от тютюнопушенето. Ако човек се придържа към тези принципи, данните от статистиките сочат, че те намаляват с 2-3 пъти риска от сърдечносъдови и онкологични заболявания, които днес са главна причина за преждевременна смърт.

Разбира се, по отношение на наднорменото тегло е възможно да има генетически обусловено нарушение на обмяната на мазнините, но тя се проявява рано и веднага се забелязва. При повечето хора наднорменото тегло е следствие на нарушения в храненето.

Всички екстремални диети, които помагат за отслабване, не са балансирани и могат да се прилагат кратко време. Това обаче означаваче по правило и в повечето случаи можем да очакваме само краткотраен ефект.

Най-главното в храненето е разумният подход. Здравето е преди всичко чувство за мярка!
Ето 10 стъпки, които се предлагат от учените, за нашето здравословно хранене. В тях няма нищо сензационно - те просто посочват принципите, към които трябва да се придържаме, за да нормализираме теглото си и да запазим здравето си възможно по-дълго.

Стъпка 1

Здравата балансирана диета трябва да се основава на разнообразни продукти, предимно от растителен, а не от животински произход. Не съществува нито един продукт, който да осигури на нашия организъм всички необходими вещества. Изключение прави само майчината кърма, която заменя на детето поне до 6-ия месец всички останали продукти.

Затова храненето трябва да бъде максимално разнообразно. Спазването на специална диета е препоръчително само по препоръка от лекар-специалист.

Стъпка 2

Хлябът, ястията от макаронени изделия и картофи е целесъобразно да се ядат по няколко пъти на ден. Половината от дневното количество употребявана храна трябва да се покрива от тези продукти.

Учените не са съгласни, че те са cамо източник на енергия и въглехидрати. В тях се съдържат и много други вещества, необходими за здравето: фибри, минерални съединения, витамини от групата на В и С. Погрешно е и мнението, че тези продукти способстват за натрупването на мазнините. В действителност съдържанието на енергия в нишестето е много по-малко, отколкото в същото количество мазнина или алкохол. Специалистите препоръчват да се употребява повече хляб като за предпочитане е черният или пълнозърнестият.

Стъпка 3

Разнообразни плодове и мазнините в количество повече от 400 г трябва да се приемат ежедневно допълнително от картофите. Употребата на зеленчуци трябва да превишава употребата на плодове.

И плодовете и зеленчуците са източник на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо, витамини и минерали, които намаляват риска от развитие на повишено кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

Стъпка 4

Млякото и млечните продукти с ниско съдържание на мазнина и сол (кисело мляко, кашкавал) трябва да се употребяват ежедневно. От млечни продукти особено се нуждаят децата, подрастващите и жените, най-вече бременните.
Ако човек не употребява млечни продукти, то той трябва да включва в храната си други продукти, които са богати на калций - риба, зеленчуци с тъмнозелени листа.

Стъпка 5

Месото и месните продукти с високо съдържание на мазнини трябва да се заменят с бобови култури, риба, птици. Количеството на местните продукти като колбаси, кренвирши и пастети трябва да се ограничи.

Животинската мазнина способства за повишаването на нивото на холестерола в кръвта и увеличаването на риска от исхемична болест на сърцето.

Стъпка 6

Дневната употреба на мазнини трябва да бъде от 15 до 30% от дневната калоричност на храната. По-добре е храната да се приготвя на пара, преварява, запича или да се използвамикровълнова печка, отколкото да се пържи, а добавянето на мазнини в процеса на готвене е добре да се избягва.

Особено внимание следва да се отделя на мастните киселини, които влизат в състава на употребяваните мазнини. Те биват:
- наситени – съдържат се най-вече в кравето масло и маргарините;
- полиненаситени - в растителните масла, рибата и някои меки маргарини;
- мононенаситени - в зехтина, фъстъченото масло.
Най-полезен е зехтинът. Той притежава антиоксидантни свойства и защитава от окисляване холестерола в кръвта.

Стъпка 7

Трябва да се предпочитат храни с ниско съдържание на захар. Продуктите, съдържащи много захар, са източник на енергия, но те не са необходим компонент от здравословната диета. Захарта, според повечето изследвания, спомага за развитието на кариес.

Учените препоръчват да се пие вода, а не сладки напитки.

Стъпка 8

Дневната употреба на сол, включително тази, съдържаща се в хляба, не трябва да превишава 6 г - 1 ч.л. Препоръчва се да се използва йодирана сол.

Прекомерната употреба на всякакъв вид сол води до повишаване на артериалното налягане.
Не се препоръчва да се консумират всеки ден консервирани, пушени или мариновани продукти.

Храната трябва да се подсолява умерено, а за подобряването на вкуса да се добавят подправки.
Дефицитът на йод е разпространена патология, особено сред децата и жените. Йодираната сол осигурява профилактика на заболяванията, свързани с недостига на йод.

Стъпка 9

Идеалната маса на тялото трябва да съответства на препоръчваните граници (индекс на телесната маса - от 18,5 до 24,9). Той се изчислява по формулата: ИК = теглото (кг) / ръста (м) на квадрат. Индекс над 25 показва наличие на наднормено тегло.

Натрупването на мазнини в областта на корема представлява по-голям риск за здравето, отколкото натрупването на мазнини в областта на бедрата, тъй като се асоциира с повишеноналягане, захарен диабет, ранно развитие на исхемична болест на сърцето.

Ако искате да отслабнете, това трябва да става бавно, като промените режима на хранене и увеличите двигателната активност.
Безопасната и най-ефективна в дългосрочен план скорост на отслабване е 500-800 г седмично.

Стъпка 10

Употребата на алкохол трябва да е не повече от 2 порции дневно (1 порция = 10 г чист алкохол). При ежедневна употреба на алкохол трябва да се въздържате от неговото приемане поне веднъж седмично.

Страничните ефекти, предизвикани от употребата на алкохол, са свързани с неговото влияние върху мозъка, черния дроб, сърдечния мускул, червата, задстомашната жлеза, нервната система.
Алкохолната зависимост, както и тази от тютюна, води до недостиг на витамини и минерални вещества.(а)

Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on June 21, 2012, 10:09
Солта - между необходимото и вредното
здраве.bg

Тя се очертава и като един от основните причинители на язвата, показва изследване.

За пагубното влияние на солта върху човешкия организъм се говори отдавна и трябва да признаем, че определението ”бяла смърт” се прикрепи към натриевия хлорид в много случаи напълно заслужено.

Но солта е също така естествен и истински необходим компонент на човешката кръв и тъканната течност. Ако в средните векове този продукт е бил малко достъпен и за неговата доставка в Европа са се водели дори войни, то днес употребата на сол е многократно над нормата и отдавна превишава допустимите норми.

Кардиолозите настоятелно препоръчват на болните от хипертонична болест да изключат от своето меню всичко солено, тъй като нивото на кръвното налягане зависи от съдържанието на натриев хлорид в организма. Многобройните изследвания доказват, че любителите на соленото рискуват да получат усложнения от хипертония, инфаркт и инсулт с 20-30% повече в сравнение с тези, които се хранят правилно.

Уролозите също подчертават неблагоприятното влияние на натриевия хлорид върху бъбреците, а офталмолозите свързват повишената употреба на това вещество с повишената честота на развитие на катаракта. Към това отрицателно мнение се присъединиха и гастроентеролозите.

Изследователи от Университета за медицински науки “Бетесда” (щата Мериленд) са изучили влиянието на хранителните предпочитания на човека върху активността на бактерията Helicolacter pylori, която се смята за отговорна за развитието на гастрит и язва на стомаха, съобщава статия в Annals of Internal Medicine.

Helicolacter pylori е микроорганизъм, паразитиращ в стомаха на човека от древни времена. Според последните данни, нашите предци, живели на африканския континент, са се “запознали” с него преди около 50 000 години.

Първите сведения за наличието на инфекциозни съставки в развитието на язва на стомаха и дванадесетопръстника са от края на 19 век. През 40 години на миналия век спираловидни бактерии са открити при хора, болни от язва на стомаха.

През 1983 г. австралийските учени Робин Уорън и Бари Маршал (удостоени с Нобелова награда през 2005 г.) изучават подробно свойствата на микроба хелибактер и потвърждават връзката между него и развитието на болестта.

Оттогава съществуват много теории, обясняващи този процес. Едни свързват образуването на язви с употребата на груба храна или алкохол, други – с проблеми в работата на нервната система, а трети търсят причината в хормоналните проблеми. Нито една от тези теории не е намерила достатъчно доказателства, които да обяснят изцяло механизма на развитието на болестта.

Хеликобактер паразитира в стомаха не само на болните от язвена болест, но у значителна част от здравите хора. Според различните изследвания тази част е 20, 50, дори 80%. Не всички тези хора страдат от гастрит – повечето от тях са здрави и нямат проблеми със стомаха. Очевидно е, че наличието на хеликобактер в стомаха не обрича човека на заболяване. Учените продължават да търсят факторите, влияещи на степента на патогенност на микроба.

Американските учени под ръководството на Ханан Ханш изясниха, че под действието на повишената концентрация на сол хеликобактер започва засилено производство на ферменти с вредни за стомаха свойства. Изследванията на специалистите от “Бетесда” привлякоха вниманието на лекарите към диетата като един от основните методи на лечение на язвената болест. Днес за “златен стандарт” на лечението е терапията с прилагане на антисекреторно средство (потискащо секрецията на солната киселина) в съчетание с 2 или 3 антимикробни препарата, насочени срещу хеликобактер.

Повишеното съдържание на сол в храната не е единственият фактор, способстващ за повишаването на вредните свойства на хеликобактер, но нейното отношение към бактерията е най-добре изследвано.

Въпреки всичко посочено от американските специалисти, те изрично добавят, не трябва да се забравя това, че натриевият хлорид е незаменим компонент на човешкия организъм и пълен отказ от употребата на сол се препоръчва само в изключителни случаи под случаи под лекарски контрол.
Няма еднозначен отговор и за нормалното ниво на употребата на сол. Едни източници посочват 2-3 г на денонощие, а други – 7-10 г, но повечето специалисти смятат, че всеки ден човек не трябва да употребява повече от 6 грама
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on June 21, 2012, 10:13
Черешите: суперхрана на сезона
zdrave.bg

Да се възползваме от всичко, което природата ни дава чрез черешите!.


Не, не става въпрос за захаросаните и оцветени череши, които украсяват коктейлите и мелбите, а за онези, истинските плодове, които ще ни донесат наистина много ползи за здравето. Натуралните череши са близки роднини на сливите и прасковите, и по отношение на техния вкус има два основни вида: сладки и кисели. И двата вида са много богати на различни полезни за здравето вещества, при това в съчетание с малко калории.

В една купичка череши има само 90 калории, които в същото време ни дават и фибри, и протеини, и много витамини А и С.

Антиоксидантите, в случая антоцианини, придават на черешите наситено червения им цвят, т.е. колкото по-наситен е цветът на плода, толкова той е по-полезен - правило, което впрочем важи за почти всички плодове и зеленчуци. Това е причина и за фитнес-маниаците да празнуват – според някои изследвания антоцианините помагат за възстановяването на мускулите след високи натоварвания.

В едно скорошно изследване е установено, че маратонците, които пият по две чаши кисел черешов сок преди и след състезание, възстановяват силите си по-бързо от останалите. Макар че няма доказателства черешите да влияят върху резултата, същите спортисти имали и по-малко мускулни болки след тренировка - сладките и киселите череши имат естествен противовъзпалителен ефект, които ограничават подуването на изтощените мускули, затова, ако тренираме по-усилено, може би е добра идея първо да дадем шанс на черешите преди да преминем към обезболяващите таблетки и мазила.

Противовъзпалителният ефект на черешите се проявява и при артрит, подагра и дори диабет и сърдечни заболявания. Всъщност няколко изследвания дори са установили, че консумацията на череши води до понижаване нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, а именно тези показатели са сред основните, за да се оцени наличния риск от сърдечните заболявания.

Черешите могат същевременно да ни помогнат да подобрим съня си. Този наистина суперплод съдържа мелатонин - хормон, който тялото произвежда, за да контролира заспиването и събуждането. Допълнителното количество мелатонин, който приемаме чрез черешите, може да допринесе за по-лесното заспиване, за това да спим по-дълго и пълноценно, съответно - да се събуждаме по-отпочинали.

Пресните череши са достъпни в един сравнително кратък период от годината. Затова е добре да се възползваме максимално от тях през летните месеци, когато ще ги намерим най-лесно, а и са най-вкусни. Когато отидем в магазани или на пазара, е важно да избираме месести, тъмночервени плодове, по възможност с блестящ и чист вид. Най-добре е да ги съхраняваме неизмити в хладилника - за да ги предпазим от презряване.

Нормално е черешите да се запазват свежи до не повече от 5-6 дни, като е добре да ги съхраняваме с дръжките– по този начин плодовете ще издържат по-дълго.

Кое е най-хубавото на тази лятна наслада? Черешите са най-вкусни, когато се ядат сурови – просто ги измиваме и сервираме. Ако ще ги ползваме за украса или кекс, можем да махнем костилката като използваме малко ножче.

Има начин да си доставяме черешова наслада и през цялата година - като съхраняваме черешите във фризера. Замразените (колкото по-бързо – толкова по-добре!) череши запазват на 100% хранителната си стойност и са чудесна добавка към шейкове, кисело мляко и дори овесените ядки на закуска.

Ако имаме нужда от полезна закуска за след тренировка, черешите отново могат да влязат в употреба. За разлика от суперсладките блокчета с плодове и мюсли, продавани по магазините, домашната рецепта, която ви предлагаме, съдържа само полезни за здравето съставки и е много лесна за приготвяне.

Домашни енергийни блокчета с череши

Необходими продукти:
- 1/2 купичка нискомаслено фъстъчено масло;
- 1/3 чаша мед;
- 2 с.л. масло от рапица;
- 1 яйце;
- 1 с.л. ванилов екстракт;
- 3 чаши овесени ядки;
- 1/2 чаша кафява захар;
- 3/4 ч.л. сол;
- 1/2 купичка накълцани череши;
- 1/2 купичка шоколадов чипс.

Начин на приготвяне:
• Загряваме фурната на 180 градуса.
• В голяма купа разбъркваме фъстъченото масло, меда, маслото от рапица, яйцето и ванилията докато не получим еднородна смес.
• В отделна купа смесваме овесените ядки, кафявата захар и солта. Постепенно изсипваме тази смес в първата като разбъркваме добре. Добавяме черешите и шоколадовия чипс.
• Намазваме тава с размери 30 на 25 см със спрей за готвене, след това изсипваме сместа за енергийните блокчета в нея и печем 12-15 минути - докато повърхността стане леко кафява.
• Охлаждаме десерта за 10 минути, след което го слагаме в хладилника - докато изстине напълно.
• Нарязваме на квадратчета и се наслаждаваме на вкуса!

Title: Re: Здраве
Post by: ЖАРКО ЖЕГЛЕВ on July 24, 2012, 16:39
Доматът - родственик на плодовете и цар на зеленчуците

От малки ни учат, че доматите са зеленчуци. Така е и в детската песничка: "Зеленчуци който не яде.....а доматът червеней". Затова вероятно на повечето хора ще се стори странно, че от ботаническа гледна точка, ги причисляват към плодовете и ги свързват в родство с малините и къпините.

Пренесени са в Европа от Южна Америка през 16 век от испанските колонизатори. Първоначално са отглеждани като декоративно растение, защото е битувало мнението, че плодовете им са отровни. Едва по-късно навлизат в кулинарията и поради по-слабата си захарност, се сервират заедно със зеленчуците. Оттам идва и учудването на повечето хора, когато им споменеш, че технически учените го причисляват към плодовете.
Захарността му може и да е по-слаба от тази на повечето плодове, но със сигурност не е и много ниска. Иначе няма как да се обясни фактът, че съседът ми на село вари ракия от домати в края на сезона, когато е приключил със затварянето на консервите. Както знаете не може да се получи ферментация, ако плодовете, които се ползват нямат захарност.
Аз лично съм свидетел и как сестрата на баба ми вареше мармалад от зрели домати. Спомням си, че много се изненадах. А моя приятелка ми спомена, че обожава сладко от малки зелени доматчета. Това са някои нагледни примери за двойнствения характер на червените плодове.
Доматите са доста разнообразни като форма, големина, дори и цвят (има жълти, розови, червени и зелени). Първоначално са били малки като коктейлните доматчета, а след това са култивирани и по-големи сортове, достигащи до 1 кг. и нагоре.
Вкусовите качества на този зеленчук (плод) са ненадминати. Той е прекрасно допълнение към супи, от него стават чудесни заливки и сосове. Той е и основа за много класически салати.
Доматът няма богат минерален състав, но съдържа провитамин А, витамин С, витамини от В група и мощният антиоксидант ликопен. Последният има свойството да неутрализира агресивните молекули кислород - свободните радикали, които увреждат тъканите ни. Хубавата новина е, че ликопенът се усвоява по-лесно, когато е подложен на топлинна обработка, така че доматите са полезни дори консервирани и сготвени.
Почти не познавам някой, които да не обича домати. Е, с едно изключение. Имам приятел, които направо ги ненавижда, но понеже това негово отношение към вкусните червени плодове е изключително рядко, в компанията ни вече има цяла поредица от майтапи и вицове на тази тема.
Източник: Теодора Дончева, zdravduh.com


Прочети още: Доматът - родственик на плодовете и цар на зеленчуците http://kulinaria.bg/articles/domatat-rodstvenik-na-plodovete-i-tsar-na-zelenchutsite#ixzz21Xyi6KhK (http://kulinaria.bg/articles/domatat-rodstvenik-na-plodovete-i-tsar-na-zelenchutsite#ixzz21Xyi6KhK)
Title: Re: Здраве
Post by: Rahmie on August 08, 2012, 10:26
 „Бон апети” по български   (http://www.dw.de/dw/article/0,,16150697,00.html)
8.8.212

Със засилен контрол държавата се бори срещу нарушенията на стандартите за безопасност на храните. Основания за безпокойство обаче има. Както има и "еднокопитни домашни колбаси" в България, твърди Г. Папакочев.

В началото на летния сезон Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) увери консулите на държавите от ЕС, че техните граждани могат да бъдат спокойни - по отношение на храната „България е една безопасна за туристите дестинация”, кълнеше се БАБХ. А основания за безпокойство имаше. Въпреки извършените 9 хил. проверки, съставените 500 акта за нарушения, затварянето на почти 70 обекта и бракуването на 10 тона храни, натравянията и чревните инфекции през миналото лято се оказаха проблем по българското Черноморие.

Млечните ментета
Каква е ситуацията сега? - През пролетта избухна скандалът с вносния „продукт” с етикет „Кисело мляко за пиене”. Той се оказа смес от свински желатин, царевично нишесте и концентрат от моркови и грозде.
По този повод шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов трябваше да припомни по медиите, че българският Закон за храните забранява „стоки, натъпкани с палмово масло и соев белтък, да се наричат сирене, кашкавал, камо ли кисело мляко за пиене”. От друга страна Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите отговорно заяви, че „60 на сто от млечните продукти в България са менте”. Голямата „мълния” по скандалния повод изпрати премиерът Бойко Борисов, който поиска етикети с надпис „Вредно за вашето здраве” за този вид продукти с палмово масло.

Информираното тровене
На въпрос дали такива етикети вече са факт, хранителният инженер-технолог Атанас Дробенов от дирекция „Контрол по храните” към БАБХ поясни за ДВ, че в някои хранителни продукти действително се влага хидрогенирано палмово масло. Проблемът обаче бил друг, а именно, че то не винаги се отбелязва в съставките на продукта върху етикета, както предвижда законът. „Така потребителят е информиран и има възможност сам да избере дали да го купи и консумира”, уточнява експертът и допълва, че неговото ведомство контролира основно съдържанието на надписите и при пропуски налага съответните санкции. От друга страна се оказва, че големите европейски производители на млечни изделия са се отказали напълно от използването на палмово масло поради вредното му въздействие върху човешкото здраве. Излиза, че е бил прав премиерът Борисов...

Еднокопитни домашни колбаси
През тази пролет по животински останки край ямболско село Районната епизоотичната комисия констатира незаконно клане, при което близо 3 тона месо от коне, катъри и магарета незаконно са били продадени на пазара под формата на колбаси. Край Сливен по същото време антимафиоти разкриха нелегален „Винпром”, който зареждал със самоделни ракии, мастики и водки хотели на Южното черноморие, работещи по системата „ол инклузив”. По повод върнати от Германия 300 тона продукция в началото на сезона Асоциацията на билкарите призна, че българските билки са пълни с пестициди и са със съдържание на никотин над допустимото за ЕС ниво. В началото на лятото не друг, а споменатият вече шеф на БАБХ д-р Войнов отново констатира публично, че хората „масово отиват на почивка по морето, а свършват в болницата със стафилококова инфекция”. Причината – търговци и заведения не спазвали изричните забрани и хигиенни правила за да реализират по-големи и бързи печалби през сезона.

С глоби да вървим напред!
Въпреки масираните инспекции и независимо от актовете и глобите, напук на законовите изисквания и европейските стандарти в туристическия бизнес и това лято са констатирани поредните несъответствия в поддържането на системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неизпълнение на предписания на контролен орган. Инж. Атанас Дробенов от "Контрол по храните" обаче е оптимист: „От миналата година досега проверките са засилени многократно. И е нормално да има ефект, когато се упражнява по-строг и чест контрол. Нарушения отново се констатират, но са по-малко. И това е добре, защото навсякъде по света трябва да има държавен контрол”, е убеден експертът

Автор: Г. Папакочев; Редактор: Е. Лилов DW
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on August 18, 2012, 13:56
Кажи ми колко кафе пиеш, за да ти кажа какъв си

http://woman.hotnews.bg/n/kazhi-mi-kolko-kafe-piesh-za-da-ti-kazha-kakuv-si.18204.html (http://woman.hotnews.bg/n/kazhi-mi-kolko-kafe-piesh-za-da-ti-kazha-kakuv-si.18204.html)

Канадец прави вино от домати

http://woman.hotnews.bg/n/kanadets-pravi-vino-ot-domati.18087.html (http://woman.hotnews.bg/n/kanadets-pravi-vino-ot-domati.18087.html)
Title: Re: Здраве
Post by: botev on September 30, 2012, 19:54
CANCER is curable NOW - РАКЪТ Е ЛЕЧИМ СЕГА

CANCER is curable NOW - РАКЪТ Е ЛЕЧИМ СЕГА (http://www.youtube.com/watch?v=4c1g70kVW5c#ws)
Title: Re: Здраве
Post by: ibrahim65 on December 03, 2012, 23:59
4 признака на стареенето, които показват влошено здраве на сърцето

http://www.zdrave.bg/index.php?c=n&id=6045 (http://www.zdrave.bg/index.php?c=n&id=6045)